To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Bertapa Dalam KDM. Adakah?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 7:54 pm

Saya rasa misti ada, tapi bagaimana caranya? ada kah bertapa di gua2 seperti yg lazim orang melayu lakukan?
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 8:01 pm

alpha.wave wrote:
Saya rasa misti ada, tapi bagaimana caranya? ada kah bertapa di gua2 seperti yg lazim orang melayu lakukan?

memang ada.. sebutan biasa di panggil "Moguru" bertapa utk bersuaka kepada semangat

Manakala kalau bertemu dengan semangat utk tujuan membuat keputusan atau perhitungan di panggil "Magadang" dari perkataan "dumadang" "exposure" mangkali kira-kira sebutan inggilisnya..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 8:14 pm

Apa tujuan orang kita bertapa tuangg bush? atau mungkin dia urang pigi piknik saja baitu.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 8:24 pm

mereka ni duduk atas batu dan membuat bacaan2 utk memanggil semangat... kalau sampai beberapa hari duduk tak makan-makan endak juga datang tu semangat maka memang urang macam ini adalah tak boleh pakai punya...

sebagai contoh dulu masa itu Datu Langkap [suluk] mau dirinya kebal..maka dia berjumpa seorang tua orang rungus minta petunjuk bagaimana dia jadi kebal dari senjata british..

maka melalui nasihat Momogun yang tahu ttg isi bumi datu langkap di suruh masuk ke tanah mohung bohung di tempat orang momogun menghantar penyembahan sekali dalam setahun.

atas nasihat dan tunjuk ajar orang tua-tua maka datu langkap jadi kebal setelah di terima oleh semangat caranya berguru.. bacaannya adalah diajarkan oleh orang2 tua momogun..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 9:25 pm

batapa? apa batapa kalou dusun ah?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 9:33 pm

ia bah, apakah bertapa dalam bahasa dusun ini? ada urang dusun sini parnah bertapa kah?
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 9:44 pm



Ini siapa ni? Thundercat kah?
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 9:52 pm

hahah..saya pun indak tau lah bus. tinguk lah bisuk2 saya tanya dia.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 10:21 pm

masam adabah batapa tp sia barabis pikir, inda ingat sia itu sakapan, pasal bepulu taun inda guna itu parkataan bah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 20, 2008 10:34 pm

ada bah selain dari dua perkataan saya diatas masih ada beberapa lagi.. saya cuma lupa saja..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 10:25 pm

Ok klu tidak tau tidak apa. tapi bagaimana kah caranya org KDM ini bertapa? adakah dgn cara masuk kegua2 atau pun bagaimana?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 10:30 pm

mungkin lebi kurang sama sj diurang batapa..... bah siapa dusun sini, itu 'batarak' apa itu, batapa kah?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 10:34 pm

Ya kita tunggu org2 expert dalam bahasa dusun ini.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 10:56 pm

Bertapa dalam bahasa rungus boleh jadi juga dengan sebutan "mimpuog".

Tetapi sebutan ini akan bertukar berdasarkan cara dan motif seseorang.

MIMPUOG
Kalau seseorang brtapa duduk dalam Vosoi [gua]/atas bukit / pondok khas dll dengan menutup mata dengan menumpukan pemikiran dengan menyelesaikan sesuatu persoalan contohnya sedang mendapatkan pemecahan kepada persoalan masyarakat maka ini di panggil sebagai Mimpuog. Golongan ini adalah ahli dalam hukum kerana golongan ini adalah golongan yang suka merenung ttg keadaan masyarakat. Mimpuog bermakna "menumpukan minda" utk mendalami hukum-hukum agama labus.

MOGURU
Seseorang yang bertapa dalam gua dengan menyeru kepada Semangat tertentu untuk dapatkan ilmu kebal. ilmu pertahanan diri dalam bentuk pendinding, Pulias dan sebagainya. Ini juga mengambil masa yang lama dan hanya tertumpu pada satu semangat. Moguru ini adalah satu tindakan awal dalam percubaan seseorang utk bergaul dengan semangat yang di serunya.

MAGADANG
bermakna berbincang dengan semangat-semangat yang menjaga bangsa Momogun untuk mengambil keputusan terhadap tindakan yang akan di lakukan. Satu perbincangan secara tertutup terhadap segala semangat2 yang menjaga momogun. Magadang dari perkataan "mendedahkan" diri kepada semua semangat. Bukan semua dapat lakukan hal ini. Ada yang mati kerana tidak layak exposure dengan semangat2 yang terlibat.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 11:03 pm

Lama butul saya nda dengar ini perkataan PULIAS bush.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 11:05 pm

alpha.wave wrote:
Lama butul saya nda dengar ini perkataan PULIAS bush.

saya tidak pasti orang dusun yang lain tahu itu.. tetapi kalau kita sana utara memang standard sudah tu sebutan tu he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 11:08 pm

Pernah sekali time saya kicil2, ada org kampung menggunakan ilmu pulias ini utk mengelakan pihak lawan menjaringkan gol dalam perlawanan bola sepak.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 11:13 pm

alpha.wave wrote:
Pernah sekali time saya kicil2, ada org kampung menggunakan ilmu pulias ini utk mengelakan pihak lawan menjaringkan gol dalam perlawanan bola sepak.

memang ada bertapa itu kalau macam itu...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 11:43 pm

oo kalou pulias sia tau, tampat kami pun panggil pulias..... tp lama butul sia inda dingar ini parkataan, mungkin bepulu taun oo.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Tue Sep 23, 2008 11:50 pm

bushido wrote:
alpha.wave wrote:
Pernah sekali time saya kicil2, ada org kampung menggunakan ilmu pulias ini utk mengelakan pihak lawan menjaringkan gol dalam perlawanan bola sepak.

memang ada bertapa itu kalau macam itu...

so utk mengamalkan ilmu pulias ini bush, cara bertapanya macam mana?
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Wed Sep 24, 2008 12:47 am

alpha.wave wrote:
bushido wrote:
alpha.wave wrote:
Pernah sekali time saya kicil2, ada org kampung menggunakan ilmu pulias ini utk mengelakan pihak lawan menjaringkan gol dalam perlawanan bola sepak.

memang ada bertapa itu kalau macam itu...

so utk mengamalkan ilmu pulias ini bush, cara bertapanya macam mana?

Pulias ini utk langkah prtama maka perlu kenali dulu pulias macam mana yang di kehendaki.. kalau mau pulias boleh angkat kerbawa dewasa dengan satu tangan kiri maka kenalah pergi MOGURU.

Kalau di sahut juga oleh semangat cara MOGURU tersebut maka adalah sesuatu kemampuan baru yang di perolehi.

kalau mau jauh langkah lebih dalam lagi maka langkah seterusnya ialah MAGADANG macam pulias Aki Kulindod..

pada zaman dahulu apabila datu langkap belajar dari rungus ttg pulias mereka hanya ajarkan sampai tahap Moguru saja..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Sep 27, 2008 9:43 pm

Ilmu Pulias ini bukan utk tujuan mengelakan sesuatu kah bush?
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 12:17 am

Beliau Pak B...masa dia muda-muda dulu adalah pengamal ilmu-ilmu kebatinan ni...tapi skarang dia sudah buang samua itu amalan...dia ada bagi tau Pak B yang dia parnah bertarak atas bukit...masa Pak B kicil-kicil dulu Pak B ada juga ternampak buku-buku yang beliau Pak B simpan tapi masa tu tak tau pulak apa guna buku-buku tu..tapi sakarang ni mimang itu buku-buku tidada sudah..antah macam manalah beliau Pak B buang..tia tau pula macam mana cara dia buang...sabab itu buku bukan buli main suka-suka saja buang macam buang sampah...
tapi yang Pak B pasti ilmu yang beliau Pak B amalkan bukan untuk parubatanlah..tapi labih kapada pertarungan pasal masa tukan masa zaman jipun...beliau Pak B mungkin sesuai ilmu pertarungan ni pasal dia seorang yang cool saja bukan panas baran...biasanya urang yang mau kasih turun ilmu terutama yang berkaitan ilmu pertarungan,durang akan cari urang yang bukan panas baran sabab kalau bagi urang yang panas baran nanti ramailah urang yang terbunuh...marah sikit turus tumbuk nah inda ko mangampai turus kalau kana tumbuk,bukan tumbukan biasa tu tapi tumbukan yang ada isi...
kalau Pak B lah mau kana kasi itu ilmu,Pak B tia mau lah,bukan lah Pak B ni panas baran tapi takut-takut tasilap langkah...
nasihat Pak B kalau samangat tida kuat jangan cuba-cuba mengamalkan ilmu-ilmu begini,
biarlah kita jadi macam urang biasa saja...hihihi Smile
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 2:15 am

alpha.wave wrote:
Ilmu Pulias ini bukan utk tujuan mengelakan sesuatu kah bush?

Pulias ini macam ilmu kebal juga iaitu mengelakkan sesuatu dari mencederakan kita tetapi pulias ini kemampuannya lebih tinggi dari Kabvalzan biasa.

Di sebut Pulias kerana ilmu kebalnya mampu mengelakkan bukan saja dapat lindungi diri sendiri tetapi ahli kumpulannya juga dapat di lindungi.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 2:23 am

Pak Belalang wrote:
Beliau Pak B...masa dia muda-muda dulu adalah pengamal ilmu-ilmu kebatinan ni...tapi skarang dia sudah buang samua itu amalan...dia ada bagi tau Pak B yang dia parnah bertarak atas bukit...masa Pak B kicil-kicil dulu Pak B ada juga ternampak buku-buku yang beliau Pak B simpan tapi masa tu tak tau pulak apa guna buku-buku tu..tapi sakarang ni mimang itu buku-buku tidada sudah..antah macam manalah beliau Pak B buang..tia tau pula macam mana cara dia buang...sabab itu buku bukan buli main suka-suka saja buang macam buang sampah...
tapi yang Pak B pasti ilmu yang beliau Pak B amalkan bukan untuk parubatanlah..tapi labih kapada pertarungan pasal masa tukan masa zaman jipun...beliau Pak B mungkin sesuai ilmu pertarungan ni pasal dia seorang yang cool saja bukan panas baran...biasanya urang yang mau kasih turun ilmu terutama yang berkaitan ilmu pertarungan,durang akan cari urang yang bukan panas baran sabab kalau bagi urang yang panas baran nanti ramailah urang yang terbunuh...marah sikit turus tumbuk nah inda ko mangampai turus kalau kana tumbuk,bukan tumbukan biasa tu tapi tumbukan yang ada isi...
kalau Pak B lah mau kana kasi itu ilmu,Pak B tia mau lah,bukan lah Pak B ni panas baran tapi takut-takut tasilap langkah...
nasihat Pak B kalau samangat tida kuat jangan cuba-cuba mengamalkan ilmu-ilmu begini,
biarlah kita jadi macam urang biasa saja...hihihi Smile

Semua benda ada risiko nya bah pak b. bukan ilmu kebatinan saja.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Today at 3:51 pm

Back to top Go down
 
Bertapa Dalam KDM. Adakah?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Paranormal & Mystery-
Jump to: