To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Bertapa Dalam KDM. Adakah?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 2:25 am

buli tahan si balalang basakap..... masam reallah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 8:42 am

Dalam amalan ilmu batin urang bangsa dusun dulu2, ilmu-ilmu itu bukan secara pakej. Pulias biasanya dikaitkan dengan ilmu untuk mengelak saja seperti inda buli kena kalau disumpit, dibujak, dan sebagainya. namun begitu ilmu pulias inda dapat menangkis "sindaat" atau apa yang dikenali sebagai penyakit yang diterbangkan kepada mangsa. Pulias juga tidak menjadikan pengamalnya kuat luarbiasa. Kalau dia mau kekuatan luarbiasa
dia kena berlajar ilmu "agaras" atau ketuatan. Walau bagaimanapun seorang aki2 saya dulu bilang kepada mendiang bapa saya, "Ondu inda paya kau barajal ilmu2 ini, ilmu2 ini inda ada gunanya dalam kehidupan seharian, bikin susa saja, terpaksa ikut pantang larang itu ini". Dia keluarkan pengakuan jujur itu apabila bapa saya tanya dia begini, "gaman, bikin apa kau susa2 sikut ini sangop pigi tamu dengan susa payah, bukankah kau ada ilmu "garas" (kuat)?". Nah..itulah aki2 saya bilang ilmu garas itu hanya digunakan pada masa2 tertentu, dan sikiiiijap saja!
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 9:15 am

Ilmu2 kebatinan orang bangsa dusun ini sebenarnya memang bukan dongeng
tetapi perubahan zaman (terutama agama) telah memupuskan amalan terebut.
Saya berkata begini kerana aki kepada ibu saya sendiri adalah pengamal ilmu
kebatinan. Mengikut cerita ibu saya, akinya telah mengamalkan ilmu yang kebal
terhadap "sindaat" atau penyakit yang "diterbangkan". Penyakit yang diterbangkan
biasanya membuat mangsa berak darah dan sebagainya tanpa sebab yang nyata.
Oleh kerana aki ibu saya sudah diketahui kebal terhadap penyakit buatan maka
orang yang dengki (biasalah orang dulu2 sering menunjuk kehebatan ilmu) kata
"Ok..inda apa ada masa juga dia tu". So suatu hari selepas "mogingat" (makan sireh)
aki ibu saya tiba2 sakit (btw, guru aki ibu saya pernah berkata bahawa si aki2 ini tidak
akan mati oleh penyakit buatan orang kecuali "kolulut" (sejenis ramuan racun) yang
dibubuh pada makanannya). Apabila si aki2 rasa sakit, dia terus kasi tau bininya
supaya tidak gunakan tinggaton yang dia gunakan sebentar tadi sebab katanya
tinggaton itu mengandungi kolulut. Walau bagaimanapun, oleh kerana kekuatan
cinta si odu-odu sama si aki-aki, diapun turut sama mogingat dari tinggaton yang
sama. Sure enough (ka dit boros boritis) si odu2 pun sakit dan mati bersamaan.
Mayat mereka dimasukkan dalam tajau yang besar dan ditanam di saaaaan kampung. Lokasinya masih boleh di ketahui oleh ibu saya sehingga sekarang.
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 11:37 am

alpha.wave wrote:
Pak Belalang wrote:
Beliau Pak B...masa dia muda-muda dulu adalah pengamal ilmu-ilmu kebatinan ni...tapi skarang dia sudah buang samua itu amalan...dia ada bagi tau Pak B yang dia parnah bertarak atas bukit...masa Pak B kicil-kicil dulu Pak B ada juga ternampak buku-buku yang beliau Pak B simpan tapi masa tu tak tau pulak apa guna buku-buku tu..tapi sakarang ni mimang itu buku-buku tidada sudah..antah macam manalah beliau Pak B buang..tia tau pula macam mana cara dia buang...sabab itu buku bukan buli main suka-suka saja buang macam buang sampah...
tapi yang Pak B pasti ilmu yang beliau Pak B amalkan bukan untuk parubatanlah..tapi labih kapada pertarungan pasal masa tukan masa zaman jipun...beliau Pak B mungkin sesuai ilmu pertarungan ni pasal dia seorang yang cool saja bukan panas baran...biasanya urang yang mau kasih turun ilmu terutama yang berkaitan ilmu pertarungan,durang akan cari urang yang bukan panas baran sabab kalau bagi urang yang panas baran nanti ramailah urang yang terbunuh...marah sikit turus tumbuk nah inda ko mangampai turus kalau kana tumbuk,bukan tumbukan biasa tu tapi tumbukan yang ada isi...
kalau Pak B lah mau kana kasi itu ilmu,Pak B tia mau lah,bukan lah Pak B ni panas baran tapi takut-takut tasilap langkah...
nasihat Pak B kalau samangat tida kuat jangan cuba-cuba mengamalkan ilmu-ilmu begini,
biarlah kita jadi macam urang biasa saja...hihihi Smile

Semua benda ada risiko nya bah pak b. bukan ilmu kebatinan saja.

betul tu alpha,tapi kita perlu lihat juga tahap risiko sesuatu perkara tu,sebab risiko ni ada tiga peringkat iaitu high risk,medium risk dan low risk,rasa-rasanya dimanakah kedudukan risiko untuk ilmu kebatinan ni...hihihi Smile
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 11:40 am

pukutarap wrote:
buli tahan si balalang basakap..... masam reallah.....

ini bukan macam real lagi ni igu,tapi ini mimang kisah banar...hihihi Smile
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 1:14 pm

menarik cerita kamu ni, banyak perkara yg tdk pernah saya dengar sebelum ini.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 3:29 pm

Cerita tentang Aki Kulindod Pengamal Pulias.
http://www.momogun.page.tl/Aki-Kulindod.htm

Pulias dalam konteks rungus adalah satu tahap di mana ia berfungsi 24 jam seharai dalam hodup
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 4:12 pm

Pak Belalang wrote:
alpha.wave wrote:
Pak Belalang wrote:
Beliau Pak B...masa dia muda-muda dulu adalah pengamal ilmu-ilmu kebatinan ni...tapi skarang dia sudah buang samua itu amalan...dia ada bagi tau Pak B yang dia parnah bertarak atas bukit...masa Pak B kicil-kicil dulu Pak B ada juga ternampak buku-buku yang beliau Pak B simpan tapi masa tu tak tau pulak apa guna buku-buku tu..tapi sakarang ni mimang itu buku-buku tidada sudah..antah macam manalah beliau Pak B buang..tia tau pula macam mana cara dia buang...sabab itu buku bukan buli main suka-suka saja buang macam buang sampah...
tapi yang Pak B pasti ilmu yang beliau Pak B amalkan bukan untuk parubatanlah..tapi labih kapada pertarungan pasal masa tukan masa zaman jipun...beliau Pak B mungkin sesuai ilmu pertarungan ni pasal dia seorang yang cool saja bukan panas baran...biasanya urang yang mau kasih turun ilmu terutama yang berkaitan ilmu pertarungan,durang akan cari urang yang bukan panas baran sabab kalau bagi urang yang panas baran nanti ramailah urang yang terbunuh...marah sikit turus tumbuk nah inda ko mangampai turus kalau kana tumbuk,bukan tumbukan biasa tu tapi tumbukan yang ada isi...
kalau Pak B lah mau kana kasi itu ilmu,Pak B tia mau lah,bukan lah Pak B ni panas baran tapi takut-takut tasilap langkah...
nasihat Pak B kalau samangat tida kuat jangan cuba-cuba mengamalkan ilmu-ilmu begini,
biarlah kita jadi macam urang biasa saja...hihihi Smile

Semua benda ada risiko nya bah pak b. bukan ilmu kebatinan saja.

betul tu alpha,tapi kita perlu lihat juga tahap risiko sesuatu perkara tu,sebab risiko ni ada tiga peringkat iaitu high risk,medium risk dan low risk,rasa-rasanya dimanakah kedudukan risiko untuk ilmu kebatinan ni...hihihi Smile

kebatinan tidak terkecuali dgn risiko ketiga2 peringkat tersebut.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 4:52 pm

aduinaaaa, serender sia serita2 kamu ni, sia tumpang mambasa sjlah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 4:54 pm

Bah bulih bah gaman.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 5:02 pm



ngam butul avatar kao dgn bidang kao......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 5:05 pm

pukutarap wrote:


ngam butul avatar kao dgn bidang kao......

Jgn tinguk lama2 gaman..hihihi..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Sep 28, 2008 5:13 pm

ya bah, kalou tingu lama2 bikin fening2..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Oct 04, 2008 9:53 am

Yorut_orut wrote:
Ilmu2 kebatinan orang bangsa dusun ini sebenarnya memang bukan dongeng
tetapi perubahan zaman (terutama agama) telah memupuskan amalan terebut.
Saya berkata begini kerana aki kepada ibu saya sendiri adalah pengamal ilmu
kebatinan. Mengikut cerita ibu saya, akinya telah mengamalkan ilmu yang kebal
terhadap "sindaat" atau penyakit yang "diterbangkan". Penyakit yang diterbangkan
biasanya membuat mangsa berak darah dan sebagainya tanpa sebab yang nyata.
Oleh kerana aki ibu saya sudah diketahui kebal terhadap penyakit buatan maka
orang yang dengki (biasalah orang dulu2 sering menunjuk kehebatan ilmu) kata
"Ok..inda apa ada masa juga dia tu". So suatu hari selepas "mogingat" (makan sireh)
aki ibu saya tiba2 sakit (btw, guru aki ibu saya pernah berkata bahawa si aki2 ini tidak
akan mati oleh penyakit buatan orang kecuali "kolulut" (sejenis ramuan racun) yang
dibubuh pada makanannya). Apabila si aki2 rasa sakit, dia terus kasi tau bininya
supaya tidak gunakan tinggaton yang dia gunakan sebentar tadi sebab katanya
tinggaton itu mengandungi kolulut. Walau bagaimanapun, oleh kerana kekuatan
cinta si odu-odu sama si aki-aki, diapun turut sama mogingat dari tinggaton yang
sama. Sure enough (ka dit boros boritis) si odu2 pun sakit dan mati bersamaan.
Mayat mereka dimasukkan dalam tajau yang besar dan ditanam di saaaaan kampung. Lokasinya masih boleh di ketahui oleh ibu saya sehingga sekarang.

Correction... 5 hari yang lalu saya tanya balik ibu mengenai cerita ini. Ibu bilang, si aki-aki tidak pernah berguru dengan sesiapa. Pemberian penangkal segala jenis penyakit adalah pemberian secara langsung dari orang gaib melalui mimpi. Lihat post seterusnya...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Oct 04, 2008 10:18 am

...Menurut ibu, datuknya memang selalu bertemu dengan orang gaib dalam mimpi. Diurang macam best friend dalam mimpi lah.
Pada satu ketika si aki2 bermimpi berjumpa dengan urang gaib ini. Urang gaib itu kata, "Urong mari kita bertukar "gonding". (Nama aki2 saya Surong)
Aki Surong kata, "untuk apa?"
Si orang gaib bilang, "Sebagai tanda persahabatan, dan dengan adanya gonding ini dalam simpanan ko, ko tidak akan kena apa2 jenis penyakit. Dan juga saya sentiasa akan menolong kamu bila kamu pangil".
Ketika aki Surong terjaga, dia dapati satu gonding berada di gengamannya. Dan ketika dia memeriksa gondingnya, dia dapati salah satu gondingnya sudah hilang!
Btw, gonding yang orang gaib bagi tu sangat berbeza dengan gonding yang kebanyakan bobolian miliki. Gonding biasa hanyalah seperti serpihan logam nipis yang rata atau leper. Tetapi gonding orang gaib itu berbentuk seperti bola pimpong dibela dua! Gonding itu sudah dikasi handover kepada si bobolian mendiang Siandoi, yang mungkin telah disimpan oleh ahli keluarganya pula setelah dia meninggal beberapa tahun yang lalu. Ibu kata mungkin gonding itu masih dalam simpanan si Lansui.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Oct 04, 2008 10:19 pm

Yorut_orut wrote:
...Menurut ibu, datuknya memang selalu bertemu dengan orang gaib dalam mimpi. Diurang macam best friend dalam mimpi lah.
Pada satu ketika si aki2 bermimpi berjumpa dengan urang gaib ini. Urang gaib itu kata, "Urong mari kita bertukar "gonding". (Nama aki2 saya Surong)
Aki Surong kata, "untuk apa?"
Si orang gaib bilang, "Sebagai tanda persahabatan, dan dengan adanya gonding ini dalam simpanan ko, ko tidak akan kena apa2 jenis penyakit. Dan juga saya sentiasa akan menolong kamu bila kamu pangil".
Ketika aki Surong terjaga, dia dapati satu gonding berada di gengamannya. Dan ketika dia memeriksa gondingnya, dia dapati salah satu gondingnya sudah hilang!
Btw, gonding yang orang gaib bagi tu sangat berbeza dengan gonding yang kebanyakan bobolian miliki. Gonding biasa hanyalah seperti serpihan logam nipis yang rata atau leper. Tetapi gonding orang gaib itu berbentuk seperti bola pimpong dibela dua! Gonding itu sudah dikasi handover kepada si bobolian mendiang Siandoi, yang mungkin telah disimpan oleh ahli keluarganya pula setelah dia meninggal beberapa tahun yang lalu. Ibu kata mungkin gonding itu masih dalam simpanan si Lansui.

Cerita ini saya percaya. pasal pernah terjadi dgn seorang kawan yang paling rapat tidak akan sesekali menipu saya. dia bermimpi org bagi dia gelang. bila bangun tidur saja di genggaman dia sudah ada gelang rotan. apa guna saya tidak sempat pula tanya. kejadian ini telah berlaku pada tahun ini juga.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sat Oct 04, 2008 10:49 pm

saya baru dapat SMS dari kampung bahawa selain dari sebutan yang saya senaraikan di atas BERTAPA dalam bahasa Rungus juga dapat di sebut sebagai MADTAPA
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Oct 05, 2008 12:19 am

ooo..... mungkin batarak pun itu juga tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Sun Oct 05, 2008 12:24 am

pukutarap wrote:
ooo..... mungkin batarak pun itu juga tu.....

kalau seseorang pergi ke sebuah tempat penyembahan agama labus [pogimpuruan] utk meditasi ini di panggil "mimpuru" atau "mogimpuru".

batarak ini pula saya ndak tahu apa maknanya gamang. boleh kasi terang sikit kah?
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Sponsored content




PostSubject: Re: Bertapa Dalam KDM. Adakah?   Today at 4:13 am

Back to top Go down
 
Bertapa Dalam KDM. Adakah?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Paranormal & Mystery-
Jump to: