To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 5 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 5 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Alat musik kaum Momogun.

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Alat musik kaum Momogun.   Wed Dec 10, 2008 11:56 am

Di era digital ini, alatan musik kaum Momogun semakin dilupakan tanpa ada usaha untuk memuliharanya. Jgn kata pandai memainkan alat2 musik itu, mungkin pernah dengarpun ramai sudah yang tdk prnah, yg lebih teruk lagi tidak pernah tengok itu alatan, lagi dasyat kalu tdk perbah dengar nama2 alat musik itu. Satu persoalan lg, kenapa tdk ada usaha untuk mengembangkan penggunaan alatan musik ini utk dikombinasikan dgn alatan musik yg regular spt gitar, sexophon, biola dn lain2 agar industri musik/hiburan Sabah/Mlaysia lbh kaya dan unik brbanding negara lain.

Utk alat musik Momogun ini, tinggal beberapa alatan yg biasa disebut, pernah didengar bunyinya...spt sompoton..itupun alatan ini(sompoton) lbh kpd dekorasi bkn lg digunakan sbg alat misik utk tujuan hiburan. Kaum Rungus mimang banyak alat musiknya, untuk tarian sumundai mongigol saja terdapat 5 unit alat yg asa untuk miagung iaitu:- 1. Sandangau 2.Gogolopison ( somponukul)3.Soludon 4. Pompo dan 5. Tontog. Alat musik ini boleh digabungkan lagi dengan 1set (3 unit) lagi alat iaitu Tavag yg caraia dimainkan dipanggil "mitogunggu". Selain daripada itu, terdapat juga alatan lain seperti Sundatang, Urali dan Uruding yg biasanya dimainkan sewaktu masa lapang ( dulu-dululah). Jd, perkara inipun nampaknya diancam kepupusan, hilang ditelan arus global. Apa kata anda??
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Wed Dec 10, 2008 8:49 pm

ada lagi satu alat musik momogun yang urang tua salalu pakai iaitu bungkau.alat itu suma kisil,ditiup sambil hujungnya dipetik masam gitar.tidak tau pula masamana itu banda mongoluarkan bunyi yang barlainan.suma urang lama saja yang bulih marasai kod musiknya.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Wed Dec 10, 2008 10:55 pm

sundatang bah itu yang kamu cakapkan ni kan meck?
gitar 3 tali itu bah kan?

kepada Rungkud:

memang saya mengalah kalau pasal alatan musik momogun ini. saya betul2 tak pandai..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
mataduitan
Prebet
Prebet


Number of posts : 45
Registration date : 2008-11-25

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Fri Dec 12, 2008 8:03 am

bukan bushido, bungkau ni kecil shj dirperbuat drpd kulit kayu 'polod', sejenis tumbuhan di hutan yg kelihatan spt kelapa sawit. Bungkau mcm itu alat bikin buat rambat. Sundatang lain.

Back to top Go down
mataduitan
Prebet
Prebet


Number of posts : 45
Registration date : 2008-11-25

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Fri Dec 12, 2008 8:06 am

BUNGKAU (Free Aerophone)

This jaw's harp is made from the outer skin of a palm known as polod among the Dusun/Kadazan. A skilful hand is needed to fashion a good one. They are commonly made throughout Dusunic areas.

The lamella in the centre is made to vibrate by striking the end of the instrument with the thumb. The vibrating strip makes very little sound by itself, but if held before the opened mouth, the player can gently magnify the sound by resonance. A wide range of frequencies can be obtained by varying the shape of the mouth and the position of the tongue.

When not in use, it is usually encased in and attached to a bamboo tube to keep it clean and free from damage.
Back to top Go down
mataduitan
Prebet
Prebet


Number of posts : 45
Registration date : 2008-11-25

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Fri Dec 12, 2008 8:15 am

kalau sundatang ini..

Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 4:53 pm

mataduitan wrote:
BUNGKAU (Free Aerophone)

This jaw's harp is made from the outer skin of a palm known as polod among the Dusun/Kadazan. A skilful hand is needed to fashion a good one. They are commonly made throughout Dusunic areas.

The lamella in the centre is made to vibrate by striking the end of the instrument with the thumb. The vibrating strip makes very little sound by itself, but if held before the opened mouth, the player can gently magnify the sound by resonance. A wide range of frequencies can be obtained by varying the shape of the mouth and the position of the tongue.

When not in use, it is usually encased in and attached to a bamboo tube to keep it clean and free from damage.

Yes exactly...bungkau is not sundatang...bungkau is TURUDING in Rungus..in Dusun???
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 8:36 pm

dlm dusun, kami panggil bungkau juga.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 8:39 pm

mataduitan wrote:
bukan bushido, bungkau ni kecil shj dirperbuat drpd kulit kayu 'polod', sejenis tumbuhan di hutan yg kelihatan spt kelapa sawit. Bungkau mcm itu alat bikin buat rambat. Sundatang lain.


dia punya 'tiwak' sedap sekali di makan itu pak? aduh kalau di masak santan campur pula daging lembu..duiii bini lalu depan sudah endah kenampakan..
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 8:46 pm

alpha.wave wrote:
mataduitan wrote:
bukan bushido, bungkau ni kecil shj dirperbuat drpd kulit kayu 'polod', sejenis tumbuhan di hutan yg kelihatan spt kelapa sawit. Bungkau mcm itu alat bikin buat rambat. Sundatang lain.


dia punya 'tiwak' sedap sekali di makan itu pak? aduh kalau di masak santan campur pula daging lembu..duiii bini lalu depan sudah endah kenampakan..


Ya butul tu tuan alpha moderator...tiwak polod ini sadap butul ini..tp jarang sudah dpt sb susah mau dapat kana cari dlm utan...bini limpaspunn tdk knampakan sudah hii..hii..tp kalu cewek limpas...tinggal itu tiwak polod itu...ha..ha..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 8:51 pm

kalau turuding dulu saya ada. bapa saya bagi dan setiap kali saya pergi sekolah saya bawa tetapi sampai nuvak itu turuding saya tidak juga saya pandai-pandai.. he he he

saya rasa Rungkud ada pakar sikit dalam hal ini...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 8:54 pm

alpha.wave wrote:
mataduitan wrote:
bukan bushido, bungkau ni kecil shj dirperbuat drpd kulit kayu 'polod', sejenis tumbuhan di hutan yg kelihatan spt kelapa sawit. Bungkau mcm itu alat bikin buat rambat. Sundatang lain.


dia punya 'tiwak' sedap sekali di makan itu pak? aduh kalau di masak santan campur pula daging lembu..duiii bini lalu depan sudah endah kenampakan..


Ya butul tu tuan alpha moderator...tiwak polod ini sadap butul ini..tp jarang sudah dpt sb susah mau dapat kana cari dlm utan...bini limpaspunn tdk knampakan sudah hii..hii..tp kalu cewek limpas...tinggal itu tiwak polod itu...ha..ha..

alphawaves wrote:


iya kasih tinggal itu polod dulu samantara waktu..pasal kalau bini anytime bulih di tinguk2..hehe
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 9:01 pm

bushido wrote:
kalau turuding dulu saya ada. bapa saya bagi dan setiap kali saya pergi sekolah saya bawa tetapi sampai nuvak itu turuding saya tidak juga saya pandai-pandai.. he he he

saya rasa Rungkud ada pakar sikit dalam hal ini...

Sia masa kecil mmg ada turuding dn pndai sikit kasi main...tp bla pg skolah mngah dn strusnya krja. turudingpun sudah hilang, skill mainpun sudah lnyap, malah bunyi turudingpun lama butul sudah sia tdk mndngarnya...ohh...alangkah indah nostalgia itu..a
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
mataduitan
Prebet
Prebet


Number of posts : 45
Registration date : 2008-11-25

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 9:39 pm

bungkau saya ada main masa kecil2 dulu, setakat main2 sjlah, tdk pandai. Macam berpuluh tahun sdh saya tiada dengar bunyi bungkau.
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 9:42 pm

Anyway..idea sdr. rungkud mengetengahkan alat2 musik KDM ini bagus sekali. dapat lah kita mengenali alat musik yg mungkin sama tapi tidak serupa mungkin dari segi sebutannya.
Back to top Go down
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 9:46 pm

betul, kalau boleh cuba dptkan gambarnya juga, masukkan sini forum.
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
bighorn
Prebet
Prebet


Number of posts : 76
Registration date : 2008-09-13

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 9:54 pm

idea yg bagus, kita boleh jdkan ilsf sbg ruangan informasi collection utk alat2 muzik kita.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 9:55 pm

Inilah sbahagian besar fungsi forum ini...banyak benda yg dpt kita bincangkan bersama. Sia prcaya banyak prkara yg kta dpt temukan ksimpulannya dlm forum ini. Dgn paduan idea yg mantap...msti kta dpt rumuskan sesuatu atau macam kes alat musik kdm ini...skurang2 ia mnyedarkan kita benda itu perlu dipelihara.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 10:11 pm

malah kalau ada yang mau jual alat-alat ini saya cadangkan sila masukkan dalam borneotrader forum ya...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 10:13 pm

ya, bagus ini idea2 kamu..... bagus butul.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 10:18 pm

nanti saya jumpa itu gambar saya kasi masuk sini... sedang saya cari2 gambar ni..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 10:19 pm

Jd, masing2 balik kg, sari ini alat2 ini...suba barajal mainkan ini alat...kalu ada lbh jual sama kwn yg minat sambil dpt mewariskan alat2 musik klasik momogun ini.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 10:42 pm

ya, samua ada hp kan yg ada kamira, nah jalan2 sana sini, tamu2, jumpa alat2 mujik, gambar dan kasi masuk sini......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sat Dec 13, 2008 10:45 pm

ambil gambar pun buli.. ambil terus pun he he ini ndak bulilah..

ini mujik tradisi saya blum tau lagi ni gamang..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Sun Dec 14, 2008 12:53 am

Utk sub-etnik rungus alat musik yg diancam kepupusan ada 3 iaitu Turuding, sundatang dan Urali, sia cuba cari nanti dkg, cuba bljar kasi main dn simpan 1 utk koleksi.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Sponsored content




PostSubject: Re: Alat musik kaum Momogun.   Today at 8:13 am

Back to top Go down
 
Alat musik kaum Momogun.
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Music & Entertainment-
Jump to: