To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Hantaran Kawin

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Hantaran Kawin   Sat Oct 25, 2008 11:29 am

Zaman dulu2 hantaran kawin kdm macam “fixed”. Kalau kebiasaannya seunit gong dan selembar gonob (kain sarung), itulah jadi ikutan semua orang. Cuma jika pihak lelaki tidak ada gong, nilai gong itu akan diganti dengan barangan lain seperti beberapa unit tajau atau assesori lain. Hantaran ini fixed dan dimestikan kerana hantaran itu akan disimpan untuk dijadikan hantaran bila anak lelaki pula yang kawin. Zaman itu jarang orang yang minta lebih2 (tapi ada juga).
Zaman sekarang (zaman materialestik), hantaran kawin sudah tidak sekata lagi. Paling minimumpun RM7000. (barangkali cukup2 untuk kenduri kawin saja). Bagi saya, ini sudah memadai kerana yang penting ialah kenduri kawin. Namun lebih ramai di luar sana yang tidak sependapat dengan saya. Mungkin bagi mereka, inilah peluang untuk dapat tarik sebiji kereta baru!
Share pendapat anda dan kalau boleh kasi hint sikit berapa hantaran yang biasa di daerah anda sebab saya sedang cari bini…………….hehehe……untuk anak saya bah… Very Happy
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sat Oct 25, 2008 7:17 pm

ha ha ini tupik ada kawang dari KK ndak jadi kawing sumandaknya RM20 ribu hantaran. actually dia ada wang RM20 yg di kumpulkannya tetapi last2 dia bilang apa macam oh.. kita mati2 kumpul wang.. kawin saja terus pukai bah.. bagus kawin piliping RM98 mas kawin dan RM2500 belanja makan bayar sana-sini RM1500 termasuk sewa dewan.

so apa macam ni ahh? jan ikut tu kawang saya tu ahhh... bayar ansur2 pun bulih bah ha ha
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
paraivagas
Koperal
Koperal


Male Number of posts : 265
Age : 36
Location : Sabah
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sat Oct 25, 2008 7:27 pm

bush ko mau kawin suda ka?
Back to top Go down
http://www.sabahforex.com
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sat Oct 25, 2008 7:28 pm

sia ada tau 2 serita yg berian mo rm23k dan rm25k..... last2 dua2 inda jd kawin, masam bisnes anak pula..... kalou sialah, asal masuk balas2 ribu ringgit, masam mahal sdh sia rasa..... tp kalou 11, 12..... masam buli lg terima, lebi drpd itu inda sdh sia sanggup..... apa guna, lapas kawin turus jd miskin indada duit..... patut lapas kawin kao happy..... tp inda pula happy pasal indada duit..... abis itu duit yg dipinjam dr bank rayat.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sat Oct 25, 2008 7:30 pm

paraivagas wrote:
bush ko mau kawin suda ka?
antah2 kawang dia yg di kk tu si tuan bush sendiri, hihihiiiiii..... wah mo kawin sdh si gaman......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
surukan
Prebet
Prebet


Number of posts : 4
Location : kudat
Registration date : 2008-10-20

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sat Oct 25, 2008 9:08 pm

bushido wrote:
ha ha ini tupik ada kawang dari KK ndak jadi kawing sumandaknya RM20 ribu hantaran. actually dia ada wang RM20 yg di kumpulkannya tetapi last2 dia bilang apa macam oh.. kita mati2 kumpul wang.. kawin saja terus pukai bah.. bagus kawin piliping RM98 mas kawin dan RM2500 belanja makan bayar sana-sini RM1500 termasuk sewa dewan.

so apa macam ni ahh? jan ikut tu kawang saya tu ahhh... bayar ansur2 pun bulih bah ha ha

sy sukung tu...banyak cara lagi ba..minta kurang kurang ka, bayar ansur2 kasi tunda2 dulu ka kalau itu rm blm kesukupan....duit buli cari bila2...sumandak kalau suda talapas, apalagi kalau suda jadi milik urang pakai puluh2 ribu pun tida buli ambil balik sudah (kalau itu sumandak mata duitan mengkali la)...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sat Oct 25, 2008 9:35 pm

rm20k???? kalou sia pikir, kalou sdh pamili parampuan sdh minta begitu, bagus sia sari 2 bini, rm10k setiap satu, drpd buang rm20k utk pamili yg 'mansari' untung.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
tompurinazow
Prebet
Prebet


Number of posts : 12
Registration date : 2008-10-20

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sat Oct 25, 2008 11:13 pm

sap pogi kalau besinta sinta jangan kasi tunjuk kita urang banyak duit buku simpanan jgn sesekali bagi tengok. tunjuk abis kamu tu pokai pokai pokai dan pokai. kalau sumandak dan keuarga dari jinis mata duitan punya mimang tida tahan.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sat Oct 25, 2008 11:51 pm

pukutarap wrote:
paraivagas wrote:
bush ko mau kawin suda ka?
antah2 kawang dia yg di kk tu si tuan bush sendiri, hihihiiiiii..... wah mo kawin sdh si gaman......

ha ha ha kawang ku ini dari kondingau [keningau]... ada juga kawang ku buat macang ini di gombunan [tambunan]... kawangku di kinanam bilang pun ada masam ini... macang2 bah..

ku tanam sayul di kubul..uinah subul bah.. walau pun ndak ku pi sangkul... jual di pasal dapat ku pilak...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sun Oct 26, 2008 1:10 am

tompurinazow wrote:
sap pogi kalau besinta sinta jangan kasi tunjuk kita urang banyak duit buku simpanan jgn sesekali bagi tengok. tunjuk abis kamu tu pokai pokai pokai dan pokai. kalau sumandak dan keuarga dari jinis mata duitan punya mimang tida tahan.
kalou begini pula, bukan pula kana kasi murah berian, tp lansung inda mau itu urang tua anak dia kawin sama kao, hihiiiiii pasal indada duit.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
tompurinazow
Prebet
Prebet


Number of posts : 12
Registration date : 2008-10-20

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sun Oct 26, 2008 1:36 am

pukutarap wrote:
tompurinazow wrote:
sap pogi kalau besinta sinta jangan kasi tunjuk kita urang banyak duit buku simpanan jgn sesekali bagi tengok. tunjuk abis kamu tu pokai pokai pokai dan pokai. kalau sumandak dan keuarga dari jinis mata duitan punya mimang tida tahan.
kalou begini pula, bukan pula kana kasi murah berian, tp lansung inda mau itu urang tua anak dia kawin sama kao, hihiiiiii pasal indada duit.....

atukkoiii...berpura2 pokai baa (berpada pada)... Baru tau bakal mertua tu jinis urang macammana.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sun Oct 26, 2008 1:42 am

tp kalou pura2 pun nt itu urang tua inda kasi kawin juga sama anak dia...... hihihihiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Sun Oct 26, 2008 2:24 pm

ransak butul kamu serita pasan hantaran...tapi inda satu urang pun kasi hint sama saya barapa kabiasaan hantaran di kampung kamurang.
saya risau ah ini...kunun2nya anak saya yg sulung ada cewek dr tenom...tadi pagi tu sumandak talipun lagi di ruma tapi bukan saya yang sambut... uina ku bilang barani juga tu sumandak menelipun... maka baru seminggu dua anak saya kasi tau yang dia kanal tu sumandak... antah apa kira2 tujuan dia mau telipun sini ruma... barangkali dia yang mau merisik..hahaha...
yg saya risau ...kunun2nya keningau ini ada gaya masam mau jual anak bila santuh pasan hantaran.....
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 8:47 am

kamu urang pikir budaya mana yang "aku terima nikah si anu dengan mas kawin 80 ringgit HUTANG" bulih main hutang2 pula...hihihiii...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 10:20 am

kalou dlm lingkungan pemikiran saturang pemutung gata, sekitar rm8k - rm13k masam just nice..... itupun tingu tampat & urang..... kalou sana kg2, parampuan indada karaja tatap, kalou mo sampai rm10k tu mahal sdh.....

pasal yg main hutang2 tu, kadang2 tarpaksa juga.... suma misti timpu yg singkat sdh bayar abis.... tp patut kalou mo kawin, mo ambil anak urang jd bini, patut awal2 sdh kasi sedia duit, kumpul awal2, bikin malubah kalou mengutang...... sabap niat mo kawin tu sdh lama bah, bukan baru kamarin, so patut dr dulu lg sdh atur masamana dpt duit mo kawin.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 10:29 am

saya setuju dengan rm10k tu. kalau berian tinggi2 macam mau kasi susah anak sendiri bah sebab selepas kawin tu anak akan tinggal dengan laki dia. Kalau lelaki memang beduit nda apa juga. tap kalau setakat lelaki biasa2 saja... maai-patai cari duit untuk berian paham2 lah bah ...
bagi saya...budaya nikah ringkas (main hutang mas kawin lagi pada hal rm80 sj) inda bagus sebab tidak menggalakkan pihak lelaki berusaha.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 10:34 am

butul sakapan kao yorut..... yg mo kawin anak kita juga, jd patut lapas kawin yg memerlukan basar balanja, patut diurang masi ada duit, tp kalou sdh bayar berian mahal kawin, nt indada pula lg duit diurang..... mo loan bank rayat, inda dpt sabap baru sj loan utk kawin.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 1:44 pm

BEFORE

ha ha itulah ada orang yang berapa banyak mentua minta RM20 ribu kah, RM30ribu kah dia bagi saja....

TETAPI cheng..cheng..cheng....

AFTER

selepas kawing... mentua sakit kah, mentua perlukan wang kah.. apa-apa saja yang di perlukang mentua..jangan ambik kisah..

Ini adalah kisah benar. banyak terjadi di mana-mana.


KESIMPULAN

Perkawinan yang diciptakan oleh keluarga yang tidak ada nilai2 kemanusiaan, persaudaraan, rasa kekeluargaan, rasa muhibah yang tinggi, tolak ansur dan sebagainya termasuk rasa tamak akan hasilkan negatif semuanya..


Apa itu perkawinan?

Perkawinan adalah rencana Tuhan dan sudah tentunya perkawinan harus dalam LUNAS ETIKA YANG TUHAN HENDAKI dan tidak wajar Manusia merampas sewenangnya akan apa yang Tuhan rencanakan bagi umat-Nya.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 2:09 pm

masam butul juga..... mana2 yg masam ada tune2 jual anak, bermakna lapas itu anak kawin, bapa mama inda buli sdh minta duit..... pasal sdh 'jual'......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 2:30 pm

kesederhanaan adalah yang paling penting buat kita semua. perkawinan yang menyusahkan tidak berbaloi.. itu bermakna pekawinan dan cinta suci sudah di rampas sewenangnya oleh mentua dengan cara kebendaan.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 3:38 pm

bushido wrote:
kesederhanaan adalah yang paling penting buat kita semua. perkawinan yang menyusahkan tidak berbaloi.. itu bermakna pekawinan dan cinta suci sudah di rampas sewenangnya oleh mentua dengan cara kebendaan.

butul bush.... kesedarhanaan paling penting. hantaran talampau tinggi ada keburukannya tapi hantaran talampau randahpun ada keburukan juga. Yang lalaki sanyum lebarlah sabap inda kasi keluar duit banyak tapi..orang yang dtg kenduri banyak yang sakap2 inda kanyang..lauk sikit..heheheeee...
itu ari ada yg inda puas hati menghadiri kenduri kawin jiran..lapas tu dia sakap.. "mana sukup lauk, sapi yg diputung sebesar ini saja" turus dia bediri masam sapi ..tangan kasi cecah tanah masam kaki dapan lembu lah.. kisi nya tu lembu hihihiii....
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 7:39 pm

pd pendpt saya, hantaran kawin sepatutnya tiada unsur2 'penjualan' atau keuntungan.. ia sepatutnya bertujuan utk 'kerasmian' perkahiwnan shj, setakat utk perbelanjaan mengadakan majlis shj, dan sdh tentu biar lebih sedikit drpd tdk cukup... ia sepatutnya sesuatu pemberian kpd pihak keluarga perempuan dan bukannya suatu bentuk bebanan, satu pemberian yg berpatutan dgn mengambil kira kesinambungan atau keberterusan kekeluargaan selepas perkahwinan.. jgn lupa, perkahwinan bermakna pembentukan 1 lagi keluarga, dan si lelaki akan menjadi ketua keluarga, jd jumlah hantaran yg keterlaluan boleh menyebabkan si ketua keluarga kurang mengambil perhatian dgn hubungan kekeluargaan di pihak perempuan. Perkahwinan sepatutnya membolehkan sesuatu keluarga bertambah besar, tp faktor hantaran/berian boleh menyebabkan pembesaran sesuatu keluarga itu hanya secara teori shj...
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 10:21 pm

kita sakap bogini,mak bapak dirual sana yang ada anak sumandak itu mungkin susah hati mau basa kita punya idea ini.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Mon Oct 27, 2008 11:20 pm

meck_talika wrote:
kita sakap bogini,mak bapak dirual sana yang ada anak sumandak itu mungkin susah hati mau basa kita punya idea ini.

saya ada anak sumandak tapi saya inda susa hati dengan idea ini ... saya sendiri punya pandapatpun begini juga....hihihiiii...
yang penting kenduri kawin meriah...kanyang makan....
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Tue Oct 28, 2008 12:41 am

meck_talika wrote:
kita sakap bogini,mak bapak dirual sana yang ada anak sumandak itu mungkin susah hati mau basa kita punya idea ini.
indada masalah tu metalika, sekurang2nya diurang ada idea masamana yg 'ngam' pd pandangan babarapa urang...... indalah diurang dlm galap gelita maramas sana sini......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Hantaran Kawin   Today at 9:25 pm

Back to top Go down
 
Hantaran Kawin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Sabah - People, Cultures, Nature & Environment-
Jump to: