To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ubf
Prebet
Prebet


Number of posts : 34
Registration date : 2012-01-20

PostSubject: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Sat Jan 21, 2012 12:30 am



Oleh: SYARIF THARMIZI

PELANCARAN sebuah lagi parti baru, STAR yang diterajui ‘Dua Harimau di Dua Buah Gunung’, masing-masing oleh Mantan Naib Presiden PKR, Datuk Dr Jeffrey G Kitingan di Sabah; manakala Presiden parti itu Dr Dripin anak Sakoi mengemudinya di Sarawak.

Ketika pelancaran yang diadakan di Dewan Hongkod Koisaan KDCA Penampang, pada 6 januari lalu, memperlihatkan sambutan amat memberangsangkan yang dihadiri kira- kira 5,000 orang; sudah tentu membuatkan Jeffrey lebih yakin dan selesa untuk memulakan langkah pertama beliau bersama rakyat bagi mencapai misi dan visinya yang tergendala selama ini.

Setelah keesokan harinya, pastilah timbul pelbagai komen daripada parti-parti lain dalam BN yang menghiasi dada akhbar kerana Parti Bersatu Sabah (PBS) dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dengan tegas menyatakan bahawa STAR tidak akan mendapat sambutan di Sabah; manakala Presiden UPKO, Tan Sri Bernard Dompok pula menyifatkan Jeffrey sekadar ingin memburu impiannya dengan menerajui STAR di Sabah.

Komen ketiga-tiga pemimpin parti yang berakarkan KDM itu adalah jelas sekali memperlihatkan bahawa mereka diulit perasaan menggelabah dan penuh kecurigaan kerana bimbang talian hayat politik mereka akan berakhir dalam masa terdekat dengan kelahiran STAR pimpinan Jeffrey yang bakal mengemudi cabaran ‘Tukar Baju, Tukar Celana’ di Sabah.

Tidak ada perkataan lain yang sesuai diungkap dalam usaha mengekang kemaraan STAR yang mula menenggelamkan arus politik mereka selain dari mencerca dan merendah-rendahkan kewibawaan STAR di bawah teraju pemimpin ‘Maverick’ Politik, Datuk Dr Jeffrey G Kitingan; malah Kelahiran STAR kini benar-benar menggugat kekuatan pengaruh mereka, terutama sekali di kawasan KDM.

Umum sedia maklum, bahawa selagi PBS, PBRS dan UPKO berada dalam BN, sekaligus bersekongkol dengan UMNO, rakyat tetap akan menolak mereka pada PRU13 kelak.

Lebih-lebih lagi beberapa masalah yang perlu diselesaikan segera seperti penubuhan RCI, Isu GSTT, Isu belia belia melepak dan tersadai di Kuala Lumpur dan Isu NCR kerana mereka lakukan secara sambil lewa, hanya mula serius ketika PRU13 sudah hampir.

Laungan-laungan suara jelas kedengaran daripada rakyat jelata di mana sahaja mereka berada dan tanpa segan silu, memekik lantang dan menyebut slogan “Ini kali lah!..Bila lagi kalau bukan sekarang!, Kamon oyo tumbang barisih!, Sanggilan poyoh!” senantiasa berkumandang di udara untuk meniup sentimen pengundi agar melakukan perubahan drastik ketika PRU13.

Malahan ada yang sanggup berkata, “Bukan sahaja tukar baju, tetapi kita mahu tukar seluar dan pindah rumah baru juga!”

Dalam pada itu, sekalipun gandingan mantap di kalangan UNITED BORNEO ALLIANCE (UBA) satu-satunya Gagasan Pembangkang yang membariskan parti-parti tempatan seperti STAR, SAPP, dan USNO (Baru); namun diyakini tidak akan beroleh kekuatan yang lebih mantap dan menjamin kemenangan gagasan itu pada PRU13, jika kepimpinan gagasan itu tidak menyediakan calon ‘Winnable Candidate’ untuk menggalas tugas dalam misi menumbang calon-calon BN kelak.

Meskipun Jeffrey belum menyatakan dengan sejelas-jelasnya bakal calon diberi tugas sebagai sandaran kemenangan gagasan itu pada PRU13, namun beliau sudah memberi bayangan bahawa kecirian ‘Winnable Candidate’ terdiri daripada golongan muda professional, berwibawa, berketrampilan dan disenangi rakyat di sesuatu kawasan menjadi fokus pilihan beliau.

Jika itulah kriteria menjadi pegangan Jeffrey sebagai pra syarat pemilihan calon dan tidak mengulangi kesilapannya dalam PKR pada PRU-12 lalu, tidak syak lagi STAR dan UBA tidak ada halangan untuk menumbangkan UMNO-BN pada PRU13 kelak.
Back to top Go down
romeo
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2804
Location : Key-Key
Humor : Redah saja........
Registration date : 2009-07-25

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Sun Jan 29, 2012 3:53 pm

politik itu impian , politik itu angan2 , politik itu permainan ,

dlm politik ada sepak kiri sepak kanan , ada gear maju dan gostan , ada sisik tapuk dan sisik babat , ada lakonan dan kepuraan , ada senyum dlm tangisan , ada nangis pura2 ...

ingat ketika masih aktif ikut 'seseorang' dulu , tiada cerita lain , kalau kita menang ...kita buat kilang kapalterbang , kalau kita menang kita buat restoran besar punya , kalau kita menag kita buat itu ini , bla bla bla ...

jgn susah , kita kuat , kita ramai penyokong , jangan susah ..kawasan ini dan ini dalam tangan , undi rahsia ramai , muda mudi sokong punya ...tatap !

seribu satu jenis impian dan angan2 , andaian dan tanggapan , janji mcm air mengalir , bab mengarang ayat memang paling menang , orang kampung ternganga mulut dengar auta yang tdk pernah putus ...

tub ..keputusan diumumkan , nasib baik tdk mati sakit jantung terkejut tengok jumlah undi yg dia dapat tdk sampai 3 ratus pun !
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Sun Jan 29, 2012 9:25 pm

aduinaaa..... mangkali ransak butul eleksen kali ini..... ya, mimang banyak sakap2an, samua masam manarik butul.... sini bilang sana sala, sana bilang sini sala.... tingu dulu eleksen.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Mon Jan 30, 2012 3:04 pm

mungkin ransak..nda tau la..tunggu sadja... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Mon Feb 06, 2012 11:00 pm

mimang ransak kali ini..... ini kalilah diurang bilang...... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Tue Feb 07, 2012 9:48 pm

hehehe.. saya pun banyak dingar ini parkataan "ini kali lah"... tapi kabanyakan suara2 begini hanya datang dari pantai barat..sini pantai timur mcm tiada yang sakap begitu.. Jd menurut pandapatan saya, walaupun pantai barat akan banyak pambangkang manang pru 13 nanti, masih tdk dpt meniwaskan amuno di Sabah... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Wed Feb 08, 2012 8:53 pm

kalou bagi2 kerusi mangkali bagus, supaya indada siapa2 yg basar kapala..... supaya kanampakan siapa2 yg suba marampas kuasa masam yg biasa kita nampak......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paragasu
Mejar Jeneral
Mejar Jeneral


Male Number of posts : 1457
Location : Dimana?
Registration date : 2010-05-09

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Tue Feb 21, 2012 8:09 pm

ini kali la.... Laughing
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Wed Feb 22, 2012 2:36 pm

mimang gaman, ini kalilah...... Laughing
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Catun
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 358
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2010-04-02

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Fri Feb 24, 2012 12:29 pm

haha..kali ini la..
Back to top Go down
b3njy
Prebet
Prebet


Number of posts : 18
Registration date : 2012-08-23

PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Thu Aug 23, 2012 5:20 pm

alalalala .... gaman kanapa juga tu ? ... INI KALILAH ! ... KITA BAKAR SABAH !
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN    Today at 8:29 pm

Back to top Go down
 
UBA DAN STAR TEMUI 'FORMULA' TUMPASKAN BN
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Politics-
Jump to: