To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 6 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 6 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Need a help!
by ahkeok Yesterday at 4:49 pm

» Gempak! Jutawan App Guna ROBOT Jana Income Bertubi-Tubi
by xbest Thu May 11, 2017 9:56 am

» Fatherís Day ahead
by ahkeok Sun May 07, 2017 10:49 am

» Mother's day is just around the corner. What to buy???
by ahkeok Tue May 02, 2017 7:44 am

» Wabak Software Hantu Semakin Mengganas
by xbest Tue Apr 25, 2017 3:47 am

» Produk Resell Rights 2017 yg TerLajak LARIS!!
by xbest Sun Apr 23, 2017 7:24 am

» Contoh Soalan Exam Online Pegawai Penerangan S41
by xbest Thu Apr 13, 2017 8:15 am

» Seminar Tajwid Luarbiasa Edisi Ramadhan 2017
by xbest Sat Apr 08, 2017 6:13 pm

» Panduan Google Adsense Pertama Malaysia 2017
by xbest Mon Mar 27, 2017 9:06 pm

» Tyre chitchat
by tungkelly Mon Mar 20, 2017 1:11 am

» Tips Dan Panduan Cari Kerja Kosong Di Singapura Yang Lengkap
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:41 am

» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:39 am

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Wed Mar 01, 2017 12:50 pm

» Cara Menjimatkan Membeli Dari Kedai Perabot Murah China
by SchulzCube Sat Feb 11, 2017 10:40 am

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sat Jan 14, 2017 4:42 pm

» Hard to reach out the text
by nurulazzin Fri Dec 30, 2016 4:43 pm

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
May 2017
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
CalendarCalendar

Share | 
 

 Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 1:36 pm

Ada ini satu kawan dia bilang bible kristian diterjemah mengikut fahaman trinity yang menebal sehingga kata "servant" pun jadi "Son". Maka jadi lah "Son of God"

Menurut kawan2 kristian di forum ini, adakah kenyataan ini satu tuduhan "nakal" atau satu penghinaan bagi penganut kristian?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 1:57 pm

sbg kristian mimang kita ada pahaman trinity yg manabal, mo buat masamana, sdh kaparsayaan kita..... kita parsaya pasal bapa, putera & roh kudus..... masam kalou itu urang parti umno, apa balaku pun, bagus ka inda bagus pd urang2 lain, dia tatap umno & parsaya apa sj ttg umno. Jd, balik pigi serita kao, inda kisahlah servant ka son, dua2 mambawa maksud yg baik. Jan sj ubah pigi parkataan yg inda patut atau inda bagus. Jd indada masalah, sia inda rasa terhina, malah bagus karana ada urang yg prihatin... *kalou kita ada niat mo hina atau kasi buruk kaparsayaan urang lain, masamanapun mimang kita akan sentiasa dpt idea atau puin masamana mo kasi buruk kaparsayaan2 lain (buka sia kasi tuju sama kao tau ni yorut, ini sia sakap general sj).....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 3:19 pm

pukutarap wrote:
sbg kristian mimang kita ada pahaman trinity yg manabal, mo buat masamana, sdh kaparsayaan kita..... kita parsaya pasal bapa, putera & roh kudus..... masam kalou itu urang parti umno, apa balaku pun, bagus ka inda bagus pd urang2 lain, dia tatap umno & parsaya apa sj ttg umno. Jd, balik pigi serita kao, inda kisahlah servant ka son, dua2 mambawa maksud yg baik. Jan sj ubah pigi parkataan yg inda patut atau inda bagus. Jd indada masalah, sia inda rasa terhina, malah bagus karana ada urang yg prihatin... *kalou kita ada niat mo hina atau kasi buruk kaparsayaan urang lain, masamanapun mimang kita akan sentiasa dpt idea atau puin masamana mo kasi buruk kaparsayaan2 lain (buka sia kasi tuju sama kao tau ni yorut, ini sia sakap general sj).....

tapi setujukah ko pukutarap bahawa bible diterjemah ikut fahaman trinity? sabap kalou begitu masam bible tu diterjemah ikut feeling bah atau ikut fahaman, bukan ikut uriginol.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 6:20 pm

tarjamah ikut pahaman trinity mungkin tdk baitu, suma itu factor trinity tu dijadikan sbg sala satu panduan, pedoman atau guideline masa pantarjamahan...... masam kita mo tulis novel, kita misti ada tema, katalah tema kita ialah paparangan, maka tulisan kita inda akan lari dr serita paparangan..... kalou indada tema utk guideline, nah masam2lah serita yg masuk..... tp kana tau, masa tarjamah bible, bukan factor trinity sj yg diambil kira, mungkin banyak lagi factor2 lain..... dan jgn lupa, masa penulisan & pentarjamahan dulu, diurang masi lagi 'dakat' butul dgn jaman Jesus, so kita inda tau masamana tahap samangat & pemikiran diurang masa tu.... kita sikarang ni, dr segi masa, kita sdh talampau 'jauh' drpd jaman Jesus..... jd karana adanya jurang masa yg talampau 'jauh' ni, maka sdh tantu susa sikit utk kita mamahaminya..... apa yg kita sadang buat sikarang ini ialah berusaha utk mamahami kaparsayaan kita, jd dlm prusis kita suba mamahami, sdh tantu pamahamn kita tu mungkin ngam atau talari sikit atau lari jauh drpd serita sabanar..... apapun, kita indada pilihan sabap tiada urang yg masa dulu2 yg ada sama2 kita sikarang ini utk kasi serita apa yg balaku..... so kita parsaya sjlah apa yg kita rasa2 mo parsaya dgn bantuan akal, kawarasan & rasional pikiran yg terhad yg kita ada ini.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 6:27 pm

butulkah begitu?ahhh,mungkin suma satu spekulasi bah itu.trinity(Father,Son and Holy Spirit) hanyalah satu asas kepercayaan dan tiada sangkut paut dengan soal penterjemahan.asas penterjemahan sebenarnya berdasarnya kepada ayat yang mudah difahami oleh pendengar.Bible bermula dari penterjemahan yang susah dari Samaritan Pentateuch,Dead Sea Scroll,Latin Vulgate dan beberapa jilid Masoretic Text dan versi-versi Greece.jadi,rasanya,Bible tidak diolah sebegitu mengikut prinsip trinity ini.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 6:36 pm

itulah sia bilang tu, trinity sabagai pedoman sj supaya prusis pantarjamahan kana barakat Tuhan, supaya hasil tarjamahan manghampiri 100% butul.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 6:41 pm

jadi,ada sedikit kenakalanlah kawan ko itu yorut-orut.lama suda mungkin dia tidak jumpa kitab,jumpa-jumpa pun majalah urtv,majalah hai,majalah remaja...ataupun buku kisil-kisil yang macam-macam dia punya tajuk seperti palik tapi banar,alam ghaib dan ntah apa-apa lagi.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 6:48 pm

atau ada urang lain yg sakap sama itu kawan si yorut, turus timbul kemuskilan dia..... dia pikir2 masam ngam juga..... turus dia suba2 sakap sama si yorut.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 6:49 pm

meck_talika wrote:
butulkah begitu?ahhh,mungkin suma satu spekulasi bah itu.trinity(Father,Son and Holy Spirit) hanyalah satu asas kepercayaan dan tiada sangkut paut dengan soal penterjemahan.asas penterjemahan sebenarnya berdasarnya kepada ayat yang mudah difahami oleh pendengar.Bible bermula dari penterjemahan yang susah dari Samaritan Pentateuch,Dead Sea Scroll,Latin Vulgate dan beberapa jilid Masoretic Text dan versi-versi Greece.jadi,rasanya,Bible tidak diolah sebegitu mengikut prinsip trinity ini.

Ertinya bible tidak diterjemah ikut fahaman trinity, kan? Kalaulah bible tu diterjemah mengikut fahaman trinity mesti ada sesuatu yang dimodified mengikut fahaman trinity. Dakwaan sedemikian inda bagus sebab seolah-olah kristian zaman ini jadi "pak turut" kepada fahaman penteremah dan bukannya apa yang bible original katakan. Tapi bagi saya, saya tetap percaya kepada keaslian bible.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 6:54 pm

meck_talika wrote:
jadi,ada sedikit kenakalanlah kawan ko itu yorut-orut.lama suda mungkin dia tidak jumpa kitab,jumpa-jumpa pun majalah urtv,majalah hai,majalah remaja...ataupun buku kisil-kisil yang macam-macam dia punya tajuk seperti palik tapi banar,alam ghaib dan ntah apa-apa lagi.

bukan kawan karib bah dia tu..cuma kawan forumer saja dari agama rasmi. nda payalah kasi tau siapa ID dia nanti nda bagus. saya cuma minta pandapat kamurang saja.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Sat Sep 27, 2008 6:59 pm

Yorut_orut wrote:
meck_talika wrote:
butulkah begitu?ahhh,mungkin suma satu spekulasi bah itu.trinity(Father,Son and Holy Spirit) hanyalah satu asas kepercayaan dan tiada sangkut paut dengan soal penterjemahan.asas penterjemahan sebenarnya berdasarnya kepada ayat yang mudah difahami oleh pendengar.Bible bermula dari penterjemahan yang susah dari Samaritan Pentateuch,Dead Sea Scroll,Latin Vulgate dan beberapa jilid Masoretic Text dan versi-versi Greece.jadi,rasanya,Bible tidak diolah sebegitu mengikut prinsip trinity ini.
Ertinya bible tidak diterjemah ikut fahaman trinity, kan? Kalaulah bible tu diterjemah mengikut fahaman trinity mesti ada sesuatu yang dimodified mengikut fahaman trinity. Dakwaan sedemikian inda bagus sebab seolah-olah kristian zaman ini jadi "pak turut" kepada fahaman penteremah dan bukannya apa yang bible original katakan. Tapi bagi saya, saya tetap percaya kepada keaslian bible.
butul tu, sia satuju sama kao..... masam yg sia sakap, kalou ada urang mo hina, ijik2 atau mo sari kasalahan kita, dingan sanang2 diurang akan dpt idea atau ada puin2 masamana mo kasi buruk2 kita..... diurang lupa samua urang pun begitu, sanang2 dpt puin, suma bijanya ada yg memili utk kasi buruk2 & ada yg tdk.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   Thu Oct 02, 2008 8:50 pm

Yorut_orut wrote:
pukutarap wrote:
sbg kristian mimang kita ada pahaman trinity yg manabal, mo buat masamana, sdh kaparsayaan kita..... kita parsaya pasal bapa, putera & roh kudus..... masam kalou itu urang parti umno, apa balaku pun, bagus ka inda bagus pd urang2 lain, dia tatap umno & parsaya apa sj ttg umno. Jd, balik pigi serita kao, inda kisahlah servant ka son, dua2 mambawa maksud yg baik. Jan sj ubah pigi parkataan yg inda patut atau inda bagus. Jd indada masalah, sia inda rasa terhina, malah bagus karana ada urang yg prihatin... *kalou kita ada niat mo hina atau kasi buruk kaparsayaan urang lain, masamanapun mimang kita akan sentiasa dpt idea atau puin masamana mo kasi buruk kaparsayaan2 lain (buka sia kasi tuju sama kao tau ni yorut, ini sia sakap general sj).....

tapi setujukah ko pukutarap bahawa bible diterjemah ikut fahaman trinity? sabap kalou begitu masam bible tu diterjemah ikut feeling bah atau ikut fahaman, bukan ikut uriginol.

sila pelajari methode penjermahan alkitab. kalau anda tidak faham ttg ini. setelah anda faham bagaimana metode penterjemahan barulah anda faham sama ada addakah FEELING di guna pakai dalam metode penterjemahan.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Sponsored content




PostSubject: Re: Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?   

Back to top Go down
 
Bible diterjemah ikut fahaman trinity yang menebal?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Religion-
Jump to: