To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Akta Hubungan Kaum

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Akta Hubungan Kaum   Sat Sep 20, 2008 12:29 am

Sarawak tidak mahu Akta Hubungan Kaum
Sep 19, 08 3:48pm
Akta Hubungan Kaum tidak diperlukan di Sarawak kerana negeri itu tidak menghadapi masalah daripada segi perpaduan, kata Menteri
Perancangan dan Pengurusan Sumber Kedua Negeri Datuk Seri Awang Tengah Ali Hasan hari ini.

Beliau berkata tidak wujud masalah perhubungan kaum di negeri itu
memandangkan masyarakat pelbagai kaum dan agama telah bersatu padu dan hidup dalam suasana harmoni melalui proses semula jadi sejak bertahun-tahun lamanya, lapor Bernama.

"Di Sarawak, kalau tak ada akta ini pun tak apa kerana perpaduan dan hubungan baik pelbagai kaum di negeri ini telah wujud secara semula jadi," katanya kepada pemberita di Kuching.

Beliau mengulas kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Syed Hamid Albar semalam bahawa akta itu sedang dirangka oleh kementeriannya bersama Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan untuk mengekang huru-hara dan ancaman kepada ketenteraman awam.

Awang Tengah yang juga Menteri Kemudahan Awam Sarawak berkata usaha untuk mengukuhkan perpaduan dan hubungan antara kaum sepatutnya didasarkan kepada keikhlasan.

Nah itu Amuno mau buat akta hubungan kaum...akta hubungan kaum atau akta hubungan lanun?

ha ha ha lain macam sija si side hamil alabak punya akta ni.. entah-entah akta hubungan kaum yng di maksudkan ini adalah untuk memperkasakan Akta hubungan Lanun pula jadinya..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Sep 20, 2008 12:37 am

akta hubungan kaum hanya perlu sana samananjung, sabah sarawak inda paya..... larangan mensuri inda paya utk urang2 yg mimang indada hatipun atau inda tepikir pun mo mensuri.... larangan mensuri hanya perlu pd urang yg mimang sdh dikatahui suka mensuri atau ada bakat mensuri.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Sep 20, 2008 6:32 pm

Saya sendiri inda tau apa benda tu akta hubungan kaum. Barangkali panjang2 masam sinapang.. Laughing Laughing
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Sep 20, 2008 6:55 pm

lebi kurang begitulah tu, hihihiiiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Sep 20, 2008 7:24 pm

akta itu mungkin mau ajar kita supaya kalau PTI dari seberang masuk di sini maka kita tabik hormat sama durang sambil cakap "selamat datang Tuang.."
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Sep 20, 2008 7:47 pm

atau kalou akta itu jd, urang2 diurang juga yg inda manahan hati kasi langgar..... dan kalou langgarpun, inda kana apa2 juga, tp kalou bansa lain yg langgar, turus diurang langgar balik pakai bulldozer..... masam ISA lah, yg sakap inda kana tahan (pasal sdh kunun kana gantung parti, jd inda paya ISA sdh), yg tulis apa yg kana sakap pula kana tahan, lusu....... ada juga urang2 yg begini sini dunia......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Sep 20, 2008 7:50 pm

memang ada itu tuang...mereka dengang keluarga mereka he he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Wed Oct 01, 2008 3:09 pm

akta hubungan kaum ni akhirnya akan jadi macam ISA ba... sebab penguatkuasaannya akan bergantung kepada manusia yang pigang kuasa juga.. dorang cakap begitu begini inda kana akta .. tapi bila kita sakap itu ini.. trus kana akta...!!!!

lagipun lawyer dorang sudah inda ada karaja ba.. terpaksalah kasi karaja dgn merangka akta yg bukan2... byk ba duit tu utk merangka akta..!!!
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Wed Oct 01, 2008 4:04 pm

yg heran, itu yb2 sabah indada pula sakap apa2, diam2 sj samua..... silaka butul punya yg2 samua (yg barkanaan).....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Wed Oct 01, 2008 9:33 pm

pukutarap wrote:
yg heran, itu yb2 sabah indada pula sakap apa2, diam2 sj samua..... silaka butul punya yg2 samua (yg barkanaan).....

masam mana juga mau sakap.. mulut sudah panuh dengan wang..tangang pung kabaratang wang he he masam koboi bah tapi yang gantung2 sana baju wang ringgit he he mulau noh kopio .


Last edited by bushido on Thu Oct 02, 2008 1:02 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Thu Oct 02, 2008 12:55 am

ya, hihihihi butul tu...... jd inda mo bising2 samua pasal kalou bising, nah kana ambil balik sagala2.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Mon Oct 06, 2008 6:50 pm

DAILY EXPRESS -6oct08
No need for Race Relations Act in Sabah, says PBS


Kota Kinabalu
:

Parti Bersatu Sabah (PBS) believes the proposed Race Relations Act is not necessary in Sabah.
"Sabah is a good example of unity and harmony as the people from the various ethnic groups live together peacefully which does not necessitate the Race Relations Act," PBS Information Chief, Johnny Mositun, said Sunday. He said it is like the Barisan Nasional (BN) coalition where there are many parties with different political ideologies but all are working together for the good of the country.

"I am very touched when told by friends from the peninsula that Sabah has the best formula for unity
and harmony, and is a model for the country
," he said.
Mositun was commenting on the statement by Deputy Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak that the Race Relations Act might not be necessary in Sabah because of the open attitude adopted by the various ethnic groups in the State. The spirit of openness, the intimate ties between the various races and religions enable them to accept the various peculiar elements of the other races, he said.

"If we instil these values in the various races, then we may not need to formulate the Race Relations
Act
," Najib had said during a Hari Raya gathering with the Sabah BN component parties, here, on Saturday night.
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Mon Oct 06, 2008 6:54 pm

Quote :
"If we instil these values in the various races, then we may not need to formulate the Race Relations Act," Najib had said during a Hari Raya gathering with the Sabah BN component parties, here, on Saturday night.
barmakna sana ini nilai2 inda kana tanamlah kannn.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Thu Dec 04, 2008 9:33 pm

pukutarap wrote:
akta hubungan kaum hanya perlu sana samananjung, sabah sarawak inda paya..... larangan mensuri inda paya utk urang2 yg mimang indada hatipun atau inda tepikir pun mo mensuri.... larangan mensuri hanya perlu pd urang yg mimang sdh dikatahui suka mensuri atau ada bakat mensuri.....

Sia setuju butul2 sama kau ni puku tarap...akta hubungan kaum hanya perlu utk semenanjung sahaja, sarawak tdk setuju, sabahpun tdk perlu setuju krn kita mmg sudah ada prsefahaman antara kaum yg baik dan harmoni dari dulu lagi tanpa perlu diajar lagi macam mana mau buat. Urang semenanjung perlu belajar dari sabah dan sarawak ttg bagaimana mau intergrasi. Yg buat mereka tdk boleh hidup secara muhibbah ialah sikap mereka dan tahap toleransi yg sangat rendah. Sikit2 ketuanan, sikit2 ...hidup...bla bla...Tinguk saja tmpat atau jabatan yg ramai urang mananjung...macam urang sabah teikut-ikut sudah perangai diurang.. Budi bahasa budaya kita..kempen inipun patut khas utk diurang saja sb merekalah yg tdk ada sudah budi bahasa...tdk prlu ajar urang sabah dan sarawak...kan..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Thu Dec 04, 2008 10:04 pm

ya rungkud..... yg lusunya diurang rasa diurang yg lebi ok drpd kita sabahan/sarawakian..... hihihihiiiii..... lusukan..... butul tu, diurang rasa diurang yg lebi ok...... yg lusu lagi, suba kao pigi tanya itu yb2 sabah, terutama yg ..........., diurang sukung butul tu akta, masam samua yg be-end buat samuanya butul, indada silap sikitpun, samua ngam......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Thu Dec 04, 2008 11:26 pm

Tidak dinafikan banyak prkara diurang lebih ok dr kita...tp soal intergrasi dan budi bahasa. mereka perlu belajar dr kita. Yg diurang bilang be-end ok tu...itu perasaan diurang saja. Klu ok knapa hampir tumbang di PRU12, tunggu PRU13, tinggi ka randa ka itu langit he he.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Thu Dec 04, 2008 11:59 pm

inda sabar sia tunggu pru13, kita tingu siapa yg tumbang, be-end ka pr..... hihihihiiiii..... tp masam..... ansur kali ni.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Fri Dec 05, 2008 6:42 am

Saya rasa2 pr13 be-end samananjug kala taruk...tapi bagaimana dingan be-end sabah? Pasti polipin bugis tidak lari undi diurang tu...ditambah pula dengan undi ponyukung panatik umno sabah...silap2 jd mcm pr12 juga....
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Fri Dec 05, 2008 8:40 am

Ba...masing2 kita kempen keluarga kita, jgn sampai jd penyokong fanatik umno/be-end.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Fri Dec 05, 2008 10:31 am

kalou kita kimpin pun, yg masam kita2 sj bah yg ikut, diurang yg masam pti atau ada parsamaan masam pti mimang amuno lah sj.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Fri Dec 05, 2008 8:36 pm

mimang pun diurang undi itu be end sama amuno,sabab itu saja parti yang sanggup bagi diurang ic yang sah.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Dec 06, 2008 12:30 am

diurang tau kalou salain amuno, diurang inda akan dpt ic.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Dec 06, 2008 9:29 pm

kira diurang punya undi itu masam balas budi bah.kalau diurang tidak undi sama amuno dan be end,tiada lagi parti yang bagi diurang koistimewaan yang malampau.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Dec 06, 2008 9:46 pm

kalau semua talampau yang di bikin oleh oleh amuno dan be end ni..akhirnya parti ini hanyalah kenangan di masa lampau adei-dei..talampau ehh...

he he versi stacy: alamak terlebih sudahhh..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Dec 06, 2008 10:43 pm

itulah, ini be-end akan ansur nt, kita tunggu sj......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Today at 1:55 am

Back to top Go down
 
Akta Hubungan Kaum
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Sabah - People, Cultures, Nature & Environment-
Jump to: