To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Adakah Fomula Tunku Silap?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sat Oct 25, 2008 11:35 am

Dikatakan bahawa british hanya boleh menunaikan hasrat tunku abdul rahman memerdekakan tanah melayu jika dia dapat menyatupadukan kesemua kaum di Malaya. So fomula tunku ialah parti perikatan yang terdiri dari umno, mca dan mic. Nampaknya pada ketika itu dia Berjaya. Tetapi fomula itu jugalah yang telah menanamkan sifat perkauman yang menebal di semenanjung sekarang. Dan lebih malang, parti perkauman itu pula telah menular di sabah (gara2 umno sabah).
Jadi, apakah fomula tunku itu silap? jika ya, adakah ianya boleh dipulihkan? Jika fomula itu bukan kesilapan, kenapa sekarang sudah timbul keributan mengenai kontrak social, akta perkauman, dsb?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sat Oct 25, 2008 12:19 pm

itu niat bagus tp palaksanaan inda bagus, sabap ada 'urang2' yg inda iklas mo wujudkan itu parpaduan...... katalah ada A, B dan C..... utk idup bagus2, samua diurang misti saling hurmat, iklas punya hurmat, bukan di mulut sj..... tp pikir2, butulkah diurang hurmat tu? mungkin si B dan C iklas, tp si A di mulut sj..... nah, asal sj ada 1 pihak yg inda iklas, main2 di mulut sj, ansur trus itu pormula..... bila si B dan C sadar yg si A pura2 sj, apalagi diurang pun rasa inda babaloi sdh sakap2 pasal parpaduan...... kana2 lagi si A basakap tarus tarang yg diurang 'lebi tinggi' dr diurang si B dan C...... buli nampak bah sikarang ni.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sat Oct 25, 2008 2:10 pm

jadi bagaimana yang di sabah ini...masam sudah tajangkit parkauman samananjung. (Yg pbs bukan parti perkauman pun suda dikategori sabagai salah satu drpd parti kdm). bulih dipulihkan ka ini hati rakyat yang condong kepada parti ikut kaum dia? Nampaknya sikarang..yg malayu-sabah (bumiputera Islam) dulu dlm pbs sudah ramai2 menyertai amuno... jalas sakali mentaliti diurang suda kana rasun parkauman+agama. masam mana mau perbaiki ini? bulih kah?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sat Oct 25, 2008 5:45 pm

salagi itu amuno ada sini sabah, salagi itulah mentaliti urang sabah palan2 kana ejes..... diurang mimang sakap kunun memperjuangkan parpadaun, kalou butul, kanapa sana samananjung parpaduan inda bagus? kanapa inda be ngam dingan bansa2 lain di sana? inilah yg dikatakan sakap inda serupa bikin..... samua pansingan pulitik sj.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sat Oct 25, 2008 7:26 pm

pansingang semua tu.. silap2 ada niat lain lagi..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sat Oct 25, 2008 7:31 pm

ya, pansingang samua tu...... pasal kuasa bah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sat Oct 25, 2008 10:01 pm

itulah bah.....suriiiigaa saya.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sun Oct 26, 2008 3:01 pm

pukutarap wrote:
salagi itu amuno ada sini sabah, salagi itulah mentaliti urang sabah palan2 kana ejes..... diurang mimang sakap kunun memperjuangkan parpadaun, kalou butul, kanapa sana samananjung parpaduan inda bagus? kanapa inda be ngam dingan bansa2 lain di sana? inilah yg dikatakan sakap inda serupa bikin..... samua pansingan pulitik sj.....

saya parcaya sakapan kau ini pukutarap. ini amuno sabah butul2 kasi pecah2 ini orang sabah ikut kaum... mudah2an tu amuno akan tumbang pada pr13 nanti.... saya harap juga supaya upko dan pbs akan keluar dari bn dan bersatu semula menentang umno pada pr13 nanti..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sun Oct 26, 2008 5:22 pm

kompom tumbang punya, kita tunggulah pru13..... pbs? ah salagi si huguan talou ada, jan araplah..... manjaga periuknya baitu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Sun Oct 26, 2008 11:27 pm

pukutarap wrote:
kompom tumbang punya, kita tunggulah pru13..... pbs? ah salagi si huguan talou ada, jan araplah..... manjaga periuknya baitu.....

dia mula suda sakap2 yg Tun Mahathir buli pbs time dia memerintah tu, tp segera dibidas pula oleh penghianat sabah, datuk haris. ujung2 inda ke mana juga tu serita.

ni masalah sekarang ni sebab urang melayu sndiri yg berusaha utk mnjadikan malaysia ni hak milik dorang bah ni. cuba klu kta imbas btul2, sblum pn melayu datang sini malaysia ni. lama suda tanah melayu ni mnjdi tmpt prdagangan dri india dn china. tentu lama sudah ada org cina india di sini ni. cuma kana tamba time british memerintah utk bkerja di ladang getah dan lombong2. tapi yg kena tmbah ni pula yg dibesar2kan menyebabkan org cina dan india bukan bumiputera.

yang betul orang KDM, Dayak di sarawak, dan org2 asli di semenanjung yg spatutnya bumputera malaysia bah ni. sebab kita yg asal di sini. patut2 ini malayu pun bukan bumiputera jg ni. tapi memandangkan kesultanan mereka yang 'menceroboh' masuk tanah melayu dan mewujudkan kerajaan 'melayu' di sini, maka wujudlah konon ketuanan melayu di malaysia. Seh!

Nota: Parti UMNO = Parti Untuk Mereka Ndada Otak.
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Mon Oct 27, 2008 1:03 am

butul sakapan kaoni dr.wewin...... drpd kajian, aliran dna adalah drpd borneo barulah ke samananjung..... barmakna, kita sini yg 'lebi' bumiputera drpd sana samananjung..... timpu hari saturang wanita parti garakan bg usapan yg bilang malayu juga drpd tampat2 lain di kepulauan nusantara..... aduinaaaaa pasang silat samua itu malayu mambantah, malas sampai riput2 pulis samua, masamlah inda butul.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Mon Oct 27, 2008 8:56 am

kamurang pikir orang2 umno sabah ini betul2 100% suka umno menapak di sabah atau sekadar menumpang kekuatan umno untuk terus survival pulitik diurang?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Mon Oct 27, 2008 10:06 am

mula2 dulu pasal mo kasi kala pbs baitu pasal usno indada power sdh...... sikarang pasal survival pulitik sdh, mo jaga periuk nasi..... lgpun kalou diurang mo lari, mo pigi mana..... masuk pkr, nah abislah kana kutuk seluruh malasia.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Mon Oct 27, 2008 10:47 am

sia satuju sakapan kao..mimang itulah tujuan diurang. Pbs time tu kuat butul..inda ada jalan mau kasi tumbang dia kecuali kasi masuk umno...tapi sikarang adakah umno betul2 kasi maju sabah? sikit2 adalah..tapi itu biasa2 saja...belum ada yang saya nampak betul2 "great impact" setelah umno menjadi kerajaan di sabah. macam tiada guna juga tu umno di sabah. PTI masih juga bertambah ramai.... Mad
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Mon Oct 27, 2008 12:42 pm

itulah si gapur sakap timpu ari, dia sakap sampai sikarang indadapun sebutir pasir yg menunjukkan itu peruntukan utk sabah yg kunun berbilion2 tu...... dia tanya adakah itu utk pansingan mo manang eleksen sj...... indada sana palimen yg barani jawap.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Mon Oct 27, 2008 1:30 pm

pakatan rakyat di wujudkan khusus utk hapuskan kuasa Amuno.. suatu hari nanti urang melaysia dingar saja sbutan umno terus mereka menggigil rasa mual dan muakkk..

cara si mahadil mau kasih jijik rakyat malaysia sama anual kunu ialah dengan tuduhan anual pi meliwat... dengan gaya2 kunun di mahadil pun hampir kena liwat buktinya si munawal yg pakistang itu mengaku di liwat si anual...

nah kalau urang pakistang yg di liwat kunu maknanya si mahadil yang pakistang juga tu..ada said efekk lah kali tu... kunu

uinah... kita kasi kubul itu amuno dalam sejarah milaisia nah.. pilakk mu.. ku mau..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
wewin
Lans Koperal
Lans Koperal


Male Number of posts : 151
Location : Tuaran
Humor : Life is a journey.
Registration date : 2008-09-11

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Mon Oct 27, 2008 5:02 pm

Hehehe... Harap2 la impiang kita utk menumbangkang UMNO di Sabah dan seterusnya Malaysia ni jadi kenyataang. hehe...
Back to top Go down
http://gerejamaya.blogspot.com
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Tue Oct 28, 2008 1:04 am

hihihihihii..... kita kasi kubul samua....... kita buli basatu padu bukang malalui amuno sj, bukang malalui be eng sj...... kita kasi kubul itu amuno sampai tinggalang...... biarlah apa yg kita impikang salama ini manjadi kanyataang......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Adakah Fomula Tunku Silap?   Today at 4:31 pm

Back to top Go down
 
Adakah Fomula Tunku Silap?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Politics-
Jump to: