To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Service Kereta...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Service Kereta...   Sat Oct 11, 2008 6:36 pm

berapa kerap kamurang service kereta kamurang,adakah kamu service ikut waktu yang ditetapkan atau rasa-rasa mau service baru service,berapa kos service kereta yang biasa kamurang bayar....hihihi Smile
Back to top Go down
Pak Belalang
Sarjan
Sarjan


Male Number of posts : 338
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Service Kereta...   Sat Oct 11, 2008 6:41 pm

ok Pak B,mula dulu,pagi tadi Pak B hantar kereta Pak B servis,Pak B tukar semua obsorber depan belakang,arm boost belakang,kos untuk peralatan dan upah adalah lebih kurang RM 400 lebih,walaupun agak mahal tapi tarpaksa jugalah mau tukar samua,tau-taulah karita tua suda ikut tuan dia....hihihi Smile
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Service Kereta...   Sat Oct 11, 2008 7:23 pm

sia servis kerita ikut hati sia, kalou sia rasa mo servis, sia pigi sj, inda kisalah sdh sampai masa ka inda..... tp kerita pikap sia tu mimang mo salalu servislah.... yg penting tukar injin oil, kasi blow itu air filter, gris, sek air batiri, tukar itu oil filter kalou parlu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Service Kereta...   Sat Oct 11, 2008 8:00 pm

Saya kampungan bah indada kereta...kereta surung ada lah... Very Happy

tapi saya tingu tu anak saya ..dia pigi servis kerita bila sudah sampai meter..
itupun kalou ada duit..kalau time pokai ..kasi limpas2 sikit tu meter jadi 15000 km
pun inda apa....
biasa dia minta servis asas saja seperti pukutarap bilang tu. maklumlah kerita masih banyak hutang.......


Last edited by Yorut_orut on Sat Oct 11, 2008 8:09 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Service Kereta...   Thu Jun 18, 2009 11:28 am

ahaha..servis kereta ini blh kita lakukan sdri...kalo berminat sa blh ajar....
Back to top Go down
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Service Kereta...   Thu Jun 18, 2009 10:21 pm

ranau_86 wrote:
ahaha..servis kereta ini blh kita lakukan sdri...kalo berminat sa blh ajar....

buli ko kerja utk saya punya worksyop ka? tgh cari pekerja ni...
Back to top Go down
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Service Kereta...   Thu Jun 18, 2009 11:07 pm

tiebisnes wrote:
ranau_86 wrote:
ahaha..servis kereta ini blh kita lakukan sdri...kalo berminat sa blh ajar....

buli ko kerja utk saya punya worksyop ka? tgh cari pekerja ni...

ko da woksop ka??d mna..bg nma kompeni ko...hehe
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Service Kereta...   Thu Jun 18, 2009 11:16 pm

boleh tahan ko ni org ranau... mcm2 boleh... saya boleh juga servis kereta tp yg simple2lah...
Back to top Go down
ranau_86
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 73
Age : 30
Location : ranau sabah
Humor : bia muka buuuruukk..yg penting sisiran!!
Registration date : 2009-06-17

PostSubject: Re: Service Kereta...   Thu Jun 18, 2009 11:19 pm

tnya la diri sendiri..kenapa org lain boleh,kenapa kita tidak...ini la kata2 motivasi sa slalu smpai la ke hari ini..dan saat sa taip2 ni post..ekekek
Back to top Go down
Kooimin87
Prebet
Prebet


Number of posts : 19
Registration date : 2012-06-30

PostSubject: Re: Service Kereta...   Mon Sep 23, 2013 7:59 pm

selain daripasa service kereta kan..saya rasa juga kena periksa tayar kereta dlm setiap bulan? terutamaya tayar yg sudah guna lebih daripada setahun?
bagi saya.. saya rasa ni amat penting supaya kemalangan x begitu mudah berlaku..
misalnya
-check Tread tayar kita sama kehausan.
-Tayar sidewall mungkin ada kebocoran angin ataupun benda yg tajam.
-Kadang kadang kereta kita vibrate semasa memandu ataupun gerak ke kanan atau kiri dlm jalan yg rata.
Back to top Go down
carriefire
Prebet
Prebet


Number of posts : 18
Registration date : 2013-09-03

PostSubject: Re: Service Kereta...   Tue Sep 24, 2013 7:18 pm

Dulu masa I pakai Continental kan...x tau apa yg buat bunga tayar dekat tengah2 tu habis haus
sudah pakai air pressure yg betul pun sama juga...mungkin x sesuai kereta saya..
lepas tu kawan cakap Michelin Pilot Sport 3 tu bagus ...sekarang dah pakai selama 3 tahun..ok je...rasa lebih tahan lama.
Back to top Go down
attain
Prebet
Prebet


Number of posts : 22
Registration date : 2012-03-22

PostSubject: Re: Service Kereta...   Wed Sep 25, 2013 10:14 pm

MMG setuju proses checking ni sgt penting..tapi siapa akan ikut? semua org kan ada alasan sibuk? Tanpa checking baik2..mmg punca kes kemalagan tetap meningkat.
Banyak org x akan perlahan sikit walaopun jalan tu x rata ...kena kena lubang pancit pulak..
Back to top Go down
zaqzaq
Prebet
Prebet


Number of posts : 10
Registration date : 2012-02-07

PostSubject: Re: Service Kereta...   Thu Sep 26, 2013 6:17 pm

baik ku tambah sikit tips lagi.
kalo tengok de lubang, baik jgn speed lagi. perlahankan kereta, abosorber baru tahan lama..
kalo tukar tayar yg baru, periksalah alignment kete dgn tayar.. boleh periksa semasa memandu.
tambah air ataupun motor oil jika metre dh sampai low.
Back to top Go down
tuliperfancy
Prebet
Prebet


Number of posts : 16
Registration date : 2012-07-12

PostSubject: Re: Service Kereta...   Fri Sep 27, 2013 11:58 am

kebelakangan ni saya telah menukar tayar saya kepada Michelin PS3 . Dulu Audi TT saya selalu vibrate masa memandu..tapi selapas kawan saya bagi tau Michelin website ada FAQ yg boleh dirujuk..ia telah membantu saya lebih memahami fungsi tayar..
mai sini tengok tayar saya skrng
http://www.michelin.com.my/Products-Services/Car-SUV-LT/passenger_car/Pilot_Sport_3.html
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Service Kereta...   Today at 5:51 pm

Back to top Go down
 
Service Kereta...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Start Your Engine-
Jump to: