To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Wed Sep 24, 2008 3:03 am

Sa ingat lagi...lepas abis saja SPM..my antie bawa sa p makan angin di semenanjung...
4 tmpat kami pgi kunu...Negeri 9, Melaka, Selangor dan of course KL...
Suatu tempat yg sentiasa menjadi kenangan sa ialah kota melaka...sa suka betul persekitaran tmpat itu..
Ada suatu tempat yg dipanggil bukit st. paul kalau sa inda silap. dia atas bukit itu ada sebuah lubang yg dlam, bekas kuburan seorang mubaligh kristian yg dianggap Saint..tapi sa lupa apa nama tu father..tempat itu dijaga dengan baik dan dipagar utk keselamatan.
di pendekkan cerita..bekas lubang kuburan itu dianggap keramat kerana sesiapa yg membuang duit syiling ke dalam nya dan membuat 3 wishes, dipercayai akan termakbul...antie sa suda pernah buat wish situ masa dia masih 'student nurse' dan menyatakn apa yg pernah dia wish dulu memang termakbul...bahh, apa lagi dengan semangat sa buat 3 wishes sa dan terus buang wang syiling....bila sa ingat dan renung kembali, ternyata memang ke tiga tiga wish saya itu termakbul..malangnya wish sa yg ke 3 itu membawa 'kesusahan' kepada saya..

Sa inda pasti sama ada memang itu tempat keramat atau memang tuhan kasih kabul doa sa itu..

sa rasa sa mau lagi p tu tempat..mo buat wish lagi...ngeheheheheee
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Wed Sep 24, 2008 7:11 pm

tp mungkin apa yg kao wish tu mimang akan balaku juga dlm idup, wish ka inda, akan balaku juga? atau, mungkin pasal kaoni mimang bagus, jd kana kasi kabullah wish kao..... tp bukan pasal wish sana lubang tu.... sia ada juga pigi sana & nampak itu tampat yg banyak wang siling, sia ada mambuang juga tp indada pula wish apa2.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Wed Sep 24, 2008 7:27 pm

Atukoi gaman, lubang mana baitu..hihihi
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Wed Sep 24, 2008 7:29 pm

lubang sana bukit st.paul malaka bah..... bakas tinggalan potugis..... dakat itu manara jam mirah tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Wed Sep 24, 2008 7:32 pm

OIC..ingatkan lubang kubur tadi. suspen juga saya. Smile
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Wed Sep 24, 2008 7:33 pm

indalah, masam bakas kubu bah tu....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Wed Sep 24, 2008 9:06 pm

Tuhan Yesus yang kasi kabul bah itu..pacaya lah kamu he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Wed Sep 24, 2008 9:17 pm

ya, Tuhan yg kasi kabul tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Thu Mar 11, 2010 11:14 am

saya dapat ini info...di antara tempat2 yg paling disukai oelh para jin ialah di tempat2 mana orang2 anggap keramat terutama sekali ni kuburan orang yg dianggap wali....orang yg mempunyai hajat sesuatu biasanya akan pergi ke keramat ni utk memohon pertolongan daripada orang yg sudah mati ni....
bila kunu berjaya, bah dianggap telah ditolong la kunu padahal sebenarnya,...apa la orang yg suda mati buleh buat.? yg bantu tu sebenarnya jin yg duduk di situ...jin ni pula ada pelbagai jenis...pelbagai rupa...umur pun lebih tua dari kita..ada yg beratus tahn umur dia..itu kira muda lagi tu...ada jin islam, jin kristian, jin kafir pun ada....
kalau ada pun yg kita mo minta, knapa tidak minta saja dari Tuhan....apa minta dari makhluk yg di cipta...kan kita di suruh percaya sama Tuhan...buat apa pcaya sama hantu?
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Thu Mar 11, 2010 12:01 pm

hehehe...itu semua tipu muslihat setan sj. dia kasi budu2 urg yg parcaya banda2 begini. suba kamu pikir (saya parnah serita ini). Bapa saya parnah sual tu saurang yg disebut-sebut gagah kerana mengamalkan ilmu hitam. tu org gagah mati2 poh sikut sangop utk dijual di pekan inanam (thn 50-an inanam masih pekan kecil). Bapa saya tanya, "oi aman.. nokuro minsusa-susa koh do mamabo indo sangop..pakaion bogia it 'daras' nu (daras merujuk kpd kekuatan ajaib dia). Si gaman jawab dengan tulus ikhlas, "Aiso moti guna dii .. maan no dot timpu2 pointantu .. om nogi oruuuuuhai katalib.."
Nah..sama juga dgn tampat2 karamat. Kalu btl2 dia berkaramat and grant our wishes..samua org akan jadi sanang bah. Kalau saya pigi sana..saya minta dijauhkan penyakit dan minta dpt kerja yg bagus2, gaji basar w/pun saya lulus drj anam sj (hampir2 gagal)... buli mangkali tu kan... Very Happy
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Thu Mar 11, 2010 12:43 pm

sebelum itu kita kena faham apa itu istilah keramat atau karomah , keramat ialah perbuatan2 pelik yang menyalahi adat atau mencarik ada kebiasaan , yang berlaku pada seseorang semasa hidupnya ,
sebagai contoh , ada diantara mereka mampu mencedok air dengan raga buluh , ada yang merendamkan kakinya ke laut lalu air menjadi manis sehingga orang kampung berebut meminumnya , ada yang mampu berada pada 3,4 tempat dalam satu masa , ada yang mampu melihat dan mendengar sesuatu perkara atau peristiwa yang jauh beribu batu darinya , ini sebahagian kecil tanda2 keramat seseorang itu ..

dalam istilah bahasa , keramat ialah 'keistimewaan ' yang ada pada seseorang dengan izin Tuhan , tidak semua orang mampu dan layak mencapainya , hanya mereka yang berada pada tahap Wali , yang menguasai disiplin ilmu Tauhid dan Tasauf dengan sesunguhnya mampu melakukanya tanpa mereka pinta ,

kubur itu tidak punya apa2 kuasa , ia cuma tompokan tanah yang menyimpan tulang belulang manusia yang sudah mati , meminta sesuatu pada kubur itu karut , ini kepercayaan tradisi warisan zaman Pagan , zaman manusia belum beragama ,
walau seseorang itu punya keramat semasa hidupnya , ia akan berakhir setelah mati ...

mengunjungi kubur itu tidak salah , sebagai mengingati atau mendoakan si mati ..tapi meminta sesuatu pada kubur itu tidak betul ,
Back to top Go down
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Thu Mar 11, 2010 6:47 pm

Butul tu. Mana ada tempat keramat buli kasi tunai hajat.kasuali di katun(masam dragonball tu Very Happy ).mungkin setan suba kasi sasat manusia saja bah tu.biasa mah tu lapas kasi tunai hajat mesti ada2 la yang ganti ilang tu.mesti ada 'bayaran'tu.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Thu Mar 11, 2010 7:17 pm

bila sdh tadasak, kana2 lagi inda bagus pagangan ugama, nah mana2 tampat pun urang pigi, di puku bambu, batu basar, kuburan, lubuk sungai, di jamban.... eh, inda pula, di jamban dia pigi birak.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Thu Mar 11, 2010 7:32 pm

Di jamban tampat 'buang hajat' bukan minta hajat tu. Very Happy tida taula kalou jamban ajaib. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Thu Mar 11, 2010 7:37 pm

hihihihiii..... jamban masam tampat yg sangat penting juga tu..... nah tingu, kao mamansing sia tarajun gaung sdh.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Thu Mar 11, 2010 10:30 pm

apapun , jangan sesekali meminta sesuatu pada kubur ....kita digalakan menziarahi kuburan sebagai peringatan pada diri bahawa satu masa kelak kita akan menuju kedalamnya , mudah2an akan timbul kesedaran untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya , atau menziarahi kubur untuk mengingati simati dan mendoakannya ,

toh puan monkey , jangan ikut orang2 meminta2 pada kuburan aaaaa ...... Very Happy
Back to top Go down
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Fri Mar 12, 2010 8:32 am

Kadang2 ada yang pigi kuburan tu mo minta nombor bah tu. Very Happy inda tau masam mana di tu antu/roh2 tu mo kasi tu nombor?mo rasuk? Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Fri Mar 12, 2010 6:48 pm

siapa2 pigi kuburan minta numbur, mangkali dpt juga tp ada parjanjian sama antu tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Fri Mar 12, 2010 10:09 pm

kemungkinan prinsip minta sesuatu kepada arwah, roh atau sebarang tempat di mana si hamba tadi berada kerana mengikut prinsip 'bekas' atau sisa..(enda dpt saya terangkan lebih lanjut)

Contohnya ada org cakap pugai paling bisa didunia adalah ludah seorang perempuan atau seorang lelaki..kenapa ludah? kerana di ludah tersebut tersisip baki2 roh org yg berkenaan..jadi memujuknya secara batin adalah dekat sekali..

Saya merujuk pula kepada pugai panah arjuna kunu..dimana syarat perlaksanaan ilmu tersebut ialah mengambil bekas tapak kaki mangsa kerana di percayai..tapak kaki tersebut masih mengandungi sisa2 tenaga dalam, roh..atau pun jua semangat. ini sama lah juga kenapa mengambil baju mangsa..dalam baju tu pula paling mujarab kalau dapat yg spender..ini semua berkaitan dengan bekas2 semangat yg masih ada disitu..

Jadi selalu kita ni saya perhatilah..antaranya org melayu..anak2 kecil mencium tangan urang tua..kenapa? salah satu sebabnya ialah minta berkat..supaya apa yg di buat atau dihajat akan terjadi seperti yg diingini.

kenapa tidak minta dengan tuhan aka allah? pertanyaan ini saya pun tidak dapat menjawapnya..

Berbalik kpd cerita kubur tadi..kemungkinan knp org jadi spt bodoh, minta pada sesuatu yg pada zahirnya tiada tapi kena ingat secara batinnya sebenarnya ada..banyak kes juga org sakit pelik2 minta pigi mana2 kuburan minta berkat..dan syukur lah penyakit hilang. samada kebetulan atau tidak itu tuhan yg tau..

contoh paling dekat dalam kes kuburan keramat ini ialah di pulau besar melaka..rakan2 boleh meninjau dalam internet..tapi tempat ini memang popular sebagai tempat orang meminta pertolongan atau hajat. dan sekiranya perkara ini bohong..kita berbalik pula kepada ibarat kedai makan..sekali pergi kalau enda sedap..lain kali org sudah tidak mau pigi sudah.

mungkin kita boleh cerita2 lagi ni..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Sat Mar 13, 2010 9:34 am

ya , ada betul cakap tuan Orud ..saya faham apa yg cuba beliau sampaikan , ..

cuma , kita balik pada soal tauhid ..soal hukum , soal hukum tidak sama dengan soal akal , hukum itu dari Tuhan manakala hukum akal itu dari kita [manusia ] sendiri ,

juga kaitan antara soal kepercayaan batin dan realiti semasa , juga mengikut budaya masyarakat setempat ..

kita sering mengaitkan 'kekuatan semangat ' atau 'keampuhan' sesuatu barang , tempat itu ..berpindah /dipindahkan pada kita atau sesuatu [ transfer energy ..] , demi sesuatu tujuan samada baik atau sebaliknya

presiden Bush , Obama , Putin ...dorang tidak perlu menyeru keramat , atau mengunjungi keramat untuk menguasai dunia , orang kita mati2an menyeru segala keramat dan bertapa dipulau besar semata2 untuk jadi bomoh , atau tukang sihir , atau untuk jadi kaya main 4D
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Sat Mar 13, 2010 12:42 pm

nah..... bejumpa sdh 2 urang pakar paranurmal..... mo tatandang sdh sia kerual.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Sat Mar 13, 2010 1:03 pm

saya ni cuma paratembirang , tuan orud memang paranormal ...tuan PT para pakar , orut itu para pemikir , para jelitawan itu cuma c toh puan monkey sama Dr laa , ... Very Happy
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Mon Mar 15, 2010 9:22 am

pukutarap. wrote:
nah..... bejumpa sdh 2 urang pakar paranurmal..... mo tatandang sdh sia kerual.....

macam mana pun ko tatandang keluar, pandai juga ko main kuang balik masuk sini punya cerita.....paranormal ka inda normal ka penting kita kasi share apa pendapat kita pasal ni...di kampung2 kita sini sabah pun ada juga tempat2 keramat...ada satu di sana membakut....( bah, sepa org membakut sini) ada kunu tu kubur keramat tapi sa inda ingat suda pasal apa tu org kena anggap keramat....kenapa tu dalai2 lama sana tibet tidak kena anggap keramat? durang pun baik2 punya orang juga...tukang kasi sembahyang orang yg datang p minta berkat....macam mana bah doa durang buleh jadi kuat? ada kah kuasa lain yg membantu selain jin..?
berbalik kpdorg yg pg minta tolong sana keramat, mungkin kerana persembahan durang ( hidangan ) maka, durang kena tolong..kalau nda sedap, tu keramat nda suka..nda kena tolong...?sebab tu ada yg pigi tapi nda tertunai hajat.....jadi, kena buat kesimpulan...nda ngam kunu...so, cari lagi methods lain, cari lagi bomoh lain..
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Mon Mar 15, 2010 11:01 am

orang kita , pergi kekuburan ..bertapa dan sebagainya , minta jadi kuat dan kebal , atau jadi bomoh mengubat orang ..

secara lojiknya , kalau kuat kenapa tdk masuk olimpik angkat berat ? kasi pecah tu rekod biar jadi sanjungan seluruh dunia .., kalau kebal sangat , kenapa tidak pergi sana Afghanistan ..chechnya , Iraq , lawan tu US yg menjajah ?

kalau minta jadi bomoh , kenapa tidak tanyakan itu hantu / Jin dsb ...apa ubat AIDS , apa penawar ANTRAKS dsb ?

memang ada orang kebal , orang kuat , ada saudara2 saya yg kaki menuntut ilmu batin , segala macam perguruan silat , apa kesudahannya ? dorang tidak pun menggalakkan malah mengajar orang lain ilmu yg dorang tahu ..simpan untuk diri sendiri sampai mati , tiada hasil tiada jasanya pada negara atau kampung atau bangsa , paling2 pun dia selamat kena tanduk kerbau tidak tembus , atau kena langar melambung tidak mati , atau masa dia marah ..dia kasi patah2 tu besi , itu ja ...
Back to top Go down
agem
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 170
Location : sabah bah!
Humor : Rasengan!!
Registration date : 2010-02-12

PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Mon Mar 15, 2010 3:47 pm

romeo wrote:
orang kita , pergi kekuburan ..bertapa dan sebagainya , minta jadi kuat dan kebal , atau jadi bomoh mengubat orang ..

secara lojiknya , kalau kuat kenapa tdk masuk olimpik angkat berat ? kasi pecah tu rekod biar jadi sanjungan seluruh dunia .., kalau kebal sangat , kenapa tidak pergi sana Afghanistan ..chechnya , Iraq , lawan tu US yg menjajah ?

kalau minta jadi bomoh , kenapa tidak tanyakan itu hantu / Jin dsb ...apa ubat AIDS , apa penawar ANTRAKS dsb ?

memang ada orang kebal , orang kuat , ada saudara2 saya yg kaki menuntut ilmu batin , segala macam perguruan silat , apa kesudahannya ? dorang tidak pun menggalakkan malah mengajar orang lain ilmu yg dorang tahu ..simpan untuk diri sendiri sampai mati , tiada hasil tiada jasanya pada negara atau kampung atau bangsa , paling2 pun dia selamat kena tanduk kerbau tidak tembus , atau kena langar melambung tidak mati , atau masa dia marah ..dia kasi patah2 tu besi , itu ja ...
dia mo tunjuk kuat saja bah tu.supaya kana takut oleh sasama urang kampung.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?   Today at 11:21 pm

Back to top Go down
 
Tempat tempat keramat...betul kah ada keramat ?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Paranormal & Mystery-
Jump to: