To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 7 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 7 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Fri Oct 10, 2008 10:37 am

Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…??

1. Bagi pagan (KDM), ada dua entity halus merasuki bobolian. Dua entity ini mereka panggil si Bobou dan si Surai. Memang entity ini memberi jawaban secara langsung kepada bobolian bila dipanggil. Adakah si Bobou dan si Surai itu tuhan (real tuhan) yang menyatakan diri-Nya mengikut fahaman pagan?

2. Saya ada terbaca pengalaman Thomas Coo dalam bukunya “Heaven Is So Real”. Dia bilang, Rohnya diangkat ke syurga. Pada satu ketika kunun…diurang memanggang ikan di dunia baru! …. Sayapun tertanya-tanya..adakah pembunuhan binatang di dunia yang tidak berdosa? But then..saya pikir balik…mungkin begitulah fahaman denominasi dia…so Tuhan wujud mengikut fahaman dia.

3. Muhammad juga mendakwa dia pernah diangkat melawat syurga dan dia pula lain lagi ceritanya. Adakah semua ini menggambarkan bahawa Tuhan melakukan sesuatu mengikut fahaman seseorang?

4. Ketika ibu saya mau memeluk kristian (denominasi SDA) dia bergelut untuk meninggalkan makanan dan minuman yang dilarang. Ibu mendapat mimpi, seseorang dlm mimpinya berkata bahawa jika ibu benar2 tidak dapat berpisah dengan “sigup” ..tak mengapalah tapi jangan ditambah. (Ibu sendiri tidak tau apa maksud “jangan ditambah”) ‘Seseorang’ dalam mimpinya itu tidak pula mengatakan bahawa makanan semua boleh makan. Inilah maka nya saya berfikir…adakah Tuhan itu menyatakan diri-Nya mengikut fahaman seseorang?

Apa komen kawan2…? Siapa ada cerita tolong kongsi sama-sama...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Sat Oct 11, 2008 2:44 am

minta maap sjlah, sia susa sikit mo parsaya bah samua ni..... pasal indada siapa2 yg tau, yg nampak..... bangun2 sj dr tidur, turus bgtau pangalaman..... sia kalou mau parsaya, sia akan parsaya pasal sia mimang parsaya, sia inda mo dipangaruhi uli apa yg urang temimpi..... ada babarapa kali sia mimpi sia buli tarabang, parna 1 kali sia kasi salamat urang yg hanyut kana banjir, sia tangkap tangan dia & angkat pigi atas..... sia ada mimpi juga ada 2 antu kasi takut sia, tp waloupun dgn katakutan, sia barani kunun lawan, sia pigi tumbuk2 tandang2 tp inda kana pasal masam sia tumbuk angin sj..... lari lintang pukang itu antu kalah..... bisuk pagi kawan2 1 dorm sia tanya apa sia buat tumbuk2 di atas katil, sia diam sj..... sia bilang sia mengigau mangkali...... kalou sia kasi twist ini serita, sia buli kasi ejes kasi kait hal2 lain, tp sia memili utk diam2 sj pasal ia dlm mimpi sj..... butul ka inda apa yg sia mimpi itu, ada kaitankah atau indada kaitan dgn idup sia, indada siapa2 tau, siapun inda tau, Tuhan sj...... so bagus sia diam2 sjlah......

tp jan siapa2 rasa tesinggunglah pasal serita sia ni, lain urang lain pandapat..... kita binsang2 sj bogia.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Sat Oct 11, 2008 5:13 pm

Jgn risau pukutarap kalou saya..saya tidak sadikitpun tesinggung sama kau punia kumin. apa yang kau sakap itu butul juga. mimpi2 itu bukan samuanya ada arti yang sopicial. saya share pangalaman ibu sayapun bukan batujuan mau poromosi tu denominasi. apa yang saya suba kasi share ialah pahaman saya bahawa tuhan itu tida pilih2 agama urang asalkan urang itu butul2 yakin. Pasal .. mana-mana ugamapun ada saja yang kita dingar diurang punia "claim" yg diurang alami itu dan ini ... mimpi la, kayal la, jawapan doa la, kasambuhan panyakit ulih pambarakatan la.. pukunya masam2 ada... jadi saya kapikiran bahawa jika samua itu datang dari tuhan..bararati tuhan inda membija bijakan agama urang... naa.. kalou samua urang ada kapikiran bagini alang ka bagusnya, kan? inda-ada lagi tu mau dabat2 ugama... inda-ada lagi ego-ego sasama karisitian ..islam ..topikung .. dan lain2.

Tapi saya ada kapikiran juga bahawa agama itu ada di kapala samua urang mangikut kaparcayaan masing2. misalnya kalou saya parcaya surga itu banyak pintu...maka kamungkinan saya akan temimpi yang surga itu mimang banyak pintu... dan kalau pukutarap pula parcaya di surgapun ada kawin2 maka ada kebarangkalian juga ada masanya pukutarap temimpi pasal kanduri kawin di surga... (jgn ambil ati aa pukutarap..ini sakap2 saja bogia..kio)... Smile
Barangkali manyalewing suda bah saya punia pandapat ini.... hihihihiii.. itulah pasal saya minta pandangan tuan2 puan2 cik2 samua.. tagur2lah saya kalau saya sudah manyalewing.... huhuhuu... Smile
Jangan tarlalu sirius bah...kita binsang2 saja.....
alalaaa...low bateri suda laptop sia..di sini (sdk) mati karan... 11.10.08 4.16 pm..
byeee....
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Sat Oct 11, 2008 5:22 pm

butul juga sakapan kaoni yorut..... sia pikir2 Tuhan inda bah membija2kan manusia, kita sj ni yg membija2kan satu sama lain..... suma itu sjlah, rasa2 kao samua urangkah pikiran begini? satujukah diurang yg samua urang ada paluang utk salamat kalou idup bagus2 sini dunia? idup bagus2 sasama manusia.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Sat Oct 11, 2008 6:41 pm

Saya pikir sikit sakali urang yang open minded di dunia ini. Sudah tabiat manusia suka tunjul2 dia punia tiuri2 agama dan memperkisil-kisilkan bua pikiran urang lain. tapi biarlah.... kita yang open minded ini kunun jadi urang tangah sama kawan2 yang suba2 mau tunjuk hibat.... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Sun Oct 12, 2008 7:40 pm

tp bukan samua urang buli open minded yorut, talampau urang yg panatik, dia rasa diurang2 sj yg butul sini dunia, yg lain kompom kana kasi jd kayu api..... masam diuranglah yg tekurung butul pemikiran.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Sun Oct 12, 2008 8:17 pm

bagus ni tupik kamu ni tau... pd sy la... sy percaya apa yg sy percya skrg. Yg lain tu kerja Tuhan la tu.
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Sun Oct 12, 2008 8:53 pm

santik sakapan kaoni tuan parai...... sia satuju.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Mon Oct 13, 2008 11:17 am

yang panting,kalau banar butul anda parsaya tantang agama anda,jangan dangar sakapan urang lain malainkan toguran yang mombina.soal Tuhan,Syurga dan Naraka ini sabanarnya suda ada jawapan dalam hati kita,suma kita ada masalah untuk momilih dari dasar koyakinan,maksud saya Iman.saya sondiri pun masam tidak parsaya bah tantang sarita 'mati hidup somula' dan pangalaman atau pengembaraan si mati di alam barzakh.jika banar,bararti,ia menyokong fahaman hukum karma dan nirvana.mimang,Tuhan bulih menghidupkan urang mati tapi,jangan sampai sarita si mati ini membuatkan kita lobih parsaya dia daripada Tuhan.Tuhan,Syurga dan Neraka itu samuanya wujud,suma kana tanya iman sondri sahaja.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Mon Oct 13, 2008 1:07 pm

persoalan yang saya cuba ketengahkan di sini ialah...adakah tuhan 'adjust' cara Dia menyatakan kewujudan-Nya mengikut tahap pemahaman seseorang?
saya mengatakan begini kerana: pagan, kristian, islam, denominasi2 protestant, semuanya 'claim' dapat petunjuk dari tuhan melalui mimpi, vision, dan wonderful experiences. (actually pagan lain sikit tapi saya kasi include juga).
mungkin semua apa yang mereka alami itu adalah 'collections of truths' tapi tuhan tidak expect kita ikut semua ritual2 yang terdapat dalam semua agama. saya berpendapat bahawa tuhan melihat kepada sincerity..bukan berapa dalam ilmu agama dalam diri seseorang.

btw, apakah 'ilmu agama' bagi anda? ....
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Mon Oct 13, 2008 6:25 pm

ilmu ugama? ilmu adalah satu bantuk pangatahuan, jd ilmu ugama tu ialah pangatahuan ttg ugama.....

pd pandpt sia, Tuhan inda manyatakan sacara spesifik ttg kewujudannya pd mana2 ugama..... maksud sia, kalou ugama A, begini Tuhan tunjukkan diri, kalou ugama B, begini sara..... pd sia bukan begitu..... ia manyatakan diriNya dlm samua kaadaan, di mana2 Dia buli manyatakan diriNya..... malalui ujan pun buli, bila ujan turun, air ujan akan membakalkan air kehidupan kpd samua hidupan..... nah itu pun buli manyatakan kewujudan Tuhan.....

tp, masam yg sia ada sakap (antah di mana tu), ugama ni masam pulitik jugabah, manusia barabis mo dpt kuasa dgn sara mansari pengikut..... dia wujudkan ugama A dan tarik urang masuk ugama A dgn mangatakan bhw ugama B, C, D, E dan sabagainya inda barapa bagus, pindik kata inda masuk surga. Sara manarik urang masuk ugama itu pula ada banyak sara, satu drpdnya ialah itu katua ugama itu mangada2kan sesuatu serita yg pd pandangan manusia sasuatu yg luar biasa, masam mimpi tejumpa Tuhan, so Tuhan suru dia manyatupadukan manusia..... nah, siapa2 urang yg tatarik, dan parsaya pula tu, apa lagi barabislah kasi promosi sana sini, sampai inda paduli ngam ka inda, menyinggung urang lain ka inda, masuk akal ka inda...... dan biasanya barkasan, pasal manusia biasanya suka & mo mendingar sasuatu yg luar biasa......

jd, dipindikkan serita, pd sia, Tuhan inda manyatakan diriNya sacara spesifik pd mana2 ugama, suma kita manusia sendiri yg suka meng'imagine'kan sasuatu yg luar biasa atau spesel..... kanapa begitu? itu masing2 katua punya version...... kanapa begitu lagi? hanya urang yg mangaku katua yg mula2 menubuhkan sasuatu ugama itu sj yg tau..... kita ni ikut2an sj di balakang.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Tue Oct 14, 2008 8:29 am

Ya betul juga, kan... kita ini masam ikut2an saja di balakang. Barangkali kalau islam yang duluan saya kanal maka saya ikut di balakang islamlah dan begitulah juga sabaliknya...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…   Today at 9:46 pm

Back to top Go down
 
Tuhan, syurga, neraka, wujud mengikut fahaman seseorang…
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Religion-
Jump to: