To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 math & science in english

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: math & science in english   Tue Jun 23, 2009 8:57 pm

mgkin durang kenal bah di luar sana... hehe...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jun 24, 2009 8:11 am

kita di ilsf ini mcm dalm dewan parliment bah.... di dalam kita berhantam tapi di luar kita berkawan... hehehe....
jangan pula di dalam sini berhentam... di luar sana di bawa-bawa sampai bebiru mata .... Very Happy
sabarrrrr.... kita gurau2 saja bah...
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jun 24, 2009 6:13 pm

ya butul tu tuan orut. sepatutnya forum macam ini lah kita mo cari kawan sambil menambah pengetahuan. dan saya setuju sangat dengan istilah parlimen tu. hehehe
Back to top Go down
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jun 24, 2009 7:35 pm

sya inda kisah sangat math and science in english... yg penting ramai yg mendapat menafaat... cthnya yg bagi tution dapt la extra income... guru2 yg mengajar ni pula dgr2 kana kasi 10% lagi tambahan... ada juga income, pendek kata, BM ka, inglis ka, yg penting ada juga yg dpt income. pasal murid2 tu.. biasa saja ba itu, yg pandai pasti lulus, mana yg babal tu, babal juga kesudahannya maka mereka masuk la sekolah kemahiran, ok juga la lepas tu! takkan semua mo jadi loyer atau doktor atau ingenior, ada juga yg mo jadi sekuriti guard dll... Laughing
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jun 24, 2009 7:59 pm

saya pun lebih kurang sama dengan kau tie bisnes. W/bgmanapun saya suka juga jika kerajaan benar2 serius memberi penumpuan kepada penguasaan bahasa inggeris. Tidak dinafikan bahawa kefasihan berbahasa inggeris merupakan satu advantage bagi setiap orang. Saya yg putung gata inipun merasa ada kelebihan sikit bila tau ispiking sikit2.
Kita sama-sama tunggu dan lihat janji menteri pelajaran merangkap TPM, apakah benar2 kerajaan akan mengambil guru2 bahasa inggeris dari luar negara untuk menampung kekurangan guru BI di negara ini.
saya cadangkan supaya kerajaan mencari para pesara yg mahir berbahasa inggeris menjadi guru khas (khas mengajar subjek BI saja). saya pikir bukan setakat satu dua ratus orang para pesara di negara ini yang mahir berbahasa inggeris. ini lebih baik drpd mengimpot org luar jd guru di sini. ... Dr. mahathir, Abdullah Badawi, dll .. bekas menteri2 pun buli mangajar BI bah... hahaha...
Back to top Go down
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jun 24, 2009 8:05 pm

bahaya juga kalau ni dua2 tun suda jadi sigu pula...! Laughing
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Thu Jun 25, 2009 8:31 pm

Rungkud wrote:
o c monkey ni cgu kaini? ko puna darling ba dia ni kan tuan pukutarap? Laughing
mimang sigu ba dia ni......
monkey wrote:
Rungkud wrote:
o c monkey ni cgu kaini? ko puna darling ba dia ni kan tuan pukutarap? Laughing

Weii weiii..out of topik...suda tu main serkap jarang lagi si rungkud.
kalau bagi pendapat peribadi macam tu, kena kira sigu kah ?
aiyar...sa macam fobia masuk ni topik .dulu pun si pukutarap mentudu sa sigu kunu....sa kerja di jabatan masyarakt bah.jadi, bnyak la ko buleh dengar komen2 dari orang ramai...

dan ...sa sama pukutarap teda apa2..ko ni rungkud..biru mata gima... Evil or Very Mad
sampai ati ko sakap indada apa2...... Smile
Yorut_orut wrote:
saya pun lebih kurang sama dengan kau tie bisnes. W/bgmanapun saya suka juga jika kerajaan benar2 serius memberi penumpuan kepada penguasaan bahasa inggeris. Tidak dinafikan bahawa kefasihan berbahasa inggeris merupakan satu advantage bagi setiap orang. Saya yg putung gata inipun merasa ada kelebihan sikit bila tau ispiking sikit2.
Kita sama-sama tunggu dan lihat janji menteri pelajaran merangkap TPM, apakah benar2 kerajaan akan mengambil guru2 bahasa inggeris dari luar negara untuk menampung kekurangan guru BI di negara ini.
saya cadangkan supaya kerajaan mencari para pesara yg mahir berbahasa inggeris menjadi guru khas (khas mengajar subjek BI saja). saya pikir bukan setakat satu dua ratus orang para pesara di negara ini yang mahir berbahasa inggeris. ini lebih baik drpd mengimpot org luar jd guru di sini. ... Dr. mahathir, Abdullah Badawi, dll .. bekas menteri2 pun buli mangajar BI bah... hahaha...
hihihihiiiii.... tukar profesen sdh si tuan orut......

kalou sia, pasal inggilis ni, inda payalah bah kasi inggilis ni sains & math..... dlm BM pun budak2 susah mo barajal, apa lg kalou dlm inggilis...... sia ingat masa sia budak2 dulu, susah sia mo paham itu math sama sains, padahal dlm bm..... nasip baik sia inda sikul sdh sikarang, hidup inda sananglah tp inda juga talampau susah, bulilah sikit2..... rm3.10 sekilo sdh gata skarang, bulilah..... besukurlah apa yg ada.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
x-spy
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 183
Registration date : 2009-04-02

PostSubject: Re: math & science in english   Thu Jun 25, 2009 8:35 pm

aiyaarrr,,bila tuang orut ni tukal kalaja sudah? Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Thu Jun 25, 2009 8:38 pm

mgkin baru samalam tukar karaja, hihihiihiiiii......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
x-spy
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 183
Registration date : 2009-04-02

PostSubject: Re: math & science in english   Thu Jun 25, 2009 9:10 pm

hahahaaa...mana sudah tuang orut ni..tengah makan malam kali dia ni. Very Happy
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Fri Jun 26, 2009 10:53 am

wahahahahahahahaha.....sa main main saja kunu mo biru mata....uhhhh..kalau sa menumbuk pun nda la sampai biru bah mata si rungkud....pandai juga bah sa mengejes supaya nda biru....tukoooi...
siou kio gaman gaman molohing...ngehehehe..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Fri Jun 26, 2009 4:35 pm

kalou si daling moneky yg menumbuk, sia kasi tahan sj muka sia..... Laughing
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Fri Jun 26, 2009 8:43 pm

Monkey saya tinguk miss monkey blum lagi komen mengenai tajuk thread.. sudi2 kan lah bah. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Jun 29, 2009 7:28 pm

dia sibuk malayan serita sia bah itu tuan..... harap tuan inda mandanda dia, hihihihiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Jun 29, 2009 10:32 pm

monkey wrote:
Rungkud wrote:
o c monkey ni cgu kaini? ko puna darling ba dia ni kan tuan pukutarap? Laughing

Weii weiii..out of topik...suda tu main serkap jarang lagi si rungkud.
kalau bagi pendapat peribadi macam tu, kena kira sigu kah ?
aiyar...sa macam fobia masuk ni topik .dulu pun si pukutarap mentudu sa sigu kunu....sa kerja di jabatan masyarakt bah.jadi, bnyak la ko buleh dengar komen2 dari orang ramai...

dan ...sa sama pukutarap teda apa2..ko ni rungkud..biru mata gima... Evil or Very Mad

Hehehe..masam hot pulak si monkey ni tau..hihii..Patutla sia puna mata, masam tdk mo berenti brkelip, rupanya kana tumbuk dlm forum..hihii..Tdk ba monkey, sia tau jg ba tu ko puku tu teda apa2..mlainkan kasi ada apa2 lps ni..hehehe..jan mare.

Bha back to the tupik..
Pd sya, skiranya krjaan benar2 yakin PPSMI ini adalah sistem yg trbaik utk memastikan
penguasaan BI, maka mereka perlu memikirkan tenaga pengajar itu bukan saja fasih berbahasa inglishhh..tp pandai mengajar..pandai brcakap sj tdk semesti pandai mengajar. Ini satu aspek yg masam slalu trlepas pandang.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Tue Jun 30, 2009 12:38 pm

Rungkud wrote:
monkey wrote:
Rungkud wrote:
o c monkey ni cgu kaini? ko puna darling ba dia ni kan tuan pukutarap? Laughing

Weii weiii..out of topik...suda tu main serkap jarang lagi si rungkud.
kalau bagi pendapat peribadi macam tu, kena kira sigu kah ?
aiyar...sa macam fobia masuk ni topik .dulu pun si pukutarap mentudu sa sigu kunu....sa kerja di jabatan masyarakt bah.jadi, bnyak la ko buleh dengar komen2 dari orang ramai...

dan ...sa sama pukutarap teda apa2..ko ni rungkud..biru mata gima... Evil or Very Mad

Hehehe..masam hot pulak si monkey ni tau..hihii..Patutla sia puna mata, masam tdk mo berenti brkelip, rupanya kana tumbuk dlm forum..hihii..Tdk ba monkey, sia tau jg ba tu ko puku tu teda apa2..mlainkan kasi ada apa2 lps ni..hehehe..jan mare.

Bha back to the tupik..
Pd sya, skiranya krjaan benar2 yakin PPSMI ini adalah sistem yg trbaik utk memastikan
penguasaan BI, maka mereka perlu memikirkan tenaga pengajar itu bukan saja fasih berbahasa inglishhh..tp pandai mengajar..pandai brcakap sj tdk semesti pandai mengajar. Ini satu aspek yg masam slalu trlepas pandang.

ni sa setuju....pengambilan KPLI utk mengisi jawatn kosong terutama bagi subjek sains and math bukan la sesuatu jln yg terbaik. byangkan engineer IT, ada yg bachelor of science dll...kursus yg diberi hanya setahun...memang durang buleh mengajar dgn menggunakan BI ( sprti apa yg kmenterian target..guru2 bertutur dlm BI semasa mngajar disamping subjek itu sendiri menggunakan BI) tapi tidak semestinya durang campin bila masuk part mo kasih kembang itu penerimaan ilmu dlm minda murid2...macam mana mo kasih psikologi tu budak yg malas belajar, macam mana mo kasi pupuk minat budak utk suka belajar ...budak malas bah mo belajar bila durang nda paham langsung dgn apa yg diajar...sebab tu ada murid yg ponteng kelas..kalau kena denda , itu lebih baik dari duduk berjam jam dlm kelas dengar ut guru petpotpetpot, pastu bila kena tanya durang nda tau, kena denda...sama la juga kan..
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: math & science in english   Tue Jun 30, 2009 3:02 pm

terimakasih cikgu monkey atas idea yg malatopppp....
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: math & science in english   Tue Jun 30, 2009 11:12 pm

monkey ni mmg pandai mengulas, tp jgn sekali-kali pggl dia sigu..marah nanti dia hehe..
Saya sudah mmberi pandangan bbrapa kali ttg isu ini..dan kita tggu komen org lainlah pulak..hehe.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jul 01, 2009 1:32 pm

saya setuju bahawa orang yang fasih bertutur dalam BI tidak semestinya pandai mengajar BI. Tapi pengalaman saya dulu begini bah...
ketika guru sains kami pertama kali masuk kelas kami utk mengajar subjek sains (dia mengajar dlm BI pasal english medium gia tu sikul), kami semua ternganga dan terkebil-kebil mata saja. satu ayat haram pun kami inda paham. itu sigu bilang, "do you understand?" Semua diam saja.. dia ulang "Kamu fahamkah?" serentak jawab "tidak".. trus tu sigu terpaksa senyum tawar saja. tapi itu sigu pun idada cara lain.. just keep on masam biasa. nga tapi lama-lama kami paham juga bogia dii... Jadi saya pikir jika murid mendengar inggeris, tulis inggeris, jawap soalan inggeris, jawab soalan sigu orally dlm BI.. lama-lama bulih juga bah. so.. tidak semestinya sigu ada kemahiran tertentu untuk mengajar BI (but of course kemahiran mengajar memang satu kelebihan la..)
Semuanya bergantung kepada keseriusan seseorang sigu untuk mengajar dan juga kesediaan murid untuk bekerjasama dengan sigu. Keseriusan seseorang sigu untuk mengajar akan dengan sendirinya mendorong dia untuk mencari kaedah yang terbaik untuk mengajar.
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jul 01, 2009 1:59 pm

Yorut_orut wrote:
saya setuju bahawa orang yang fasih bertutur dalam BI tidak semestinya pandai mengajar BI. Tapi pengalaman saya dulu begini bah...
ketika guru sains kami pertama kali masuk kelas kami utk mengajar subjek sains (dia mengajar dlm BI pasal english medium gia tu sikul), kami semua ternganga dan terkebil-kebil mata saja. satu ayat haram pun kami inda paham. itu sigu bilang, "do you understand?" Semua diam saja.. dia ulang "Kamu fahamkah?" serentak jawab "tidak".. trus tu sigu terpaksa senyum tawar saja. tapi itu sigu pun idada cara lain.. just keep on masam biasa. nga tapi lama-lama kami paham juga bogia dii... Jadi saya pikir jika murid mendengar inggeris, tulis inggeris, jawap soalan inggeris, jawab soalan sigu orally dlm BI.. lama-lama bulih juga bah. so.. tidak semestinya sigu ada kemahiran tertentu untuk mengajar BI (but of course kemahiran mengajar memang satu kelebihan la..)
Semuanya bergantung kepada keseriusan seseorang sigu untuk mengajar dan juga kesediaan murid untuk bekerjasama dengan sigu. Keseriusan seseorang sigu untuk mengajar akan dengan sendirinya mendorong dia untuk mencari kaedah yang terbaik untuk mengajar.
betul tu yorut......bukan sebab tu kah ada tema hari guru yg berbunyi " guru kreatif dan inovatif melahirkan pelajar yang cemerlang"?...kalau sa inda silap la...sa lupa sudah..
Back to top Go down
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jul 01, 2009 2:18 pm

sa harap kementerian pikir semula ni tujuan utama durang kasi matematik sama sains dlm BI....kalau tujuan utk membantu murid memperbaiki BI , sa rasa tidak ngam....kalau bilang utk tujuan bantu murid utk memahami istilah2 matematik sma sains dlm BI, sa rasa baik guna BM saja...tu istilah kasih dlm BI..nda payah translate....lagipun, ada suda kamus istilah sains n Maths dlm BI....sia sia la tu DBP punya kerja.....
bayangkan kalau dlm subjek sains kan, budak kena suruh terangkan langkah2 utk jalankan xperimen,kemudian terangkan hasil dia, apa proses yg berlaku dsb......dlm bahasa inggeris..punya laaa susah....sedangkan bahasa inggeris durang pun lemah ni lagi kalau dlm subjek sains....
sa tenguk tu rancangan TVIQ bah.cerita pasal eksperimen yg djalankan...tu student ( orang putih) memang la teda masalah mo brtutur dlm BI, pasal itu bahasa dorang......cuba kalu budak di tempat kita..adeinaaa...sangkut2 kali...lainla kalau durang kasi buat penerangan dlm BM tapi istilah tetap dlm BI...sa rasa teda masalah bah tu.....
kerajaan mo kasih wajib lulus BI dlm ppriksaan, mataiiii laa budak2 yg lemah dlm BI......
bahasa melayu durang pun susah mo kasi seratus peratus lulus......( terutama bagi kita yg ada bahasa ibunda sendiri) itu, pndapat sa la...( sa bkan pandai mengulas wahai tuan rungkud--silap ulas, sa kena pulas nanti...)
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jul 01, 2009 4:43 pm

Ok suda ba ulasan ko tu monkey.. tdk pandai ulas tdk apa..
yg penting point tu..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jul 01, 2009 8:15 pm

pandai si sigu monkey mengulas.... santik lg idea2 dia tu.....
kalou sia, inggiliska, bm ka, mimang sia pilih yg sia sanang pahamlah..... kamu taulah sia ni..... lgpun karjaya sia sikarang ini inda paya mahir dlm bahasa.... sabap banyak diam2 sj..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Wed Jul 01, 2009 9:04 pm

Perbincangan ini makin menarik..tuan orut, tuan rungkud, tuan siok dan miss monkey serta tuan jinorol pukutarap dan lain2nya telah memberikan hujah2 yg bagus.

Quote :

ini lah kelebihan islf ini, walaupun forumer masih sedikit dan agak jarang pula tu bersama2 dalam satu masa..namun dari segi pendapat, pos dan hujah2 saya rasa uslf ni antara yg the best juga lah. bernas, kreatif dan kritis.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: math & science in english   Thu Jul 02, 2009 11:12 am

since we are malaysian....... kita kena perkasakan bahasa kebangsaan. Tapi seboleh-bolehnya semua rakyat malaysia tau inggilis at least 60% (ngam2 pass). Kenapa? sebab kita masih pinjam ilmu dan tekonologi dari orang asing bah. lain lah kalau mcm org gipun. tapi honestly.. orang gipun pun banyak meniru dari barat juga... ertinya diurang pun ada orang2 tertentu yang mesti fasih BI.. kalau tidak merekapun akan ketinggalan perkembangan semasa...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: math & science in english   Today at 9:55 am

Back to top Go down
 
math & science in english
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Education-
Jump to: