To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Wabak Software Hantu Semakin Mengganas
by xbest Sun Jul 23, 2017 4:56 am

» Produk Resell Rights 2017 yg TerLajak LARIS!!
by xbest Sun Jul 23, 2017 4:54 am

» Formula Tarik Rezeki 2015
by xbest Wed Jul 12, 2017 6:36 am

» Need a help!
by limau123 Wed May 31, 2017 2:19 pm

» Gempak! Jutawan App Guna ROBOT Jana Income Bertubi-Tubi
by xbest Thu May 11, 2017 9:56 am

» Fatherís Day ahead
by ahkeok Sun May 07, 2017 10:49 am

» Mother's day is just around the corner. What to buy???
by ahkeok Tue May 02, 2017 7:44 am

» Contoh Soalan Exam Online Pegawai Penerangan S41
by xbest Thu Apr 13, 2017 8:15 am

» Seminar Tajwid Luarbiasa Edisi Ramadhan 2017
by xbest Sat Apr 08, 2017 6:13 pm

» Panduan Google Adsense Pertama Malaysia 2017
by xbest Mon Mar 27, 2017 9:06 pm

» Tyre chitchat
by tungkelly Mon Mar 20, 2017 1:11 am

» Tips Dan Panduan Cari Kerja Kosong Di Singapura Yang Lengkap
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:41 am

» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:39 am

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Wed Mar 01, 2017 12:50 pm

» Cara Menjimatkan Membeli Dari Kedai Perabot Murah China
by SchulzCube Sat Feb 11, 2017 10:40 am

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sat Jan 14, 2017 4:42 pm

» Hard to reach out the text
by nurulazzin Fri Dec 30, 2016 4:43 pm

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
July 2017
MonTueWedThuFriSatSun
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
CalendarCalendar

Share | 
 

 mantera perubatan tradisional

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
leonie
Prebet
Prebet


Number of posts : 1
Registration date : 2010-12-10

PostSubject: mantera perubatan tradisional   Fri Dec 10, 2010 1:52 pm

hi semua..sihat ka?? sa baru ba sini..harap dpt bg tunjuk ajar..blg tu pantun,
buah cempedak sna luar pagar, ambil galah tulung julukan, sa ni sedang belajar,klu salah tulung betulkan:))

ba, sa mo tanya ni..sepa yg tau pasal mantera yg digunakan dalam perubatan kaduz?ataupun ada sesiapa yg kenal sepa2 yg tau pasal ni? gini ba..sa ni student final year UPSI, tajuk ni adalah tajuk thesis sa..jd, ni laini ke hulu ke hilir mencari bahan:)

terima kasih in advance...have a nice day kaa di urg puti.. queen
Back to top Go down
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Fri Dec 10, 2010 6:51 pm

hai... slmt dtg ke ilsf... terdpt beberapa member yg kira 'boleh' dlm hal ini spt mr.alphawaves, mr.orud... mgkin mr.rungkud... harap mereka akan nampak thread ini...
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Fri Dec 24, 2010 10:16 pm

Susah sudah mencari orang2 mistik dalam bangsa kadus, ini disebabkan kebanyakan mereka sudah pun menganut agama kristian dan apa yg saya faham mereka taat betul sampai semua mantera2 ini sudah pun di buang..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Sun Dec 26, 2010 9:58 am

sayang juga kalou samua mantara kana lupa..... tp sia parsaya si gaman buli baini..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Mon Dec 27, 2010 8:45 pm

saya rasa pertanyaan leonie ini macam kurang detail lagi ni. pasal kalau harapkan mantera saja, tidak akan melengkapkan satu tesis..banyak lagi selain mantera yg boleh di buat utk menghidupakn cerita tersebut.

contohnya:

bagaimana peringkat dari level '0' bermula dan berakhir sehingga menjadi sakti..apa kah tatacara itu..perkembangan masa kini bidang paranormal di kalangan kaum kadazan dusun..apa kesan positif dan negatipnya..dan blah2..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Tue Dec 28, 2010 10:12 am

hihihihiiii turus sia serender..... Cool
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Wed Dec 29, 2010 1:26 am

yang saya cakap tu gaman pasal saya pernah tengok tesis orang ambil phd ini berkaitan perubatan kundalini reiki di asia tenggara..apa yg dia titik beratkan dalam assignment dia tu ialah..bagaimana dari endada 'apa2' kepada ada 'apa2'.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Wed Dec 29, 2010 9:57 am

siap sdhlah tesis kao gaman? Smile sia pikir2, masam payah juga mo buat tu pasal banyak mo pigi jumpa2 urang2 yg pakar dlm sual mantara2...... mangkali kana mamujuk lg supaya diurang kasi tau tu mantara......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Wed Dec 29, 2010 9:54 pm

Saya endada tesis gaman..saya ni terus terang tingkatan 3 pun enda sampai..cuma saya rajin membaca2 saja..jadi sedikti sebanyak saya dapat 'enlightment' bilang org putih..

Saya setuju sama kau gaman..kalau membuat tesis berkaitan paranormal di kalangan kaum kadazan dusun ni payah sikit..maklum lah org kita lebih suka sembunyi dari dedah..

Satu masalah lagi yg saya tinguk..ada antara 'master2' paranormal dikalangan kaum KDM ini kebanyakannya cuma pewaris. org turunkan ilmu dia ambil..bagaimana ilmu tersebut jadi..utk apa..kenapa pantang2nya macam ini macam itu..dia org pun blank sudah..paling2 diorang cakap ikutt saja bah.

Saya nasihatkan sesiapa yg mahu membuat 'karangan' mengenai paranormal ini harus juga ada membaca kitab2 sakhti orang hindu kuno..ini sedikit sebanyak akan membantu..menjelaskan apa yg kurang difahami..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Thu Dec 30, 2010 4:00 pm

ya, sikarang ni banyak yg main waris2 sj dr nini muyang...... mangkali apa2 aturan kana buat2 sdh, inda ori...... bukan sanang mo tulis2 mantara dulu2, kana jumpa itu urang, kana pujuk2, mangkali bagi pangaras juga..... pasal masam membuka rasia bah kalou kasi tau itu mantara2 basaan......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Thu Dec 30, 2010 11:09 pm

ya betul sakapan tn gaman ni..sebenarnya klu org tahu hal mistik ini dari awal mula..kita pun boleh buat mentera sendiri..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   Sat Jan 01, 2011 1:02 am

ya, sabap tu bukan sanang mo pigi manyalin nuta2 mantara dr urang lain..... mahal baitu..... Very Happy jd, kana kasi sadia pangaras...... kalou pree begitu sj, mangkali susah sikit.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: mantera perubatan tradisional   

Back to top Go down
 
mantera perubatan tradisional
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Paranormal & Mystery-
Jump to: