To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Kes pembuangan bayi

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Tue Aug 17, 2010 12:45 am

inda paduli la mo main bula ka, main rabi ka... atau main sondri2 ka... jan la sampai gol ba... kesian ba tu hasil jaringan kalau patut kana kira tapi inda kana kira pula... pasal masing2 si penjaring dan si gol kiper semangat sja mo bergol-gol... tapi inda pandai kira gol ka tida....
Back to top Go down
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Tue Aug 17, 2010 12:48 am

Diurang perlukan jurulatih mangkali bah ini gaman.... Very Happy
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Tue Aug 17, 2010 12:50 am

takut jurulatih pun sama2 main bula...
Back to top Go down
kuntau
Prebet
Prebet


Number of posts : 89
Registration date : 2010-08-13

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Tue Aug 17, 2010 5:39 pm

kalau baby mati, section 302 kerana membunuh, hukuman mati... kalau baby tdk mati, section 307 cubaan membunuh...

tp tiap hari masih juga ada laporan baby dijumpai... spt trend pula...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Tue Aug 17, 2010 6:13 pm

Mimang susah mau bentras gejala ini. Tingu sj hukuman pengidar dadah (hukum gantung) pun masih juga ramai pengidar dadah... Tp mudah-mudahan section 302 & 307 dikenakan kepada pesalah akan berkesan mengurangkan gejala buang/bunuh bayi ini..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Tue Aug 17, 2010 9:30 pm

selain menguatkuasakan seksyen 302 dan 307 KK ...seharusnya ada jalan lain untuk menambah'bisa' pada niat pencegahan dan pembanterasan gejala buang baby ini ,

kerajaan harus gandakan usaha 'penyedaran' samada dengan kempen di Media massa , atau kempen di sekolah2 , Institusi2 pendidikan tinggi , sektor swasta dan sebagainya ..

setiap diri warganegara Malaysia punya peranan dan tanggungjawab , khususnya dalam isu ini , bukankah ada istilah bersatu kita teguh bercerai kita lemah ...

seksyen 302 ,307 ini pun bukan semudah kita sangka ...mencari DNA dan memadankan bukan kerja seminit dua , kemudian setelah ditemui padanan DNA , akan dibawa kemahkamah utk urusan bicara , ini hukuman mati ! bicara kena ada peguambela dan pendakwa , bicara pula bukan dapat diputuskan sehari dua , apabila kita bandingkan dengan kes yang ada , ribuan ! katakanlah setahun cuma mampu selesaikan 200 kes [mahkamah] berapa ribu kes lain yang menunggu ?

Apapun , mudah2an dengan adanya seksyen ini akan memberi kegerunan pada mereka yang berniat untuk membuang bayi , cuma kita jangan terlalu teruja dengan adanya akta ini akan menyelesaikan serta merta gejala jahanam sebegini , jgn terlalu mengharap , kerana apabila kita terlalu mengharap dan bersandar padanya , sekiranya tidak menjadi kita akan kecewa dan putus harapan , lalu akan timbul kesan lain ...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Wed Aug 18, 2010 12:50 am

ari ini sia dingar berita, karajaan kunun mo kaji adakah pangaruh itu gambar2 & video2 xxx yg sanang dpt di mana2 dgn kis2 buang bayi ni..... hihihihihiiii..... masam buat lawak pula ni karajaan...... diurang mo kaji ada pangaruhkah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Wed Aug 18, 2010 4:56 pm

isu sebeginilah yang sering merendahkan imej kerajaan dimata umum ..

akan dikaji samada ia mempengaruhi ?

Isunya ialah , pegawai kerajaan yang menuturkan perkataan ini harus belajar etika pengucapan umum , pegawai ini harus belajar jenis2 perkataan yang boleh dan tidak boleh dituturkan semasa berucap kepada reporter atau kepada umum , pegawai sebegini seharusnya belajar mebezakan makna dan rupa sesuatu perkataan , kerana ia berucap mewakili kementerian [ kerajaan ] , apa saja yang dia lafazkan akan mencerminkan samada buruk baik , lemah , lembik, hina , mulia , binggung atau tidak kementerian ..

Ramai pegawai kerajaan yang 'mengunakan perkataan yang salah pada masa yang salah ' akhirnya memakan diri iaitu kerajaan , mereka gunakan bahasa pasar untuk ucapan rasmi , kesan buruknya ialah akan menimbulkan tanggapan dan andaian buruk dimata pendengar mengikut perkataan yg diucapkan , contohnya inilah !

dalam kes ini , perkataan yg digunakan itu nyata salah , seharusnya digunakan perkataan lain yang lebih terang dan tidak menunjukan kelemahan sendiri ..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Wed Aug 18, 2010 5:29 pm

apa yg mampangaruhi kis2 buang bayi ni.....

1. bapa mama inda ajar anak bagus2
2. sanang dpt gambar atau wideo2 klip xxx
3. cd xxx bibas sj kana jual sana sini
4. panguatkuasaan inda kuat
5. anak bibas tarabang di udara masam burung
6. bapa mama juga parangai begitu dulu
7. bapa mama talampau 'sayang' sama anak, namuk gigit pun inda buli
8. banyak pilem bagus dlm hp.....
9. guru disiplin digalak mangambur air liur sj, angkat tangan inda buli
10.
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Thu Aug 19, 2010 4:20 pm

masih juga ada ditemui baby2 yg dibuang... sedihnya melihat mereka mati begitu sj tanpa peluang menikmati dunia...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Thu Aug 19, 2010 6:26 pm

semua senarai tuan pukutarap ada betulnya tapi yg punca utama ialah keruntuhan moral zaman sekarang.
- kanapa urang beli vcd xx? sebab keruntuhan moral.. jgn pikir org dewasa ada lisin suda utk tingu filim xx..biarpun laki bini. Laki bini yg baik inda simpan benda2 begini.
- Kanapa remaja/dewasa simpan xx di hp? Sebab keruntuhan moral juga..

Apa yg diperkatakan di atas ialah punca berlaku sex terlarang.
Punca buang/bunuh bayi lain sikit.. iaitu takut malu, takut kana belasah saudara mara kedua pihak kerana mengadakan hubungan terlarang, takut kena buang sekolah (terutama IPT), dan akhir sekali.. mimang tiada belas kasihan punya urang...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Thu Aug 19, 2010 11:30 pm

Ini saya dengar dari rakan2 senior dalam kerja ..dorang bilang 'Romeo ...nanti ko tau juga , yang dilarang itulah yang sedap , yang makan curi2 itulah yang thriil dia mengiggit , beza dengan yang halal ' ,

lagi sadis , ada yang bilang ' tidak percaya ? cubalah ...'

nah , siapa berani komen ?
Back to top Go down
esthercharles
Prebet
Prebet


Female Number of posts : 25
Registration date : 2010-08-20

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Fri Aug 20, 2010 2:49 am

teRuk juga tu. kalau x mau tu anak, ramai lagi yang mau bah.. Sia tia tau lah macam mana dorg sampai hati buang tu baby. Cute baitu... Siap kasi mati lagi tu.. Berani juga diorang tu. Sedangkan binatang pun x kasi mati anak, manusia pula yang sanggup kasi mati. Cakap dorg binatang pun, binatang lagi bagus mangkali. Lebih berperikebinatangan..huh!!
Back to top Go down
http://jdm5borneo.blogspot.com
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Fri Aug 20, 2010 8:54 am

Romeo: Apa yg kawan2 ko sakap tu tidak boleh disangkal. Kalau tiada undang2, tiada hukum tuhan, mangkali manusia rata2 berbuat demikian. Tapi pepatah mengatakan, ikut hati mati, ikut rasa binasa. Manusia patut mengawal diri, bukan dikawal undang2 semata-mata.

esthercharles: hihihi...binatang sex bibas bah, maka indada lah kis malu mengandung luar nikah, indada kis menyembunyikan kelahiran. Yg bagusnya binatang ini ialah dia inda pandai menyimpang dari ketetapan tuhan...
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Fri Aug 20, 2010 5:20 pm

Beza manusia dgn binatang ialah , nafsunya lebih kuat dari akal , nafsu binatang lebih besar dan berkuasa dari akal dia ...kerana itu anjing sanggup makan tahi kerana nafsunya menyuruh makan , janji kenyang , dia tdk mampu memikir bahawa tahi itu kotor , tahi itu najis ,

dan kerana itu ayam , itik , kuda, anjing , lembu , kuda,.. dorang mengawan depan mata kita pun ok saja , tiada malu tiada segan , kerana nafsunya mahu , dia ikut saja , tiada masa utk memikir guna akal ,

sebaliknya manusia dikurniakan akal yang panjang , akal yg cerdik , akal yg waras , akal yg tahu membezakan mana salah mana betul , mana bersih mana kotor , mana masin mana pedas ,

selain ada akal , manusia ada agama , binatang tiada istilah agama ...sebab itu kita tdk dengar kuda agama Islam , atau kambing beragama Kristian , atau sapi agama Buddha ,

manusia yang buang baby dalam longkang , yang biarkan baby dalam tong sampah dimakan semut ...atau dimakan anjing , itu adalah manusia yang sudah hilang akal manusiawi nya , manusia yang tidak layak dipanggil manusia normal , mungkin lebih layak dipanggil manusia setan , atau binatang punya manusia !
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Fri Aug 20, 2010 5:32 pm

hihihihiiii padas..... padas......

bia tingu itu hewan, indada yg buang baby, manusia pula sini sana membuang..... mo tabalik sdh dunia..... patutlah kana sakap, dlm binatang indada manusia, tp dlm manusia ada banyak binatang..... butul kaitu?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Fri Aug 20, 2010 8:18 pm

Sya setuju oooh sama kao gaman.... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Sat Aug 21, 2010 12:15 am

kalou mo main kasar, kalou bulilah, karajaan pasang tv basar2 sana bandar2, dakat trapik lait, simpang 4, haiway atau mana2 yg stratejik, kasi masuk muka2 & nama urang2 yg sdh tebukti buat sala..... kasi tayang yg masam iklan bah...... inda juga pamandu busan manunggu trapik lait jd ijau, ilang juga mangantuk..... padulilah dingan hak asasi kunun..... mula2 mimang banyak tantangan, tp pandai diam juga tu nt bila sdh ada perubahan positip.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Sat Aug 21, 2010 8:03 am

sukungggg ...sia punya angan2 pun begitu gaman PT , bayngkan sana trafik light Karamunsing ada 2 skrin 20 x15 depa , tiada cerita lain , kasi keluar muka orang yang buang baby , atau muka orang yang rogol anak sendiri , atau muka orang yang buat video sendiri , yang merompak , meragut , yang bawa kereta macam setan , ...

kasi pekak saja telinga , peduli apa orang cakap , test selama 6 bulan tengok apa jadi ?
Back to top Go down
kuntau
Prebet
Prebet


Number of posts : 89
Registration date : 2010-08-13

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Sat Aug 21, 2010 10:03 am

hahaha... saya setuju betul dgn idea kamu... hanya yg sdh terbukti salah... dan tayangkan setahun, pesalah yg telah menunjukkan perangai baik, barulah muka tdk keluar tv... sekurang2nya dgn cara begini akan dpt menghalang sedikit, kalau tdk banyak, kes2 jenayah drpd berlaku... kalau setakat cerita ttg hukuman2 berat, gerenti org tdk gentar langsung... satu yg pasti, kerajaan selama ini hanya menjatuhkan hukuman2 berat dan ringan... tp belum mencuba hukuman yg memalukan pesalah... mgkin berkesan... contoh di sekolah, rotan tdk boleh, tampar lglah tdk boleh... nasihat? hahahahaaaa... cara yg jarang & slow berkesan... tp bg malu murid, sangat berkesan... tp mmg ada batasanlah...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Sat Aug 21, 2010 5:58 pm

hahaha...sayapun turut kelucuan sama ini cadangan tuan pukutarap..bagusss sakali tapi gerenti pengubal undang2 sinyums saja dingar cadangan itu. Bagus kasi jiil sampai menopause...hahahaha... Yg lalaki pula selain jiil bartahun-tahun, buang biji dia... Very Happy
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Sat Aug 21, 2010 8:13 pm

Yorut_orut wrote:


Sekarang ini kes pembuangan bayi saban hari berlaku, khususnya di Malaya. Si sharizat tidak brapa sukung dengan cadangan pusat penempatan bayi yg tidak dia mau.
Ada pula yg cadangkan kasi kawin awal sja tu remaja yg gatal nak 'rasa'. Ada pula yg cadangkan supaya kawin2 ini dipermudahkan (berian mura2, kenduri ala kadar). Mcm2 cadangan..
Apa kata kamurang?
itulah ba... bagus2 sudah pregn... sinang2 pigi buang. bila sya trdingar semakin hibat ni kes, mao saja sya kasih umum sepa2 yg kira2 mao buang baby tu, bagus p bagi sya.
Back to top Go down
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Sun Aug 22, 2010 2:09 pm

Yorut_orut wrote:
hahaha...sayapun turut kelucuan sama ini cadangan tuan pukutarap..bagusss sakali tapi gerenti pengubal undang2 sinyums saja dingar cadangan itu. Bagus kasi jiil sampai menopause...hahahaha... Yg lalaki pula selain jiil bartahun-tahun, buang biji dia... Very Happy

Hihihi...adakah patut mereka ini diberikan peluang gaman? Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Sun Aug 22, 2010 6:04 pm

bagi paluang jugalah..... lapas muka masuk tv sana trapik lait, mangkali pandai jd bagus juga tu..... jd bg paluang kadua jugalah, manatau lain kali ngam sdh tampat manyambur, jd inda paya mambuang2 lg......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Tue Aug 24, 2010 3:36 am

Jadi maksud kao....manyambur la ditampat yang butul bah kan gaman.... Laughing
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Kes pembuangan bayi   Today at 3:50 pm

Back to top Go down
 
Kes pembuangan bayi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Local Issues-
Jump to: