To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Need a help!
by tungkelly Fri May 26, 2017 10:59 am

» Gempak! Jutawan App Guna ROBOT Jana Income Bertubi-Tubi
by xbest Thu May 11, 2017 9:56 am

» Father’s Day ahead
by ahkeok Sun May 07, 2017 10:49 am

» Mother's day is just around the corner. What to buy???
by ahkeok Tue May 02, 2017 7:44 am

» Wabak Software Hantu Semakin Mengganas
by xbest Tue Apr 25, 2017 3:47 am

» Produk Resell Rights 2017 yg TerLajak LARIS!!
by xbest Sun Apr 23, 2017 7:24 am

» Contoh Soalan Exam Online Pegawai Penerangan S41
by xbest Thu Apr 13, 2017 8:15 am

» Seminar Tajwid Luarbiasa Edisi Ramadhan 2017
by xbest Sat Apr 08, 2017 6:13 pm

» Panduan Google Adsense Pertama Malaysia 2017
by xbest Mon Mar 27, 2017 9:06 pm

» Tyre chitchat
by tungkelly Mon Mar 20, 2017 1:11 am

» Tips Dan Panduan Cari Kerja Kosong Di Singapura Yang Lengkap
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:41 am

» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:39 am

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Wed Mar 01, 2017 12:50 pm

» Cara Menjimatkan Membeli Dari Kedai Perabot Murah China
by SchulzCube Sat Feb 11, 2017 10:40 am

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sat Jan 14, 2017 4:42 pm

» Hard to reach out the text
by nurulazzin Fri Dec 30, 2016 4:43 pm

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
May 2017
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
CalendarCalendar

Share | 
 

 kaligrafi

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
meck_talika
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: kaligrafi   Fri Oct 24, 2008 9:55 pm

ada sesiapa di dalam forum ini yang tau pasal kaligrafikah?samada kaligrafi sina,arab atau tulisan masoretik,gothik,bakarat..atau apa-apa sajalah.sabab saya suka buat banda-banda ini waktu masa tarluang tapi tiada yang tunjuk ajar.
Back to top Go down
niche
Special Rank
avatar

Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kaligrafi   Sat Oct 25, 2008 8:41 pm

wah hebat kau ni... saya langsung tdk pandai kaligrafi nie... saya suka tp tdk pandai...
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kaligrafi   Sat Oct 25, 2008 9:01 pm

bukan hebat tapi kamahuan mau barajal bah.kata urang dulu-duuulu,tiada istilah tarlewat untuk barajal.tapi barajal kaligrafi ini perlukan kotelitian,sabab bila kita tulis,itulah sabanarnya selitan parasaan kita,jadi,ianya mositi kelihatan sangat sempurna.
Back to top Go down
niche
Special Rank
avatar

Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kaligrafi   Sat Oct 25, 2008 9:12 pm

kaligrafi ni mcm itu tulisan old english text kah?
Back to top Go down
orud
Paranormal Master
avatar

Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kaligrafi   Sat Oct 25, 2008 9:19 pm

Mungkin macam ini.

Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kaligrafi   Sat Oct 25, 2008 9:23 pm

ya,boginilah itu.saya tidak pasti ini tulisan apa.biasa saya tulis,saya guna itu bakarat.tapi,kaligrafi sina pun santik juga.
Back to top Go down
tompurinazow
Prebet
Prebet
avatar

Number of posts : 12
Registration date : 2008-10-20

PostSubject: Re: kaligrafi   Sat Oct 25, 2008 11:24 pm

saya suka..ada belajar masa sikula dulu. kawan2 cakap saya berlatih tulisan utk surat sinta.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kaligrafi   Sat Oct 25, 2008 11:57 pm

apa bah maksudnya itu kalingrafi ini? ha ha
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kaligrafi   Sun Oct 26, 2008 1:30 am

santik oo tulisan kaligrapi...... sia inda pandai ni.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kaligrafi   Sun Oct 26, 2008 2:23 am

Kaligrafi Tak Hanya Identik dengan Islam atau Al-Quran
Oleh : MUHAMMAD KODIM/SYIRAH
http://bhairawaputera.multiply.com/photos/album/28/Kaligrafi...


Jakarta- Ada pemahaman salah kaprah mengenai seni kaligrafi yang terus-menerus berkembang di Indonesia. Kaligrafi senantiasa diidentikkan dengan al-Quran dan Islam. Padahal kaligrafi awalnya adalah murni seni menulis indah.

Demikian yang disampaikan oleh Acep Zamzam Noer, sastrawan dan pelukis dari Tasikmalaya Jawa Barat, dalam forum Diskusi Multikultural kaligrafi By Jauhari Abdul Rosyad yang diselenggarakan di kantor Wahid Institute Jl. Taman Amir Hamzah, Matraman, Jakarta Timur pada Selasa, 22 Mei 2007.

“Karena itu saya mencoba meluruskan pengertian tentang seni kaligrafi yang berkembang di Indonesia. Kaligrafi di Indonesia itu identik dengan al-Quran, dengan Islam. Padahal sebetulnya awalnya adalah murni seni menulis indah. Dan tulisannya itu tidak terpaku pada huruf Arab saja, tapi bisa dari huruf Cina, Kanji Jepang, itu termasuk dalam kaligrafi,” paparnya.

Lebih lanjut dia menjelaskan bahwa seni kaligrafi itu sebenarnya sudah ada di dalam masyarakat Arab sebelum Islam datang. Waktu itu lebih dikenal dengan seni melukis indah. “Setelah ada penulisan al-Quran dengan huruf Arab itu, maka muncullah yang dinamakan kaligrafi huruf Arab,” tegasnya.

Dalam forum tersebut, Kang Acep yang bertindak sebagai pembanding mengkritik Jauhari yang terlalu berpijak pada ayat-ayat al-Quran dalam membuat kaligrafi. Karena itu ia menanyakan kenapa Jauhari selalu menggunakan ayat-ayat al-Quran sebagai sumber inspirasi karyanya?

Atas kritikan tersebut, Jauhari memberikan alasan kenapa dirinya selalu memakai ayat-ayat al-Quran. “Karena selama ini tema-tema dalam kaligrafi itu statis, dalam artian itu-itu saja. Karena itu saya menggunakan kaligrafi dari ayat al-Quran. Maksudnya agar ayat-ayat al-Quran itu bisa dimengerti oleh orang-orang lain,” jelasnya.

Forum yang dihadiri 30 peserta ini dimulai pada pukul 14.00 dan berakhir pukul 16.15 WIB. Dalam kesempatan ini juga, Jauhari memperlihatkan beberapa hasil karya lukisnya.

Karya kaligrafi Jauhari ini tampak bukan seperti karya kaligrafi umumnya, yang sekedar tulisan dimodel-model saja. Tapi ada tekstur-tekstur lain yang dia gunakan. Seperti kaligrafi yang diberi background wayang, ada latar belakang Mesir jaman Fir’aun. Terus ada kaligrafi hurufnya Arab tapi mirip dengan huruf kanji Cina atau Jepang. Jadi sekilas seperti tulisan Kanji tapi sebenarnya ayat al-Quran. [ar]
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kaligrafi   Sun Oct 26, 2008 2:45 am

itulah bah tu, mantang2 santik..... pd pikiran sia, itu samata2 tulisan santik sj baitu...... indada kaitan yg idup atau mati.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kaligrafi   Mon Oct 27, 2008 9:30 pm

itulah kalau urang tarlalu fanatik dingan agama,segala-galanya dikaitkan dengan agama.mana butul!tulis kaligrafi ini tidak buli ingatkan dengan agama,kalau asyik ingat agama,basa saja mana-mana kitab.sabab,kalau saya tulis kaligrafi pun,saya tidak ingat apa-apa,kasuali kosompurnaan apa yang saya tulis,tersimpang sikit itu pen pun tidak bulih.jadi,itulah saya sakap,mau tulis kaligrafi ini soporti mamparsambahkan parasaan kita di atas karatas dangan tulisan yang panuh maksud.
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kaligrafi   Sun Nov 16, 2008 4:24 pm



ini pun kira kaligrafi jugakah?atau suma lakaran ketika masa terluang?ini suma lakaran ball pen biasa saja ini,manalah mau sari gabus dari penutup butul wain mau buat mata pen.ada jugalah butul tumpung tapi tiada gabus.
Back to top Go down
orud
Paranormal Master
avatar

Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kaligrafi   Fri Apr 17, 2009 10:52 pm

Saya ingat meck ni ada sikulah sina kaini aah?

love atau dalam bahasa cina ialah AI, dan saya tinguk tulisan 'ai' tersebut memang di tulis dengan begitu baik sekali.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL
avatar

Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: kaligrafi   Sat Apr 18, 2009 11:35 am

Sia tdk pandai yg ni..ponografi buli..hehehe..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kaligrafi   Mon Apr 20, 2009 1:53 am

samalah, siapun inda pandai kaligrafi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: kaligrafi   

Back to top Go down
 
kaligrafi
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Art & Skills-
Jump to: