To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 7 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 7 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Akta Hubungan Kaum

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3
AuthorMessage
Mojibap
Prebet
Prebet


Number of posts : 59
Registration date : 2009-01-31

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Jan 31, 2009 10:11 pm

akupun nak rehatlah, esok ade urusan lain nak pegi.. saudare rungkud, maaflah ye tak dpt borak2 lg dgn awak, esoklah kalau ade mase...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Jan 31, 2009 11:25 pm

Mojibap wrote:
nah tengok, baru dpt berforum dgn aku dah gembire, belum berdepan, entah2 sanggup berlutut depan aku, kahkahkah... ini le org sabah.. apepun, thanks le kerane gembire..

Melutut kunun...surrylah..menyipak adalah...
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Mon Feb 02, 2009 10:23 pm

hihihihiiii bg san sj diurang tu rungkud...... padulilah sakapan diurang.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Mon Feb 02, 2009 11:47 pm

itulah bah diurang ini,ponyukung akta hubungan kaum.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Tue Feb 03, 2009 7:50 am

Apa sj yg dibuat dorg..mesti ada kopontingan kroni...ISA bulum mansuh, mo buat lg satu akta yg suma melindungi kopontingan pihak tertentu..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Wed Feb 11, 2009 1:21 am

saya rasa ini ISA memang tidak ada niat be end utk mansuhkan kerana ia dapat lindungi kekekalan kuasa pulitik durang
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Wed Feb 11, 2009 10:28 pm

Pd mulanya, ISA ini satu akta yg sangat baik krn dgn akta inilah negara kita terselamat dr ancaman komunis dan inilah tujuan utama akta ini digubal. Pd masa penggubalanya amat tepat krn ancaman utk negara amat membimbangkan, selain dpd itu, tak banyak akta2 lain yg ada pd masa itu. Tp pd masa ini, terlalu banyak akta yg ada dan ini mampu menangani pelbagai jenis kes termasuk keselamatan negara. ISA memang wajar dimansuhkan kerana telah banyak akta lain sprt yg disebut td, yg keduanya selalu disalah guna oleh pihak tertentu utk kpntingan golongan itu dan ketiga, akta ini nampak terlalu subjektif terutama dr segi pemakainnya. Dan oleh krn ISA ini tengah ditentang oleh rakyat dan mahukan ia dimansuhkan, maka akta hubungan kaum pastinya tdk perlu lagi.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Wed Feb 11, 2009 10:37 pm

kalau tak silap saya ISA ini dalam sejarahnya hanya relevan di gunakan semasa darurat dan jangkasa masa maksimum undang-undang ini hanyalah 10 tahun. entah mana rujukan itu tapi masam itu yang saya faham ttg sejarah dan asal-usul akta ini.

bagaimana pun malaysia merupakan satu negara yang suah melalui 50 tahun dalam keadaan darurat sebab ISA terus di kuatkuasakan.

Menurut ramalan saya, ISA ini hanya akan di mansuhkan oleh persekutuan selepas 100 tahun kerana pada masa itu segala perjanjian persekutuan malaysia sudah lupus dan sekutu2 seperti sabah dan sarawak sudah hilang hak bersuara.

so pada masa itu semenanjung sudah berkuasa mutlak ke atas kita he he ada logik kah ini?
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Thu Feb 12, 2009 12:35 pm

Quote :
Penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap pemimpin politik dan layanan buruk terhadap pendatang asing harus menjadi isu utama mempersoalkan rekod hak asasi manusia Malaysia.

Hari ini, Malaysia buat pertama kali akan dihadapkan ke panel antarabangsa di Geneva untuk semakan rekod pelanggaran hak asasi manusia - amalan setiap empat tahun bagi semua negara anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Semakan itu akan dibuat di peringkat Majlis Hak Asasi Manusia PBB.

Badan antarabangsa pejuang hak asasi Human Rights Watch (HRW) berkata proses semakan di kalangan anggota PBB ini harus mendesak Malaysia bertanggungjawab atas semua bentuk pelanggaran tersebut, termasuk pada pelarian, pendatang haram dan penahanan tanpa bicara.

"Negara-negara anggota PBB patut mencabar Malaysia memansuhkan ISA, sama ada (mendesaknya) mendakwa atau membebaskan kesemua tahanan," kata seorang timbalan pengarahnya, Elaine Pearson.

Penggunaan akta kontroversi itu antaranya terhadap penulis blog Raja Petra Kamaruddin, pemimpin DAP Teresa Kok dan lima pemimpin Barisan Bertindak Hak Hindu (Hindraf) atas nama "keamanan, keselamatan dan kestabilan" menyalahi pelbagai piawaian hak asasi dunia, katanya lagi

Ini adalah sedutan malaysia kini. Ini bermakna, malaysia antara negara yg ada kes pelanggaran ke atas hak asasi manusia. Apakah reaksi dan alasan BN nanti ni.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Thu Feb 12, 2009 6:52 pm

saya bayangkan suatu ketika nt 'senjata' ini akan memakan tuan... saya tdk sabar utk mendengar apa komen 'tuan2' ini nt pd masa itu.. tp, adakah hal itu (senjata makan tuan) boleh berlaku?
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Thu Feb 12, 2009 9:08 pm

Biasanya macam itulah yg akan menimpa kpd org yg sentiasa berbuat sesuatu diluar norma masyarakat umum. Moga mereka akan insaf juga apabila terkena pd batang hidung mereka sendiri.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Thu Feb 12, 2009 9:34 pm

harap-harap bukan satakat tarkana batang hidung saja tapitarhampas ko lubang hidung sondiri...bogitu.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Fri Feb 13, 2009 11:26 pm

hihihihihiiiiii...... bila sdh kana makan sanjata sendiri, kalou diurang bising2, kita ulang balik apa yg diurang sakap sikarang ini..... kalou diurang melenting, bgtau diurang yg itulah sakapan diurang dulu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Sat Feb 14, 2009 12:01 am

Ya..pulangkan saja buah keras dorg tu...tdk payah kita ikir2 lg apa mo cakap..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Sponsored content




PostSubject: Re: Akta Hubungan Kaum   Today at 9:48 pm

Back to top Go down
 
Akta Hubungan Kaum
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Sabah - People, Cultures, Nature & Environment-
Jump to: