To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 karajaan atau pantadbir?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: karajaan atau pantadbir?   Wed Jun 16, 2010 6:43 am

kalou itu government, masud dia pantadbir bah kan..... tp sia tepikir, kanapa kita panggil karajaan? karajaan pd pikiran sia masam mo raja2 sikit.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: karajaan atau pantadbir?   Wed Jun 16, 2010 9:50 am

hihihi..saya inda pandai ulas ini.. Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: karajaan atau pantadbir?   Wed Jun 16, 2010 1:43 pm

maksud dan arah tuju perkataan itu sama saja , iaitu badan yang mentadbir sesuatu kawasan yang besar , ..

dalam konteks berkerajaan malaysia , badan yang berkuasa mengurus dan mentadbir negara dipanggil kerajaan , perkataan ini adalah kata majmuk dari perkataan 'raja' atau 'raja-raja' merujuk zaman dahulukala dimana raja adalah pemerintah dan kuasa mutlak sekaligus pentadbir sesuatu negeri atau wilayah ,

bezanya , sekarang ini setiap negeri yang punya raja tidak lagi dipanggi sebagai negara tapi negeri , negeri2 ini bergabung membentuk satu negara yang diketuai oleh seorang raja sebagai lambang ketua negara iaitu Yang dipertuan Agong ,

Indonesia tdk [jarang ] menggunakan istilah kerajaan , dorang guna istilah pemerintah ,

samada kerajaan , atau republik atau junta dan sebagainya , semuanya dipanggil Government ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: karajaan atau pantadbir?   Wed Jun 16, 2010 4:42 pm

bagus oo jawapang si gaman ni..... buli tahan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: karajaan atau pantadbir?   Wed Jun 16, 2010 8:03 pm

pukutarap. wrote:
kalou itu government, masud dia pantadbir bah kan..... tp sia tepikir, kanapa kita panggil karajaan? karajaan pd pikiran sia masam mo raja2 sikit.....

syapun baru trfkir pula kalo 'kerajaan' ni mcm layak ada style 'rajaČ' pula sikit, hehe. kalo dibayangkan pula dia punya kedudukan mcm staraf agungpun ada, tdk perlu bnyak buat krja. hahaaaa... matilah ba juga. hehe... Razz
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: karajaan atau pantadbir?   Thu Jun 17, 2010 9:49 pm

bayangkan kalau dalam Berita Tv , tu pemberita bilang ' raja raja malaysia telah meluluskan pembinaan jalanraya dari kudat ke sandakan bernilai Rm20 juta '

atau ' Goverment malaysia menandatangani perjanjian perdagangan bernilai 2.8 bilion dengan goverment Perancis '

macam ganjil sikit kan..
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: karajaan atau pantadbir?   Fri Jun 18, 2010 7:28 pm

romeo wrote:
bayangkan kalau dalam Berita Tv , tu pemberita bilang ' raja raja malaysia telah meluluskan pembinaan jalanraya dari kudat ke sandakan bernilai Rm20 juta '

atau ' Goverment malaysia menandatangani perjanjian perdagangan bernilai 2.8 bilion dengan goverment Perancis '

macam ganjil sikit kan..
hahahahaaa... 'sentiki' dulu romeo. betul juga ooo... Wink
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: karajaan atau pantadbir?   Today at 1:57 am

Back to top Go down
 
karajaan atau pantadbir?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Any Other Topics-
Jump to: