To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Ingin berkenalan dengan Puteri Babau

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pg allirahman
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 1
Age : 63
Location : Kampong Pimping Membakut Sabah
Registration date : 2010-07-19

PostSubject: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Thu Jul 22, 2010 4:03 pm

Asalammualaikum.Hamba ingin berkenalan dengan saudara,kerana hamba tertarik dengan tulisan saudara berkenaan dengan Karambunai dan komen tentang asal usul siawang Damit yang mengatakan ianya cicit Pengiran Siti hafsah dan pewaris tanah Karambunai.Apa yang kami diberitahu olih Nyan Tua kami jauh daripada yang dinyatakan olih siawang Damit.Kami ada salasilah keturunan Shahbandar Muhammad Salleh ibunya sepupu dengan arawah moyong kami.Siawang Damit bapa Haji Ag Tangah dan ibu Aisahmereka tinggal di Kg laut Pimping sebelum itu bapanya tinggal di Kg Brunai Membakut dia langsong tiada kaitan dengan Pengiran Siti Hafsah.Apa yang hamba diberitahu olih Nyan Tua kami Pengiran Fatimah adalah adek beradek dengan Pengiran Siti Hafsah dan Pengiran Siti Hamidah mereka pernah datang ke Kg pimping dalam tahun empatpulohan dan tinggal di rumah Nyan Tua kami.Pengiran Siti Hamidah telah meninggal dunia semasa perang Jepun.Pengiran Siti Hamidah meninggal dalam kereta api di Mandahan ditimbak olih tentera Jepun,Nyan kami memberitahu bahawa jenazahnya Nyan Tua kamilah mengambil di Mandahan selepas tujuh hari di timbak olih tentera Japun.Jadi bagaimana pula keluarga siawang Damit pandai pandai membuat cerita,pada mulanya hamba berdiam diri sahaja akan tetapi olih kerana terlalu tidak senang hati dan kecawa dengan fakta yang diputar belitkan olih mereka yang tidak bertanggung jawab,maka hamba sedia untuk berbincang dengan saudara.Untuk pengetuan saudara banyak fakta salasilah yang siawang Damit bawa ke Brunei itu tidak betul dan hamba harian mengapa Dato Jamil Bolih menurukkan cop majalis sejarah Brunei dengan begitu senang.Hamba tahu Dato Jamil selalu datang ke Sabah dan ke Pimping tapi berjumpa orang yang salah dan tidak jujor.Banyak lagi yang hamba ingin ceritakan kepada tuan hamba.Hamba harap akan mendapat respon.Sekian dahulu hingga berjumpa lagi,wassalam
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Thu Jul 22, 2010 5:19 pm

ai...apa serita baini?... Mcm ada di forum sabalah baini kan... scratch
Back to top Go down
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Thu Jul 22, 2010 7:22 pm

ruangan ini bhg feedbacks & suggestions... topik ini akan dipindahkan ke ruangan any other topic... bgmanapun, jika tdk sesuai, akan di lock... harap maklum...
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Sat Jul 24, 2010 5:00 am

pg allirahman wrote:
Asalammualaikum.Hamba ingin berkenalan dengan saudara,kerana hamba tertarik dengan tulisan saudara berkenaan dengan Karambunai dan komen tentang asal usul siawang Damit yang mengatakan ianya cicit Pengiran Siti hafsah dan pewaris tanah Karambunai.Apa yang kami diberitahu olih Nyan Tua kami jauh daripada yang dinyatakan olih siawang Damit.Kami ada salasilah keturunan Shahbandar Muhammad Salleh ibunya sepupu dengan arawah moyong kami.Siawang Damit bapa Haji Ag Tangah dan ibu Aisahmereka tinggal di Kg laut Pimping sebelum itu bapanya tinggal di Kg Brunai Membakut dia langsong tiada kaitan dengan Pengiran Siti Hafsah.Apa yang hamba diberitahu olih Nyan Tua kami Pengiran Fatimah adalah adek beradek dengan Pengiran Siti Hafsah dan Pengiran Siti Hamidah mereka pernah datang ke Kg pimping dalam tahun empatpulohan dan tinggal di rumah Nyan Tua kami.Pengiran Siti Hamidah telah meninggal dunia semasa perang Jepun.Pengiran Siti Hamidah meninggal dalam kereta api di Mandahan ditimbak olih tentera Jepun,Nyan kami memberitahu bahawa jenazahnya Nyan Tua kamilah mengambil di Mandahan selepas tujuh hari di timbak olih tentera Japun.Jadi bagaimana pula keluarga siawang Damit pandai pandai membuat cerita,pada mulanya hamba berdiam diri sahaja akan tetapi olih kerana terlalu tidak senang hati dan kecawa dengan fakta yang diputar belitkan olih mereka yang tidak bertanggung jawab,maka hamba sedia untuk berbincang dengan saudara.Untuk pengetuan saudara banyak fakta salasilah yang siawang Damit bawa ke Brunei itu tidak betul dan hamba harian mengapa Dato Jamil Bolih menurukkan cop majalis sejarah Brunei dengan begitu senang.Hamba tahu Dato Jamil selalu datang ke Sabah dan ke Pimping tapi berjumpa orang yang salah dan tidak jujor.Banyak lagi yang hamba ingin ceritakan kepada tuan hamba.Hamba harap akan mendapat respon.Sekian dahulu hingga berjumpa lagi,wassalam

apa serita dia ni...???
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Sat Jul 24, 2010 8:02 am

hihihi..sia pikir si orud tau serita ini... rupanya masam sia juga inda tau menau...

Bagus mangkali kalau Pengiran Allirahman kasi serita sejarah tersebut dari A - Z.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Sat Jul 24, 2010 10:22 am

mangkali dia beporum di tampat lain, tiba2 bila mo kasi post sdh, te post sini pula, pasal ada buka tingu2 juga.... dia sandiri takajut tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Wed Jul 28, 2010 3:17 am

Mangkali postman tersalah latak surat bah........ Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Wed Jul 28, 2010 7:08 pm

ya kan, pusmen sala antar..... atau dia yg pusmen, tarus dia lari bila tasadar sala antar.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Sat Jul 31, 2010 9:09 am

Postman suda naek gaji....... Laughing
Back to top Go down
nu-gia
Guest



PostSubject: sepa2 tau?   Sat Oct 09, 2010 7:06 pm

Aq mngunjar sepa2 yg tau psl ayub bin pengiran dewa.. dorg dulu2 menetap d padas damit beaufort.. inda jua ku tau mun c ayub ane b'pegiran ka x dapan namanya.. klu x ku silap bapa ku pnah mbagi tau yg c pengiran dewa @ ayub ( inda ku ingat yg mna 1 ) ada kuburannya d binsuluk membakut.. confused

lol!
Back to top Go down
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Sat Oct 09, 2010 8:25 pm

Sori la nu-gia sya nda tau owh......suba kao tarai-tarai tanya sana pisbuk ka....itu saja sya buli tulung.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Sat Oct 09, 2010 8:36 pm

sia pun indatau ini oo..... mahaplah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yudi
Prebet
Prebet


Number of posts : 2
Registration date : 2013-02-27

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Wed Feb 27, 2013 5:23 pm

Assalamulaikum
Back to top Go down
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Tue Mar 05, 2013 4:12 pm

uinaaa,,,ndak tau sia nie sarita oo...pa nie pg alirahman mau ctau juga nie? mungkin dia parbatulkan sejarah nya..tu la dia post semua forum-forum yg ada di web site nie..sakali buka web site lain..ada sama kali dengan apa yg dia saritakan di sini.. kalo bulih smualah jenis2 forum dia post, tmpat2 forum seperti di fb, twiter, blog, friendster, tagged, atau mana2 lagi forum communiti nie.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Tue Mar 05, 2013 9:45 pm

hihihihiiiii sia pung inda paham ni serita dr awal..... susa sia mo monglintung.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
kruger
Prebet
Prebet


Number of posts : 2
Registration date : 2013-05-19

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Sun May 19, 2013 9:42 pm

cuba la kamurang tulis pindik pindik sja ba.. nda sia paham.. klu tlampau panjang.Tulis pindik pindik macam main seplu sen seplu sen sja ba.. Laughing hehe..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Sun May 26, 2013 5:10 pm

itulah bah diurang si tuan oru' tulis panjang2...... tingu urang inda paham sdh...... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Ingin berkenalan dengan Puteri Babau   Today at 8:13 am

Back to top Go down
 
Ingin berkenalan dengan Puteri Babau
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Any Other Topics-
Jump to: