To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Sabah hilang kawasan?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Sabah hilang kawasan?   Mon May 17, 2010 8:06 pm

panas sikarang itu blok L dan M, inda silap sia 3 juta ikar sana dakat brunei..... 2 minggu sebulum si badawi latak jawatan, dia sain agriment palapasan itu kawasan..... masa tu dia sakap brunai satuju sdh malapaskan tuntutan ka atas limbang, masuk tv3 lagi.... bisuknya brunai bilang manada..... lapas tu malasia indada kumin apa2..... 1 sarikat amerika yg manjalankan karaja2 sarigali minyak dlm lapuran dia bilang inda dpt sdh sarigali sana pasal bukan lg kawasan malasia..... tarus si mahadir bising2..... dan sampai sikarang indada siapa2 yb2 pederal yg barani mo bg kumin..... tiba2 si mojigoh pula yg bising2 masam tau butul kunun itu hal..... palui...... kalou butullah, barmakna kawasan sabah sdh bekurang, ruyalti minyak pun inda kana kasi naik, kawasan pula yg bekurang...... sia menunggu panjalasan yg jalas dr karajaan..... bulum ada, samua diam2......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Mon May 17, 2010 8:10 pm

Oil blocks deal not clearly explained: Karim
Published on: Saturday, May 15, 2010

Kota Kinabalu: The Government needs to come up with a detailed explanation, particularly with a map, to show the actual location of the controversial oil blocks M and L in the South China Sea, to clear any doubt among Sabahans on the matter.

Veteran Umno politician, Datuk Karim Ghani, said this is vital if the Barisan Nasional (BN) State Government does not want to suffer the fate of the former Berjaya State Government which collapsed after Labuan was
surrendered to the Federal Government. "So that the people of Sabah know if the said oil blocks are located in
Sabah or Sarawak╔if in Sarawak we got nothing to say about it, but in Sabah why it was surrendered without us (the State) benefiting from it
,"he said.

He said what the people in Sabah know now only that firstly the ex-PM Tun Abdullah Ahmad Badawi signed the Letter of Exchange between Malaysia and Brunei when he went to Brunei before he stepped down. And then his predecessor Tun Mahathir Mohamad disclosed the matter in his blog, followed by the responses by SAPP President Datuk Yong Teck Lee and Parti Keadilan Rakyat (PKR) Vice President Datuk Dr Jeffrey Kitingan. "I find there is a truth in what Yong and Dr Jeffrey were saying that the matter should have been brought to the State Legislative Assembly╔but still we also need to know in detail whether they (blocks M and L) belong to Sabah or Sarawak," said Karim, an ex-Assemblyman for Bongawan, former Senator as well as a Sabah Umno pioneer.

He said if it is within the Exclusive Economic Zone (EEZ) then "it is supposed to be called a circle, instead of block, and if it is within the circle meaning it is overlapping. "If it is overlapping then there should be a joint venture (with Sabah also)╔why say after 40 years we surrender it to Brunei, whilst it should be forever," he said, adding under the Constitutions the Sabah people should be consulted first. "If this matter failed to be explained fully, Sabah people will get angry and salah-salah nanti kerajaan kena buang (the present government
may be thrown out)
," he said.

Karim said history has proven that the people of Sabah have the power to do so, no matter strong the ruling State Government is, like the case of Berjaya. Chief Minister, Datuk Musa Aman, had on May 5 said Sabah has not ceded any of its territory in the Federal Government's agreement with Brunei over the 2009 demarcation of maritime boundaries. He said the State Attorney-General Datuk Roderick Fernandez informed him that no Sabah territory was ceded under the agreement inked towards the end of Abdullah's term in office.

Yong alleged ceding of the two oil blocks was unconstitutional as it did not get the consent of the State Legislative Assembly and the Conference of Rulers.

Mahathir had claimed that the Abdullah administration had surrendered the two blocks to Brunei in exchange for Brunei dropping its claims on Limbang in Sarawak. But Brunei had denied they agreed to give up Limbang
and Wisma Putra and Abdullah did not rebut Brunei's statement. Abdullah, in denying Mahathir's claim, explained that the agreement had allowed Malaysia to be part of an exploration of petroleum resources from the two areas.
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Mon May 17, 2010 10:12 pm

saya pula , sejak dengar berita ni berusaha untuk cari info yang sebenar ..kebetulan ada kawan sana UMS yang arif [ memang bidang maritim ] dalam soal2 sempadan kelautan dan sempadan2 bertindih antara negara ,

dia bilang, itu blik L dan M ...adalah dlam sempadan bertindih ,[ tuntutan bertindih ] belum muktamada siapa yang empunya , walaupun sekian lama kita mengakui ianya adalah hak kita , Brunai juga punya alasan yg sama ,

Malaysia tidak melepaskan tuntutan dan Brunei juga tidak melepaskan tuntutan ,
demikian juga dengan isu Limbang , masih dalam tuntutan bersama ,

[mengikut info ,hal ini sebenarnya perbincangan politik antara Malaysia dan Berunai ...cuma Brunei minta Malaysia jangan hebohkan bahawa Limbang dilepaskan tuntutan oleh Brunei , tetapi sebaliknya media kita menghebahkan pula , sebab Brunei juga tidak mahu timbul sentimen rakyat dalam negaranya , yg tidak bersetuju dengan pelepasan Limbang ] kononya lah ....

apapun , kes ini boeh dbawa ke The Hague , mengikut persetujuan dua negara ...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Mon May 17, 2010 11:22 pm

sia mmg bagantung sama newspaper sj..... tp satakat ini indada siapa2 yg mo mengulas, indatau kanapa..... dan masam ini serita akan tinggalam begitu sj.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Mon May 17, 2010 11:34 pm

saya pula masih berusaha untuk mencari segala alasan dan jawapan tepat bagi isu ini , di Library tiada buku [ atau tidak jumpa buku ] yang boleh menghurai secara mendalam ,

setakat ini , berita yang ada cuma dalam paper ...tetapi untuk lebih puas hati kena berusaha sendiri juga cari maklumat , bukan tidak percaya maklumat dalam paper cuma apabila terlalu banyak maklumat dan pendapat yang keluar kita jadi bingung mana satu yang betul ,

Harakah cakap begini ...nanyang siang pau cakap begini , Utusan cakap lain pula , Paper cina cakap lain lagi , masing2 mengikut tanggapan dan 'niat ' tersendiri ,
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Mon May 17, 2010 11:37 pm

sia basa daily expres yg inggilis sj, indada siding siapa2.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Tue May 18, 2010 2:40 am

mana paper yang datang duluan , itu yg dulu saya baca ..paper yg datang akhir maka patang2 sikit baru dapat baca , kadang2 paper terkumpul , malam baru baca habis ...

bagus ni baca semua paper yg ada supaya kita dapat membandingkan fakta dan cara penyamapian dorang , paper PAS harakah pun baca juga , sama tu Buletin Keadilan , kecuali tu paper kaling , tamil nesan susah sikit sbb tengok tulisan dia ja pun paning sdh ,
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Tue May 18, 2010 9:01 am

Saya sebenarnya selama ini inda tau pun Sarawak/Malaysia dan Brunei ada pertindahan tuntutan kawasan. baru 2 - 3 taun lepas saya dengar mengenai hal itu.

Tun Abdulah melepaskan kepada brunei kawasan laut yg dipercayai mempunyai simpanan minyak, manakala Brunei melepaskan limbang (daratan) untuk Sarawak yg boleh di majukan dengan industri darat...Begitukah tuan Pukutarap?
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Tue May 18, 2010 11:42 am

setiap negara kepulauan biasanya ada pertindihan sempadan dengan negara jiran , samada sempadan laut atau sempadan Darat ..bagi negara2 Nusantara semuanya ada masalah pertindihan sempadan , paling banyak masalah pertindihan sempadan ialah Indonesia , dimaklumkan bahawa dorang ada 75 kes berebut sempadan dengan Malaysia , India , Australia , Papua , China , Brunei , Singapura , ..

Malaysia dan Brunei juga ada masalah tuntutan bertindih , masalah ini sudah sangat lama ...dan sangat sulit untuk diselesaikan walaupun seolah hal kecik dan tuntutan hanya pada kawasan yang kecil , keakraban dan kemesraan politik , juga hubungan persaudaraan , persahabatan antara malaysia dan brunei selama ini juga antara sebab 'masing2 tidak sampai hati ' untuk berkeras dan main kasar ,

dalam sejarah , limbang adalah milik kesultanan Brunai ...ini tidak dapat disangkal , tetapi memandangkan limbang berada dalam kawasan Sarawak , seolah ianya ikut 'ditarik masuk' apabila pembentukan Malaysia , dan pihak Brunei sangat tidak setuju , terkilan dengan peristiwa ini , sehingga kini limbang dimajukan oleh malaysia , diantara penduduk limbang ada yg punya dua kerakyatan , dimajukan oleh malaysia ...warganegara malaysia tapi di miliki oleh Brunei ?

kalaulah betul ditukarkan Limbang dengan blok L dan M , bagi saya ia bagus dan tepat ...win win situation , minyak paling lama bertahan cuma 20 tahun dalam satu2 telaga , lepas itu habis , tapi daratan tetap ada sehingga kiamat ..malah boleh menghasilkan pelbagai sumber sekiranya dimajukan dengan betul ,
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Wed May 19, 2010 7:05 am

Yorut_orut wrote:
Saya sebenarnya selama ini inda tau pun Sarawak/Malaysia dan Brunei ada pertindahan tuntutan kawasan. baru 2 - 3 taun lepas saya dengar mengenai hal itu.

Tun Abdulah melepaskan kepada brunei kawasan laut yg dipercayai mempunyai simpanan minyak, manakala Brunei melepaskan limbang (daratan) untuk Sarawak yg boleh di majukan dengan industri darat...Begitukah tuan Pukutarap?

adehh..macam rugi oohh..minyak terlepas macam tu saja..tapi saya berpendapat since brunei adalah sahabat yg baik..apa salahnya kita bagi dia sikit tanah saja, memandangkan negaranya pun kecil sangat berbanding malaysia ni.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Wed May 19, 2010 8:07 am

Brunei boleh bawa kes Limbang ke The Hague , silap2 kita kalah ...putih mata , tu blok L dan M pun belum pasti siapa punya yg sebenar ,

samada kita menang dua tempat atau kita kalah , hilang kedua2 tempat ...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Wed May 19, 2010 10:11 am

romeo wrote:
Brunei boleh bawa kes Limbang ke The Hague , silap2 kita kalah ...putih mata , tu blok L dan M pun belum pasti siapa punya yg sebenar ,

samada kita menang dua tempat atau kita kalah , hilang kedua2 tempat ...

mungkin tun abdullah inda mau jd putih mata. Kira mcm ngam juga. tapi apa yg dipersoalkan ialah kenapa hal itu tidak dibawa dalam parliment terlebih dahulu? Dan utk sabah..musa aman inda bawa di DUN? Dengan demikian tidaklah dia kena kutuk spt sekarang.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Wed May 19, 2010 9:54 pm

hihihiiii si musa mana mo bising2 tu nt kana anggap malawan boss pula..... tp sia masi tepikir dulu masa si badawi bilang brunai malapaskan tuntutan ka atas limbang, yg bisuknya brunai bilang manada..... misti rasia basar tu, sabap tu inda bising2 lg, itu blok m dan l pun misti rasia basar..... dan diurang si najip masi diam2.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Wed May 19, 2010 10:15 pm

seronok juga bah ada yg bising2 psl parkara itu....kita mo tingu mcm na ilmu persilatan dorg..... bounce
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Wed May 19, 2010 10:22 pm

salagi diurang diam2, salagi itulah ada yg bising2 minta panjalasan..... dan indada pilihan, misti mo bagi panjalasan juga, tarutama pru13 inda lama lg..... panjalasan pula misti mo yg butul2, pasal ia sabanarnya akan manjadi sajarah malasia, khasnya sabah..... jd kalou mo tambirang sikarang, lain kali katurunan yg manarima kutukan...... ini inda buli tapuk2 pasal melibatkan nagara lain..... bila bagi panjalasan, inda buli pula bisik2 talinga tapuk2 inda mo burnai dingar, kesualilah panjalasan dilarang kana kasi masuk newspaper, radio atau tv...... tp bulikah begitu? makin siuk serita pulitik malasia......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Thu May 20, 2010 1:38 am

ada dalam blog GAP , isu ini sudah diperkatakan oleh ramai blooger ..ada juga komen dan penjelasan dari KSU , Kadir Jassin , dsb ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Thu May 20, 2010 9:03 pm

bulum ada pula dlm srtkabar.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
simonsinopsis
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 37
Age : 36
Location : Keningau
Registration date : 2010-11-19

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Tue Nov 23, 2010 1:57 pm

SABAH bukan sahaja udah hilang kawasan nya, 20 perkaranya pun sudah mula hilang diurang makan palan-palan.... mana udah tu jawatan untuk orang sabah... kasih susah saja sama kita... sama-sama juga kita ada PHD....
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Wed Nov 24, 2010 9:54 am

masam kusar kasir ni serita...... tatanya2 pula sia kanapa mula2 dulu si mahadir pun inda tau......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Sabah hilang kawasan?   Today at 5:50 am

Back to top Go down
 
Sabah hilang kawasan?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Politics-
Jump to: