To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 math & science in english

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
AuthorMessage
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Thu Jul 02, 2009 12:47 pm

Yorut_orut wrote:
since we are malaysian....... kita kena perkasakan bahasa kebangsaan. Tapi seboleh-bolehnya semua rakyat malaysia tau inggilis at least 60% (ngam2 pass). Kenapa? sebab kita masih pinjam ilmu dan tekonologi dari orang asing bah. lain lah kalau mcm org gipun. tapi honestly.. orang gipun pun banyak meniru dari barat juga... ertinya diurang pun ada orang2 tertentu yang mesti fasih BI.. kalau tidak merekapun akan ketinggalan perkembangan semasa...

betul yorut....kalau jepun tiru dari barat, barat tiru dari mana? Razz

sa ada baca tu sebab2 yg dikemukakan oleh bekas pengarah DBP bersama beberapa golongan cendikiawan yg menentang penggunaan BI dlm pengajaran math n sains....sa bimbang kalau apa yg disuarakan oleh mereka itu akan berlaku..bukan setakat BM akan hilang, bahasa kadus kita juga pupus sebab orang akan lebih banyak guna ni BI dlm pertuturan seharian apalagi macam sa ni yg budddduuuuuuuhhhh banget dlm bahasa ibunda sendiri....mataiii laaa...generasi sa akan speaking londdoooon saja...bahasa melayu pula bertukar jadi mcm bahasa inggeris..bahasa kedua..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Fri Jul 03, 2009 4:01 pm

kalou dulu sia ada sigu masam sigu monkey, indalah sia satakat memutung gata sj sikarang ini.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: math & science in english   Sat Jul 04, 2009 2:57 pm

putung gata pun lumayan bah juga. apa lagi putung gata jaman muden .. buli beporom sambil tunggu susu gata.. Very Happy
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Jul 06, 2009 9:49 pm

ya bah... boleh tahan sdh tuan FM ni, boleh masuk forum sambil potong getah.. mgkin dia bawa2 laptop dia sana kebun getah... Very Happy
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Jul 06, 2009 11:49 pm

monkey wrote:
Yorut_orut wrote:
since we are malaysian....... kita kena perkasakan bahasa kebangsaan. Tapi seboleh-bolehnya semua rakyat malaysia tau inggilis at least 60% (ngam2 pass). Kenapa? sebab kita masih pinjam ilmu dan tekonologi dari orang asing bah. lain lah kalau mcm org gipun. tapi honestly.. orang gipun pun banyak meniru dari barat juga... ertinya diurang pun ada orang2 tertentu yang mesti fasih BI.. kalau tidak merekapun akan ketinggalan perkembangan semasa...

betul yorut....kalau jepun tiru dari barat, barat tiru dari mana? Razz

sa ada baca tu sebab2 yg dikemukakan oleh bekas pengarah DBP bersama beberapa golongan cendikiawan yg menentang penggunaan BI dlm pengajaran math n sains....sa bimbang kalau apa yg disuarakan oleh mereka itu akan berlaku..bukan setakat BM akan hilang, bahasa kadus kita juga pupus sebab orang akan lebih banyak guna ni BI dlm pertuturan seharian apalagi macam sa ni yg budddduuuuuuuhhhh banget dlm bahasa ibunda sendiri....mataiii laaa...generasi sa akan speaking londdoooon saja...bahasa melayu pula bertukar jadi mcm bahasa inggeris..bahasa kedua..

saya rasa walaupun penggunaan english kita lebih hebat di masa hadapan..bahasa kdm kita juga tidak akan sesekali pupus..sebenarnya jiwa manusia ini adalah sentiasa memberontak dari masa ke semasa..sungguhpun kita terus mengejar kemajuan kita juga tidak lupa kepada asal usul, dan sungguhpun kita speking lundunn mahir butul..kita juga ada jiwa kebangsaan terutama dalam usaha pemuliharaan bahasa kadus supaya tidak hilang di telan zaman..

mudah2an begitu, jangan sesekali kita buat alasan bhs enggerish sebagai satu punca kepupusan bahasa sendiri. english itu cuma lah satu bahasa dan bukan sesuatu 'material' yang berunsur provokasi membunuh, membenci bahasa sendiri..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Thu Jul 09, 2009 7:20 pm

nah mo kana mansuh sdh start 2012..... hasil kajian si muhyidin bilang mambawa banyak keburukan drpd kabaikan/keuntungan.... apa komen sigu2 gaman, monkey?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Fri Jul 10, 2009 10:14 pm

Bagus juga bah langkah terbaru ini. pasal kalau setakat belajar bhs english buat cara belajar bahasa english lah.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Jul 12, 2009 7:55 am

Sudah ku agak, umno/bn ini kalu buat sesuatu keputusan mesti ada kepentingan politik..2012 ialah PRU13..jan lupa. Tp dlm masa yg sama, suppliers books note tu masih boleh cari makan dlm masa 2 tahun lbh. Itu prkara yg mnyebabkan knapa PPSMI itu mati2an dipertahankan, bukan pasal sistem pendidikan atau jauh sekali soal masa depan pembelajaran anak2. Ini akan jadi modal politik mereka pd PRU13..mereka akan berkata " tenguk, BN/amuno parti yg flexible, buli memenuhi tuntutan rakyat" kata mereka. Sapa tdk tahu taktik BN yg kini BN itu ertinya "Bini Najib"..rosmah mansul, 1st lady yg paling berpuaka di malaysia sepanjang zaman.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Jul 12, 2009 8:23 pm

kalou mansuh sikarang, inda barapa bg keuntungan sama diurang..... jd mo tunggu pru13, masa tu barulah basar kasannya..... pandainya si gaman ni..... Smile sabap kalou butul2 mambawa kerugian, sdh stop sarta marta......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Jul 12, 2009 8:57 pm

Nampaknya tuan rungkud ini agak bagus dalam menganalisis birokrasi politik. macam ada bakat2 mo jadi YB saja ini Ungkud.. Very Happy
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: math & science in english   Sun Jul 12, 2009 10:21 pm

Kalau sia diberi kepercayaan, mmg sia brtanding..tp prinsip saya ialah kebenaran, misi saya pula ialah setiap YB itu perlu telus dan benar2 bekerja utk rakyat yg diwakili bukan kepentingan peribadi dn visi saya ialah di masa akan dtg rakyat malaysia mendapat layanan prorata dan saksama dr kerajaan persekutuan..tdk ada diskriminasi, tdk ada pembaziran wang rakyat dgn trhapusnya amalan rasuah, tdk kroni, tdk ada nepotisme dan tdk ada perkauman ttp bangsa Malaysia.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: math & science in english   Mon Jul 13, 2009 7:31 pm

Rungkud wrote:
Kalau sia diberi kepercayaan, mmg sia brtanding..tp prinsip saya ialah kebenaran, misi saya pula ialah setiap YB itu perlu telus dan benar2 bekerja utk rakyat yg diwakili bukan kepentingan peribadi dn visi saya ialah di masa akan dtg rakyat malaysia mendapat layanan prorata dan saksama dr kerajaan persekutuan..tdk ada diskriminasi, tdk ada pembaziran wang rakyat dgn trhapusnya amalan rasuah, tdk kroni, tdk ada nepotisme dan tdk ada perkauman ttp bangsa Malaysia.
tp biasa sebelum jd yb memang beginiah cakap durang... sdh jd yb, apa yg disebut dilupakan terus... hehehe...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: math & science in english   Tue Jul 14, 2009 11:35 pm

Jan la ko dengki sama aku ba garadu..org berangan2 jak pun tia bulika?..hehehe
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: math & science in english   Thu Jul 16, 2009 8:43 am

sia basa di newspaper, si mahadir barabis mo mampartahankan dasar dia tu, sabap dia yg mulakan ini ppsmi..... sdh tarang2 majuriti inda dpt keuntungan, sikit sj yg dpt untung, tp masi lg dia barabis mampartahan..... karana dasar dia ini banyak murid tunggang langgang palajarannya.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: math & science in english   Sat Jul 18, 2009 1:49 am

Ikut undian dlm blog cheedet nya..konon 85% tdk bersetuju ppsmi dimansuhkan, sebaliknya perlu diteruskan. Angka itu tdk menunjukkan suara majoriti rakyat krn hanya berapa peratus rakyat malaysia yg acces internet mgkn hanya skitar 20%, dan yg mengundi itu barangkali adalah kroni2nya.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Sponsored content




PostSubject: Re: math & science in english   Today at 3:46 pm

Back to top Go down
 
math & science in english
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Education-
Jump to: