To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Sep 17, 2010 7:24 am

Mari kita tukar2 pahaman mengenai status negeri2 dalam malaysia. adakah sabah dan sarawak sama taraf dengan negeri2 di semenanjung? Atau sama taraf dengan keseluruhan tanah semenanjung?..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Sep 17, 2010 4:36 pm

Secara peribadi saya berpendapat status negeri sabah dan sarawak adalah setaraf dengan keseluruhan tanah semenanjung , dari perlis sampai johor !

bezanya dorang lebih dahulu mencipta , meraikan , menerima salam kemerdekaan ...iaitu Ogos 1957 , masa itu kita sabah/sarawak belum merdeka , masih dibawah pentadbiran /kelolaan British , meski masa itu kita dikatakan punya pemerintahan sendiri sebenarnya British yang mengelolakan sistem ,

kalau sabah/sarawak tidak bersetuju bergabung , tidak bersetuju menyatukan diri dengan persekutuan malaya ketika itu rasa2 apa nama negara yang akan ditubuhkan ? adkah tetap namanya 'Malaysia' atau ada nama lain ?

untung nasib sabah/ sarawak ? adakah akan bergabung membentuk satu negara lain ? atau menjadi santapan negara filipina dan Indonesia ...atau akan kekal sebagai jajahan dan kelolaan British sebagaimana Hong Kong ?

Balik pada isu , Sabah dan Sarawak adalah dua negeri yang punya keistimewaan tersendiri , keistimewaan ini yang tiada pada negeri2 lain di Semenanjung , antaranya perjanjian 20 perkara yang telah disepakati dan dipersetujui bersama , satu perjanjian yang tidak boleh dirungkai dan dilupakan begitu saja kecuali dengan persetujuan dan kerelaan daripada penduduk sabah sarawak sendiri ,
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Sep 17, 2010 9:23 pm

kalau tidak setaraf dengan negeri2 di semenanjung, kenapa bendera malaysia mempunyai 14 jalur yg melambangkan 14 buah negeri dalam malaysia? Apa sebenarnya yg disepakati oleh malaya, sabah, sarawak, dan singapura ketika bersepakat menubuhkan negara malaysia? Adakah mereka bersepakat menggabungkan 4 wilayah (malaya, singapura, sarawak, dan sabah) atau menggabungkan 14 buah negeri?
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Sep 17, 2010 11:07 pm

Yorut_orut wrote:
Mari kita tukar2 pahaman mengenai status negeri2 dalam malaysia. adakah sabah dan sarawak sama taraf dengan negeri2 di semenanjung? Atau sama taraf dengan keseluruhan tanah semenanjung?..
sama tarap sj, kalou lebi tinggi, kanapa sdh 47 taun pun begitu2 sj? parasaan kita sj ni, tingu si urang tua nyanyuk, kamu pikir dia pikir sabah sarawak lebi spesel ka? jan haraplah......
romeo wrote:
Secara peribadi saya berpendapat status negeri sabah dan sarawak adalah setaraf dengan keseluruhan tanah semenanjung , dari perlis sampai johor !

bezanya dorang lebih dahulu mencipta , meraikan , menerima salam kemerdekaan ...iaitu Ogos 1957 , masa itu kita sabah/sarawak belum merdeka , masih dibawah pentadbiran /kelolaan British , meski masa itu kita dikatakan punya pemerintahan sendiri sebenarnya British yang mengelolakan sistem ,

kalau sabah/sarawak tidak bersetuju bergabung , tidak bersetuju menyatukan diri dengan persekutuan malaya ketika itu rasa2 apa nama negara yang akan ditubuhkan ? adkah tetap namanya 'Malaysia' atau ada nama lain ?

untung nasib sabah/ sarawak ? adakah akan bergabung membentuk satu negara lain ? atau menjadi santapan negara filipina dan Indonesia ...atau akan kekal sebagai jajahan dan kelolaan British sebagaimana Hong Kong ?

Balik pada isu , Sabah dan Sarawak adalah dua negeri yang punya keistimewaan tersendiri , keistimewaan ini yang tiada pada negeri2 lain di Semenanjung , antaranya perjanjian 20 perkara yang telah disepakati dan dipersetujui bersama , satu perjanjian yang tidak boleh dirungkai dan dilupakan begitu saja kecuali dengan persetujuan dan kerelaan daripada penduduk sabah sarawak sendiri ,
pasal 20 puin, ada sdhkah yg kana laksana? 47 taun sdh, barapa sdh jabatan karajaan pederal yg urang sabah yg jd katua? puin2 lain jan mimpilah.....
Yorut_orut wrote:
kalau tidak setaraf dengan negeri2 di semenanjung, kenapa bendera malaysia mempunyai 14 jalur yg melambangkan 14 buah negeri dalam malaysia? Apa sebenarnya yg disepakati oleh malaya, sabah, sarawak, dan singapura ketika bersepakat menubuhkan negara malaysia? Adakah mereka bersepakat menggabungkan 4 wilayah (malaya, singapura, sarawak, dan sabah) atau menggabungkan 14 buah negeri?
47 taun sdh..... barapa kali sdh harijadi malasia kana putung kik? tiap taun?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Sep 17, 2010 11:20 pm

mcm sama tarap pun tida oo.. sabah lebih randa tarap lg. kalau sama kanapa sabah dikasi balakang2?
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Sep 17, 2010 11:25 pm

si najip sj mangkali tu, itupun mangkali pasal tarang2 sdh sajarah 16september..... mentiri lain? hihiihihihiiiii..... kita tingu apa sakapan2 diurang salapas ini......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sat Sep 18, 2010 11:20 am

Sangkaan saya begini bah..

1. ketika malaya merdika 1957.. tunku abdul rahman jadi ketua menteri tanah melayu (belum perdana menteri).
2. kedudukan raja2 dalam dilemma kerana seolah-olah diurang sudah di bawah seorang ketua menteri. diurang hilang power.
3. utk menyelamatkan kedudukan raja2, tunku dan kuncu2 cadangkan satu kerajaan persekutuan. negeri2 dan raja tetap ada pemerintahan masing2 tapi di bawah kerajaan persekutuan.
3. Memandangkan malaya tanah semenanjung yg kecil, lombong emas/biji timah/arang batu mau pupus sudah, Malaya mengintai sabah & sarawak utk join menubuhkan satu negara.
4. tunku memujuk pemimpin sabah utk join 11 buah negeri di malaya untuk menubuhkan satu negara.
5. Pemimpin sabah (donald stephen / mustapa, dll..) bersetuju kerana sabah akan merdeka dari british.
6. walau bagaimanapun pemimpin sabah tidak mau disamatarafkan dengan negeri2 di semenanjung kerana. Sabah bukan tanah melayu.
7. Dengan itu, pemimpin sabah membuat satu perjanjian (20 point) untuk membezakan Sabah dari negeri2 di tanah melayu.
8. Tunku bersetuju.
9. pada mulanya perjanjian 20 perkara itu dipatuhi. tetapi lama kelamaan dikhianati oleh malaya.

Adakah patut sabah disamatarafkan dengan negeri2 di malaya? .SANGAT TIDAK SALAH untuk Sabah membezakan taraf dia dari negeri2 lain di semenanjung..sebab sudah ada asas mengapa sabah dan sarawak patut dibezakan sejak mula. Dibezakan bukan dalam ertikata 'lebih rendah' tetapi sebaliknya lebih tinggi!

bukan begitu kaitu??
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sun Sep 19, 2010 5:01 pm

a] ketika suruhanjaya reid ditubuhkan , dorang buat pungutan suara seluruh sabah dan sarawak , antara pemimpin tempatan yang terlibat ialah OKK Gunsanad dan rakan2 bagi daerah keningau , Datuk Anthony Gibun dan beberapa rakan bagi daerah Tambunan , Datuk Ghani Gilong dan rakan2nya bagi daerah Ranau , begitu juga bagi setiap Daerah lain ..papar , penampang , dan Tuaran , Tamparuli , Kudat dan Sandakan , ada wakil bagi setiap kawasan ,
Suruhanjaya Reid tdk memaksa , kemasukan ini adalah mengikut suara majoroiti ...walaupun masih ada pendapat dan suara2 lain yang membangkang ,

b] 20 perkara , ianya lemah kerana sikap dan perangai pemimpin2 awal Sabah yang lalai dan malu2 kucing , sekiranya dari mula dorang tegas dan keras, perkara dialami sekarang tidak akan berlaku ,

c] Sekiranya sabah ingin merungkai sesuatu perjanjian yang telah disepakati , secara tidak langsung akan merungkai keseluruhan perjanjian yang terbina , sekiranya salah satu ikatan yang ada diputuskan , keseluruhan ikatan yang ada akan terhapus dan perjanjian baru akan dibuat , ini bukan satu kerja mudah dan kecil ,

d] Istimewanya sabah dan Sarawak hanyalah pada atas kertas , secara realitinya maju mundur bijak dan bengap sesebuah negeri itu terpulang pada tampuk pemimpin negeri untuk membuat acuan bagaimana wajah negeri yang dimahukan , persekutaun hanyalah umpama bapa pada anak2nya , terpulang pada anak2 untuk memilih dan mengukir masa depan dan wajah kerjaya masing2 ..sikap dan gaya kehidupan , mentaliti dan disiplin seseorang anak' negeri' itu menjadi faktor berjaya atau gagal ,

e] Perkara yang semakin jauh ialah kenangan dan peristiwa lampau , tiada guna dikesali perkara yang sudah berlalu kerana ia tidak akan kembali lagi , masa dan keadaan sudah berubah , menangisi perkara yang lepas cuma menambahkan penyakit , perkara dan cabaran akan datang yang seharusnya dihadapi jangan sampai tragedi sama berulang , cukuplah ianya sebagai pengajaran bahawa sekiranya sabah lalai dan hanyut hanya berpolitik sepanjang masa , banyak benda kita kita akan terlepas tanpa sedar , .

f] Mungkin lebih baik kita berhenti menyalahkan masa lampau , kerana perkara yang bakal dihadapi dan sedang menunggu dihadapan lebih besar dan mencabar ..
Back to top Go down
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sun Sep 19, 2010 8:47 pm

Apa sebenarnya masala yang sabah hadapi aahh gaman....agak ketinggalan la kita ini berbanding sini malaya..... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sun Sep 19, 2010 10:34 pm

1. tingu pata malaya, kisil butul bah..... sabap tu diurang bawa sabah sarawak bagabung..... bila bawa bagabung, mimang diurang inda mo sama tarap, pasal tu tyt sini saba sarawak inda buli sama sana malaya..... pasal tu juga inda buli jd agung..... jan bilang time diurang mula2 maransang mo bikin malasia, indada diurang pikir samua ini, misti ada punya, dan misti diurang sdh ransang inda akan dipijak di balakang ari..... bila jumpa pemimpin saba sarawak, mimang sakap yg bagus2, kalou bgtau dr awal itu 20 puin inda kana pakai, jan harap pemimpin sabah sarawak masa tu sain dokumen..... masa tu malaya akun sj, apa sakapan saba sarawak, akun sj, apa balaku akan dtg balakang kira, pandai2lah menguntau nt..... sabap tu lapas 47 taun baru tiup lilin kik ari malasia..... itupun pasal ada bau2 durian sdh mo talapas pemerintahan gara2 pru12..... suba kalou masi kuat sangkaman, jan haraplah kana layan masam sikarang.....

2. kanapa 20 puin inda kana tingu? pasal malaya kan kita tau hibat2 dlm silat2an..... majuriti blekbelt..... imigresen, katua jabatan, pendiidikan, perhutanan, antah apa samua lg..... suba kalou samua ini sabah sarawak yg kuntrul, apa lg gia 'sangkaman' malaya? pasal tu salama 47 taun saba sarawak bising2 pun last2 panat tariak turus diam...... 16september, saba sarwak sj yg selebret, itupun kunun arijadi tyt..... arijadi tyt??????? dr kisil sia pikir mimang butullah arijadi tyt...... kasian......

3. saturang boss yg masuk pajabat, turus samua stap bediri tagak usap gud moning sambil tunduk...... tiap pagi begitu salama betaun2...... apa jd? bukan ka itu boss tarasa masam dia butul2 boss basar? sdh 47 taun, dan masi begitu, mo pigi jamban pun katuk pintu dulu upis boss basar minta kabanaran, itupun kalou kana kasi banar, kalou inda, maka manahanlah sakit parut inda dpt konsentret manaip surat, tak..... tak..... taktak.... tak.... reeetttttttt..... pakai taip raiter lama...... itulah apa yg balaku sini saba sikarang, sala kita sendiri yg dr dulu 'malatih' itu boss jd boss basar...... siapa gia inda tarasa masam 'raja' kalou sikit2 boss, bulika sia...... boss ok ka kalou sia..... boss..... boss..... boss, tingu di nga sia tesirit sdh dlm salana......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Mon Sep 20, 2010 5:24 am

pukutarap. wrote:
1. tingu pata malaya, kisil butul bah..... sabap tu diurang bawa sabah sarawak bagabung..... bila bawa bagabung, mimang diurang inda mo sama tarap, pasal tu tyt sini saba sarawak inda buli sama sana malaya..... pasal tu juga inda buli jd agung..... jan bilang time diurang mula2 maransang mo bikin malasia, indada diurang pikir samua ini, misti ada punya, dan misti diurang sdh ransang inda akan dipijak di balakang ari..... bila jumpa pemimpin saba sarawak, mimang sakap yg bagus2, kalou bgtau dr awal itu 20 puin inda kana pakai, jan harap pemimpin sabah sarawak masa tu sain dokumen..... masa tu malaya akun sj, apa sakapan saba sarawak, akun sj, apa balaku akan dtg balakang kira, pandai2lah menguntau nt..... sabap tu lapas 47 taun baru tiup lilin kik ari malasia..... itupun pasal ada bau2 durian sdh mo talapas pemerintahan gara2 pru12..... suba kalou masi kuat sangkaman, jan haraplah kana layan masam sikarang.....

2. kanapa 20 puin inda kana tingu? pasal malaya kan kita tau hibat2 dlm silat2an..... majuriti blekbelt..... imigresen, katua jabatan, pendiidikan, perhutanan, antah apa samua lg..... suba kalou samua ini sabah sarawak yg kuntrul, apa lg gia 'sangkaman' malaya? pasal tu salama 47 taun saba sarawak bising2 pun last2 panat tariak turus diam...... 16september, saba sarwak sj yg selebret, itupun kunun arijadi tyt..... arijadi tyt??????? dr kisil sia pikir mimang butullah arijadi tyt...... kasian......

3. saturang boss yg masuk pajabat, turus samua stap bediri tagak usap gud moning sambil tunduk...... tiap pagi begitu salama betaun2...... apa jd? bukan ka itu boss tarasa masam dia butul2 boss basar? sdh 47 taun, dan masi begitu, mo pigi jamban pun katuk pintu dulu upis boss basar minta kabanaran, itupun kalou kana kasi banar, kalou inda, maka manahanlah sakit parut inda dpt konsentret manaip surat, tak..... tak..... taktak.... tak.... reeetttttttt..... pakai taip raiter lama...... itulah apa yg balaku sini saba sikarang, sala kita sendiri yg dr dulu 'malatih' itu boss jd boss basar...... siapa gia inda tarasa masam 'raja' kalou sikit2 boss, bulika sia...... boss ok ka kalou sia..... boss..... boss..... boss, tingu di nga sia tesirit sdh dlm salana......

Boss....okey ka kalou sya quote saja......... Laughing Laughing Laughing
sedar nda sedar mimang kita masam itu bah kan gaman...... Sad
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Mon Sep 20, 2010 7:39 am

silaka butul bah kan... kanapa sabah buli kana bully uli pederal? tingu bah dulu...suka2 saja si mahadil tukal2 / gilir2 katua mentiri.. kasi kurang kuasa executive km sabah. Mimanglah kalau km corrupt sudah pasti rakyat setuju kalau power km dikasi kurang..tp itu pandangan dakat bah. pasal perubahan itu akan kakal.. kalau pun ada km yg bagus masa akan datang tp kuasanya sudah kurang...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Mon Sep 20, 2010 4:53 pm

itulah tu..... sikit2 kl, sikit2 kl...... kita juga yg malatih diurang sana sabarang jd boss basar..... padahal sama tarap sj.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Mon Sep 20, 2010 5:23 pm

makin lagi sikarang ..sudah pasti kl yg kuntrul km sabah pasal parti dari samananjung punya. pm buli garatak km bila2 saja.. siapa mau lawan pasti inda kana jadi salun... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Tue Sep 21, 2010 12:58 am

sabah dan sarawak , menyertai malaya pada masa yang sama ..sarawak juga ada perasaan yang sama apa dirasai rakyat sabah , merasa dipinggirkan , merasa di anaktirikan ,

tapi bandingkan kemajuan antara sabah dan sarawak siapa lebih maju ? prasarana siapa lebih baik ? sedangkan dahulu zaman 70 ,80an jurang antara Kuching dan KK sama sahaja , malah Sarawak menghormati sabah dalam beberapa perkara , sekarang ...Sarawak jauh meninggalkan sabah ,

adakah kita patut menyalahkan sarawak kerana meninggalkan sabah jauh kehadapan ?
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Wed Sep 22, 2010 3:44 pm

sarawak inda sala gaman, indada kasalahan lansung..... bilang kita rayat saba pun bukan juga..... yg sala yb2 kita sabap diurang yg buat urusan..... ada yg sakap, siapa suru kamu undi diurang? bah, masamana lg, diurang yg tehigih2 minta undi, janji itu ini, slugan itu ini, kami undilah...... kalou kita inda undi, rayat lain undi, sama juga akan naik jd yb..... kesualilah lansung kusung indada pigi mengundi.....

balik pd serita sama tarapka sabah sarawak sama negeri2 lain sana samananjung? penilaian yg butul2 atau masamana? malasia dibentuk dingan gabungan malaya, sabah, sarawak & singapore..... jd sama tarap kaitu ah?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Wed Sep 22, 2010 6:11 pm

saya tida parnah pigi sarawak dan saya tida tau seberapa maju sarawak dibandingkan dengan sabah. dan topik ini tidak menyalahkan mana-mana negeri.. cuma mau tau sama ada sabah dan sarawak sama taraf dengan negeri2 lain di semenanjung. Taraf dari segi keistimewaan dalam persekutuan, bukan taraf kemajuan.

Saya berpendapat bahawa sabah dan sarawak sepatutnya ada taraf istimewa dalam malaysia.
Dan keistimewaan itu terkandung dalam 20 perkara. Mungkin terlalu ramai penduduk sabah yg tidak peduli lagi dengan 20 perkara itu. Mereka menganggap itu sebagai perkara lapuk. Tapi bagi saya, saya masih menganggapnya istimewa walaupun keistimewaan itu sudah terhakis. tapi biarlah 20 perkara itu jadi kenangan yang abadi... Sad
Back to top Go down
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Thu Sep 23, 2010 9:27 pm

Bagi sya Sabah banyak ketinggalan dalam pelbagai aspek tuan-tuan dan puan-puan.....seluruh negeri dalam Malaysia ini sya suda pernah pigi.... Smile

Bukan sya memperendahkan tempat sendiri...tetapi itu adalah kenyataan.Mungkin rayat kita jenis nda banyak perut meragam bah... Sad

Pasal 20' itu....sepatutnya itu adalah keistimewaan kita....namun masih ramai lagi yang nda tau pasal sya pun nda pernah tebasa dalam sabjik sejarah Malaysia....sya suma dengar-dengar saja...nasip baik tebasa juga akhirnya..... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Thu Sep 23, 2010 10:54 pm

kao inda dangar pasal indada dlm buku tiks..... ini 16 siptimber ari malasia dibentuk pun baru sj kana rayakan salapas 47 taun, apa lg pasal 20 puin, hihihihiiiiii...... kalou bukan bising2 dlm pulitik, siapun inda tau...... ini ari malasia pun salama ini sia pikir arijadi tyt......

siapun sdh pigi serulu nagara, mimang sabah banyak kakurangan..... dr negeri yg kaya, sikarang diurang sakap yg paling mosikin, kira oklah tu...... mau buat masamana, yb2 kita yg minta susuk idung, minta pigang 'yow'..... yg kita bising2 ni pun nt ada yg sakap tu..... kamu bising2 sinipun indada guna juga, bukan ada kasan apa2..... itu urang mo kita diam2 sj sambil main2 'yow', inda buli merungut, inda buli mengumin, tarima saadanya......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Sep 24, 2010 1:26 am

Keesian butul kita kan.....nda ada yang berani mao mengapa-apakan kah tomuning seekor itu...atau nda makan ka dia sama dengan itu basut.....parna dengar 81 dalil ka gaman...suba siapa-siapa tulung perjelaskan..... Sad
Back to top Go down
maxz
Prebet
Prebet


Number of posts : 25
Location : Kota Keriangan
Humor : Sence.
Registration date : 2010-10-01

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Oct 01, 2010 7:48 pm

Sabah i know which alwayz the best,Sabah bagus bah !! Smile
Back to top Go down
http://www.facebook.com/pages/I-Love-Sabah/188415809979?ref=sear
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Oct 01, 2010 7:54 pm

wecome to ilsf maxz..
Ya.. sabah bagus ..lebih bagus kalau bibas dari pti..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Oct 01, 2010 9:24 pm

ya idup sabah..... sabah yg versatile......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sat Oct 02, 2010 12:17 am

Sabah bagus bah....pemimpin semua bolou, bobou, molou...... cheers
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sat Oct 02, 2010 2:40 pm

pikir sj itu karabau bah...... Laughing
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Today at 5:38 pm

Back to top Go down
 
Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Sabah - People, Cultures, Nature & Environment-
Jump to: