To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Sun Sep 07, 2008 10:19 pm

betul kah adanya keajaiban manusia menyembuhkan seseorang dari jarak jauh iaitu penyembuhan secara rohani tanpa perlu menyentuh si pesakit?
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Sun Sep 07, 2008 11:24 pm

orud wrote:
betul kah adanya keajaiban manusia menyembuhkan seseorang dari jarak jauh iaitu penyembuhan secara rohani tanpa perlu menyentuh si pesakit?

kita pernah kongsi kah ya dulu? sewaktu kita di bangku sikul he he he sabar ko.. saya pun ndak tau kalau yang ini. tapi kalau ilmu sihir sindaat utk kasi sakit orang dapat di lakukan dengan jarak jauh sudah pasti penyembuhan jarak jauh pun boleh..

perkara seperti ini adalah umpama dunia maya seperti kita chat dari jarakjauh so.. tak ada yang boleh di ragukan. Ini memang boleh terjadi..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Sun Sep 07, 2008 11:27 pm

cuba ko bayangkan seorang hackers sedang menghack sebuah bank? mungkin dia di sana siberia russia dan bank yg di hacknya adalah di sana KuraRumpul..

boleh jugakan? apa yang di perlukan adalah kita tahu apa yang kita pakai dalam distance healing tersebut... kalau kita tahu apa ker bendanya maka terjadilah apa hendakmu...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Sun Sep 07, 2008 11:29 pm

secara by lujik (bilang si gaman), apa bah di sebalik semua ini. ada kah secara otomatik atau mesti ada cara tertentu (penyembuhan itu).
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Sun Sep 07, 2008 11:43 pm

nanti Pak B ikut serta dalam perbincangan ini...buat masa ini Pak B...bulum ada idea atau maklumat yang bernas lagi...Pak B akan cuba cari cari sumber dulu...hihihi Smile
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Mon Sep 08, 2008 12:00 am

ya pak b. nampaknya saya pun kana buka buku2 lama saya lah ini.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Mon Sep 08, 2008 12:42 am

pasal ini sia serender..... (aieeee.... masam sia rasa2 ayat sia ni beulang).....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Mon Sep 08, 2008 1:45 am

pukutarap wrote:
pasal ini sia serender..... (aieeee.... masam sia rasa2 ayat sia ni beulang).....

itu tanda tanda kana paranormal tu...hihihi Smile
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Mon Sep 08, 2008 3:23 pm

Dan sekiranya penyembuhan jarak jauh ini di katakan sebagai sesuatu yg nyata, apakah kebarangkalian yg memungkinkan proses ini?

Bah Pak B dan Orrud, kasih keluar lah ilmu2 tu. Wink
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Mon Sep 08, 2008 5:38 pm

Saya kasih mula sikit aa??? (memansing sama si aki belalang) hihihi..

Mungkin ada kena mengena dgn kekuatan tenaga dalaman seseorang itu atau segumpal kekuatan prana yg terkumpul.

Sbgi contoh..kekuatan seorang ibu mengangkat kereta yg menindih anaknya. sesudah kereta itu di alihkan, si ibu sendiri merasa hairan..dari mana datangnya kekuatan yg tiba2 itu.

Mana sudah si aki belalang ini..dia pun berilmu juga itu.
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: PENDAHULUAN   Tue Sep 09, 2008 1:02 am

Penyembuhan psi atau jarak jauh merupakan bagian dari psikokinesis, iaitu memanipulasi benda-benda atau material dengan kekuatan fikiran atau psi. Si penyembuh mampu mempengaruhi sistem biologis pesakit. Dalam parapsikologi, kemampuan psikokinetik untuk mempengaruhi organisme hidup disebut dengan istilah bio-pk. Selain untuk penyembuhan, yang lain diantaranya adalah mempercepat pertumbuhan biji, mempercepat pertumbuhan bakteri, mengurangi rasa sakit, dan lainnya.
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: KES 1   Tue Sep 09, 2008 1:05 am

Banyak eskperimen dilakukan untuk membuktikan keberadaan bio-pk. Salah satu eskperimen bio-pk dengan binatang, dilakukan oleh Bernard Grad dari McGill University, Amerika Syarikat. Ia berusaha mencari tahu apakah benar seseorang melalui kemampuan psi-nya boleh menyembuhkan binatang. dia mengumpulkan 300 tikus yang sengaja dilukai melalui pembedahan dan secara rawak dibagi ke dalam tiga kelompok. Kelompok tikus pertama, cuba diubati oleh Oscar Esteban (penyembuh yang sama yang melakukan amalan penyembuhan pada eksperimen Krieger). Kelompok tikus kedua, cuba diubati oleh mahasiswa kedoktoran yang skeptis/curiga terhadap amalan tersebut. Sedangkan kelompok ketiga tidak diperlakukan apa-apa.

Hasilnya, kelompok pertama yang dicuba disembuhkan Oscar mengalami penyembuhan jauh lebih cepat dibanding dgn kelompok kedua dan ketiga. Sedangkan kelompok kedua, malahan menghasilkan keadaan tikus yang lebih buruk dibandingkan kelompok ketiga yang tidak diberi perlakukan apa-apa.
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Tue Sep 09, 2008 1:11 am

Eksperimen kes penyembuhan psi yang paling terkenal luas adalah yang dilakukan oleh Krieger pada pesakit di hospital. dia berfikir bahwa mungkin penyembuh psi membantu pesakit meningkatkan vitalitynya secara umum, seperti misalnya kemampuan tubuh melawan penyakit. Nah, kerana vitality tubuh berkait dengan metabolisme dan penggunaan oksigen, yang boleh diketahui secara objektif dari tingkat hemoglobin dalam sel darah, maka di ambillah sampel darah dari masing-masing pesakit, baik sebelum atau sesudah penyembuhan psi, untuk menentukan apakah ada perubahan signifikan sebagai hasil dari penyembuhan psi.

Penyembuh psi yang diminta melakukan amalan penyembuhan pada pesakit adalah Oscar Estebany, berasal dari Hungary, yang memiliki reputasi penyembuhan psi dengan menyentuhkan tangannya pada pesakit. Ia melakukan amalan penyembuhan terhadap 49 orang pesakit, yang menderita berbagai2 penyakit. Sementara itu, Krieger memilih 29 pesakit dengan masalah kesihatan yang sama sebagai kelompok kawalan, yang tidak menerima amalan penyembuhan.

Setelah membandingkan kelompok eksperimen (49 pasien yang coba disembuhkan Oscar) dengan kelompok kawalan (29 pesakit yang tidak disembuhkan Oscar), hasilnya menyokong pendapat bahwa penyembuhan psi memiliki efek terhadap vitality tubuh. Kelompok eksperimen memiliki tingkat hemoglobin yang meningkat jauh lebih tinggi berbanding kelompok kawalan. Keadaan kelompok eksperimen juga memiliki keadaan yang lebih baik dibandaingkan kelompok kontrol.
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: KES 3   Tue Sep 09, 2008 1:17 am

Krieger tidak berhenti disana, ia melanjutkan eksperimen tersebut. Para pesakit kelompok eksperimen dan kelompok kawalan didatangi dan diuji semula tingkat hemoglobinnya setelah satu tahun eksperimen. Hasilnya mengejutkan, kaerana kelompok eksperimen secara statistik tetap memiliki tingkat hemoglobin yang tinggi.

Penelitian lainnya dilakukan di dalam laboratorium. Dalam sebuah lab, seseorang diukur ANS-nya (autonomic nervous activity), iaitu bahagian dari tubuh yang berfungsi secara otomatik, seperti denyut jantung, pernafasan, gerak peristaltik kerongkongan (gerak menelan), dan GSR (galvanic skin response) atau aktiviti listrik di kulit.

Prosedur penelitiannya adalah sebagai berikut :
“Subjek duduk dalam sebuah ruangan dimana fisiologi subjek dapat dipantau.
Lalu, pemerhati mengundang penyembuh jarak jauh untuk duduk di ruangan yang berbeza dan berjauhan dengan subjek.
Tidak ada komunikasi sensor antara subjek dan penyembuh.
Pemerhati meminta penyembuh dengan secara rawak pada waktu2 tertentu untuk mempengaruhi fisiologi subjek dari jarak jauh dengan cara menenangkan subjek. Pemerhati kemudian membandingkan ANS subjek selama ujian berlangsung ketika penyembuh berusaha menenangkan subjek, dengan ketika penyembuh tidak melakukan apa-apa”

Hasilnya, ada bukti statistik kuat yang menyokong idea bahwa terdapat perubahan pada subjek mestipun tidak ada kontak sensor. Ertinya, ANS subjek berubah pada ketika penyembuh berusaha menenangkan subjek. Harap dicatat, karena perlakukan dilakukan secara rawak, maka subjek tidak akan tahu bila penyembuh mengirimkan signal kepada subjek.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Tue Sep 09, 2008 1:19 am

wuinaaaaa gaman..... apa sdh samua ni, tambahlah sia serender.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Tue Sep 09, 2008 1:21 am

jgn bagitu gaman, kebetulan saja baitu.. Very Happy
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Tue Sep 09, 2008 1:22 am

mana sudah si aki belalang itu..apa lah agaknya komen2 dia nanti..
Back to top Go down
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Thu Sep 18, 2008 3:30 pm

Dalam proses penyembuhan, psikologi memainkan peranan yang sangat penting. Contohnya kalau kita kasi makan tablet yang hanya diperbuat dari tepung biasa dan dikasi nama panadol kepada 2 orang yang sama2 sakit kepala. Yang satu percaya bahawa panadol boleh menyembuhkan sakit kepalanya, manakala yang satu lagi tidak. kamu percaya atau tidak, yg percaya panadol tu akan mengalami kesembuhan, walaupun tablet yg dia makan tu cuma diperbuat dari tepung biasa ja.

Jika kita bercakap tentang keTuhanan pula, kesembuhan dari jarak jauh bukanlah satu persoalan. Apa yang paling penting ialah si penyembuh dan yang menerima kesembuhan itu ada iman yang membolehkan Tuhan memberikan kesembuhan, sesuai dengan kehendak Tuhanlah. Apa macam, pendapat buli diterima ka? hee...
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Thu Sep 18, 2008 5:28 pm

ya, sia parsaya..... kalou yg kana kasi sambuh tu rileks sj pasal inda parsaya, kao tabalik2 kasi sambuh pun inda juga akan sambuh..... jd yg penting dlm penyambuhan ni dua2 pihak misti parsaya, baru manjadi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Thu Sep 18, 2008 8:08 pm

wewin wrote:
Dalam proses penyembuhan, psikologi memainkan peranan yang sangat penting. Contohnya kalau kita kasi makan tablet yang hanya diperbuat dari tepung biasa dan dikasi nama panadol kepada 2 orang yang sama2 sakit kepala. Yang satu percaya bahawa panadol boleh menyembuhkan sakit kepalanya, manakala yang satu lagi tidak. kamu percaya atau tidak, yg percaya panadol tu akan mengalami kesembuhan, walaupun tablet yg dia makan tu cuma diperbuat dari tepung biasa ja.

Jika kita bercakap tentang keTuhanan pula, kesembuhan dari jarak jauh bukanlah satu persoalan. Apa yang paling penting ialah si penyembuh dan yang menerima kesembuhan itu ada iman yang membolehkan Tuhan memberikan kesembuhan, sesuai dengan kehendak Tuhanlah. Apa macam, pendapat buli diterima ka? hee...

Offtopik:

Sori semua, mau tanya saudara wewin ini doktor medical kah atau macam mana?
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Thu Sep 18, 2008 8:25 pm

Dalam parapsikologi dikenal istilah sheep-goat effect. Jika diterjemahkan secara literal ke dalam bahasa malayu, maka akan menjadi efek domba-kambing. BTW, erti sebenarnya adalah efek percaya dan tidak percaya. Secara sederhana, jika Anda percaya bahwa Anda memiliki kekuatan psi, maka Anda akan lebih mampu melakukannya berbanding mereka yang tidak percaya.

Pemerhatian tentang hal tersebut dilakukan pertama kali oleh Profesor Gertrude Schmeidler, dari City University ogf New York, Amerika Serikat. dia membuat kuisioner untuk mengetahui keyakinan mahasiswa tentang psi. Sheep (domba), digunakan sebagai istilah untuk mereka yang percaya bahwa psi adalah realiti nyata. Goat (kambing) digunakan sebagai istilah untuk mereka yang ragu dan skeptik keberadaan psi dalam sebuah ujian. Setelah mengisi kuisinoner, dia memberikan test psi klasik, iaitu kad ESP kepada mahasiswa. Hasilnya, mereka yang percaya (sheep atau domba) memiliki hasil jauh lebih baik daripada mereka yang tidak percaya (goat atau kambing).

Kita, sama seperti semua orang lain, cenderung untuk hanya memilih informasi yang sesuai dengan yang diyakini serta menghindari dari informasi yang tidak sesuai. Jika kita tidak percaya tentang psi, maka mungkin kita mengabaikan semua informasi yang mungkin merupakan fenomena psi. Sebaliknya, jika Anda percaya psi, maka setiap informasi yang mungkin ada kaitannya dengan psi akan Anda perhatikan. Bahkan, kepercayaan itu juga boleh membuat Anda mengalami fenomena psi.

jika Anda percaya psi, maka Anda lebih mungkin mengalami fenomena psi.

Ps: psi adalah istilah paranormal dalam parapsikologi.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Thu Sep 18, 2008 10:49 pm

buli tahan kaoni gaman..... serender sia serita2 begini.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Thu Sep 18, 2008 10:58 pm

Aiii nah gaman, siapa kasih psikik attack sama saya ini..macam perlahan2 saya terangkat dari kerusi oo..

well sebenarnya, buku2 saya semuanya berkaitan hal ini bah gaman. ndada minat yg lain sudah. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Thu Sep 18, 2008 11:56 pm

nah, manjadi pula psikik sia kalou begitu...... hihihiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?   Today at 11:55 am

Back to top Go down
 
Penyembuhan Jarak jauh (Distance Healing) Betul kah atau Dongeng?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Paranormal & Mystery-
Jump to: