To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Wabak Software Hantu Semakin Mengganas
by xbest Sun Jul 23, 2017 4:56 am

» Produk Resell Rights 2017 yg TerLajak LARIS!!
by xbest Sun Jul 23, 2017 4:54 am

» Formula Tarik Rezeki 2015
by xbest Wed Jul 12, 2017 6:36 am

» Need a help!
by limau123 Wed May 31, 2017 2:19 pm

» Gempak! Jutawan App Guna ROBOT Jana Income Bertubi-Tubi
by xbest Thu May 11, 2017 9:56 am

» Fatherís Day ahead
by ahkeok Sun May 07, 2017 10:49 am

» Mother's day is just around the corner. What to buy???
by ahkeok Tue May 02, 2017 7:44 am

» Contoh Soalan Exam Online Pegawai Penerangan S41
by xbest Thu Apr 13, 2017 8:15 am

» Seminar Tajwid Luarbiasa Edisi Ramadhan 2017
by xbest Sat Apr 08, 2017 6:13 pm

» Panduan Google Adsense Pertama Malaysia 2017
by xbest Mon Mar 27, 2017 9:06 pm

» Tyre chitchat
by tungkelly Mon Mar 20, 2017 1:11 am

» Tips Dan Panduan Cari Kerja Kosong Di Singapura Yang Lengkap
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:41 am

» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:39 am

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Wed Mar 01, 2017 12:50 pm

» Cara Menjimatkan Membeli Dari Kedai Perabot Murah China
by SchulzCube Sat Feb 11, 2017 10:40 am

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sat Jan 14, 2017 4:42 pm

» Hard to reach out the text
by nurulazzin Fri Dec 30, 2016 4:43 pm

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
August 2017
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar

Share | 
 

 OPTICAL ILLUSION

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: OPTICAL ILLUSION   Wed Oct 01, 2008 11:20 pm




Kalau anda lihat perempuan berpusing ni pusing mengikut arah jam, otak KANAN anda digunakan
Kalau anda lihat dia berpusing arah lawan jam, otak KIRI anda digunakan
Setengah org boleh lihat dia pusing kearah 2-2 belah, tapi kebanyakkannya akan lihat dia berpusing satu arah sahaja

Lihat sama ada anda boleh melihat dia berpusing satu arah dan sebaliknya the mengubah pemikiran Otak anda. KEDUA-DUA ARAH BOLEH DILIHAT DGN JELAS!

pertama sekali kita akan lihat perempuan ini berpusing ikut arah pusingan jam,untuk membolehkan perempuan tersebut berpusing lawan jam adalah bergantung kepada keupayan minda anda untuk mengubah pusing tersebut.

Most people will see the girl spinning clockwise initially but the girl can be seen as rotating anti-clockwise as well, depending on how you see it.
Tips - focus below the hip to change the direction; if you still couldn't see it after some time, cover the upper body part and just focus on the legs.

*this image have been made by rotating anti-clockwise only

selamat mencuba...hihihi Smile
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Wed Oct 01, 2008 11:35 pm

So..apa faedahnya ini Pak B?
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel
avatar

Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Wed Oct 01, 2008 11:37 pm

betul2 ka ni pak B.. mana tau animasi dia kana ubah after sometimes... say lepas 10 saat di ubah animasi jadi kita fikir ia adalah utak kita? just to be kritikal ba... hi hiii
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Wed Oct 01, 2008 11:42 pm

alpha.wave wrote:
So..apa faedahnya ini Pak B?

ini hanyalah untuk menguji keupayaan kita menggunakan otak KIRI dan otak KANAN,sejauh mana kita boleh mengeksploitasi otak kiri dan otak kanan kita...
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Wed Oct 01, 2008 11:44 pm

Apa yg ada pada otak kanan dan kiri? boleh pak b yg budiman menceritakan sedikit? Very Happy
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 12:15 am

alpha.wave wrote:
Apa yg ada pada otak kanan dan kiri? boleh pak b yg budiman menceritakan sedikit? Very Happy

Orang yang menguasai otak kanan akan lebih cenderung melibatkan diri dalam hal-hal yang berkaitan bahasa,sastera,fantasi,kreativiti.
Orang yang menguasai otak kiri akan lebih cenderung melibatkan diri dalam hal yang berkaitan kira-mengira (matematik ),fakta (sains ),pendek kata otak kanan lebih kepada fakta atau logik.
Orang cina lebih cenderung menggunakan otak kiri sebab itulah kebanyakan mereka mimang mahir dalam kira-mengira.
Orang tempatan (melayu,KDM) lebih cenderung menggunakan otak kanan,jadi beruntunglah kepada sesiapa yang dapat menguasai kedua-dua bahagian otak kita ini.
harap dengan penerangan ini dapat menjelaskan serba-sedikit persoalan yang diutarakan...hihihi Smile
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 12:23 am

Pak Belalang wrote:
alpha.wave wrote:
Apa yg ada pada otak kanan dan kiri? boleh pak b yg budiman menceritakan sedikit? Very Happy

Orang yang menguasai otak kanan akan lebih cenderung melibatkan diri dalam hal-hal yang berkaitan bahasa,sastera,fantasi,kreativiti.

Orang yang menguasai otak kiri akan lebih cenderung melibatkan diri dalam hal yang berkaitan kira-mengira (matematik ),fakta (sains ).

pendek kata otak kanan lebih kepada fakta atau logik.

Orang cina lebih cenderung menggunakan otak kiri sebab itulah kebanyakan mereka mimang mahir dalam kira-mengira.
Orang tempatan (melayu,KDM) lebih cenderung menggunakan otak kanan,jadi beruntunglah kepada sesiapa yang dapat menguasai kedua-dua bahagian otak kita ini.
harap dengan penerangan ini dapat menjelaskan serba-sedikit persoalan yang diutarakan...hihihi Smile

Terima kasih PB kesanggupan berkongsi info ini, Ada satu kekeliruan saya. otak kanan kah atau kiri yg lebih kepada fakta dan logik?

dan apa maksudnya klu otak kita balance kpd kedua2 belah otak?
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 12:34 am

nah..Pak B pun konfius sudah,tapi yang Pak B tau otak kanan adalah untuk fakta,tak tau pula kalau Pak B silap,mungkin ada sesiapa yang buli memperbetulkan fakta ini...hihihi Smile
kalau kita boleh menguasai kedua-kedua bahagian otak bererti kita berupaya untuk menceburi lebih banyak bidang tidak terhad kepada satu-satu bidang sahaja.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 12:44 am

Pak Belalang wrote:

1. Orang yang menguasai otak kanan akan lebih cenderung melibatkan diri dalam hal-hal yang berkaitan bahasa,sastera,fantasi,kreativiti.

2. Orang yang menguasai otak kiri akan lebih cenderung melibatkan diri dalam hal yang berkaitan kira-mengira (matematik ),fakta (sains ),pendek kata otak kanan lebih kepada fakta atau logik.

Orang cina lebih cenderung menggunakan otak kiri sebab itulah kebanyakan mereka mimang mahir dalam kira-mengira.
Orang tempatan (melayu,KDM) lebih cenderung menggunakan otak kanan,jadi beruntunglah kepada sesiapa yang dapat menguasai kedua-dua bahagian otak kita ini.
harap dengan penerangan ini dapat menjelaskan serba-sedikit persoalan yang diutarakan...hihihi Smile

PB cakap betul lah ni, cuma yg saya kasih merah tu contradict dgn No.1.

Mungkin Pak B ada pembetulan ke?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 12:44 am

hihihihi, hibat.... hibat.... hibat sia..... sia buli dua2, & sia buli tukar arah pd bila2 masa..... butul ni.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 12:46 am

nah, sanang2 sia kasi tukar arah pusingan dia......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 12:48 am

SiokSondri wrote:
betul2 ka ni pak B.. mana tau animasi dia kana ubah after sometimes... say lepas 10 saat di ubah animasi jadi kita fikir ia adalah utak kita? just to be kritikal ba... hi hiii
inda sioksendiri, sia buli ubah arah dia balik2.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:04 am

pukutarap wrote:
SiokSondri wrote:
betul2 ka ni pak B.. mana tau animasi dia kana ubah after sometimes... say lepas 10 saat di ubah animasi jadi kita fikir ia adalah utak kita? just to be kritikal ba... hi hiii
inda sioksendiri, sia buli ubah arah dia balik2.....

Ya betul sakap si gaman, arah itu memang tidak di ubah. sebenarnya sudah lama saya mengetahui ttg image ini. di sebuah website (saya sudah lupa) ada ukuran tertentu berkaitan image ini ttg kekuatan psikik seseorang, tp saya lupa sudah.
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:11 am

menurut kajian,otak kanan berfungsi dalam hal-hal yang masih belum konkrit,masih kabur-kabu.Tergolong dalam medan fungsi otak kanan ialah dalam aspek bentuk dan pola,manipulasi ruang,ritma dan apresiasi muzik,imej dan gambaran,imaginasi,khayalan,rentak lagu dan sebagainya.Oleh itu otak kanan digelar otak seni.Sementara otak kira pula dikaitkan dengan hal-hal yang sudah konkrit,sudah ada bentuk dan ini termasuklah dalam aspek-aspek bahasa,formula matematik,logik,nombor,analisis,senikata lagu dan sebagainya.Otak kiri juga digelar otak sains.

OTAK KIRI: BAHASA,NOMBOR,LOGIK,ANALISI
OTAK KANAN : IMEJ,WARNA,RITMA,KHAYALAN
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:15 am

Pak Belalang wrote:
menurut kajian,otak kanan berfungsi dalam hal-hal yang masih belum konkrit,masih kabur-kabu.Tergolong dalam medan fungsi otak kanan ialah dalam aspek bentuk dan pola,manipulasi ruang,ritma dan apresiasi muzik,imej dan gambaran,imaginasi,khayalan,rentak lagu dan sebagainya.Oleh itu otak kanan digelar otak seni.Sementara otak kira pula dikaitkan dengan hal-hal yang sudah konkrit,sudah ada bentuk dan ini termasuklah dalam aspek-aspek bahasa,formula matematik,logik,nombor,analisis,senikata lagu dan sebagainya.Otak kiri juga digelar otak sains.

OTAK KIRI: BAHASA,NOMBOR,LOGIK,ANALISI
OTAK KANAN : IMEJ,WARNA,RITMA,KHAYALAN

maksudnya otak kanan yg di maksudkan ini sebenarnya adalah otak kiri bah kan?

Quote :

pendek kata otak kanan lebih kepada fakta atau logik.


mungkin pak b silap taip tadi.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:15 am

yang saya nampak image sumandak tadi pusing kanan dan dalam beberapa detik akan membalas pusing ke kiri.

ya tak ya pak?
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:19 am

saya dalam 10 kali tinguk: 9 kali anticlockwise, 1 kali arah jam.
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:19 am

bushido wrote:
yang saya nampak image sumandak tadi pusing kanan dan dalam beberapa detik akan membalas pusing ke kiri.

ya tak ya pak?

butul tu bushido...hihihi Smile
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:25 am

aduinaaaaa..... samua hibat2 ni, sia pikir sia saturang sj yg hibat pakai dua2 utak, hihiiiiiii....... patutlah sia buli putung gata kiri kanan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:26 am

Pak Belalang wrote:
menurut kajian,otak kanan berfungsi dalam hal-hal yang masih belum konkrit,masih kabur-kabu.Tergolong dalam medan fungsi otak kanan ialah dalam aspek bentuk dan pola,manipulasi ruang,ritma dan apresiasi muzik,imej dan gambaran,imaginasi,khayalan,rentak lagu dan sebagainya.Oleh itu otak kanan digelar otak seni.Sementara otak kira pula dikaitkan dengan hal-hal yang sudah konkrit,sudah ada bentuk dan ini termasuklah dalam aspek-aspek bahasa,formula matematik,logik,nombor,analisis,senikata lagu dan sebagainya.Otak kiri juga digelar otak sains.

OTAK KIRI: BAHASA,NOMBOR,LOGIK,ANALISI
OTAK KANAN : IMEJ,WARNA,RITMA,KHAYALAN
nah, panjalasan yg jalas sakali drpd sigu balalang..... jan inda dangar sakapan guru.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:28 am

Bukan pasal itu bah gaman. klu otak cenderung kepada penggunaan kiri atau kanan atau juga kedua2nya..semuanya ada kelebihan dan kekurangannya.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:32 am

dulu, time sia masi sikul lagi, sia ada juga dingar serita masam si balalang bg ni, tp inda barapa ingat sdh.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:36 am

Pak B pun balajar juga bah igu puku,Pak B cuma tingu-tingu dalam mangkuk ajaib Pak B saja ni ramai bah guru-guru Pak B yang buli Pak B jumpa,pindik kata Pak B ni masih murid lagi,bulum layak jadi sigu...hihihi Smile
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 1:37 am

Nah si gaman sudah ada gelaran terbaru: IGU PUKU Very Happy
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   Thu Oct 02, 2008 2:01 am

alpha.wave wrote:
Nah si gaman sudah ada gelaran terbaru: IGU PUKU Very Happy

bah saya mau kasi tulung bagi gelarang ini sama si gamang...

"gamang ini gelarang baru mu.. Igu Puku.. Nah Ambikmu sekarang he he he "
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Sponsored content




PostSubject: Re: OPTICAL ILLUSION   

Back to top Go down
 
OPTICAL ILLUSION
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Humor & Fun-
Jump to: