To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Wabak Software Hantu Semakin Mengganas
by xbest Sun Jul 23, 2017 4:56 am

» Produk Resell Rights 2017 yg TerLajak LARIS!!
by xbest Sun Jul 23, 2017 4:54 am

» Formula Tarik Rezeki 2015
by xbest Wed Jul 12, 2017 6:36 am

» Need a help!
by limau123 Wed May 31, 2017 2:19 pm

» Gempak! Jutawan App Guna ROBOT Jana Income Bertubi-Tubi
by xbest Thu May 11, 2017 9:56 am

» Fatherís Day ahead
by ahkeok Sun May 07, 2017 10:49 am

» Mother's day is just around the corner. What to buy???
by ahkeok Tue May 02, 2017 7:44 am

» Contoh Soalan Exam Online Pegawai Penerangan S41
by xbest Thu Apr 13, 2017 8:15 am

» Seminar Tajwid Luarbiasa Edisi Ramadhan 2017
by xbest Sat Apr 08, 2017 6:13 pm

» Panduan Google Adsense Pertama Malaysia 2017
by xbest Mon Mar 27, 2017 9:06 pm

» Tyre chitchat
by tungkelly Mon Mar 20, 2017 1:11 am

» Tips Dan Panduan Cari Kerja Kosong Di Singapura Yang Lengkap
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:41 am

» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:39 am

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Wed Mar 01, 2017 12:50 pm

» Cara Menjimatkan Membeli Dari Kedai Perabot Murah China
by SchulzCube Sat Feb 11, 2017 10:40 am

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sat Jan 14, 2017 4:42 pm

» Hard to reach out the text
by nurulazzin Fri Dec 30, 2016 4:43 pm

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
August 2017
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
CalendarCalendar

Share | 
 

 Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Thu Oct 02, 2008 11:09 pm

ANDA mungkin tidak menyangka bahwa insting anjing atau kucing ketika mereka terluka ternyata dibenarkan secara ilmiah. Mereka menjilat lukanya dan beberapa hari kemudian, luka mengering dan sembuh. Kerana itu, tidak heran bila baru-baru ini para peneliti dari Belanda mengidentifikasikan adanya satu zat dalam air ludah, khususnya ludah manusia. Zat ini dikatakan juga mempercepat penyembuhan luka.

sekumpulan peneliti menemukan bahwa histatin, protein kecil di dalam air ludah yang sebelumnya hanya dipercaya untuk membunuh bakteri, juga bertanggung jawab atas penyembuhan luka. Hasil penelitian yang dikeluarkan di The Journal of Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) edisi terbaru ini jelas memberi harapan kepada orang yang menderita luka kronik yang berhubungan dengan diabetes, luka traumatis, dan luka bakar. Selain itu, karena mungkin dapat diproduksi secara massal, zat tersebut memiliki potensi seperti krim antibiotik dan alkohol gosok.

"Kami harap penemuan ini bermanfaat bagi orang yang menderita luka yang tak kunjung sembuh, seperti luka di kaki, luka akibat diabetes, dan bagi perawatan luka trauma seperti luka bakar," ungkap Menno Oudhoff.

"Kajian ini bukan hanya menjawab pertanyaan biologi mengenai mengapa haiwan menjilat luka mereka," kata Gerald Weissmann, Pemimpin Redaksi FASEB. Penelitian tersebut juga menjelaskan mengapa luka di mulut, seperti luka setelah pencabutan gigi, sembuh jauh lebih cepat dibandingkan dengan luka pada kulit dan tulang.

Tentu saja, penemuan ini menjelaskan mengapa ada pengubat alternatif yang menggunakan ludah sebagai teknik atau metod untuk menyembuhkan luka. Luar biasa.

satu rahsia alam terbuka lagi!
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Thu Oct 02, 2008 11:15 pm

ini sia parsaya gaman, di ludah kita ada sejenis enzim bah yg buli membunuh bakteria samasa kita mamakan makanan. Jd, kalou ia buli kasi mati bakteria yg ada pd makanan, sdh tantu ia juga buli kasi mati bakteria di luka, sabap dua2 dr atmofera..... dulu kami punya anjing, bila dia luka, dia salalu jilat2, last2 sambuh itu luka.
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Thu Oct 02, 2008 11:23 pm

binatang2 seperti kambing biri2 di kawasan gurun, kalau patah tulang mereka juga menjilatnya. aneh dalam masa yg tidak lama..tulang yg patah itu bersambung semula. tapi ini story based on hearsay sj lah.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Fri Oct 03, 2008 12:13 am

ini saya persaya ni Gaman sebab saya pernah nampak Bomoh di kampung mesti meludah "phuoiii..." semasa mengubat pesakit...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
SiokSondri
Leftenan Kolonel
avatar

Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Tue Nov 11, 2008 9:46 am

bushido wrote:
ini saya persaya ni Gaman sebab saya pernah nampak Bomoh di kampung mesti meludah "phuoiii..." semasa mengubat pesakit...

menarik ni statement... rupanya pemerhatian ko ni tuan bush amat mendalam... hi hii... itulah sebabnya juga ramai yg sembuh bila kana jilat... Twisted Evil
Back to top Go down
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal
avatar

Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Wed Nov 12, 2008 12:53 am

sakit o parut saya manahan katawa basa serita kamu ni. saya ada satu pertanyaan, buli ka itu ludah seseorang kasi sembuh luka orang lain pula. kalu buli sama ka kasan dia tu atu lebih capat atau lebih lambat sambuh.

nota: kalau dapat, buli la kita jilat menjilat satu sama lain ni kan. hihihi... pukutarap any comment? hehe... tongue
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
SiokSondri
Leftenan Kolonel
avatar

Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Wed Nov 12, 2008 10:36 am

wewin wrote:
sakit o parut saya manahan katawa basa serita kamu ni. saya ada satu pertanyaan, buli ka itu ludah seseorang kasi sembuh luka orang lain pula. kalu buli sama ka kasan dia tu atu lebih capat atau lebih lambat sambuh.

nota: kalau dapat, buli la kita jilat menjilat satu sama lain ni kan. hihihi... pukutarap any comment? hehe... tongue

nagus ni idea... pasal kalau jilat sendiri susah ba.. ada baagian yg sukar di capai utk di jilat... tapi betul ka jilat menjilat ni mujarab? ada tulisan ilmiah ka utk ini?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Wed Nov 12, 2008 9:44 pm

wewin wrote:
sakit o parut saya manahan katawa basa serita kamu ni. saya ada satu pertanyaan, buli ka itu ludah seseorang kasi sembuh luka orang lain pula. kalu buli sama ka kasan dia tu atu lebih capat atau lebih lambat sambuh.

nota: kalau dapat, buli la kita jilat menjilat satu sama lain ni kan. hihihi... pukutarap any comment? hehe... tongue
hihihihiiiii bagus ini idea...... tp sia inda jugalah menjilat sambarangan, mo kana pili urang juga tu..... hihihihiiiiii Twisted Evil
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Thu Nov 13, 2008 5:02 pm

luka sumandak bogitukah pukutarap?kalau sumandak yang dapat luka,masam tidak porlu kana panggil jilat itu luka itu......?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Thu Nov 13, 2008 11:28 pm

hihihihiiiiii...... sakali kao pula yg sdh duluan, hihihihiiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
SiokSondri
Leftenan Kolonel
avatar

Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Fri Nov 14, 2008 11:06 am

orang keningau bilang.... malas ta ku ingau...!!!! Laughing Laughing
Back to top Go down
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal
avatar

Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Fri Nov 14, 2008 1:26 pm

Suda ku jangka tu pikiran kamurang ni tau. hehe... Twisted Evil
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
niche
Special Rank
avatar

Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Tue Nov 18, 2008 2:30 pm

tersenyum pula saya baca cerita kamu ini... 'kreatif'..... Smile
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Tue Nov 18, 2008 9:00 pm

diurang bah itu tuan...biasalah bah kalau lalaki yang barsakapan.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   Wed Nov 19, 2008 3:08 pm

hihihhiiiiii ini ada kaitan juga sama itu kbkk..... kamahiran bepikir sacara kritis & kreatip..... so sana bhg kreatip....... barmakna barjaya juga sistem pendidikan kita, hihihihiiiii......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!   

Back to top Go down
 
Jilat Luka Anda!!! Gerenti Sembuh Cepat!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Health-
Jump to: