To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 math & science in english

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 9:11 pm

banyak isu timbul dgn pelaksanaannya... apa komen anda? harap kita dpt memberi komen yg mencerminkan keadaan sebenar. Yg cikgu2 sdh tentu dpt memberikan komen yg benar2 berlaku.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 9:50 pm

adakah sikgu di sini? bolehlah berikan ulasan sikit ehh..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 10:15 pm

ya, sayapun mengharap begitu, mereka yg lebih maklum...
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 10:24 pm

niche...ko sigu kah?misti ko sigu kan pasal itu ko buka ini topik...hihihi Smile
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 10:38 pm

hehe tdk semestinya... ruangan ini saya ikut dr sbf juga, sbg salah satu (mgkin) daya penarik utk orang2 di luar sana melayari ilsf ini. Malah, siapa ckgu di sbf pun saya tiada idea...
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 11:24 pm

hihi..tapi Pak B...tingu dalam mangkuk Pak B....niche ni mimang cikgu..
oklah Pak B...komen pasal topik ni...math & science in english...bagi Pak B keberhasilan math & science in english ni hanyalah 50 50...masa zaman Pak B dulu..math dan sains kana ajar dalam bahasa melayu..buli juga kuasa sedikit sebanyak subjek tu...ramai juga urang dulu yang jadi doktor,siantis,engineer...padahal durang belajar math dan sains dalam guna BM..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 11:51 pm

Pak Belalang wrote:
hihi..tapi Pak B...tingu dalam mangkuk Pak B....niche ni mimang cikgu..
oklah Pak B...komen pasal topik ni...math & science in english...bagi Pak B keberhasilan math & science in english ni hanyalah 50 50...masa zaman Pak B dulu..math dan sains kana ajar dalam bahasa melayu..buli juga kuasa sedikit sebanyak subjek tu...ramai juga urang dulu yang jadi doktor,siantis,engineer...padahal durang belajar math dan sains dalam guna BM..
ainaaaa.... masam ada tune sakapan sigu juga ni..... masam komen si bb juga....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 11:54 pm

semua urang saling menuding jari sebagai sigu..intah2 saya saja bah bukan sigu disini ini. aiinah, malu pula saya sampur2 urang serdik serdik ini.. hihihi
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 11:57 pm

uiikks Orud...masa sa gaduh2 sama si glady pasal post berunsur lucah itu hari, sa sudah kasi tau tu, sa ni kan jadi ppuan simpanan dengan blanja rm3000 satu bulan..tu pasal si glady terus mengamuk tu...heheheeee...jadi sa bukan dlm kategori urang serdik serdik aaahh...
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Sep 07, 2008 11:58 pm

hihihi..rm3000.00?

siapa lah bah simpan kau ini..sampai hati itu urang kasih 3 ribu saja.
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Sep 08, 2008 12:07 am

orud wrote:
hihihi..rm3000.00?

siapa lah bah simpan kau ini..sampai hati itu urang kasih 3 ribu saja.

itu money pocket ...maintainance lain cerita...belajar tinggi2...susah cari kerja...kena ofer kerja macam ni, terima sajalah...



Rugi bah kerajaan kasi keluar duit banyak2 bikin bayar tu prasarana...hasil tidak juga seberapa...seumpama guna pukat tunda yg paling besar...tapi yg dapat ditangkap..ikan tamban, ikan sardin, ikan kembung...itu pun tidak penuh tu pukat...
baik lagi tu duit guna utk kasi maju sekolah2 yg mundur terutama di pedalaman...buat jalan ka, buat bangunan baru kah..buat jambatan ka...yg maju terus, budak2 bandar yg ibubapa memang speaking london...anak2 sabahan yg terpaksa belajar 2 bahasa asing...BM dan BI..macam mana..sudah lah sebelum ni sabah memang no.1 di balakang kalau keluar result...semua nya gara2 tidak menguasai BI...kalau kasi masuk lagi BI dlm Maths sma Science...gerenti 2 subjek ni terus menjunam ni tahun...bi mungkin naik sikit, pasal ada sokongan.
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Sep 08, 2008 12:08 am

pukutarap wrote:
Pak Belalang wrote:
hihi..tapi Pak B...tingu dalam mangkuk Pak B....niche ni mimang cikgu..
oklah Pak B...komen pasal topik ni...math & science in english...bagi Pak B keberhasilan math & science in english ni hanyalah 50 50...masa zaman Pak B dulu..math dan sains kana ajar dalam bahasa melayu..buli juga kuasa sedikit sebanyak subjek tu...ramai juga urang dulu yang jadi doktor,siantis,engineer...padahal durang belajar math dan sains dalam guna BM..
ainaaaa.... masam ada tune sakapan sigu juga ni..... masam komen si bb juga....

hihihi jan ko bagitu bah sigu...Pak B karja pun kuli kuli saja...cuma anak anak Pak B saja tampat Pak B rujuk dalam hal hal palajaran...Pak B cuma kasih banding dulu sama sakarang..dulu pakai bm sakarang pakai bahasa urang putih...tapi hasil dulu dulu buli tahan juga banding sakarang...hihihi Smile
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Sep 08, 2008 12:09 am

nah bagus pandangan kau ini minkey.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Sep 08, 2008 12:38 am

monkey wrote:
orud wrote:
hihihi..rm3000.00?

siapa lah bah simpan kau ini..sampai hati itu urang kasih 3 ribu saja.

itu money pocket ...maintainance lain cerita...belajar tinggi2...susah cari kerja...kena ofer kerja macam ni, terima sajalah...

Rugi bah kerajaan kasi keluar duit banyak2 bikin bayar tu prasarana...hasil tidak juga seberapa...seumpama guna pukat tunda yg paling besar...tapi yg dapat ditangkap..ikan tamban, ikan sardin, ikan kembung...itu pun tidak penuh tu pukat...
baik lagi tu duit guna utk kasi maju sekolah2 yg mundur terutama di pedalaman...buat jalan ka, buat bangunan baru kah..buat jambatan ka...yg maju terus, budak2 bandar yg ibubapa memang speaking london...anak2 sabahan yg terpaksa belajar 2 bahasa asing...BM dan BI..macam mana..sudah lah sebelum ni sabah memang no.1 di balakang kalau keluar result...semua nya gara2 tidak menguasai BI...kalau kasi masuk lagi BI dlm Maths sma Science...gerenti 2 subjek ni terus menjunam ni tahun...bi mungkin naik sikit, pasal ada sokongan.
nah tingulah kamu.... beginilah tune sakapan seurang sigu..... inda sak lagi..... ringkas, padat & panu malumat....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Sep 08, 2008 12:39 am

orud wrote:
nah bagus pandangan kau ini minkey.
pandangan seurang sigu bah gaman, apa tdk bagus.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Sep 08, 2008 2:31 pm

pukutarap wrote:
orud wrote:
nah bagus pandangan kau ini minkey.
pandangan seurang sigu bah gaman, apa tdk bagus.....


kalau pasal ini..semua urang buleh bcakap bah.nda kisah la dia cigu kah inda kah..yg penting ada itu fikiran bah..macam mana kalau sa actually seorang penjenayah terhormat...tapi sa kasi komen macam ni..inda kan ko anggap sa ni cigu juga kan? entah2 kalau ko tahu pekerjaan sebenar sa tu, terus ko kutuk kutuk sa...nah....nda mesti cigu saja bah buleh bgi pandangan macam tu...

ko pi tanya tu aki2 atau tu odu2 sana bejualan sigup..tatap durang bilang...sama saja bah tu..yang penting budak mesti pandai..tapi dlm hal ni..kalau budak langsung inda dpt apa2 dari ni projek...sayang tu duit keluar begitu sahaja...nanti sa kasi quote sini itu satu kawan yg kerja dia cigu tentang pandangan dia mengenai projek mega yg belum buleh kita megah dengan hasilnya...tengah bulan 11 kali baru kita tau hasil kerja kerja urang sana kpm..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Thu Sep 11, 2008 8:06 pm

hujah yg barnas, ayat2 yg tersusun, panuh dgn fakta..... sigu bb..... panjanayah tehurmat? inda kisahlah, tp masi sigu kannn.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Fri Sep 12, 2008 12:56 am

ada masalah ka math & science in english?
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
bighorn
Prebet
Prebet


Number of posts : 76
Registration date : 2008-09-13

PostSubject: Re: math & science in english   Sat Sep 13, 2008 3:08 am

drpd kajian yg dijalankan, didpti memang sains & maths dlm english telah mewujudkan jurang yg besar antara bumiputera/bukan bumiputera & luar bandar/bandar. Bumiputera, terutamanya melayu jauh ketinggalan berbanding bangsa cina. Murid2 luar bandar (biasanya bumiputera juga) juga amat tertinggal oleh pelajar bandar. Jadi, dgn melihat pd faktor2 ini & faktor2 lain juga, fikir2 mahukah kerajaan sekarang melihat kumpulan bumiputera khasnya melayu ketinggalan dr segi akademik? Jangan lupa sebelum inipun telah tertinggal, ditambah pula lagi ketinggalan 6 tahun lagi pelaksanaan ppsmi... tambahlah tertinggal.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sat Sep 13, 2008 3:10 am

Persoalan saya tuan Bighorn, kenapa math dan sains saja di englishkan, kenapa tidak secara keseluruhan yg merangkumi perbualan, pengajaran di sesebuah sekolah itu 100% dalam bahasa english?
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sat Sep 13, 2008 3:16 am

Kenapa saya mengatakan begini kerna ketika saya belajar di sebuah (sikul) dulu..saya mendapati sungguhpun ada buku terjemahan tertentu dari bahasa english ke bahasa malaysia, saya merasa lebih selesa mengambil buku2 rujukan didalam bahasa english terutama berkaitan dgn istilah2 engineering.
Back to top Go down
bighorn
Prebet
Prebet


Number of posts : 76
Registration date : 2008-09-13

PostSubject: Re: math & science in english   Sat Sep 13, 2008 3:18 am

jgn lupa, sedangkan sains & math shj yg dienglishkan pun 'semua' pihak terutama pejuang2 bahasa melayu telah membantah dgn sekeras2nya, atas alasan menjatuhkan martabat bahsa melayu & mgkin boleh menyebabkannya hilang... malah sehingga sekarang pun mereka masih lagi menentangnya... apatah lagi jika semua hal termasuklah perbualan dienglishkan... tdk tahu apa akan jadi.
Back to top Go down
bighorn
Prebet
Prebet


Number of posts : 76
Registration date : 2008-09-13

PostSubject: Re: math & science in english   Sat Sep 13, 2008 3:21 am

alphawaves wrote:
Kenapa saya mengatakan begini kerna ketika saya belajar di sebuah (sikul) dulu..saya mendapati sungguhpun ada buku terjemahan tertentu dari bahasa english ke bahasa malaysia, saya merasa lebih selesa mengambil buku2 rujukan didalam bahasa english terutama berkaitan dgn istilah2 engineering.
saya setuju, masih terlalu kurang bahan rujukan dlm bm... tp dlm english, mudah mencarinya & amat banyak terutama di internet. Ini antara faktor mengapa sains diajar dlm bi.
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sat Sep 13, 2008 11:04 am

Quote :
Persoalan saya tuan Bighorn, kenapa math dan sains saja di englishkan, kenapa tidak secara keseluruhan yg merangkumi perbualan, pengajaran di sesebuah sekolah itu 100% dalam bahasa english?


Untuk menjawab soalan ini, kena buka balik itu buku tentang falsafah pendidikan negara, sejarah mengenai dasar dasar pendidikan di malaysia dan rujuk PPIP....banyak bahan kena cari utk buat kajiselidik....adakah urang2 sana KPM buat macam ni ahh?

Quote :
jgn lupa, sedangkan sains & math shj yg dienglishkan pun 'semua' pihak terutama pejuang2 bahasa melayu telah membantah dgn sekeras2nya, atas alasan menjatuhkan martabat bahsa melayu & mgkin boleh menyebabkannya hilang... malah sehingga sekarang pun mereka masih lagi menentangnya... apatah lagi jika semua hal termasuklah perbualan dienglishkan... tdk tahu apa akan jadi.

Itulah bah masalah dia ni...mo kasi martabatkan bahasa melayu tapi di masa yg sama penggunaan bahasa lebih tertumpu kepada bahasa inggeris...fening fening...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sat Sep 13, 2008 8:46 pm

inda sak lagi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: math & science in english   Today at 3:44 pm

Back to top Go down
 
math & science in english
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Education-
Jump to: