To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Celik Politik

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Celik Politik   Mon Sep 08, 2008 3:11 pm

Kenapa setiap warga sesebuah negara itu harus mengikuti perkembangan politik tanpa mengira kaum, tahap sosial dan ekonomi?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Mon Sep 08, 2008 5:34 pm

mgkin pasal pulitik inilah (suka ka inda) yg manantukan samada idup kao sanang ka susa..... hihihihiiiiii..... butulkah jawapan sia.....? Lagipun, kalou tingu butul2, ini pulitik pasal kuasa bah, by lujik mimang urang suka kuasa, sabap tu samua urang masam ikut sj parkambangan pulitik.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
monkey
Leftenan Muda
Leftenan Muda


Number of posts : 762
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Tue Sep 09, 2008 7:22 am

alphawaves wrote:
Kenapa setiap warga sesebuah negara itu harus mengikuti perkembangan politik tanpa mengira kaum, tahap sosial dan ekonomi?

supaya dengan pengetahuan yang ada, nda senang senang urang mo kasih politiksabun, politikus( nda pandai, memandai mandai), politikam( tikam tikam belakang)..heheheeee...

apa pula pandangan tuan alpha tentang kaum perempuan yang bergiat aktif dlm politik?
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Tue Sep 09, 2008 4:05 pm

Ya seperti biasa lah ms minkey, dalam setiap perkara mesti ada pro dan kontranya..bagaimana pun itu tergantung kepada di negara mana seseorang itu berada. contohnya klu di middle east dan sebahagian negara afrika..sudah tentu kaum hawanya agak susah sedikit maju dalam bidang akedemik apa lagi politik, ini mungkin di sebabkan oleh keadaan ekonomi, tahap sosialnya atau mungkin kerana pengaruh2 agama tertentu. mungkin ada juga seorang dua tapi tidak lah seperti kebebasan dan keserataan gender seperti yg berlaku di negara kita dan negara2 maju lainnya.

kegiatan dalam berpolitik pada saya tidak harus tertumpu kepada satu gender saja. politik bukan hak mutlak sesuatu jantina..tapi politik adalah utk mereka yg berwawasan jauh, sebaik2nya berpendidikan tinggi, faham sejarah, faham undang, petah bercakap paling penting seseorang itu harus jujur dan ikhlas membantu rakyat.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Tue Sep 09, 2008 4:09 pm

monkey wrote:
alphawaves wrote:
Kenapa setiap warga sesebuah negara itu harus mengikuti perkembangan politik tanpa mengira kaum, tahap sosial dan ekonomi?

supaya dengan pengetahuan yang ada, nda senang senang urang mo kasih politiksabun, politikus( nda pandai, memandai mandai), politikam( tikam tikam belakang)..heheheeee...

apa pula pandangan tuan alpha tentang kaum perempuan yang bergiat aktif dlm politik?

Bagus juga..cuma itulah dimana bumi di pijak disitu langit di junjung. ertinya kalau yg belum berkahwin..nah pandai2 lah jaga diri, maklum lah politik ini segala macam perencah ada di situ..dab kalau yg sudah berkahwin, di harap mereka dapat membahagikan masa antara tugas dan keluarga.
Back to top Go down
Borneo
Prebet
Prebet


Number of posts : 46
Location : http://sabah.forumotion.com/
Registration date : 2008-09-08

PostSubject: Re: Celik Politik   Tue Sep 09, 2008 5:15 pm

Sebelum kita pergi jauh, baik kita fahami ini:
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.


Politik adalah proses dan cara membuat keputusan untuk sesuatu kumpulan. Walaupun ia biasanya digunakan bagi merujuk kepada kerajaan, tingkah laku politik juga boleh didapati di korporat, akademik, agama, dan institusi lain.

Sains politik merupakan kajian mengenai tingkah-laku politik dan memeriksa kedapatan dan penggunaan kuasa, contohnya : keupayaan untuk memaksa kehendak seseorang kepada yang lain.

Ini link berkaitan:
http://ms.wikipedia.org/wiki/Politik
Back to top Go down
http://nunukragang.forumotion.net/
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Tue Sep 09, 2008 7:35 pm

monkey wrote:
alphawaves wrote:
Kenapa setiap warga sesebuah negara itu harus mengikuti perkembangan politik tanpa mengira kaum, tahap sosial dan ekonomi?

supaya dengan pengetahuan yang ada, nda senang senang urang mo kasih politiksabun, politikus( nda pandai, memandai mandai), politikam( tikam tikam belakang)..heheheeee...

apa pula pandangan tuan alpha tentang kaum perempuan yang bergiat aktif dlm politik?

politik ni adik-beradik dengan Pulutan bah mangkali... mau momulut lah katakan..he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Tue Sep 09, 2008 8:44 pm

bushido wrote:
monkey wrote:
alphawaves wrote:
Kenapa setiap warga sesebuah negara itu harus mengikuti perkembangan politik tanpa mengira kaum, tahap sosial dan ekonomi?

supaya dengan pengetahuan yang ada, nda senang senang urang mo kasih politiksabun, politikus( nda pandai, memandai mandai), politikam( tikam tikam belakang)..heheheeee...

apa pula pandangan tuan alpha tentang kaum perempuan yang bergiat aktif dlm politik?

politik ni adik-beradik dengan Pulutan bah mangkali... mau momulut lah katakan..he he

Iya kah bush? adeii kenapa lah saya ndak tau selama ini.. scratch
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Thu Sep 11, 2008 7:34 pm

alphawaves wrote:
bushido wrote:
monkey wrote:
alphawaves wrote:
Kenapa setiap warga sesebuah negara itu harus mengikuti perkembangan politik tanpa mengira kaum, tahap sosial dan ekonomi?

supaya dengan pengetahuan yang ada, nda senang senang urang mo kasih politiksabun, politikus( nda pandai, memandai mandai), politikam( tikam tikam belakang)..heheheeee...

apa pula pandangan tuan alpha tentang kaum perempuan yang bergiat aktif dlm politik?

politik ni adik-beradik dengan Pulutan bah mangkali... mau momulut lah katakan..he he

Iya kah bush? adeii kenapa lah saya ndak tau selama ini.. scratch

ha ha ha Momulut @ menggetah sama orang bah jadi malakatlah semua orang.....sengsara kita di buatnya.. janji-janji buaya.. saja.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: Celik Politik   Fri Sep 12, 2008 12:54 am

sia stuju ngan pndpt c munyit tu. kita misti tau pasal pulitik, inda 100% pun at least >60% la supaya urang lain inda sanang2 kasi pulitik sama kita. by d way, pulitik ni mimang ada di mana2 ba. so kita misti bljr pulitik dan pandai momulitik jg inda byk pun sikit2 misti buli. hee... Laughing
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Fri Sep 12, 2008 1:07 am

wewin wrote:
sia stuju ngan pndpt c munyit tu. kita misti tau pasal pulitik, inda 100% pun at least >60% la supaya urang lain inda sanang2 kasi pulitik sama kita. by d way, pulitik ni mimang ada di mana2 ba. so kita misti bljr pulitik dan pandai momulitik jg inda byk pun sikit2 misti buli. hee... Laughing

ya betul tu..kalau kita tak tahu tu pulitik nanti orang kasi gelecek kita pula..sekejak2 dalam amsa 1 tahun nanti tukar sudah ketua menteri he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Fri Sep 12, 2008 7:31 pm

dan, parasankah kamu, dlm pulitiklah tampat urang mula buka galanggang..... yg indada apa2 pun buli monombirang masam ada2 kunun, masam pandai kunun, masam somebody kunun, indada sikulpun buli jd mentiri.... by lujik, sdh inda tinggi sikul, bararti paluilah bah tu, dan urang yg paluilah ini yg kunun2 mo memimpin kita...... patutlah ramai urang suka pulitik.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Fri Sep 12, 2008 9:51 pm

Ada pula tu gaman, peribadi sudah tarang2 ndak bagus!!! ada contohnya, tapi kunu2 mo momimpin rakyat. kadang2 parti sudah bagus tapi di rusakan oleh org2 yg macam ini.
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Celik Politik   Fri Sep 12, 2008 11:16 pm

ya, saya setuju. Ada politician yg telahpun terbukti tdk bermoral tp masih lg mempersembahkan dirinya kpd rakyat utk menjadi pemimpin mereka konon...
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Celik Politik   Today at 4:14 am

Back to top Go down
 
Celik Politik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Politics-
Jump to: