To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Saman Tarapik Naik

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Saman Tarapik Naik   Thu Feb 24, 2011 6:38 pm

Kununnya saman tarapik akan naik pada 15.3 .. saman paking saja rm150.

Adakah saman naik membawa kebaikan atau keburukan? Mungkin kebaikan ialah supaya pamandu jara. Keburukan, haraga jualan sikarap abis bikin bayar saman..Very Happy
Back to top Go down
*SuRuN*
Koperal
Koperal


Number of posts : 269
Location : hehe...sini guas gata
Humor : bulih bah klu kauuuu....
Registration date : 2010-12-30

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Fri Feb 25, 2011 8:20 am

ada lagi satu keburukan dia tuan, nanti itu pak pulisi berabis la mau sari salah urang...makin banyak la duit kupi diurang dapat......dialog yg biasa kita dengar bila mau [email=garatak@mau]garatak@mau[/email] minta duit kupi2..
pak pulisi : "alaaa, susah ini tau kalau begini,mau pigi balai baru dapat serita..."
deriber : "alaa tuan, tulung2 la sia..sia minta maaf betul2..x singaja ini"
pak pulisi : "apa masam kau mau tulung kami?? suba kau sakap...kami malas ini mau serita panjang2...kita p balai saja lah.."(tirik mau kasi takut2 deriber..)
deriber : "ala tuan sia betuuul-betul minta maaf, sia minta tulung betul2 ini"
pak pulisi : "ko tau undang2 ka tidak ini..?? saman tetap saman...bulih juga kami tulung kau, tapi kau tingu la berapa urang kami di sini..."
deriber : "bah, bulih bah itu bos..sia minta tulung betul2 ini.."
pak pulisi : "bah, berapa ko ada?? 3 urang kami ni, kasi la rm30 saturang..."
deriber : "bah, bulih tuan...terima kasih tuan"

kalau 1 orang bagi diurang rm30, kalau 10 kerita kana berapa sdh diurang dapat kan....
dulu masa belum ada lisin balik2 sia jumpa yg minta kupi2 ini...masam2 ragam diurang,ada yg marah...ada yg panjang betul serita mau garatak minta kupi2...tapi sia x layan, sia sakap "kalau sia salah, kamu saman sajalah...x payah serita panjang2..."terus lain muka diurang....
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Fri Feb 25, 2011 9:13 am

hahaha..betul tu... saman naik, duit kopi pun naik. Saman mahal tidak semestinya mengubah tabiat pemandu..sebaliknya mengubah nilai sogokan ke paras yg lebih tinggi. Very Happy

serita pasal polis mau minta sogokan..sayapun pernah juga jumpa org begini. mcm2 lah dia cakap. Antara lain: "kalau saya lepaskan kamu..lalu kamu xcident..siapa yg tanggung?" .. "Kamu taukah membawa penumpang lebih adalah salah di sisi undang2 jalanraya"
Memandangkan kerita yg saya pakai adalah kereta komponi dan penumpangpun kuli2 komponi..sudah tentu komponi yg bayar saman..Jd apa lagi saya pun tembirang2 jugalah. "Kalau mau saman, sama saja bah..jgn buang masa saya, jalan jauh baini" Itu pulis bilang, "nasip saya indada bawa buku saman, jalanlah! nt lain kali saya jumpa ko juga!!".. Hahaha..katara bukan pulis trapik cuma pulis biasa yg menjaga ketenteraman awam..tapi mintarapik-tarapik kaka daa...

Tarapik yg butul2 indada niat minta wang kupi inda banyak sakap bah. waktu baru mula dikuatkuasakan pemakaian talipinggang kasalamatan, saya paranah kana. Dia trus saja tulis saman tanpa basa basi. Biarpun saya buat alasan yg betul..Saya bilang, "lupa maklumlah ini perkara baru..belum biasa." Dia cuma bilang, bha mulai sekarang ingat2lah..sambil dia hulurkan 'cek' yg bernilai rm30 (wktu itu masih murah)... Laughing
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Fri Feb 25, 2011 12:47 pm

dlm idup sia, bulum lg sia parna mambagi duit kupi o sama pulis..... jarang juga kana saman pasal pikap sia di kabun gata sj, sakali-sakala sj kerual..... kalou sia kana saman, bagus sia minta saman sj drpd mambagi duit..... tp sikarang, kalou butullah naik bayaran saman, mangkali kana memikir juga ni banyak2..... Very Happy yalah, drpd bayar rm150, bagus bagi rm50.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Fri Feb 25, 2011 4:01 pm

itulah saya bilang..lebi tinggi nilai 'cek' yg tarapik bagi, lebi tinggi kebarangkalian org awam mambagi duit kupi...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Fri Feb 25, 2011 4:28 pm

pandai karajaang 'kasi makan' sama pulis..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Fri Feb 25, 2011 7:33 pm

wah! kalau saman paking saja pun sudah rm150..barapalah agaknya kalau runtik mati, lisin mati..?
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Sun Feb 27, 2011 7:45 pm

mangkali diurang mau dpt banyak untung baitu..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Sun Feb 27, 2011 8:44 pm

cepa'2 ko bayar lising mamandu sama rutix pikap ko tuang pukutara ..nt kana samang..Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Sun Feb 27, 2011 8:49 pm

hihihiiiii..... enggakku taku' tuang, aku enggak keluar dr kabung.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Wed Mar 02, 2011 6:16 pm

saya mau tau bah...kalau ini ari kita pass pigi test driving..lisin belum keluar lah ..kalau kita kadapatan bawa kerita ..kira indada lisin juga kaitu? Buli kana sama juga ka?Very Happy Anak saya baru pass bah siang tadi tp bawa kerita suda pigi tampat karaja dia..
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Wed Mar 02, 2011 11:17 pm

bila pass mamandu, adalah risit tu kana bg..... Very Happy tp kalou kana samang juga, ah mangkali 2 kaping sj gata baitu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Thu Mar 03, 2011 8:37 am

mangkali kana samang juga baitu...sadangkang yg ada lising pung kalau gagal menunjukkan lising on the spot pung kana samang juga...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Thu Mar 03, 2011 5:18 pm

tp betimbun bah urang indada lisin..... anggap sj inda banasip baik kalou tatangkak..... Very Happy abis2 bayar samang sj......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
simonsinopsis
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 37
Age : 36
Location : Keningau
Registration date : 2010-11-19

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Sat Mar 05, 2011 5:00 pm

diurang mahu cari jalan shortcut je menyelesai lalulintas. Tu bapak polisi pun akan pencen juga nanti diurang kena saman dengan harga getah yang tidak dibayar baru tahu !!!!
Back to top Go down
simonsinopsis
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 37
Age : 36
Location : Keningau
Registration date : 2010-11-19

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Sat Mar 05, 2011 5:03 pm

bapak kerajaan kena fikir dulu bukan semua orang dalam malaysia nie ada duit mahu bayar dengan harga yang tk berpatutan. BLACKLIST bukan satu jalan supaya mereka bayar, tu ADUN dan orang kenamaan punya hal lagi banyak buat salah....
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Mon Mar 07, 2011 10:04 pm

barbais pula diurang mo kasi naik2 samang..... itu pambajiran di sini sana inda kana tingu pun.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Saman Tarapik Naik   Today at 5:52 am

Back to top Go down
 
Saman Tarapik Naik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Districts in Sabah :: Sandakan-
Jump to: