To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Paraivagas Forex Journal

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 09, 2009 7:06 pm

dr tukaran matawang asing..... inilah sia mo barajal ni....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 09, 2009 7:12 pm

masam kadai money changer,bogitukah?
Back to top Go down
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 09, 2009 9:32 pm

SiokSondri wrote:
wow... tq parai.

pertanyaan saya...
a. carta-carta mcm graf yg kau tunjukkan tu real time ka? maksudnya kalau pandai baca graf tu maka buli la mula trading forex ka?
YA REAL TIME, LAJU NI CHART DIA GERAK. UTK MULA FOREX NI JUST HENTAM JA BUY SELL (SEBAB ADA DEMO JUGA SBLM TRADE dUIT BETUL)
b. sa dengar trading forex ni mcm ok juga, pendapatan pun lumayan. lumayan yg mcmana tu... mungkin buli kasi contoh, tanpa kasi tau angka pun tak apa, tapi jenis kehidupan ka, pergerakkan hari2 sbg trader ka ...?
UTK DIRI SY BUAT MASA NI BELUM KAYA LAGI. tAPI ADA BEBERAPA ORG DI fsf TU SY PIKIR MCM JUTAWAN. DORG TAK KERJA CUMA TRADE FOREX SAJA. CTH: DORG SELALU JALAN2 PI MELANCONG JA. HIHI
c. sya tau juga forex ni ada untung ruginya, tapi kalau semua kontrol... ok ka? buli sentiasa untung ka?
SEMUA BISNES ADA UNTUNG RUGI. DISINI MONEY MANAGEMENT SGT PENTING UTK KAWAL KERUGIAN YG MELAMPAU.
TQ... ini saja setakat ini...

kAlau ada soalan lagi, tanya ja ba. Very Happy
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 09, 2009 9:37 pm

pukutarap wrote:
ini yg bikin sia tambah rispik lg kaoni paraivagas..... sia ni buta butul forex..... jd sia mo tanya, susakah mo barajal ni forex? kalou sanang, sanang masamana, adakah sanang masam makan kasang? 1-2 minggu buli pandai? atau satangah taun baru buli pandai..... Smile sabap sia mimang mau barajal bah......

utk mahu paham dan pandai semua asas forex ko cuma perlu 3bulan ja demo dan baca semua asas forex. Very Happy

dulu sy belajar sendiri, sy perlu 1 thn juga utk btl2 tahu ni semua asas forex.
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 09, 2009 9:41 pm

meck_talika wrote:
masamnana dapat untung itu ah?dari interestkah?

melalui pertukaran matawang ni. cth pair EUR/USD. katakan matawang eur kuat dr usd, maka ko buy eur dan sell usd. cth ko buy eur/usd pada harga 1.2000 dan jual pada harga 1.2100... nah di sini ko suda untung 100pips @ points.

1pip ni nilai dia bergantung dgn berapa lot @ kuantiti yg ko beli juga bergantung dgn jenis akaun ko sama ada akaun std atau mini.

kalau ada soalan lagi tanya ja. Very Happy
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 09, 2009 9:42 pm

meck_talika wrote:
masam kadai money changer,bogitukah?

ya betul , cuma beza ni yg sy maksudkan forex ni, kita buat ni bisnes melalui online. daftar dgn broker @ syarikat luar negara.
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 09, 2009 9:47 pm

nah, utk mahu mula sy pikir sapa2 yg berminat tu boleh la download ebook forex di sini. dlm BM juga ni jadi senang mahu paham. Very Happy

Forex A to Z:
http://www.ziddu.com/download/2128027/ebookKelasBelajarForex2ndedition.pdf.html

Candlestick Chart, Support & Resistance, Poivot Point, Breakout Strategi, Pola Reversal:
http://www.ziddu.com/download/2128076/Fx1.pdf.html

Teori 123, Teori Elliot Wave, Fibonacci Ratio:
http://www.ziddu.com/download/2128132/Fx2.pdf.html


Moving Averages, Bollinger Bands, Parabolic SAR, MACD, Stochastic, Relative Strenght Index (RSI), Oscilator &
Momentum:
http://www.ziddu.com/download/2128157/Fx3.pdf.html

Teori Analisa Fundamental:
http://www.ziddu.com/download/2128186/Fx4.pdf.html

Manajemen Resiko, Psikologi Trading
http://www.ziddu.com/download/2128195/Fx5.pdf.html

Ba slmt maju jaya semua Very Happy
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Tue Feb 10, 2009 11:44 am

tnk q parai...

next question dari sya kio...

a. kalau saya mau untung dlm sekitar 5K satu minggu (anggap saja sudah buli-buli main forex la... kunun2), berapa modal yg saya perlu?

b. bila masa trade yg paling bagus, pagi ka, ptg ka... ada yg saya baca, dorang trade sekitar jam 3-5 ptg tiap2 ari kesuali ari anam dan ari minggu...


Last edited by SiokSondri on Tue Feb 10, 2009 11:53 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Tue Feb 10, 2009 11:48 am

parai, hi hii ...sauda sa download semua e book yg kau bagi.. nampaknya mcm banyak kana baca ni...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Tue Feb 10, 2009 11:52 am

parai... soalan saya sterusnya..

kalau inda brapa dalam inglis buli berjayaka dlm forex? hi hii Embarassed banyak soalan pula sia ni kan...
Back to top Go down
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Thu Feb 12, 2009 7:49 pm

SiokSondri wrote:
parai... soalan saya sterusnya..

kalau inda brapa dalam inglis buli berjayaka dlm forex? hi hii Embarassed banyak soalan pula sia ni kan...

sy pn nda pandai inglis ni...hihi yg ptg tau asas ba. lagi pn tolak campur ja ni forex ni. Razz
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Thu Feb 12, 2009 8:05 pm

SiokSondri wrote:
tnk q parai...

next question dari sya kio...

a. kalau saya mau untung dlm sekitar 5K satu minggu (anggap saja sudah buli-buli main forex la... kunun2), berapa modal yg saya perlu?
haha yg ni biar ko tahu sendiri

b. bila masa trade yg paling bagus, pagi ka, ptg ka... ada yg saya baca, dorang trade sekitar jam 3-5 ptg tiap2 ari kesuali ari anam dan ari minggu...
malam, krn market rancak bergerak

ok, tanya ja kalau ada apa2 nda paham Very Happy
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Thu Feb 12, 2009 8:42 pm

wow... tq, banyak info kou bagi ni parai. dan banyak soalan juga saya...

kalau buat trade tidak sampai 10 minit buli ka...? mana tau baru 1 minit sudah untung... Laughing
Back to top Go down
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Fri Feb 13, 2009 8:15 pm

SiokSondri wrote:
wow... tq, banyak info kou bagi ni parai. dan banyak soalan juga saya...

kalau buat trade tidak sampai 10 minit buli ka...? mana tau baru 1 minit sudah untung... Laughing

boleh, tapi waktu news la trading. 10-30 minit blh dpt byk da. Very Happy
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Sun Feb 15, 2009 7:48 pm

waktu news tu apa parai?

dan lagi...

banyak chart/graf yg saya nampak dan macam2 indicator dorang bilang buli guna. betul2 mau guna ka indicator tu.. pasal bila market talampau cepat, mana ada masa mau analisa...?
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Sun Feb 15, 2009 7:53 pm

satu lagi... kalau modal kecil mesti main satu pair saja ka? inda buli main dua pair? Embarassed
Back to top Go down
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Sun Feb 15, 2009 10:12 pm

SiokSondri wrote:
waktu news tu apa parai?

dan lagi...

banyak chart/graf yg saya nampak dan macam2 indicator dorang bilang buli guna. betul2 mau guna ka indicator tu.. pasal bila market talampau cepat, mana ada masa mau analisa...?

ada mcm2 cara ni mahu analisis, ada yg guna news, ada yg guna indikator dan ada juga yg nda guna apa2 indikator Very Happy
pasal analisis ni, ada masa juga tu. news yg laju pn blh dianalisis. Very Happy

yg ptg skrg, ko teruskan ja belajar Very Happy

harap membantu Very Happy
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Sun Feb 15, 2009 10:12 pm

SiokSondri wrote:
satu lagi... kalau modal kecil mesti main satu pair saja ka? inda buli main dua pair? Embarassed

ya kalau modal kecil bagus trade 1 pair ja. sy cadangkan EU. Very Happy
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 16, 2009 3:34 pm

hi parai... naaa.... ini saya minta siiikit telebih, harap kau inda keberatan mo kongsi ilmu dgn kami semua kio...

begini, kalau ada carta mcm di bawah... mcmana mau analisa? kasi yg ringkas saja kio... sya ni btul2 inda tau apa-apa cuma mcm mau menimba ilmu sebelum terjun ba.. supaya pandai baranang kalau in-case kolam talampau dalam... Laughing

Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 16, 2009 8:58 pm

paraivagas wrote:
SiokSondri wrote:
satu lagi... kalau modal kecil mesti main satu pair saja ka? inda buli main dua pair? Embarassed

ya kalau modal kecil bagus trade 1 pair ja. sy cadangkan EU. Very Happy

maksudnya boleh juga trade lain daripada EU ba kan? sebab saya nampak mcm ada juga pair lain yg mcm lebih snang mo dapat pips... inda tau la, kasi nasihat gia. TQ
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 16, 2009 10:12 pm

hihihihiiiiii tensen la si tuan parai ni kana tanya2, itu baru si sioksendiri, bulum lg sia yg masuk galanggang.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 16, 2009 10:24 pm

pukutarap wrote:
hihihihiiiiii tensen la si tuan parai ni kana tanya2, itu baru si sioksendiri, bulum lg sia yg masuk galanggang.....

he he... jan kau tension aaa parai... Laughing
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Mon Feb 16, 2009 10:26 pm

paraivagas... ada satu lagi soalan dari saya...

1 pips tu berapa ba nilai dia. ada org sakap 1 usd... betul ka? sama ka nilai satu pips tu utk semua pair yg diurusniagakan...? tulung2 la saudara yg banyak tanya ni...
Back to top Go down
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Tue Feb 17, 2009 11:00 pm

SiokSondri wrote:
hi parai... naaa.... ini saya minta siiikit telebih, harap kau inda keberatan mo kongsi ilmu dgn kami semua kio...

begini, kalau ada carta mcm di bawah... mcmana mau analisa? kasi yg ringkas saja kio... sya ni btul2 inda tau apa-apa cuma mcm mau menimba ilmu sebelum terjun ba.. supaya pandai baranang kalau in-case kolam talampau dalam... Laughing


maaf, sibuk ba sy... lambat bls.
ok mcm ni, graf tu ialah matawang pound-dollar
4H tu maksud dia, 4 jam.
ok, kalau tingu chart ko ni, ni ialah Gbp/Usd = GU TF(Time Frame) 4H

line hijau tu ialah pergerkan harga GU. line merah tu ialah moving average (MA).

kalau ikut tu chart, cara kita analisis ialah bila line hijau diatas line merah, Kita BUY. bila line hijau dibawah line merah, kita SELL.
mcm tu ja.
paham ka?
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Tue Feb 17, 2009 11:03 pm

SiokSondri wrote:
paraivagas wrote:
SiokSondri wrote:
satu lagi... kalau modal kecil mesti main satu pair saja ka? inda buli main dua pair? Embarassed

ya kalau modal kecil bagus trade 1 pair ja. sy cadangkan EU. Very Happy

maksudnya boleh juga trade lain daripada EU ba kan? sebab saya nampak mcm ada juga pair lain yg mcm lebih snang mo dapat pips... inda tau la, kasi nasihat gia. TQ

boleh, dan sy cadangkan trade UJ Very Happy
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Paraivagas Forex Journal   Today at 8:14 am

Back to top Go down
 
Paraivagas Forex Journal
View previous topic View next topic Back to top 
Page 5 of 8Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Business & Entrepreneurship-
Jump to: