To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 7 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 7 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
xbest
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 396
Registration date : 2014-04-29

PostSubject: Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my   Thu Aug 20, 2015 8:49 am



Kebanyakan orang yang nak mula bisnes online sibuk nak buat website sendiri. Memang bagus. Tapi masalah besar akan timbul bila dia sebenarnya buta IT. Password emel sendiri pun ingat-ingat lupa.

Saya bagi contoh mudah.

Timah pergi ke GM Klang beli stok tudung untuk dijual. Balik ke rumah dengan stok yang menimbun. Timah pun cuba-cuba buat website sendiri. Tak jadi. Timah pergi seminar buat website. Balik dari seminar cuba lagi. Tak cantik. Timah beli ebook cara buat website. Buat lagi. OK dah cun. Tapi kenapa tiada orang beli?

Orang masih tak beli. Tapi duit dah keluar untuk beli stok tudung. Duit dah keluar untuk pergi seminar. Duit dah keluar untuk beli ebook. Buang masa dan buang duit.

Itu sebab saya selalu nasihatkan, terutamanya pada mereka yang mempunyai pengetahuan IT yang rendah untuk mulakan bisnes online dengan sesuatu yang mudah. Antaranya Mudah.my lah. Di Mudah.my dah ada 5.2 juta orang yang datang setiap bulan. Buat website canggih dan cantik kalau tiada orang datang nak buat apa? Siapa nak beli? Hantu?

Saya nak kongsikan 5 kelebihan gunakan Mudah.my berbanding website untuk yang baru nak mula bisnes online.

1. Tidak perlu bina website
Ramai yang putus asa untuk berbisnes secara online kerana tidak tahu membina website. Kos untuk mengupah syarikat pereka website untuk membinanya pula boleh mencecah sehingga ribuan ringgit. Tetapi di Mudah.my, anda tidak perlu runsing tentang isu itu.

Anda tidak perlu pening untuk menghadap HTML (Hyper Text Markup Language) iaitu bahasa programming yang digunakan untuk membuat website. Anda juga tidak perlu belajar menggunakan perisian membina website seperti Dreamweaver dan Frontpage. Jika anda langsung tidak mempunyai kemahiran IT, masa yang anda ambil untuk membina website mungkin memakan masa berbulan lamanya.

Jika anda mahu mengupah individu seperti freelancer, anda perlu betul-betul selidik hasil kerja yang telah beliau lakukan. Lihat semua website yang telah beliau bina.
Anda tidak mahu menyerahkan tugas penting ini pada individu yang tidak mampu untuk memberikan komitmen. Namun jika anda sendiri pun langsung tidak mempunyai asas tentang cara membina website, risiko untuk ditipu adalah tinggi.

2. Tidak perlu beli nama domain.
Nama domain atau domain name umpama nama bisnes anda di internet. Setiap nama domain adalah berbeza. Tidak ada satu pun nama domain akan serupa. Nama domain yang selalu digunakan di Malaysia adalah .com, .com.my dan .my.

Nama domain bukannya percuma dan perlu dibeli. Harganya pula dalam lingkungan RM50 sehingga RM150. Anda perlu membayarnya setahun sekali. Tetapi di Mudah.my, anda boleh mendapat nama domain secara percuma. Apabila anda membuka akaun Pro Niaga, anda akan diminta untuk mendaftarkan nama domain Pro Niaga anda. Contoh nama domain Pro Niaga adalah:

1. www.mudah.my/ayamserama
2. www.mudah.my/kuihraya
3. www.mudah.my/goldbeauty
4. www.mudah.my/superhealth
5. www.mudah.my/rymfurniture

3. Tidak perlu sediakan hosting.
Hosting umpama tapak bisnes anda. Tanpa hosting anda tidak dapat untuk membina website. Hosting juga perlu dibeli sebagaimana nama domain. Anda perlu membayar yuran tahunan kepada syarikat web hosting. Harganya pula lebih kurang RM150 sebagai permulaan.

Semakin besar ruang laman web yang anda perlukan, semakin tinggi harganya. Begitu juga jika semakin ramai pelawat laman web anda, maka anda perlu mendapatkan pakej hosting yang lebih mahal.

Tetapi di Mudah.my anda tidak perlu mempunyai hosting kerana Mudah.my sudah pun menyediakannya secara percuma. Anda juga tidak perlu belajar bagaimana untuk menyelenggara hosting sendiri. Proses ini agak rumit bagi sesetengah individu.

4. Tidak perlukan modal
Modal yang saya maksudkan di sini ialah wang ringgit. Secara amnya anda tidak perlu bayar kepada Mudah.my untuk beriklan. Cuma beberapa kategori sahaja yang memerlukan bayaran minimum. Anda juga hanya perlu bayar untuk menggunakan Premium Service.

Namun bagi kebanyakan kategori anda boleh meletakkan iklan secara percuma sahaja. Atas sebab inilah ramai peniaga yang menggunakan Mudah.my untuk mengiklankan produk dan servis mereka. Jikapun memerlukan pembayaran, pulangannya amat berbaloi kerana ramai pelawat yang bersedia untuk menjadi pelanggan. Dengan 5.2 juta pelawat sebulan di Mudah.my, potensinya amat besar!

5. Tidak perlu mencari pelawat
Jika anda telah berjaya membina website sendiri, cabaran seterusnya adalah untuk mencari pelawat atau trafik ke website tersebut. Ini memerlukan kepakaran pemasaran internet yang tinggi. Tidak ada gunanya anda memiliki website yang canggih tetapi tidak mempunyai pelawat. Anda perlu mendapatkan sebanyak mungkin pelawat untuk ditukarkan kepada pelanggan.

Di Mudah.my, anda telah disediakan dengan 5.2 juta pelawat setiap bulan. Anda hanya perlu menawarkan sesuatu yang diingini oleh pelawat ini. Tawarkan produk dan servis yang sentiasa mendapat permintaan ramai.

Di Mudah.my sendiri anda boleh selidik produk dan servis apa yang mendapat sambutan hangat daripada pelawat. Dengan maklumat tersebut, anda dapat menukarkan pelawat menjadi pelanggan anda.

Nak mulakan bisnes online anda hari ini dengan mudah? Mulakan dengan Mudah.my!

Klik link di bawah sekarang:

<<< Panduan Bisnes Mudah dot my >>>

Back to top Go down
xbest
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 396
Registration date : 2014-04-29

PostSubject: Re: Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my   Thu Aug 20, 2015 6:29 pm

Dapatkan sekarang sebelum jualan ditutup.

Klik sini utk tempahan : http://bit.ly/DVDProMudahmy

Back to top Go down
xbest
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 396
Registration date : 2014-04-29

PostSubject: Re: Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my   Sat Aug 22, 2015 10:16 am

Nak buat bisnes, tapi tak tahu nak mula?
Dah marketing online, tapi pelanggan tiada?
Nak dapat pelanggan, tapi bajet marketing ciput?

Klik sini utk info : http://bit.ly/DVDProMudahmy


Back to top Go down
xbest
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 396
Registration date : 2014-04-29

PostSubject: Re: Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my   Wed Aug 26, 2015 8:40 pm

Nak buat bisnes, tapi tak tahu nak mula?
Dah marketing online, tapi pelanggan tiada?
Nak dapat pelanggan, tapi bajet marketing ciput?

Klik sini utk info : http://bit.ly/DVDProMudahmy


Back to top Go down
xbest
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 396
Registration date : 2014-04-29

PostSubject: Re: Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my   Thu Sep 10, 2015 2:54 pm



Mulakan dengan Mudah.my!

Klik link di bawah sekarang:


http://bit.ly/DVDProMudahmy
Back to top Go down
xbest
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 396
Registration date : 2014-04-29

PostSubject: Re: Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my   Mon Sep 14, 2015 1:04 pm



Nak buat bisnes, tapi tak tahu nak mula?
Dah marketing online, tapi pelanggan tiada?
Nak dapat pelanggan, tapi bajet marketing ciput?


Klik sini utk info : http://bit.ly/DVDProMudahmy
Back to top Go down
xbest
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 396
Registration date : 2014-04-29

PostSubject: Re: Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my   Sat Nov 14, 2015 12:11 pm



Kebanyakan orang yang nak mula bisnes online sibuk nak buat website sendiri. Memang bagus. Tapi masalah besar akan timbul bila dia sebenarnya buta IT. Password emel sendiri pun ingat-ingat lupa.

Saya bagi contoh mudah.

Timah pergi ke GM Klang beli stok tudung untuk dijual. Balik ke rumah dengan stok yang menimbun. Timah pun cuba-cuba buat website sendiri. Tak jadi. Timah pergi seminar buat website. Balik dari seminar cuba lagi. Tak cantik. Timah beli ebook cara buat website. Buat lagi. OK dah cun. Tapi kenapa tiada orang beli?

Orang masih tak beli. Tapi duit dah keluar untuk beli stok tudung. Duit dah keluar untuk pergi seminar. Duit dah keluar untuk beli ebook. Buang masa dan buang duit.

Itu sebab saya selalu nasihatkan, terutamanya pada mereka yang mempunyai pengetahuan IT yang rendah untuk mulakan bisnes online dengan sesuatu yang mudah. Antaranya Mudah.my lah. Di Mudah.my dah ada 5.2 juta orang yang datang setiap bulan. Buat website canggih dan cantik kalau tiada orang datang nak buat apa? Siapa nak beli? Hantu?

Saya nak kongsikan 5 kelebihan gunakan Mudah.my berbanding website untuk yang baru nak mula bisnes online.

1. Tidak perlu bina website
Ramai yang putus asa untuk berbisnes secara online kerana tidak tahu membina website. Kos untuk mengupah syarikat pereka website untuk membinanya pula boleh mencecah sehingga ribuan ringgit. Tetapi di Mudah.my, anda tidak perlu runsing tentang isu itu.

Anda tidak perlu pening untuk menghadap HTML (Hyper Text Markup Language) iaitu bahasa programming yang digunakan untuk membuat website. Anda juga tidak perlu belajar menggunakan perisian membina website seperti Dreamweaver dan Frontpage. Jika anda langsung tidak mempunyai kemahiran IT, masa yang anda ambil untuk membina website mungkin memakan masa berbulan lamanya.

Jika anda mahu mengupah individu seperti freelancer, anda perlu betul-betul selidik hasil kerja yang telah beliau lakukan. Lihat semua website yang telah beliau bina.
Anda tidak mahu menyerahkan tugas penting ini pada individu yang tidak mampu untuk memberikan komitmen. Namun jika anda sendiri pun langsung tidak mempunyai asas tentang cara membina website, risiko untuk ditipu adalah tinggi.

2. Tidak perlu beli nama domain.
Nama domain atau domain name umpama nama bisnes anda di internet. Setiap nama domain adalah berbeza. Tidak ada satu pun nama domain akan serupa. Nama domain yang selalu digunakan di Malaysia adalah .com, .com.my dan .my.

Nama domain bukannya percuma dan perlu dibeli. Harganya pula dalam lingkungan RM50 sehingga RM150. Anda perlu membayarnya setahun sekali. Tetapi di Mudah.my, anda boleh mendapat nama domain secara percuma. Apabila anda membuka akaun Pro Niaga, anda akan diminta untuk mendaftarkan nama domain Pro Niaga anda. Contoh nama domain Pro Niaga adalah:

1. www.mudah.my/ayamserama
2. www.mudah.my/kuihraya
3. www.mudah.my/goldbeauty
4. www.mudah.my/superhealth
5. www.mudah.my/rymfurniture

3. Tidak perlu sediakan hosting.
Hosting umpama tapak bisnes anda. Tanpa hosting anda tidak dapat untuk membina website. Hosting juga perlu dibeli sebagaimana nama domain. Anda perlu membayar yuran tahunan kepada syarikat web hosting. Harganya pula lebih kurang RM150 sebagai permulaan.

Semakin besar ruang laman web yang anda perlukan, semakin tinggi harganya. Begitu juga jika semakin ramai pelawat laman web anda, maka anda perlu mendapatkan pakej hosting yang lebih mahal.

Tetapi di Mudah.my anda tidak perlu mempunyai hosting kerana Mudah.my sudah pun menyediakannya secara percuma. Anda juga tidak perlu belajar bagaimana untuk menyelenggara hosting sendiri. Proses ini agak rumit bagi sesetengah individu.

4. Tidak perlukan modal
Modal yang saya maksudkan di sini ialah wang ringgit. Secara amnya anda tidak perlu bayar kepada Mudah.my untuk beriklan. Cuma beberapa kategori sahaja yang memerlukan bayaran minimum. Anda juga hanya perlu bayar untuk menggunakan Premium Service.

Namun bagi kebanyakan kategori anda boleh meletakkan iklan secara percuma sahaja. Atas sebab inilah ramai peniaga yang menggunakan Mudah.my untuk mengiklankan produk dan servis mereka. Jikapun memerlukan pembayaran, pulangannya amat berbaloi kerana ramai pelawat yang bersedia untuk menjadi pelanggan. Dengan 5.2 juta pelawat sebulan di Mudah.my, potensinya amat besar!

5. Tidak perlu mencari pelawat
Jika anda telah berjaya membina website sendiri, cabaran seterusnya adalah untuk mencari pelawat atau trafik ke website tersebut. Ini memerlukan kepakaran pemasaran internet yang tinggi. Tidak ada gunanya anda memiliki website yang canggih tetapi tidak mempunyai pelawat. Anda perlu mendapatkan sebanyak mungkin pelawat untuk ditukarkan kepada pelanggan.

Di Mudah.my, anda telah disediakan dengan 5.2 juta pelawat setiap bulan. Anda hanya perlu menawarkan sesuatu yang diingini oleh pelawat ini. Tawarkan produk dan servis yang sentiasa mendapat permintaan ramai.

Di Mudah.my sendiri anda boleh selidik produk dan servis apa yang mendapat sambutan hangat daripada pelawat. Dengan maklumat tersebut, anda dapat menukarkan pelawat menjadi pelanggan anda.

Nak mulakan bisnes online anda hari ini dengan mudah? Mulakan dengan Mudah.my!

Klik link di bawah sekarang:

<<< Panduan Bisnes Mudah dot my >>>

Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my   Today at 9:46 pm

Back to top Go down
 
Panduan Bisnes Lubuk Duit di Mudah.my
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Advertisements / Iklan-
Jump to: