To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Tue Dec 02, 2008 12:30 pm

tidak taulah kalau urang lain yang basa,tapi saya sangat sensitif sabanarnya kapada turutan atau pengaturcaraan di dalam ruangan bahasa malayu daily ekspiris.mungkin karana,penulis atau pantarjamahnya tarbiasa sakapan inggiris atau malayu satiap hari.saya ambil suntuh dari muka dapan daily ekspiris pada 24 november 2008,yang bartajuk,"BPR berhak sertai mana-mana serbuan".saya tingu di partangahan artikel itu saya tarbasa bogini...."bangunan parlimen saya mandapat maklumat merupakan bangunan kerajaan dan memang ada arahan di kawasan bangunan-bangunan kerajaan merupakan larangan untuk menghisap rokok"(petikan dari usapan pangarah BPR kunun)
persoalannya dari ayat ini,adakah seorang pangarah BPR tidak tau mana satu bangunan karajaan sehingga porolu mandapatkan maklumat sadangkan budak kisil pun bulih tau itu bangunan parlimen adalah bangunan karajaan?lagi,apa kata kalau seorang amai pigi saaana bangunan parlimen itu hisap sigup daun?padahal larangan suma pada nama rokok atau sigirit..
saya rasa penulis daily eksipiris porolu mengolahnya soporti bogini,...."kita tahu bahawa bangunan parlimen merupakan bangunan kerajaan dan telah diwartakan di setiap kawasan bangunan kerajaan dikuatkuasakan sebagai larangan merokok".pandapat saya,saya lebih faham kalau bogini.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Tue Dec 02, 2008 5:51 pm

uina...teliti betul ko ni meck...saya pikir penulis tu singaja kasi malu tu pengarah BPR.. itu sebabnya penulis berita (dan penyuntingnya sekali) inda ubah apa-apa ayat yang digunakan oleh pengarah BPR tersebut....hahahaa....
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Tue Dec 02, 2008 6:06 pm

bukan toliti butul bah tapi kan,alangkah bagusnya mambasa tanpa halangan pemahaman.rasanya,itu sakapan BPR diambil dari inggiris bah tapi diurang kasi translate turus kapada malayu tanpa momikirkan susunan atau olahan ayat,jadi masam mombingungkanlah itu sakapan.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Tue Dec 02, 2008 6:17 pm

Barangkali begitulah tu..diurang kasi tarjamah malayu. Reporter ini biasanya mengejar masa bah..jadi diurang lantak saja la.
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Tue Dec 02, 2008 7:05 pm

ishh orut,mana bulih itu dijadikan alasan.itu newspaper bukan untuk bahan sebaran jenaka atau borita mangarut.saya tingu kadang-kadang,sorita yang tarsiar di dalam daily eksipiris ini masam malampau impossiblenya bah.dulu,ada kes kamalangan korita dan molotup saaana dakat kampung kasapang,kuta belud.jarak dari pakan kuta belud lobih kurang 10 kilometer.tapi kan,daily ekspiris malaporkan,suma 3 minit saja itu bomba dan panyalamat sampai ke lokasi barkanaan dalam kaadaan jalan ular.kalau butullah bogitu,kita pujilah itu bomba dan panyalamat karana sontiasa borsedia di dalam kenderaaan bomba,tinggal mau jalan saja.malangnya,sorita di akbar tidak sama dengan mulut urang yang molihat,banyak urang yang nampak itu kajadian sakap,itu bomba mau 45 minit juga baru mau sampai...mana butul?reporter sapatutnya barhati-hati dengan kanyataannya.pambasa kita bukannya budak kisil lagi,jangan karana mau kajar sarita santik,sarita yang butul dijadikan karangan.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Tue Dec 02, 2008 7:33 pm

itu la makanya kita inda buli terima bulat2 apa yang nius piper sakap. apa lagi yg barkanaan dingan pulitik.....
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Thu Dec 04, 2008 9:59 pm

sabap itulah sia inda lansung basa itu page bahasa malasia daily express..... itu translator sia rasa inda pandai ingglis bah..... talampau banyak kali sdh sia detect lain di ingglis lain pula serita di bm..... mana yg butul? mana yg duluan kana tulis, bm ka ingglis? tp sia tingu, kalou di ingglis lebih banyak pakta, barmakna ingglis yg duluan kana buat. Lgpun daily express pemes bukan mukasurat bm nya..... parna juga babarapa kali sia tajumpa parkataan ingglis yg tetinggal inda kana delete di berita bm..... sdh lama sia inda basa bm daily express..... inda tingupun.... itu amah indon jiran yg basa.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Fri Dec 05, 2008 7:52 pm

butul itu,kadang bm dia tarasasul itu parakataan inggiris.ntak kosilapan mesin atau kosilapan urangnya.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Fri Dec 05, 2008 8:24 pm

mimang kesilapan urang, misin ikut sj apa yg urang mo buat.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Fri Dec 05, 2008 8:28 pm

mungkinlah,kosilapan urangnya yang kajar sarita best tapi sarita manjadi tida best.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Sat Dec 06, 2008 12:29 am

sabap tu sia lansung inda basa page bm.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Sat Dec 06, 2008 9:32 pm

saya basa-basa juga tapi itulah,sakadar mau tingu itu ruangan forum atau molihat tatabahasa ponulis yang ada sikulah tinggi,atau niat lain..mau barajal.tapi,masamana mau barajal bahasa malayu diurang kalau tatabahasa pun bogitu.....pandai lagi budak lulusan pmr saja.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Sat Dec 06, 2008 9:40 pm

tak lama lagi bahasa melayu daily xpiris macang ini mangkali hu hu hu

Anak: Pa, yayasan apa?
Bapa: Yayasan sabah.
Anak: Pa, yayasan apa?
Bapa: yayasan sabah bah..
Anak: pa, yayasan apa bah Pa?
Bapa: ehh nak, yayasang sabak bah, biking ku mengencang kau ini, di pukuul ku engkau tau

ha ha ha
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Sat Dec 06, 2008 10:17 pm

lusu juga bualan masam itu bush.ntah-ntah itu ponulis samua biasa sakapan bogitu...hahaa
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Sat Dec 06, 2008 10:32 pm

mangkali lah manalah tau..saya sondri pun ada tauk jugak bah he he he tuang geneler pukutarak pung bisain mengomongnyinya ha ha ha
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Sat Dec 06, 2008 10:40 pm

bushido wrote:
tak lama lagi bahasa melayu daily xpiris macang ini mangkali hu hu hu

Anak: Pa, yayasan apa?
Bapa: Yayasan sabah.
Anak: Pa, yayasan apa?
Bapa: yayasan sabah bah..
Anak: pa, yayasan apa bah Pa?
Bapa: ehh nak, yayasang sabak bah, biking ku mengencang kau ini, di pukuul ku engkau tau

ha ha ha
hihihihhiiiiiii..... inda lama diurang kasi masuk di daily express, lawak kita dulu.....

anak : ayah, ini apa?
bapa : siput babi...
anak : siput apaaa?
bapa : siput babiiii....
anak : siput apa?
bapa : siput babi naakkk......
anak : siput apa?
bapa : sipuklah babemuuuuuu!!!!! Apalah anak kao ni, sipuk babe pung enggak tao......!
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Sun Dec 07, 2008 8:31 pm

saya ingat itu bapa marah turus sakap,"siput babilah,babi"........
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Sun Dec 07, 2008 10:36 pm

Semua isu daily ekspris tu salahkah...kalu somua salah memang butullah penulisnya yang inda pandai. bagus lagi sya mangkali...saya kalu tulis butul-butul...sia butul-butul, butul ini..ha..ha..komplen urang pandai saja ha...
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Thu Dec 11, 2008 11:03 pm

hihihihiiiii samalah, sia pun kalou pasal kumpilin2 ni, aduinaaaa sialah yg paling sampin......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.   Today at 12:31 pm

Back to top Go down
 
bahasa malayu daily ekspiris sukar difahami.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Sabah - People, Cultures, Nature & Environment-
Jump to: