To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Jualan HOT Produk Resell Rights Kombo 2017
by xbest Sat Nov 25, 2017 3:09 pm

» Tips Dan Teknik Pemasaran Tanpa Kos Yang Berkesan
by SchulzCube Thu Nov 16, 2017 6:07 pm

» Gempak! Jutawan App Guna ROBOT Jana Income Bertubi-Tubi
by xbest Sun Oct 29, 2017 12:57 am

» Produk Resell Rights 2017 yg TerLajak LARIS!!
by xbest Thu Sep 07, 2017 8:07 am

» Wabak Software Hantu Semakin Mengganas
by xbest Sun Jul 23, 2017 4:56 am

» Formula Tarik Rezeki 2015
by xbest Wed Jul 12, 2017 6:36 am

» Need a help!
by limau123 Wed May 31, 2017 2:19 pm

» Fatherís Day ahead
by ahkeok Sun May 07, 2017 10:49 am

» Mother's day is just around the corner. What to buy???
by ahkeok Tue May 02, 2017 7:44 am

» Contoh Soalan Exam Online Pegawai Penerangan S41
by xbest Thu Apr 13, 2017 8:15 am

» Seminar Tajwid Luarbiasa Edisi Ramadhan 2017
by xbest Sat Apr 08, 2017 6:13 pm

» Panduan Google Adsense Pertama Malaysia 2017
by xbest Mon Mar 27, 2017 9:06 pm

» Tyre chitchat
by tungkelly Mon Mar 20, 2017 1:11 am

» Tips Dan Panduan Cari Kerja Kosong Di Singapura Yang Lengkap
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:41 am

» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:39 am

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Wed Mar 01, 2017 12:50 pm

» Cara Menjimatkan Membeli Dari Kedai Perabot Murah China
by SchulzCube Sat Feb 11, 2017 10:40 am

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sat Jan 14, 2017 4:42 pm

» Hard to reach out the text
by nurulazzin Fri Dec 30, 2016 4:43 pm

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2017
MonTueWedThuFriSatSun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
CalendarCalendar

Share | 
 

 total loss

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: total loss   Sun Nov 21, 2010 8:39 am

org bilang kereta yg eksidin kalau inda buli bikin kira total loss. Insuran ganti kaitu sepenuhnya? ada lagi mau bayar apa-apakah?
Kamarin anak saya salah jalan kunun di satu tampat yg dia inda pernah pigi. dia bergantung kunu dengan car gps. tiba2 pang!! tepusing kerita dia (gf punya) kana langgar kansil. Mungkin frame bingkuk dia bilang. biasanya kalau frame (badan) bingkuk mimang inda sesuai utk di bikin balik. nasip urg inda apa-apa...
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan
avatar

Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: total loss   Sun Nov 21, 2010 8:50 am

lama sya tdk online...senang sj tu, yg penting insurans ok, 1st party... minta tarik workshop, buat laporan polis, workshop yg akan tlong atur, dorang tau tu apa mau buat... kalau total loss mmg tdk boleh baiki lg...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Sun Nov 21, 2010 11:36 am

semua yg tuan simbabalad sakap sudah dilakukan. saya pikir kereta tu memang insurance nya 1st party. cuma apa yg tidak sedap ialah jika pihak workshop bilang ok masih buli bikin..and of course buli bikin tapi memang ada kecatatan teruk sudah. bagus lagi diistihar total loss... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: total loss   Sun Nov 21, 2010 5:48 pm

dulu sia ada kawan, kerita dia ansur eksiden, tp prem mangkali masi ok..... dia bawa pigi woksop, woksop bg idea suru tukar badan tarus..... jd itu woksop panggil case suru antak kasi ansur lg..... lapas tu panggil agen insuran pigi gambar2..... sikijap sj sdh ada kerita dia masam baru pasal sdh tukar badan......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Mon Nov 22, 2010 7:07 am

kalau kerita basar yg ada frame bosi mimang sanang2 tukar badan bah tapi kalau kisil (MYVI) tiada istilah frame sebenarnya. kalau badan bingkuk biarpun sikit mimang sukar untuk dibaiki kerana ia berkaitan dengan alignment bah. kalau alignment lari sikit sajapun sudah kira teruk baitu..
panggil case kasi tmbah bingkuk pun inda buli pasal katara butul kana kasi sangaja... Very Happy Apa lagi kalau kadapatan tipu insuran..aduina silap2 kana masuk jilll ... Laughing
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan
avatar

Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: total loss   Mon Nov 22, 2010 9:40 am

sb tu berhbung dgn workshop... dorang ni mmg pakar dlm hal2 begini... tp mesti workshop2 besar... yg kecil2 mmg tiada idealah...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Mon Nov 22, 2010 11:59 am

kalau kana workshop yg basar, bagus, dan berkualiti ok juga lah. tapi kalau kana workshop yg nama saja basar tapi low quality ..adui..kesian tuan punya kerita. saya dingar2 itu myvi kalau suda siap..trus jual..beli lain. CAUTION! siapa2 di antara kmu yg beli myvi terpakai, periksa betul2 mana tau bakas myvi diurang.. Laughing
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: total loss   Mon Nov 22, 2010 5:58 pm

kalou buli, paling ngam tukar turus badan, jan main simin2..... tp banyak duit pakailah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Mon Nov 22, 2010 7:21 pm

kereta kisil (motokar) buli tukar badan kah? dari mana pula badan yg bagus2 diurang dapat? silap2 badan potong cantum... Shocked
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: total loss   Mon Nov 22, 2010 8:42 pm

ada tu tuan, mmg ada..... bukan yg badan putung punya..... mutusikol pun ada, apa lg kansil..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Tue Nov 23, 2010 8:45 am

saya tau kalau kansil mimang ada badan yg intact di jual tp myvi barangkali belum ada bah.. Neutral adakah? ...
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan
avatar

Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: total loss   Tue Nov 23, 2010 10:52 am

mesti ada tu sb ramai juga yg menghadapi masalah yg sama... kalau tdk 1 badan teruspun, mesti ada utk bhg badan2 tertentu...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Tue Nov 23, 2010 1:38 pm

ya..bahagian2 tertentu mungkin ada tp rangka mungkin susa sikit. kalau ada pun pakai duit banyak bilang si pukutarap... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: total loss   Wed Nov 24, 2010 9:57 am

jd masamanalah serita tuan orut?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Wed Nov 24, 2010 12:44 pm

belum ada feedback dari anak saya di kk bah. sibuk dia pasal exam semester akhir dan tahun akhir dia di kampus. adik saya yg tulung2 dia urus tu kerita. nt kalau ada nius terbaru, saya share sama kamu.... Wink
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar
avatar

Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: total loss   Wed Nov 24, 2010 3:46 pm

Yorut_orut wrote:
semua yg tuan simbabalad sakap sudah dilakukan. saya pikir kereta tu memang insurance nya 1st party. cuma apa yg tidak sedap ialah jika pihak workshop bilang ok masih buli bikin..and of course buli bikin tapi memang ada kecatatan teruk sudah. bagus lagi diistihar total loss... Very Happy


mimang kalo masalah badan kemek capat tu insuran cakap buli bikin tu aman. d situlah tu kemahiran sbenar dorg. kbnyakan dorg ketuk saja, lepas tu cat, siap sudahlah...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: total loss   Wed Nov 24, 2010 4:43 pm

kalou mo kana simin, bagus tingu butul2 atau antar di woksop yg diparsayai..... nt diurang sinsai2 simin, kasi lakat newspaper atau selotep, lapas tu simin trussss...... mmg santik dan ratalah...... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Wed Nov 24, 2010 5:58 pm

sampai sikarang saya belum tau bah perkembangan kerita diurang itu. mungkin buli bikin juga.. tapi anak saya bilang sampai tepusing baitu myvi kana langar kansil. kana langgar dari samping tapi dakat tayar balakang.
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan
avatar

Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: total loss   Wed Nov 24, 2010 8:15 pm

ok tu kalau insurans 1st party... tiada masalah... cma mgkin cerewet sikitlah urusan...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Thu Nov 25, 2010 7:07 am

tingu dari angle sini mcm inda talampau teruk tapi...



tingu sebelah sini, tekeluar tu tayar mcm tertolak tu axle o.. anggapan saya mesti lari alignment ini kerita..



Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: total loss   Thu Nov 25, 2010 10:12 am

aduinaaaa...... masam spot rim sdh tu tuan orut..... mangkali prem indada apa2 ni, suma itu dinding sj tamasuk...... lumayan juga baraian oh......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Thu Nov 25, 2010 11:26 am

inda ko nampak tu tayar nounsud pigi sabalah kah tuan pukutarap..? yang kana langgar tayar balakang sabalah penumpang ..tapi nampak mcm tesurung tu axle sampai keluar tayar di sabalah..inda tetutup butul uli mudguard suda.

bayaran bukan masalah pasal insuran 1st party...biarpun bukan saya punya kerita tp kesian juga bah pasal milik bakal manantu baini..ihihihi...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: total loss   Fri Nov 26, 2010 7:49 pm

sia tingu bukan itu tayar tetulak tu, itu dinding yg tamasuk..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: total loss   Fri Nov 26, 2010 8:53 pm

Barangkali juga lah tuan. Lambat butul bah insuran urus ini banda..sampai sikarang bulum lagi kunun ada arahan dari insuran kapada bengkel utk cek ini kerita..
Back to top Go down
laa
Mejar
Mejar
avatar

Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: total loss   Sat Nov 27, 2010 12:08 am

aman, baru2 ni sya punya angkol accident (syukur juga org x apa2lah). krosakan diapun lebih kurang mcm kreta tu bakal monongiwan kao juga. seingat sya yg bulan june / july dorg accident trus direct berurusan dgn pihak insuran. lepas tu baru2 ni dorg minta tulung sya pergi tengok2 d bengkel smbil2 risik2 tu org bengkel brapa lama lagi siap, bilang tu org bengkel kira2 dlm bulan november ni siap complete sudah. sekali, skrg mao habis bulan november sudah, ciri2 mao siappun belum ada lorrr...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: total loss   

Back to top Go down
 
total loss
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Start Your Engine-
Jump to: