To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Wed Oct 01, 2008 1:50 pm

Setiap dari kita pernah menghadapi situasi serba salah. Dalam situasi yang serba salah,siapa di antara anda yang buat keputusan yang merugikan anda sendiri?

Misalnya anda baru saja cuci kereta anda bersih2, datang pula kawan yang mau pinjam mau pigi beli barang saaana kadai. Katanya dia tidak mau pakai motorsikalnya kerana hujan.

Bah kongsilah pengalaman anda bila dalam situasi serbah salah.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Wed Oct 01, 2008 2:14 pm

tingu kaadaan.....

1. siapa itu urang
2. mustahak ka inda, masam emergency ka
3. tingu mud kita masa itu
4. tingu keperluan kita, mungkin kita lebi perlu
5. ada unsur ambil kasampatan ka indada

nah dgn samua puin2 di atas, barulah sia ambil keputusan, bgmanapun salalu juga sia mangambil keputusan yg merugikan sia, gara2 kawan atau kaluarga punya pasal

tp, dulu ada urang sakap sama sia, misti balajar utk barani sakap NO, inda buli YESSSSSSSS sj dia bilang. Pasal, kalou inda barani sakap NO, nah salama2lah kao inda barani buat keputusan, kana buli, kana ambil kasampatan, pasal diurang tau kao akan sakap YESSSSSS sj..... tp sakali kao sakap NO, aduinaaaa takajut diurang, lain kali kao indada masalah sdh, pasal sdh pandai sakap samada YES atau NO.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Wed Oct 01, 2008 3:05 pm

sia kalau serba sala... sa pikir diri sendiri dulu... supaya apa2 pun mimang bagus pikir diri sendiri dulu.. Basketball
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Wed Oct 01, 2008 4:19 pm

ya butul juga, apapun kana pikir diri sendiri dulu yg first.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Thu Oct 02, 2008 5:51 pm

Kes saya begini bah. Saya ada tanaman di kawasan rumah spt betik, lada, limau serai dan sebagainya. Jiran saya ramai tu Bugis pekerja ladang borneo samudera. Time tu betik berbuah ada yang minta... takkanlah kita luki sama jiran kan...tapi past tu yang lainpun minta. balik2 minta. kempunan saya dapat makan betik masak. Begitu juga dengan limau dan lada. semua kena minta. Hujung2 tu lada tinggal batang dan daun. Serbah salah betul!
last2 ada tu satu hari tu urang mintai serai...saya bilang ambil banyak sikit...yang lain tanam belakang rumah kamu..hihihiiii..baru dia tau. Itupun kalau dia paham.
Back to top Go down
bighorn
Prebet
Prebet


Number of posts : 76
Registration date : 2008-09-13

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Thu Oct 02, 2008 6:49 pm

saya setuju dgn cakap pukutarap, mesti belajar cakap NO... mungkin berat sedikit tp perlu buat sekali shj. Kita bebas memilih utk hidup bgamana yg kita mahu, kenapa memilih utk rasa geram+serba salah+marah+rasa rugi+menyesal.... dgn adik beradik kenapa kita boleh mengatakan tdk sdgkan 1 keluarga, kenapa dgn org lain tdk boleh? apa istimewa org lain berbanding ahli keluarga sendiri? Tdk perlu rasa takut menyinggung perasaan jiran jika ia adalh utk kebaikan kita sendiri. Lagipun siapa yg memerlukan siapa, bukan kamu yg memerlukan mereka (dtg meminta betik & lada), tp mereka yg dtg kpd anda. Kristian melatih kita utk kasih, tp bukan maksud Tuhan kita dgn mudah dipergunakan, ditekan, dipijak, diambil kesempatan... jd hentikan keadaan yg menjadikan kita serba salah ini.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Thu Oct 02, 2008 8:33 pm

cakap NO kalau memang tidak patut. dan cakap YES kalau memang wajar cakap YES.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Thu Oct 02, 2008 9:40 pm

ya, jan taragak2..... nt sendiri yg sarba salah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Thu Oct 02, 2008 9:46 pm

bighorn wrote:
saya setuju dgn cakap pukutarap, mesti belajar cakap NO... mungkin berat sedikit tp perlu buat sekali shj. Kita bebas memilih utk hidup bgamana yg kita mahu, kenapa memilih utk rasa geram+serba salah+marah+rasa rugi+menyesal.... dgn adik beradik kenapa kita boleh mengatakan tdk sdgkan 1 keluarga, kenapa dgn org lain tdk boleh? apa istimewa org lain berbanding ahli keluarga sendiri? Tdk perlu rasa takut menyinggung perasaan jiran jika ia adalh utk kebaikan kita sendiri. Lagipun siapa yg memerlukan siapa, bukan kamu yg memerlukan mereka (dtg meminta betik & lada), tp mereka yg dtg kpd anda. Kristian melatih kita utk kasih, tp bukan maksud Tuhan kita dgn mudah dipergunakan, ditekan, dipijak, diambil kesempatan... jd hentikan keadaan yg menjadikan kita serba salah ini.
betul tu bighorn... keluarga sendiri patut diutamakan dulu...

kalau sa jadi yorut orut... sa bilang sama tu bugis.. kamu ambil sendiri.. satu biji RM10.00, kalau saya tulung petik lagi... RM15.00 sebab ada service tax bilang.. cakap sambil senyum tapi mesti kasi nampak yang kau tu serius. jadi kalau dorang ada kasi kau apa-apa yg telah membuatkan kau terhutang budi sampai betik, serai dan lada pun kau kasi free... ambil iktibar la... bayar sama dorang, mana tau ko termakan buah kelapa muda ka, kau bayarlah RM2.00 ... kasi tau dorang, bayar buah kelapa muda yg duuuuulu... sori lambat bayar bilang! nah... lepas tu, mesti dorang inda berani suda mo minta free to buah betik kau tu... Laughing affraid
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Thu Oct 02, 2008 9:48 pm

SiokSondri wrote:
bighorn wrote:
saya setuju dgn cakap pukutarap, mesti belajar cakap NO... mungkin berat sedikit tp perlu buat sekali shj. Kita bebas memilih utk hidup bgamana yg kita mahu, kenapa memilih utk rasa geram+serba salah+marah+rasa rugi+menyesal.... dgn adik beradik kenapa kita boleh mengatakan tdk sdgkan 1 keluarga, kenapa dgn org lain tdk boleh? apa istimewa org lain berbanding ahli keluarga sendiri? Tdk perlu rasa takut menyinggung perasaan jiran jika ia adalh utk kebaikan kita sendiri. Lagipun siapa yg memerlukan siapa, bukan kamu yg memerlukan mereka (dtg meminta betik & lada), tp mereka yg dtg kpd anda. Kristian melatih kita utk kasih, tp bukan maksud Tuhan kita dgn mudah dipergunakan, ditekan, dipijak, diambil kesempatan... jd hentikan keadaan yg menjadikan kita serba salah ini.
betul tu bighorn... keluarga sendiri patut diutamakan dulu...

kalau sa jadi yorut orut... sa bilang sama tu bugis.. kamu ambil sendiri.. satu biji RM10.00, kalau saya tulung petik lagi... RM15.00 sebab ada service tax bilang.. cakap sambil senyum tapi mesti kasi nampak yang kau tu serius. jadi kalau dorang ada kasi kau apa-apa yg telah membuatkan kau terhutang budi sampai betik, serai dan lada pun kau kasi free... ambil iktibar la... bayar sama dorang, mana tau ko termakan buah kelapa muda ka, kau bayarlah RM2.00 ... kasi tau dorang, bayar buah kelapa muda yg duuuuulu... sori lambat bayar bilang! nah... lepas tu, mesti dorang inda berani suda mo minta free to buah betik kau tu... Laughing affraid

endaklah begitu ehh.. tapi kalo saya endak ku mau meminta-minta..
paling bagus kasi jual bah orut-orut..dalam harga yang patut sampai mereka jadi pekanggan tatap he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Thu Oct 02, 2008 9:57 pm

diurang tu mimang jenis yg begitu tu, jd jangang mangalah eh..... tingulah sikarang, kita punya sabah pung diurang mau minta.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Fri Oct 03, 2008 9:16 am

bushido wrote:
SiokSondri wrote:
bighorn wrote:
saya setuju dgn cakap pukutarap, mesti belajar cakap NO... mungkin berat sedikit tp perlu buat sekali shj. Kita bebas memilih utk hidup bgamana yg kita mahu, kenapa memilih utk rasa geram+serba salah+marah+rasa rugi+menyesal.... dgn adik beradik kenapa kita boleh mengatakan tdk sdgkan 1 keluarga, kenapa dgn org lain tdk boleh? apa istimewa org lain berbanding ahli keluarga sendiri? Tdk perlu rasa takut menyinggung perasaan jiran jika ia adalh utk kebaikan kita sendiri. Lagipun siapa yg memerlukan siapa, bukan kamu yg memerlukan mereka (dtg meminta betik & lada), tp mereka yg dtg kpd anda. Kristian melatih kita utk kasih, tp bukan maksud Tuhan kita dgn mudah dipergunakan, ditekan, dipijak, diambil kesempatan... jd hentikan keadaan yg menjadikan kita serba salah ini.
betul tu bighorn... keluarga sendiri patut diutamakan dulu...

kalau sa jadi yorut orut... sa bilang sama tu bugis.. kamu ambil sendiri.. satu biji RM10.00, kalau saya tulung petik lagi... RM15.00 sebab ada service tax bilang.. cakap sambil senyum tapi mesti kasi nampak yang kau tu serius. jadi kalau dorang ada kasi kau apa-apa yg telah membuatkan kau terhutang budi sampai betik, serai dan lada pun kau kasi free... ambil iktibar la... bayar sama dorang, mana tau ko termakan buah kelapa muda ka, kau bayarlah RM2.00 ... kasi tau dorang, bayar buah kelapa muda yg duuuuulu... sori lambat bayar bilang! nah... lepas tu, mesti dorang inda berani suda mo minta free to buah betik kau tu... Laughing affraid

endaklah begitu ehh.. tapi kalo saya endak ku mau meminta-minta..
paling bagus kasi jual bah orut-orut..dalam harga yang patut sampai mereka jadi pekanggan tatap he he

Lama sudah bah saya jual sudah sama diurang. Tapi untuk buah2buahan saja spt cempedak dan sukun. Pun begitu kami kena gelar peluki sudah...eheheh...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Fri Oct 03, 2008 11:55 am

inda kisah, biarlah diurang bilang kao peluki..... yg panting kao sanang, inda sakit ati..... atau mungkin kao yg start pigi meminta2 dulu.....?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Tue Oct 07, 2008 8:40 am

pukutarap wrote:
inda kisah, biarlah diurang bilang kao peluki..... yg panting kao sanang, inda sakit ati..... atau mungkin kao yg start pigi meminta2 dulu.....?

inda parana saya meminta apa2 dari diurang. Satu saja bagus diurang ini...kalau time hari raya misti diurang bagi makanan...kuih2 segala. Tapi kalau pasal memint-minta uina masam tiada kemaluan...ops! kemalu-maluan bah maksud saya. Bukan buah2 sayur2 saja yang diurang minta. Apa saja yang ada di kawasan rumah kau yang diurang nampak masam lama sudah inda dipakai misti diurang minta. Seperti zing2 terpakai..kunun mau bikin atap kandang..tiang2 bulian...besi2 buruk...bambu.. pokoknya apa sajalah yang aga2 boleh diminta free pasti diminta. Sampai kereta surung (itu wheel barrow bah) terpaksa kana kasi tapuk..kalau inda pasti bergilir-gilir mau pinjam. Tapi kalau pansut paling2 diurang minta maaf. Motorsikalpun ada juga yang mau pinjam..alat2lain seperti pom tayar, sipana, ragum, katam, eheheh....pokonya apa saja pasti mau diminta atau pinjam. Inilah yang saya bilang..kadang2 serba salah betul.

Masalah saya sebenarnya sagan inda mau kasi pinjam kalau banda itu ada pada saya... barat mulut mau sakap inda ada kalau banda itu mimang ada.....
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Tue Oct 07, 2008 8:52 am

Yorut_orut wrote:
pukutarap wrote:
inda kisah, biarlah diurang bilang kao peluki..... yg panting kao sanang, inda sakit ati..... atau mungkin kao yg start pigi meminta2 dulu.....?

inda parana saya meminta apa2 dari diurang. Satu saja bagus diurang ini...kalau time hari raya misti diurang bagi makanan...kuih2 segala. Tapi kalau pasal memint-minta uina masam tiada kemaluan...ops! kemalu-maluan bah maksud saya. Bukan buah2 sayur2 saja yang diurang minta. Apa saja yang ada di kawasan rumah kau yang diurang nampak masam lama sudah inda dipakai misti diurang minta. Seperti zing2 terpakai..kunun mau bikin atap kandang..tiang2 bulian...besi2 buruk...bambu.. pokoknya apa sajalah yang aga2 boleh diminta free pasti diminta. Sampai kereta surung (itu wheel barrow bah) terpaksa kana kasi tapuk..kalau inda pasti bergilir-gilir mau pinjam. Tapi kalau pansut paling2 diurang minta maaf. Motorsikalpun ada juga yang mau pinjam..alat2lain seperti pom tayar, sipana, ragum, katam, eheheh....pokonya apa saja pasti mau diminta atau pinjam. Inilah yang saya bilang..kadang2 serba salah betul.

Masalah saya sebenarnya sagan inda mau kasi pinjam kalau banda itu ada pada saya... barat mulut mau sakap inda ada kalau banda itu mimang ada.....

kesian kau ni yourt_orut, ada masa kau cubalah ba juga belajar sakap "inda", nanti menderita kau seumur idup ooo..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Tue Oct 07, 2008 10:49 am

Ya bah. Tapi barat butul mau sakap "inda". Nanti sanyumpun sanyum tawar. Tu dusun bilang "mata tirak" Masam kadapatan manipu...
Saya ada satu idea saja..kalou mau kasi pinjam barang...kasi pinjam barang yang inda barapa dipakai sudah. Misalnya kalau parang ..kasi pinjam dia parang yang ngam jadi gagamas saja... Laughing
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?   Today at 7:37 pm

Back to top Go down
 
Apa anda buat dalam keadaan serbah salah?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: