To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Oct 15, 2010 7:58 am

pukutarap. wrote:
yg pandai komputer tu tuan orut bukan pandai kasi baik barang2 dalaman komputer, tp pandai guna sj masam pandai pomat, kasi bersi kuman, pandai guna pawopuin, wod, dll...... jurutiknik komputer ni masam yg kasi bagus2 tv, rediu, aisbok bah..... tp itupun masam inda sukup kunun urang sabah yg pandai, jd dr samananjung kana antarlah kunun...... jd mimang sabap inda satarap sama negiri2 sana samananjung.....
inda begitu bah tuan pukutarap. saya suda test power diurang ini (juruteknik komputer sekolah). adik saya yg sigu itu minta juruteknik komputer sekolah tingu2 apa masalah komputer saya dulu..kadang2 hidup kadang2 langsung inda idup bah. dia bilang 'barangkali' ada wayar2 lunggar. lepas tu dia cabut semua komponen dalam dan pasang balik. mana ada dia bikin. dia kasi balik tu komputer masih begitu juga.
seorang juruteknik komputer, selain dari diurang pandai guna semua aplikasi komputer, termasuk juga pandai buang virus, mempormat, mengembalikan sistem error, dsb..diurang mimang tau pasang2 componen dalam komputer. tapi patri mempatri, tukar part kisil2 di mother board saya pikir diurangpun inda tau. Paling2 diurang pandai ganti motherboard biarpun bukan motherboard asal (modipaid motherboard). tapi ini jarang berlaku. biasanya kalau hard disk rosak diurang tukar saja. apa-apa komponen rosak tukar saja. Mungkin satu kelebihan diurang selain dari tau guna semua aplikasi komputer, ialah diurang sudah belajar bagaimana recover document, video, dari hard disk yg rosak. Pun begitu, saya pikir jarang juruteknik komputer yg ada kemahiran tinggi begini.

Jadi balik pada topik...org sabah pun buli buat. inda payah antar org malaya jadi juruteknik komputer di sekolah2 maupun jabatan2 kerajaan yg lain... Kasian bah ramai lagi org sabah yg mananggur.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Oct 15, 2010 2:02 pm

bukan sikit lg diurang kana antar sini sabah tu..... siapa suru indada urang sabah yg sampin..... abis2 sampin pesbuk sj..... Laughing
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Fri Oct 15, 2010 3:01 pm

bulum tau bah kalau diadakan pertandingang antara juruteknik2 komputer dari malaya sama org yg mahir komputer di sabah biarpung bukang berstatus juruteknik... Very Happy
Back to top Go down
supir-man
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 104
Registration date : 2010-10-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sat Oct 16, 2010 1:28 am

tumpang lalu...sayani urang baru dalam forum.siuk bila saya baca2 kamu punya pandapat2.pada pandapat saya pasal sabah sataraf sama negeri2lain mimang kita ada kakurangan yang sangat jauh,abis suda saya raun itu samananjung dari bandar sampai kampung..kalau ada yg cakap sabah sama tarafnya dgn samananjung itu tida batul baitu...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sat Oct 16, 2010 10:44 am

mmg inda butul, sabah jauh ketinggalan sama negeri2 lain..... suma manang pti lah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
supir-man
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 104
Registration date : 2010-10-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sat Oct 16, 2010 11:24 am

pti batimbun mana2 saja tampat ada,yg paling bikin takut lagitu ada yg karaja dlm kerajaan bah,adui sanang2 bah diaurang barurusan
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sun Oct 17, 2010 9:51 pm

itu sjlah kamanangan sabah banding negeri2 lain......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
*SuRuN*
Koperal
Koperal


Number of posts : 269
Location : hehe...sini guas gata
Humor : bulih bah klu kauuuu....
Registration date : 2010-12-30

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Tue Jan 04, 2011 4:14 pm

tulung lahhh...kasi sama harga getah di sabah & malaya...kalau sdh ngam,sdh sama harga, itu baru SETARAF namanya.... rabbit
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Wed Jan 05, 2011 6:33 pm

inda buli..... dan mmg inda buli..... pulitik punya pasal...... & pasal utak minda urang2 kita juga......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
*SuRuN*
Koperal
Koperal


Number of posts : 269
Location : hehe...sini guas gata
Humor : bulih bah klu kauuuu....
Registration date : 2010-12-30

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Tue Feb 08, 2011 12:05 pm

kawan2...gaman2.....odoiii, panat oh memungut gata,kalangkabut sia...masam mau ujan gia bohh...

hmmm... Basketball kenapa sabah di tindas??? kenapa sabah keterbelakang??? kenapa sabah begitu...begini....pada pendapat saya, ini saaaamuaaa barkaitan dengan puLitIk bah ini....ini semua kesilapan yb2 yg duuuuulu lagi....x mustahil, 1 ari nanti bkn SABAHAN lagi yg memerintah ini sabah...mgkin MALAYAN....ialah, tingu saja kebanjiran urang2 diurang sikarang kan....kepandaian ini PIDOROL, kita tingu , sepa2 urang diurang yg p keja di sabah kena ksi tiiiiiiingi elaun,kuh pandai ne kan diurang.......belum kira yg tekawin sama urang SABAH,poook tanahhhhh........

mangkali masa dulu, itu urg malayan sakap, kamu kalau mau maju sepat mesti masuk pati kami, kami banyak duit, bulih sepat kasi maju kamu...lagipun kalau kamu ikut pati kami, sepat la KAU naik pangkat....YB2 SABAH x pikir panjang lagi,terus sakap "BAH!!BULIH BAH KALAU KO".....maka seraya dengan itu, bertukarlah senario politik di negeri di bawah bayu ini.......jeng!jeng!jeng!!!!! urang malayan sakap lagi, urang sabah masih kurang KEPAKARAN, jadi biarlah urang kami jadi penunjuk ajar kamu...maka naik lah orang2 malayan jadi BOSS2 & Tuan2 di sabah...saaaampai lah sikarang kita tingu BOSS2 & TUAN2 seeeemuaaa malayan kan...urang kita mau dakat2 pinsin baaaaru kana kasi naik jadi BOSS2 & TUAN, itu pn yg 2 tahun g mau pinsin baaaru naik...kihkihkih....kaasiaaannn.....

Nahh!!! ada lagi kepandaian diurang...durang bilang, bagi menambahkan pendapatan negeri, maka ada baiknya tanah2 kosong di sabah ini di usahakan...endiiiii, masuk di kumpeni2 malaya....kena buka lah tanah kusung, kena tanam la itu ini...dan baaanyak lagiii...daaaaaannnn tanah pun terus jadi hak milik diurangggg...YB2 SABAH mgkali dpt persen juga....rakyat????? hmmmm....kalau rakyat tanya, pandai lah diurang sakappppp...."ITU TANAH KERAJAAN & DI BAWAH KENDALIAN KERAJAAN"......PUIH!!!!SILAKA!!!!

sia x suka urg malayan datang p sabah.....betul bah ini...sia banci(ups!!!telebih sudah..)tapi apa bulih buat...sia xda kuasa mau buat apa2....tingu saja lahhh....tapi jaga, kalau diurang tembirang sama saya, saya sindaat itu...kotoh!!!!sia marah ini!!!!
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Tue Feb 08, 2011 8:17 pm

hahaha..butul sakapan ko surun... tp mcm pukutarap salalu sakap, kita tinggal manyalak-nyalak tp inda buli buat apa-apa.. pasal kita yg sintakan sabah cuma sikit.. perugul banyak.

saya bagi panarangan pasal sinta.. kalau kita sinta saurang parampuan, kita inda sanggup rugul dia. tapi bagi urg yg inda sinta, dia gerigitan nampak kesantikan dia..jd inda dpt dgn sara baik, dia rugul saja.
Begitu lah org yg sinta sama negeri sabah..biar utan2 kita tabal-tabal inda kana teroka, inda apa pasal tatap kita punya juga..untuk sucu sisit cocot piut... tp bagi diurang yg inda sinta sabah, nampak saja ada peluang trus rugul hutan2 dan semua sumber alam yg ada. rugul saja sistem pulitik sabah..sampai inda berdaya sudah sistem pulitik sabah.. amuno tambah2 kurusi DUN, kunun penduduk sudah tambah banyak. itu butul tp tujuan utama ialah kasi tambah banyak kurusi utk amuno... lgpun yg bikin banyak panduduk ialah pti indun dan pelipin.. WAH BANAR2 SABAH KANA RUGUL.. Silaka butul...saya pun marah butul ni macam kau surun.. Mad
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Tue Feb 08, 2011 9:10 pm

saya sangat setuju ckap kamu.. sabah sdh betul2 teruk dirogol... apa jadi pd sabah pun bukan dorang peduli, yg penting dorang dpt apa yg mau... sial betul dorang ni...
Back to top Go down
zaidiafro
Prebet
Prebet


Number of posts : 5
Age : 28
Location : selangor bumi bertuah
Humor : huhehe...
Registration date : 2011-07-17

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Sat Jul 23, 2011 4:01 pm

=)
Back to top Go down
mikkesho
Prebet
Prebet


Number of posts : 18
Registration date : 2012-02-09

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Wed May 30, 2012 5:10 pm

hello.. org2 sabah.. di sini ade satu lagu yg best nak bagi korang.. lagu ni adalah didedikasikan kpd smua org yg menyambut Hari Kaamatan dan Gawai.. Semoga anda smua dpt menikmati kesejahteraan x kira bila dan di mana.. www.youtube.com/watch?v=MAifbtga8G0
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Thu May 31, 2012 10:06 pm

aduinaaaa.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?   Today at 3:49 pm

Back to top Go down
 
Sabah Setaraf dengan negeri2 lain di Semenanjung?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Sabah - People, Cultures, Nature & Environment-
Jump to: