To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Non-denominational Christianity

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Non-denominational Christianity   Fri Sep 19, 2008 11:46 pm

Ada pula lagi istilah ini. ada siapa2 kah tau hal ini.

Ps: saya nampak si Palin punya agama bah.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Sat Sep 20, 2008 12:20 am

mgkin artinya indada denominasi mana2, umum sj iaitu kristian......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Sat Sep 20, 2008 12:53 am

ya begitulah bah kali maksudnya tu... ada juga penerangan di wikipedia bah kali tu...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Sat Sep 20, 2008 6:25 pm

diurang register under Non-denominational name kah itu? Apa masam lah itu kalau gitu ah? Tiada sistemkah?
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Sat Sep 20, 2008 6:33 pm

pukutarap wrote:
mgkin artinya indada denominasi mana2, umum sj iaitu kristian......

Klu umum saja, masih boleh di anggap sebagai kristian kaitu gaman? dan adakah hal ini di galakan.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Sat Sep 20, 2008 6:59 pm

sia ada ulasan tp simpan dululah...... ngam timing sia bgtau idea sia.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Sat Sep 20, 2008 7:35 pm

pukutarap wrote:
sia ada ulasan tp simpan dululah...... ngam timing sia bgtau idea sia.....

Jangan simpang lama2 kawang. hee he. Very Happy
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Sat Sep 20, 2008 7:48 pm

mereka ini tiada masalah juga bah itu...mereka tidak mengikat kepada mana-mana denominasi sebab mana-mana saja gereja perlu di bantu mereka bantu... mereka ini juga adalah terdiri dari pelbagai gereja yang berfellowship mangkali.... mereka tidak prejudis sama mana-mana gereja mungkin..

bah pukutarap mungkin sudah dapat info ni di pelosok dunia..he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Sat Sep 20, 2008 8:04 pm

Saya pernah terjumpa seorang kawan kristian disuatu masa dulu 90'an, saya tau dia kristian tapi bila saya tanya kristian apa? dia cakap dia tidak mengikut mana2 mazhab, dia cakap dia direct terus sama tuhan jesus. sampai hari ini saya tidak dapat menangkap maksud sebenarnya.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Tue Sep 23, 2008 10:00 am

pukutarap wrote:
sia ada ulasan tp simpan dululah...... ngam timing sia bgtau idea sia.....

sapat2 lah kau kasi ngam timing bah..nda sabar2 suda saya mau tau ko punia ulasan.

bagi saya kan, saya pikir Non-denominational Christian (ndc) tu untuk fellowship saja bah. Misalannya...saya dipostkan di Tawau, saya tanya kawan2 baru (rakan sekerja) apa agama diurang, ada yang bilang CR, ada juga BIS, MB, dan GYB. Saya tanya lagi, adakah kamurang pigi garaja tiap minggu? Diurang bilang, nda, pasal cuma garaja xyz saja yang ada sini. So saya cadangkan supaya kamiurang adakan fellowship di satu tempat pada tiap2 minggu. Tak kira apa denominasipun buleh join. Lama kelamaan macam siuk pula fellowship seperti ini, tiada prejudis antara satu sama lain.

But to be honest, saya pikir seseorang tidak buleh bilang agama dia ndc, sebab ndc tidak berdaftar. Kalau ndc berdaftar, itu bererti dia sudah jadi satu persatuan, bertubuhan, atau organisasi. Dan jika ini berlaku, dengan sendirinya ndc tu jadi salah satu denominasi Kristian yang dipanggil Non-denominationl Christian!
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Tue Sep 23, 2008 10:07 am

Seseorang hanya boleh menjadi non-denominational christian yang sebenar-benarnya jika dia tiada gereja tertentu, tiada doktrin tertentu, tiada keanggotaan dalam mana-mana gereja.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Tue Sep 23, 2008 6:20 pm

butul juga sakapan kaoni yorut..... ya mungkin pelowsip sj baitu.... ndc misti kana daptar kalou mo urang ikut.... kalou inda daptar, masam parsatuan underground, tp bila kana daptar, nah turus dia jd masam 1 denominasilah..... dia non denominatioanl tp itulah sabanarnya denominasinya.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Tue Sep 23, 2008 8:35 pm

bagi saya, memang saya tak ada masalah dengan ndc ni... mereka ini lebih positif daripada kristian yang berdenominasi walaupun mereka yg ndc ini ada yang pada awalnya ada denominasi...

ndc ini ramai juga di negara-negara yang bekas kerajaan komunis...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Sponsored content




PostSubject: Re: Non-denominational Christianity   Today at 10:51 am

Back to top Go down
 
Non-denominational Christianity
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Religion-
Jump to: