To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Tue Dec 02, 2008 6:53 pm

"Nobody is saying Christ was a fraud, or denying that He walked the earth and inspired millions to better lives. All we are saying is that Constantine took advantage of Christ's substantial influence and importance. And in doing so, he shaped the face of Christianity as we know it today."

itu adalah petikan dari kata-kata pengarang Da Vinci Code iaitu Dan Brown.antara kandungan filem itu adalah,menyatakan bahawa Jesus telah berkahwin dengan Mary Magdalene.selebihnya,Jesus sebenarnya tidak mati di kayu salib tapi melarikan diri ke selatan perancis.

tapi bagi saya,sedikitpun saya tidak mempercayai buku atau filem Da Vinci Code lakonan tom hanks.malah,saya anggap cerita berkenaan hanyalah konspirasi.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Tue Dec 02, 2008 7:38 pm

Mimang itu satu konspirasi...... sayapun 101 % tidak percaya hal yg demikian. Da Vinci Code adalah satu perbuatan yang jahat...barangkali mau mempermalukan kristian keseluruhan. Anyway, bagi kita, kita tidak semesti beri respond seperti mereka yang beri respond kapada filem fitna....
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Tue Dec 02, 2008 7:52 pm

mimang ini satu satu konspirasi... tapi kan, ia sebenarnya serita saja ba... mo kasi panas2 siapa2 yg berkenaan... tapi nda jadi panas... so gitu2 saja la tu serita. banyak versi dorang buli buat ba tapi versi tu kalau setakat mo bikin masam feritales... inda mengena tu pansingan...
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Wed Dec 03, 2008 11:25 am

saya paranah barbahas ini pasal sana SF dulu,ada yang menyokong sabab itu filem suma fiksen dan ada juga yang mangatakan kapada saya bahawa saya tidak paham apa itu sarita piksen dan bukan piksen.memang diurang pintar barhujah,tapi kopintaran kadang-kadang merujuk kapada satu topik tanpa kasan sabaliknya,itu silap.misalnya....
kita urang dewasa melihat ini filem sabagai fiksen dan bulih ditayangkan di mana-mana,kita bulih manaakul perkara logik dan tidak logik sabab minda kita talah diisi dengan pangatahuan tantang parkara torsobut.apa kata,seorang budak yang baru mangatahui filem torsobut,ditambah pula dengan pangatahuan agama ibubapa yang cetek,tidakkah ianya satu isu nanti yang budak itu akan sebarkan bahawa apa yang dia lihat dalam filem itu adalah benar sekaligus mempersenda agama urang lain?seorang budak kisil tidak akan paham apa itu fiksen dan bukan fiksen.jadi,malalui pm,saya sarankan urang-urang pintar itu supaya mambawa selonggok filem dokumentari dan filem aksi kapada seorang budak,dapatkah itu budak tau mana satu fiksen dan bukan fiksen.sabab,bagi saya filem dan buku Da Vinci Code adalah satu konspirasi yang sengaja diwujudkan oleh sasatangah urang yang talah hilang kaparcayaan tarhadap agamanya.mereka ini fanatik sabanarnya,kalau mereka dari agama lain,suda lama jadi pangganas.mereka sengaja mencambahkan ketidak percayaan kepada orang yang baru manganal agama Kristian,juga melunturkan iman manusia-manusia yang samakin pudar.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Wed Dec 03, 2008 7:15 pm

jan padulilah diurang tu...... tau kanapa diurang barabis butul mo kasi salah kristian? sabap mungkin diurang ni sabanarnya jalmaan saitan bah, hihihiiiiii..... banyak2 pilem diurang buli buat, kanapa mo pigi buat pilem yg diurang tau bikin singgung kristian? bikin heran kan..... itulah sia bilang diurang tu jalmaan.... si tom hanks pun jalmaan juga tu.....

kalou dlm kalas, siapa yg numbur 1 atau top2 dlm kalas, itu yg barabis urang mo kasi kalah..... masam 100m juga.... siapa sampin main bula, barabis urang mo kasi jatuh..... yg sana kunsit butul inda kana kasaupun..... yg buduh butul dlm kalas, indada hatipun urang mo kasi kalah..... jd, puin sia, kanapa barabis butul urang mo kasi jatuh kristian? hihihihiiiii..... pikir2kanlah..... biarlah diurang, sampai bila2 inda akan dpt kasi jatu kita......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Wed Dec 03, 2008 8:10 pm

tajam butul pamikiran ko pukutarap... ya butul juga, kan? Orang yg di atas sj yang menjadi perhatian ...untuk di kasi jatuh.....
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Thu Dec 04, 2008 10:50 pm

itulah tu, paling bagus kita rilek sj, kalou buli, kasi dingar juga diurang ini serita kita ni pasal yg di tampat tertinggi sj yg urang barabis mo kasi jatu..... supaya samua itu jalmaan saitan kesiwa pansingan inda manjadi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Fri Dec 05, 2008 9:02 pm

ya,di malaysia,barabis itu astoro kasi tayang itu filem Da Vinci Code.saya antar kumpelen supaya tidak ditayangkan.mungkin baaaaanyak yang antar kumpelen sabab itu filem masam tidak aktif sokotika disiarkan.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Sat Dec 06, 2008 1:16 am

maradang butul mungkin samua itu jalmaan saitan pasal kita rileks sj, inda pigi bakar sana sini..... inda pigi bom sana sini.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Mon Dec 08, 2008 5:28 pm

ya bah,saya ingat kalau astro kasi tayang juga,ingat mau kasi kumpelen saana niuspeper
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Mon Dec 08, 2008 5:53 pm

inda payah kumpilinpun dingan sondirinya banda itu tida ditayangkan bah.... inda laku juga itu.
Saya ada tingu tu history channel duulu.. dia bilang tu da vinci code tiada bukti, mimang buhung.
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Thu Dec 11, 2008 7:52 pm

dlm hidup yg berbilang bangsa, tradisi & keprcayaan, semua pihak seharusnya saling menghormati satu sama lain & tdk menimbulkan hal2 yg boleh menyinggung perasaan org lain. Sayangnya, sesekali timbul hal2 yg sepatutnya boleh dielakkan..
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Thu Dec 11, 2008 8:04 pm

meck_talika wrote:
"Nobody is saying Christ was a fraud, or denying that He walked the earth and inspired millions to better lives. All we are saying is that Constantine took advantage of Christ's substantial influence and importance. And in doing so, he shaped the face of Christianity as we know it today."

itu adalah petikan dari kata-kata pengarang Da Vinci Code iaitu Dan Brown.antara kandungan filem itu adalah,menyatakan bahawa Jesus telah berkahwin dengan Mary Magdalene.selebihnya,Jesus sebenarnya tidak mati di kayu salib tapi melarikan diri ke selatan perancis.

tapi bagi saya,sedikitpun saya tidak mempercayai buku atau filem Da Vinci Code lakonan tom hanks.malah,saya anggap cerita berkenaan hanyalah konspirasi.

Ada kemungkinan kah Penulis buku ini kena bayar oleh pihak2 tertentu..sehinggakan siasatan menyeluruh mengenai perkara ini adalah tidak berfakta, bohong dan agak mengarut.

Sampaikan yg tidak masuk akal itu bila ada pula beberapa penyimpan rahsia keturunan nabi isa (Priory of Sion)..dan salah satunya adalah michael angelo. bagaimana pun setelah di siasat2 lagi, rupanya penulis susur galur ini sebenar telah mereka reka perkara ini.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Thu Dec 11, 2008 8:06 pm

Sedikit sedutan dari wikipedia:

According to the novel, the secrets of the Holy Grail, as kept by the Priory of Sion, are as follows:

The secrets of the Grail are connected, according to the novel, to Leonardo Da Vinci's
work as follows:

  • Leonardo was a member of the Priory of Sion and knew the secret of the
    Grail. The secret is in fact revealed in The Last Supper, in
    which no actual chalice is present at the table. The figure seated next to Christ is not a man, but a woman, his wife
    Mary Magdalene. Most
    reproductions of the work are from a later alteration that obscured her obvious
    female characteristics.
  • The androgyny of the Mona
    Lisa
    reflects the sacred union of male and female which is implied in the
    holy union of Jesus and Mary Magdalene. Such parity between the cosmic forces of
    masculine and feminine has long been a deep threat to the established power of
    the Church. The name Mona Lisa is actually an anagram for "Amon L'Isa",
    referring to the father and mother gods of Ancient Egyptian religion (namely Amun and Isis).

A number of different authors also speculate about the possibility of Jesus
becoming a father. There are at least three children attributed to him, a
daughter Tamar, born before the Crucifixion, and two sons Jesus (the Jesus Justus from the New Testament) and
Josephes, both born after the Resurrection. Although their names are now part of
the common culture of conspiracy writers, only two decades ago, when The Holy Blood and the Holy
Grail
was written, the names were not mentioned. The royal descents that
lie at the heart of The Da Vinci Code mystery centre on the family of
Josephes, who is supposed to be the grandfather of Aminadab del Graal, first of
the "Fisher Kings". However
the genealogies that are quoted in Grail lore appear to record too few
generations, with children regularly being born to fathers in their 40s.


Last edited by alpha.wave on Thu Dec 11, 2008 11:11 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Thu Dec 11, 2008 8:29 pm

ini hanyalah satu seni kreatif bah ni... tetapi disebabkan pihak penerbit tahu bahawa sudah lumrah orang kristian tak ambil kisah sangat pasal ni sebab itu memang tak mengubah kebenaran...

tidak pun ada apa-apa kesan ni filem kepada orang kristian... saya rasa satan agak kecewa kerana pancingannya ndak menjadi lagi.. orang2 kristian ndak ada bikin apa2 bentuk kemarahan pasal ni... jadi satan rasa agak kecewa pancingannya tak mengena.... sudah lapuk bah ini umpan macam ni...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Thu Dec 11, 2008 10:25 pm

hihihihihiiiii merunta2 samua itu jalmaan saitan pansingan inda manjadi....... itu murid dia si tom hanks pun diam2 kesiwa tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Thu Dec 11, 2008 11:57 pm

Kempunan dia urang (si jelmaan syaitan ini). angan2 mo kasih iman org kristian guyang..bagaimana pun tuhan masih tidak izinkan.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Fri Dec 12, 2008 12:12 am

mimang kompunan tu gaman..... lapas ni diurang sari sara lain lg masamana mo kasi jatu ini kiristian..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Sat Dec 13, 2008 8:06 pm

ada lagi bah sara diurang itu,taulah,saitan pun pintar bah.pandai kasi urang idea untuk kasi manipulasikan pomikiran dan iman manusia.kalau kita tidak tabah,maka kita jadilah suicide-bomber...mangganas sana-sini.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Sat Dec 13, 2008 8:46 pm

Apa pun saya tinguk ini satu konspirasi yg terancang, tersusun dan begitu licik. sehinggakan pada penglihatan mata kasar dan tidak begitu teliti, cerita ini seolah2 benar.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Sat Dec 13, 2008 10:40 pm

dan sia parsaya, mimang ramai juga urang sini dunia yg tegugat pendirian gara2 pilem ini.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Sun Dec 14, 2008 5:51 pm

kolobihan diurang,pilem bukan satakat disukung dingan filem tapi disukung dingan fakta sajarah kunun,malah banyak ponulis yang tampil dingan testimoni diurang malalui buku manganai Jesus Christ.ada lagi ahli arkeologi yang mombuat andaian bahawa ponomuan batu tulisan abang Jesus lama dahulu.konspirasi itu wujud bila urang mula tidak parsaya.bila urang dapat monghidu bau duit dari pintu balakang fakta yang sobolum ini bulum paranah urang lain buat.jadi,sitakan buku sarta filem manjadi untung basar morika tanpa momikirkan dusa yang morika talah buat.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Mon Dec 15, 2008 7:29 am

Betut tu meck...... penerbit filem dan buku da vinci kode mimang untung bajuta-juta sebab ramai orang yang tertarik benda2 yg begini...seolah-olah satu penemuan baru bagi diurang. Tapi tuhan maha mengetahui ..... tuhan akan membalas perbuatan merika. pembalasan mengikut cara tuhan sendiri.....mungkin bukan balasan secara direct tapi sudah pasti akan ada 'sesuatu' ganjaran dari tuhan yang diurang dapat..........
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?   Today at 8:02 am

Back to top Go down
 
adakah buku dan filem Da Vinci Code satu konspirasi?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Religion-
Jump to: