To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 upsr & pmr kana mansuh?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: upsr & pmr kana mansuh?   Wed Jun 23, 2010 6:35 pm

karajaan kunun mo pikir2 mo kasi stop itu upsr sama pmr......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Wed Jun 23, 2010 8:05 pm

bagi saya indada masalah juga baitu pasal sijil darjah 6 dan tingkatan tiga sekarangpun indada guna suda. mungkin ada sistem yg lebih baik akan diperkenalkan.

sadangan saya.. kerajaan perbanyakkan sekolah kemahiran spt giat mara. sukup umur 16thn mana2 budak yg lamah dlm akedemik, suru masuk sekolah kemahiran... bikin barangan eletronik, bikin rumah, wiring, mekanik, dsb.. Inda salah juga kalau suruh balajar salasing di ladang2 sawit..sambil balajar salasing dpt gaji sagu hati juga.. Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Thu Jun 24, 2010 3:55 pm

ngam juga tu kasi mansuh tu Pmr , Upsr ...kurang sikit kerja guru , apapun kerajaan kena buat pilihan lain untuk pelajar , seperti membuat pusat2 kemahiran dan sebagainya , supaya murid ada pilihan lain , minat murid pun tidak sama ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Thu Jun 24, 2010 10:19 pm

suma itu sjlah sia tingu...... kalou sdh indada papariksaan, nah tambah malaslah guru2 yg sia nampak sana kadai2 main buliat...... pasal indada sdh kesibukan mo papariksaan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Thu Jun 24, 2010 10:42 pm

sampat pigi momutung lagi bah gaman... Razz
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Thu Jun 24, 2010 10:51 pm

ya bah, nt si gaman alpa buli lg pigi memutung tamba pandapatan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Fri Jun 25, 2010 7:43 am

jgn risau pukutarap. bukan bererti kalau upsr dan pmr tiada maka kurang karaja guru. saya percaya masi ada ujian/pepereksaan tu tapi bukan utk dpt sijil.. mungkin setakat nak tau prestasi murid dan guru.
Saya dingar2 sekolah vocational akan ditambah. bagus juga itu. Kalau saya, saya buka lagi sikolah salasing utk mengurangkan jumlah pti di kabun2 sawit.. Very Happy Percaya atau tidak, puluhan ribu anak2 sekarang tidak pandai pigang parang.. mcm org bandar padahal bukan semuanya org bandar.
Back to top Go down
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Sun Jun 27, 2010 4:35 pm

diurang pura pura bah itu gaman...rindu juga mo salasing tapi pakai misin suda bah sikarang sya....rumput rumput pun alus alus tangan pun banyak banyak alus sikarang Razz
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Sun Jun 27, 2010 7:52 pm

aduina macam mana kalau tarab tu koporingan tau paragasu..pakai mesin juga ka? Very Happy

terlalu ramai anak2 sekarang yg pmr pun tak lepas tapi tak membiasakan diri pigang parang, cangkul.... camana nak idup? paling2 jadi kuli2 di kadai2 tapi kadai2 pun inda muat sudah..tambah lagi pti mcm semut berkeliaran di sabah..

camana mau kasi glamer ni karaja ladang ah? Patut karajaan cari jalan supaya muda mudi minat kerja ladang. wujudkan siber dlm ladang ka..atau bagi rumah ala banglo utk pekerja ladang ka..hihihihi...
Back to top Go down
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Mon Jun 28, 2010 2:19 am

hihihi...pandai bah si tuan orut ini,diurang takut kulit panuh lampanit bah... Laughing
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Mon Jun 28, 2010 7:45 am

bayangkan bah paragasu. lepasan spm yg nakasait-sait saja atau yg gagal. biasanya diurang pigi karaja di kadai2 cina..supermarket..dsb. tinggal di bandar/pinggir bandar..menyewa bilik2 sempit.. bayar tambang utk dtg kerja. gaji rm500 ngam2 buli hidup sj (klu bujang). Camana kumpul duit utk kawin?...Camana tanggung anak bini nanti?.. Tapi kalau kerja estate ..rumah ada, tak payah bayar sewa. tak payah menambang bas pigi kerja. Kerajaan cuma keluar belanja sedikit utk selamanya bagi menarik anak2 tempatan bekerja di estate2 menggantikan suku drpd pti.
Kerajaan harus bertegas sikit sama komponi basar supaya menetapkan gaji minima rm700 sebulan kepada buruh ladang sawit. silaka juga bah ni kompni..bayangkan harga sawit FFB (fresh fruit bunch) RM500 setan, sedangkan gaji penumbak cuma sekitar rm20 - 25 setan.

hihihi terperosok dlm gaung sudah..tapi inilah yg kerajaan patut buat (angkat martabat buruh ladang) utk membantu anak2 tempatan yg tidak bagus pencapaian dlm akedemik. Jd..indada masalah juga walaupun pmr dimansuhkan.

menurut serita kadai kupi..sebab utama kerajaan memansuhkan upsr dan pmr ialah save budget. kerajaan sudah ketandusan wang..tenat sudah ..sampai hospital pun kunun2nya kena potong budget. Kuntirik tukan kabun (putung rumput) di kelinik2 sudah kasi turun harga.. kuntirik putung rumput di sekolah sudah 3 bulan inda terima cek diurang bilang. Ini bah kisah di sebalik hasrat kerajaan mansuhkan upsr dan pmr. Very Happy
Back to top Go down
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Mon Jun 28, 2010 12:14 pm

susa mo sakap bah ini gaman...ada karajaan kita ini minat pakai duit kwsp la...pakai duit pitronas la sampai haraga minyak naik...yang tarbaru pula tarpakai duit pelda... Embarassed
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Mon Jun 28, 2010 5:19 pm

tanda2 karajaan mau muflis suda... upsr & pmr mansuh utk save duit, subsidi minyak mau di kasi kurang (atau mansuh trus), pinjam duit kwsp, pinjam duit felda, cut sana cut sini.. ... Kerajaan buat semua itu indapa lah juga kalau dah terpaksa. tapi yg saya meluat..kerajaan inda mangaku ketandusan duit..masih puji diri..enonomi masih kukuh kunun...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Mon Jun 28, 2010 5:39 pm

kalou upsr sama pmr kana kasi mansu, mo guna apa lg utk penilaian? turus kunun sampai spm? aduinaaaa, budak yg inda pandai mambasa pun buli sampai spm..... bagus butul sistem kita.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Mon Jun 28, 2010 8:09 pm

samada Petronas , atau Kwsp , Felda dan sebagainya , itu semuanya adalah agensi kerajaan , kerajaan yang wujudkan , dengan tujuan sebagai membantu kerajaan buat duit untuk negara , bantu kerajaan majukan negara , buat tugas2 untuk negara dan rakyat amnya ,

jadi , tidak salah kerajaan meminta bantuan agensi2 tersebut dalam perkara2 yang betul , ..

asalkan tindakan itu tidak menjejaskan kemampuan produktiviti / reputasi agensi2 tersebut ,

pasal isu Upsr , Pmr ini ada pro dan kontra , ada pihak yang membantah tapi ramai juga pihak yang setuju , pakar2 pendidikan ada alasan2 tersendiri , guru2 ada alasan , mak bapak juga ada alasan , orang kampung pun ada alasan ,

matlamat Pmr , Upsr sudah tersasar , masing2 berlumba2 mencari result yg terbaik , hanya demi exam result ,
apabila mau result yg baik maka ibu bapa terpaksa buat tuisyen untuk anak2 , apabila buat tuisyen maka perbelanjaan pun meningkat , apabila perbelanjaan meningkat maka bermacam2 kesan lain yg timbul ,
buku2 pula satu hal , anak2 bawa buku banyak , beg macam beg tentera ,

keputusan Pmr , Upsr tidak dipandang smasa memohon kemasukan ke U , masa itu yg diminta adalah keputusan SPM atau STPM ,
mengikut kelayakan kos apa dipohon ,

sekiranya keputusan pemansuhan ini dikuatkuasakan , mungkin kementerian akan membuat pengubahsuaian pada sistem SPM atau STPM , sama2 kita tunggu dan lihat ,
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Tue Jun 29, 2010 1:13 am

mula2 bilang mo tulung rakyat dgn menghapuskan yuran peperiksaan...last2 upsr dan pmr pun mo dimansuhkan...sia buli bayangkan kalau betul tue peperiksaan dimansuhkan...budak2 langsung nda mo tingu buku pelajaran suda...sdgkan skrg yg masih ada tu peperiksaan pun nda mo belajar...sibuk p hisap gam...bila kna suruh belajar durg bilang 'buat apa mo belajar, bukan jg pass peperiksaan'...nah nanti bila upsr sma pmr dimansuhkan, jawapan durg mesti 'buat apa mo belajar, bukan ada peperiksaan...teda gagal atau lulus...tatap juga sampai spm'...maka wujudlah generasi yg nda pdai memajukan diri...terutama la ni bangsa kita sendiri...

mmg la keputusan upsr dan pmr nda dipandang klu mo memohon pg U, tapi klu ada tu upsr sama pmr, sekurang2nya ada pendorong utk belajar...nda la dorg honeymoon saja smpi spm...nanti bila sampai spm, result kondem gara2 4 tahun teda belajar dan penilaian...nah, sepa lg yg tembus pg U klu begitu?

begini la kejadian klu pemimpin sering bertukar...dulu masa c A memerintah, berabis suruh melaksanakan tu ppsmi, last2 bila c gaman saturang ganti, kana buka jg balik tue ppsmi...kita sebagai rakyat ni tunggu dan lihat saja la...mo cakap lebih2 nanti sedia la ko sma tue ISA...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Tue Jun 29, 2010 2:09 pm

sia pikir2 kalou upsr & pmr kana mansuh.....

1. parajalan budak2 makin menurun
2. indada sdh kuasa pendurung utk barajal
3. inda paya antar pigi tusyen, jimat sikit duit
4. ikut suka sj hadir sikulah
5. makin ramai guru sana kadai buliat, kalou bukan main, diurang beting
6. aktiviti lain masam mamansing, mamburu, tanam sawit, memutung makin mantaps
7. suasana iklim sikulah manjadi seria hepi salalu pasal kurang sdh yg bikin tensen
8. lg ramai budak yg isap gam
9. lg ramai ramaja yg karaja2 sana kadai2 tukang susun barang atau karaja sana kadai makan
10. makin banyak kesisiran
11. makin ramai ramaja sampin main jitar pasal sukup trening malam2 sana siring jaraya
12. batamba parampuan kita yg kawin pti, pakistan, banggali, sina tua pasal lalaki2 kita sinsai2 indada karaja, harap aramaiti pree sj ari2 sambil puk2 dpt kasi bunting anak parampuan urang lain.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Tue Jun 29, 2010 2:19 pm

jgn takut sekadar berpendapat ba puan , tu ISA bukan juga senang2 dorang buat tu , kalau mudah kasi ISA orang alamat lama sudah si Nizar jamaludin , mahfuz omar , saifudin nasution kana sumbat sana dalam , dorang ni lagi laser mulut Very Happy

kita disini cuma suarakan pendapat dan pandangn ja , entah betul atau tidak ...ha ha ,

balik isu PMR , Upsr , dan soal budak2 gagal lulus dalam exam , soal hisap gam , belajar atau tidak itu bukan kerana ada atau tiada Upsr / Pmr , itu bukan punca utama ,
gejala2 itu terlalu kompleks , banyak penyebab dan faktor pendorong , baik dan buruk seorang murid bermula dari rumah ..keadaan persekitaran , pergaulan , dan persekolahan , sekolah adalah tempat terakhir yang menanggung dan menghadapi himpunan kesan segala itu ,

ada budak menagih kerana masalah ibu bapa , ada student jadi bohsia kerana masalah wang , ada student jadi samseng kesan dari deraan ibu bapa , atau kurang perhatian dari family , ada yg suka melawan guru , malas belajar kerana terlalu manja sejak kecil [ family kaya raya ] , ada juga yg tidak masuk kelas kerana tidak suka si guru , atau memang tidak minat subjek itu , pendekata ada macam2 hal lain yg mempengaruhi ...

PPsmi , sekadar pendapat , ada kebaikan PPSMI diteruskan saja , selama ini yg membangkang ialah ahli2 bahasa , dorang terlalu patriotik pada bahasa melayu , dorang mahu segalanya diajar dalam bahasa melayu total ,
dahulu , zaman 70an matematik diajar dalam bahasa english , maka lahirlah generasi celik bahasa english , student dan guru malah mampu berbual dalam bahasa english disekolah , orang2 bilang 'english medium ' ..

sekarang ? zaman maju segalanya ada , kebolehan student dalam menguasai bahasa English sangat lemah , malah tolak campur dalam bahasa orang putih pun kadang2 tidak tahu , ..

apapun , bergantung pada pandangan masing2 , kerana segalanya mungkin ...


Back to top Go down
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Wed Jun 30, 2010 1:11 am

ya bah...sya sukung pandapat si tuan romeo....seimbang fikiran si gaman ini...ko tau kalu sya ada otak masam ko nda kana bah sya darah tinggi.... Razz
Back to top Go down
kuntau
Prebet
Prebet


Number of posts : 89
Registration date : 2010-08-13

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Fri Aug 13, 2010 8:18 pm

ttg upsr & pmr, saya tdk setuju kedua2nya dimansuhkan... melihat keadaan pelajar2 skrg yg kelihatan tdk berapa minat belajar, mereka akan bertambah ketinggalan lg jika tiada 'tekanan' utk belajar... sekurang2nya merka akan belajar walaupun sedikit jika tahu ada peperiksaan yg akan diduduki... upsr utk sekolah rendah, sekurang2nya ada bentuk penilaian di sekolah rendah... pmr pula jika dimansuhkan, terlalu lama iaitu 5 tahun baru murid2 akan menduduki spm... jd ada jaminankah mereka mementingkan pelajaran selama 5 tahun itu? entah2 keputusan spm akan jatuh merudum... sekadar pendpt...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Fri Aug 13, 2010 10:46 pm

ni hal pula sia nampak mcm lain siiikit... kalau upsr dan pmr mo di kasi mansuh... tu cikgu2 pula kana kasi banar aktif politk... naaa... suda kana timingnya....... kita menuju ke gaung yg besar yg bernama "kemunduran kebijaksanaan @ kerendahan tahap pemikiran"....
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Fri Aug 13, 2010 10:49 pm

skali pandang dan pikir... ni sistem adalah tuk kasi kana org sabah (dan sarawak)....! PR13 pun sdah dakat... supaya sanang di cucuk idung! dlm 10 taun baru dorang ubah balik... tapi waktu tu kita suda 50 thn ketinggalan dgn org2 sebalah saaaana.... Mad Mad
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Sat Aug 14, 2010 5:28 pm

kita upsr dan pmr pun masi marangkak, sdh mo kana mansuh, lapas tu ada lg sistem baru.... kamudian kita masi lagi marangkak, sdh lg diurang tukar sistem, makin jauh kita di balakang..... 47 taun sdh subaan diurang kasi tinggal kita..... dan diurang barjaya......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Sun Aug 15, 2010 9:41 am

Tida apa bah upsr & pmr di mansuhkan kalau digantikan dengan sistem yg lebih baik.Tapi kalau utk save budget semata-mata dan membawa kesan neatif pula, maka langkah itu sesuatu yg tak wajar.
Back to top Go down
kuntau
Prebet
Prebet


Number of posts : 89
Registration date : 2010-08-13

PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Sun Aug 15, 2010 12:02 pm

sbg guru, saya berpeluang melihat keadaan sebenar di sekolah... ramai guru yg kerja sambil lewa shj spt bekerja semata2 utk tunggu gaji hujung bulan shj... kalau boleh, mereka tdk ingin terlibat langsung dgn apa shj aktiviti2 sekolah... dtg lewat, balik awal, suka2 keluar masa sekolah, tugasan sekolah tdk dilaksanakan, meeting tdk berminat... jd saya nampak dgn pemansuhan upsr dan pmr akan mengurangkan lg tekanan pd mereka... jd pasti akan tambah relax... guru2 lain yg terhegeh2 melaksanakan apa2 program... jd sekurang2nya dgn adanya upsr dan pmr, apatah lg kalau melibatkan guru2 ini, akan membolehkan mereka tdklah kelihatan terlalu menunggu hujung bulan...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: upsr & pmr kana mansuh?   Today at 9:59 am

Back to top Go down
 
upsr & pmr kana mansuh?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Education-
Jump to: