To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Tayar yg bagus lagi boleh direcomment

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Tobiats
Prebet
Prebet


Number of posts : 1
Registration date : 2013-06-30

PostSubject: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Sun Jun 30, 2013 12:20 am

Salam. Boleh sesiapa bagitau harga satu tayar kereta michelin 215/60R18 untuk Honda Accord I,yg made in thailand? Additional info kereta tu kepunyaan isteri, terutama untuk hantar anak anak ke sekolah... Nak tukar 4 tayar. Tq. You tau la. jalan raya di Sabah mmg bumpy... Mungkin Tayar yg bagus lagi boleh direcomment...
Back to top Go down
mercgagg
Prebet
Prebet


Number of posts : 1
Registration date : 2013-07-03

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Wed Jul 03, 2013 3:23 pm

Mmg tak blh percaya orang yg baiki kereta... dahulunya bagi Tayar yg mahal tapi didapati... tayar tu recond. mamang benci la...
Sekarang kalau nak tukar tayar I pasti guna yang tahan lama punya
Back to top Go down
tuliperfancy
Prebet
Prebet


Number of posts : 16
Registration date : 2012-07-12

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Mon Jul 08, 2013 4:31 pm

Betul tu....tahun lepas I pergi workshop tukar tayar ....tayar yg dia jual ni sgt bising lah masa perjalanan jauh.....sgt sedih! Pada i pilihan tayar mmg penting bagi kereta...I x kisah harga tapi bagilah tara yg up to standard...Nak tanya Siapa tau workshop yg bagus? I nak tukar tayar dah....brand mana yg kamu rasa bagus? I pandu Toyota Altis 17"rim.
Back to top Go down
sinchanchan
Prebet
Prebet


Number of posts : 7
Registration date : 2013-07-09

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Tue Jul 09, 2013 5:32 pm

Bagi sy, sy akan pergi cari syarikat yg boleh dipercayai.. seperti Yokohama advanDB, GoodYear Eagle EfficientGrip dan syarikat yg ada brand...sebab syarikat besar ni berbelanja byk dlm research..
sebab tu, tayar brand-brand tu lebih selamat diguna dan berfungsi dgn lebih efficient..

sebenarnya, kita kena tau macam mana nak pilih tayar untuk kereta korang..
contoh, kalau nak racing, bolehlah pilih tayar yg lebih keras...kalau x, guna je tayar lembut
Back to top Go down
kenwind77
Prebet
Prebet


Number of posts : 5
Registration date : 2013-07-10

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Wed Jul 10, 2013 3:07 pm

i tak peduli langsung tentang tayar i sejak i beli kerata Honda Accord 2.0 2 tahun yg lalu. Spai skrang kan, pun tak pernah lagi ada problem tayar. tapi tiapkali pi bengkel, technician tentu akan bagitau i tentang sampai masa utk tukar tayar yg baru, benci sgt, i rasa mraka yg nak untung duit i? aaaaahhh...!! tukar satu set tayar byk duittt...!!!
Back to top Go down
sinchanchan
Prebet
Prebet


Number of posts : 7
Registration date : 2013-07-09

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Thu Jul 11, 2013 9:05 pm

tak peduli?? x boleh x peduli sebab akan berlaku accident.. bahaya kalau tak check betol betol!
sy selalu pergi HL TYRES & BATTERIES SDN BHD kat Lot 22 (DBKK No. SD22), Lorong Mangga 1, BDC / Milek Perkasa Industrial Estate,Jalan Kelombong...
cuba phone nombor ni..088-388448
perkihdmatan diaorang sgt best Smile
Back to top Go down
gupinter87
Prebet
Prebet


Number of posts : 14
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Fri Jul 12, 2013 5:03 pm

Nak check tayar sebelum balik untuk raya.


Last edited by gupinter87 on Fri Jul 12, 2013 5:05 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
gupinter87
Prebet
Prebet


Number of posts : 14
Registration date : 2012-09-11

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Fri Jul 12, 2013 5:04 pm

Betul tau ... mesti check baik baik.... baru baru tadi di facebook, pun dpt tau ada free checking tayar dari Michelin under kampaign FUWA... (Fill up with Air)... di Putrajaya.... Semoga saudara saudari yg berada di KL, selangor.... pergi check la.. http://imageshack.us/photo/my-images/534/wupy.png/
pada 12-7-2013 sampai 14-7-2013
Back to top Go down
thomasim87
Prebet
Prebet


Number of posts : 6
Registration date : 2012-07-04

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Fri Jul 12, 2013 10:04 pm

tuliperfancy wrote:
Betul tu....tahun lepas I pergi workshop tukar tayar ....tayar yg dia jual ni sgt bising lah masa perjalanan jauh.....sgt sedih! Pada i pilihan tayar mmg penting bagi kereta...I x kisah harga tapi bagilah tara yg up to standard...Nak tanya Siapa tau workshop yg bagus? I nak tukar tayar dah....brand mana yg kamu rasa bagus? I pandu Toyota Altis 17"rim.

Buatlah research dulu sebelum pergi workshop....x payah risau kena tipu kalao ada sedikit pengalaman kan?
I rasa kak boleh cuba Michellin Primacy 3ST..sebab tayar ni mempunyai teknologi yg amat canggih...sunyi betul! x akan dengar apa2 bunyi bising masa perjalanan yg jauh!
cuba tengok maklumat ni.
http://www.michelin.com.my/Products-Services/Car-SUV-LT/passenger_car/size.html?summer=Primacy%203%20ST


Last edited by thomasim87 on Wed Jul 17, 2013 5:40 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
freelankk
Prebet
Prebet


Number of posts : 4
Registration date : 2013-07-15

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Mon Jul 15, 2013 5:19 pm

ei... baru tengok Michelin website... RM480 sebiji tayar.. nampak agar mahal la.. untuk kereta I....
I guna Falken.. hanya agar RM350 sebiji shj... untuk 16in
Back to top Go down
bacardipro
Prebet
Prebet


Number of posts : 11
Registration date : 2012-02-16

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Tue Jul 16, 2013 5:28 pm

bair la... jgn guna tayar yang murah .... agar pernah kena guna.. tak tahan lama... guna brand bsr mcm yokohama, michelin... boleh tahan lama sedikit
Back to top Go down
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Thu Aug 22, 2013 6:50 pm

Sebenarnya pemilihan tayar ini kamu boleh cek yg siring2 tayar tu..itu sebenarnya menerangkan ciri2 tayar tu..tp dlm bentuk kod nombor..itu kalo yg pro la..setiap kod itu ada mksud..untuk pasang pada kereta kmu cek pada factory standard ada tu d book manual masa bili kalo kreta barula..kalo yg 2nd mna tau ada heheh..kalo yg tuka sport rim mw nmpk cantek tu..kena tnya pada yg xpert..kalo sy kc terang scra brtulis pining jg
Back to top Go down
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Thu Aug 22, 2013 6:52 pm

Sebenarnya pemilihan tayar ini kamu boleh cek yg siring2 tayar tu..itu sebenarnya menerangkan ciri2 tayar tu..tp dlm bentuk kod nombor..itu kalo yg pro la..setiap kod itu ada mksud..untuk pasang pada kereta kmu cek pada factory standard ada tu d book manual masa bili kalo kreta barula..kalo yg 2nd mna tau ada heheh..kalo yg tuka sport rim mw nmpk cantek tu..kena tnya pada yg xpert..kalo sy kc terang scra brtulis pining jg
Back to top Go down
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Tue Aug 27, 2013 7:50 am

1. Penting sekali memilih tayar yang bersesuaian dengan keupayaan kereta. Jika kereta berenjin 1.3, cukuplah jika menggunakan rim sport bersaiz 14 inci (35 sentimeter). Jika anda menggunakan sport rim bersaiz 15 inci, kekuatan pecutan kereta akan menurun, speedometer tidak merekodkan bacaan yang tepat, memendekkan jangka hayat peralatan penyerap hentak dan meningkatkan penggunaan petrol.2. Selepas mendapat pilihan yang sesuai, cuba perhatikan di bahagian tepi tayar. Terdapat satu rangkaian nombor yang seperti dicetak tenggelam ke permukaan tepi tayar. Sebenarnya rangkaian nombor ini memberikan kita maklumat mengenai tarikh tayar di kilangkan (minggu dan tahun) dan batch pengeluaran di kilang. Jadi apabila tayar tidak memenuhi spesifikasi , maka senang bagi pihak pengeluar menarik balik tayar di pasaran. Maklumat ini kita boleh gunakan untuk tujuan keselamatan. Mengikut piawaian tayar antarabangsa, tayar hanya boleh bertahan selama 2 tahun selepas di kilang (selepas tempoh itu getah tayar akan mati (keras) dan tidak selamt digunakan). Saya beri contoh rangkaian nombor yang ada 4001 bermaksud tayar tersebut di kilang pada munggu ke 40 tahun 2001 dan tarikh expired tayar tersebut sepatutnya minggu ke 40 tahun 2003. Jadi sekiranya kita dapat ada kedai yang menjual tayar dengan harga yang luarbiasa murahnya, cuba periksa tarikh tayar tersebut di kilang, mungkin tayar tersebut adalah tayar yang telah tamat tempoh penggunaannya. Dari pengalaman yang pernah diceritakan kepada saya, tayar yang telah tamat tempoh ini akan lebih senang meletup semasa kelajuan tinggi.3. Mengenai saiz tayar, perhatikan pula rangkaian nombor dan huruf yang bercetak timbul pada permukaan tepi tayar. Sebagai contoh, cetakan 205/50 VR 16 membawa maksud tayar itu mempunyai kelebaran 205 milimeter (mm), ketebalan tayar daripada rim ke permukaan jalan adalah 50 peratus dari kelebaran 205 mm dan untuk kegunaan rim berdiameter 16 inci. VR bermaksud tayar sesuai untuk kelajuan sehingga 240 kilometer per jam (km/j) tanpa menjejaskan kekuatan dan ketahanan tayar.4. Terdapat pelbagai jenama dan harga ditawarkan dipasaran seperti Michellin, Yokohama dan Falken. Penting untuk pembeli memikirkan pelbagai kebarangkalian dan faktor cuaca serta jangka hayat kereta. Biarpun sesetengah tayar dijual sedikit mahal, amat berbaloi untuk berbelanja lebih jika mengambil kira faktor kualiti dan iklim. Tentang jenis tayar pula, kebanyakkan kita lebih suka memilih tayar import terutama dari Japan. Harganya lebih mahal dan dikatakan lebih lembut. Memang benar, tayar seperti michelin, yokohama, falken etc. lebih lembut kerana, tayar tersebut dibuat berdasarkan iklim sederhana yang kurang panas dan apabila digunakan di Malaysia yang sememangnya panas terik, tayar tersebut akan mempunyai jangkahayat yang pendek (cepat habis bunganya). Kebisingan tayar adalah bergantung kepada bunga tayar. Lebih senyap sesuatu tayar, maka lebih rapat bunga tayarnya dan tidak sesuai untuk permukaan jalan yang basah. Lebih bising tayar, lebih mencengkam dan sesuai pada permukaan yang basah. Jadi kalau kita hendakkan tayar yang senyap, kita terpaksa lebih berhati-heti semasa hujan.5. Tayar sepatutnya di tukar kedudukannya setiap 3 bulan. Caranya, tayar depan kiri ditukarkan ke kanan belakang dan tayar depan kanan ditukarkan ke kiri belakang (untuk 4 tayar sama saiz). Lebih baik sekiranya tayar simpanan/ganti juga di masukkan ke dalam rotation tukaran tayar. Caranya, masukan tayar ganti ke kanan belakang, belakang kanan ke depan kanan, depan kanan ke belakang kiri, depan kiri ke dalam boot ganti, belakang kiri ke depan kiri. Semua rotation ini bergantung kepad jenis kereta, sistem pacuan dan sistem suspensi kereta.6. Perhatikan juga keadaan bunga tayar sekali-sekala. Jika bunga tayar pada bahagian tepi tayar lebih cepat haus (menipis), ini bermakna tekanan udara dalam tayar tidak bersesuaian. Jika bahagian tengah lebih cepat haus, maksudnya tekanan udara terlalu tinggi dan jika haus pada bahagian luar saja, ini bermakna keselarian tayar perlu diperbetulkan. Jika bunga tayar yang haus tidak sekata (turun naik), maka penyerap hentakan (absorber) perlu diganti.

Note: ini untuk yg standard...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Thu Sep 05, 2013 11:59 am

bagus info ini Cool 
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Thu Sep 05, 2013 11:19 pm

santik info urang ranau ni..... tengkiu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Tayar yg bagus lagi boleh direcomment   Today at 8:01 am

Back to top Go down
 
Tayar yg bagus lagi boleh direcomment
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Start Your Engine-
Jump to: