To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 6 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 6 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Tips Dan Teknik Pemasaran Tanpa Kos Yang Berkesan
by SchulzCube Thu Nov 16, 2017 6:07 pm

» Jualan HOT Produk Resell Rights Kombo 2017
by xbest Mon Nov 13, 2017 9:28 pm

» Gempak! Jutawan App Guna ROBOT Jana Income Bertubi-Tubi
by xbest Sun Oct 29, 2017 12:57 am

» Produk Resell Rights 2017 yg TerLajak LARIS!!
by xbest Thu Sep 07, 2017 8:07 am

» Wabak Software Hantu Semakin Mengganas
by xbest Sun Jul 23, 2017 4:56 am

» Formula Tarik Rezeki 2015
by xbest Wed Jul 12, 2017 6:36 am

» Need a help!
by limau123 Wed May 31, 2017 2:19 pm

» Fatherís Day ahead
by ahkeok Sun May 07, 2017 10:49 am

» Mother's day is just around the corner. What to buy???
by ahkeok Tue May 02, 2017 7:44 am

» Contoh Soalan Exam Online Pegawai Penerangan S41
by xbest Thu Apr 13, 2017 8:15 am

» Seminar Tajwid Luarbiasa Edisi Ramadhan 2017
by xbest Sat Apr 08, 2017 6:13 pm

» Panduan Google Adsense Pertama Malaysia 2017
by xbest Mon Mar 27, 2017 9:06 pm

» Tyre chitchat
by tungkelly Mon Mar 20, 2017 1:11 am

» Tips Dan Panduan Cari Kerja Kosong Di Singapura Yang Lengkap
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:41 am

» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Sun Mar 19, 2017 7:39 am

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Wed Mar 01, 2017 12:50 pm

» Cara Menjimatkan Membeli Dari Kedai Perabot Murah China
by SchulzCube Sat Feb 11, 2017 10:40 am

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sat Jan 14, 2017 4:42 pm

» Hard to reach out the text
by nurulazzin Fri Dec 30, 2016 4:43 pm

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
November 2017
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
CalendarCalendar

Share | 
 

 butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 12:17 am

apa kumin2 kamu? apa yg sia tau, karajaan malasia masi bayar kira2 rm5000 satahun sama sultan sulu..... suba gia kita binsang2 pasal ini..... kalou sia, mimang masam susa sikit mo parsayalah.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 9:59 am

sultan sulu cuma memerintah di siring laut barangkali... Very Happy
Mana ada bukti? satu tiang istana sultan sulu pun tiada!.......hihihhiii
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 3:41 pm

atau sakapan sj..... inda parna pun masuk darat pasal takut kana sumpit urang2 momogun, apalagi memerintah, hihihiihihiiii..... ini british pun parsaya sj, turus bayar siwa..... bila bentuk malasia, malasia masi bayar siwa..... sikarang sulu bilang sabah diurang punya, bukti mana? takan itu jual2 segirit di kaki2 5 diurang punya bukti, lusukan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 4:04 pm

Satu lagi kalau betul Sultan Sulu pernah memerintah sabah..sudah tentu ada pen'sulu'an keatas org momogun dari segi linguistik. antaranya mungkin sebagai bahasa perantara didalam urusan pentadbiran.

bagaimana pun secara ringkas..jarang sekali pula orang2 tua dan ninik moyang kita dulu yg pandai atau fasih berbahasa suluk.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 4:23 pm

ya, lansung indada urang2 tua kita yg ada siri2 'pensuluan' masam kao sakap gaman..... tp kao masam ada sikit2 'pensuluan' gaman, kao pandai sakap sakapn diurang, hihihihiiiiii..... tp sia paling kompiden kao ada sikit2 'pengindonesian'..... hihihihihiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 5:01 pm

pukutarap wrote:
ya, lansung indada urang2 tua kita yg ada siri2 'pensuluan' masam kao sakap gaman..... tp kao masam ada sikit2 'pensuluan' gaman, kao pandai sakap sakapn diurang, hihihihiiiiii..... tp sia paling kompiden kao ada sikit2 'pengindonesian'..... hihihihihiiiii.....
aduiiii..peng'indunisia'an ini yg tidak tahan kawang..
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 5:02 pm

macam mau kasih pruvuk saya ohh ni si gamang.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 5:07 pm

hihihihiiiiii..... jangang mangancang kawang..... kita ni ada keturunang indong.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 5:11 pm

mana ada donk..saya enggak setuju..KDM tetap KDM..indon tetap indon..adatnya saja udah berlainan, apalagi kesamaan dari rupa paras dan warna kulit..jauh sekali deh!!!
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 5:24 pm

meste kao setuju tu kawang.....tengok, ramei itu kawang2 kita dr endong..... si bapa metalika, bapa rungkud, bapa sioksendiri pung semua dr endong.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 5:30 pm

oh iya..kalau macang tu saya pung dari endong juga lah. termasuk dengang diri mu sekali mr gamang.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 5:33 pm

hihihihiiiiii last2 mangaku juga si gaman dr indong, hihihihiiii..... tiuri pengindonesian terbukti butul..... hihihihiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator
avatar

Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 5:41 pm

tapi bukang saya satu urang gamang..metalica, rungkud dan siok pung dari indong juga..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 6:47 pm

Itu sultan sulu ...barangkali paranah menguasai sebuah jeti pendaratan ikan saja bah itu... Very Happy
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 9:23 pm

pemerintahan yang sulu jadikan batu loncatan utk menjual tanah momogun @ borneo utara pada british ialah kekuasaan sulu keatas suku bajau. suku bajau ini merupakan suku yang di perintah oleh sulu.

bagaimanapun ini hanya terjadi di kawasan laut sebab bajau sendiri pun bukan semua mau di perintah sulu. lagipun kalau bajau kota belud memang tak pernah di perintah sulu. bayar cukai pada sulu pun tidak ada.

bagaimana pula dengan Momogun? kalau di kudat sebelum kedatangan british dan penguatkuasaan undang-undang syarikat british tiada satupun kawasan pantai yang menjadi milik sulu mahupun brunei.

satu-satunya lanun yang mengambil kesempatan utk buat kawasan sendiri ialah Sarif Osman. sarif osman membina kawasan di pesisir pantai kawasan mogkorudu [marudu]. kawasan mogkorudu pada masa itu tidak ada penghuni momogun akibat perang sindaat mogkorudu. [sungguh pun tidak ada catatan sejarah ttg hal ini tetapi pengabadian nama tempat marudu ini yang berasal dari kata mogkorudu merupakan rujukan sehingga hari ini ttg kejadian ini.]
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
bushido
Kapten
Kapten
avatar

Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Fri Dec 12, 2008 9:24 pm

endak aku setuju kalau kita dari indun.. bukang begitu ceritanya he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Admin
Admin
avatar

Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Sat Dec 13, 2008 9:52 am

hehe saya terhibur membaca pos2 kamu... ya, saya juga tdk setuju sulu pernah memerintah sabah, mungkin itu yg mereka claim tp hakikatnya tdk. British ketika mencari kawasan dulu, sdh tentu dgn menggunakan kapal layar. Jd tentulah orang2 di pesisir laut yg mereka jmpa dulu yg mempunyai ketua mereka sendiri. Jd mungkin si ketua tadi mengaku bhw kawasan jajahannya luas, ditambah lg dgn 'kehebatan' atau 'keganasan' mereka di laut (kelanunan). Mereka sdh tentu akan mencari peluang bgmana utk mendptkan duit drpd pihak british... dipendekkan cerita, sebab itulah ada bayaran sewa spt yg kita semua tahu. Mungkin sdh tentu ada dokumen perjanjian, tp perjanjian terhdp daratan yg sebenarnya bukanpun milik sulu. Mcm kita mau jual tanah, kita ada pegang geran fotostat, sdgkan tanah bukan milik kita... so kira mcm penipuan jugalah, basalah org2 jenis mereka.
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal
avatar

Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Sat Dec 13, 2008 11:20 am

Yorut_orut wrote:
Itu sultan sulu ...barangkali paranah menguasai sebuah jeti pendaratan ikan saja bah itu... Very Happy
ya, sia satuju, mungkin ada 1 jeti tampat paking parahu sj bah diurang kuasai, itupun pasal indada urang mo kasau, sabap diurang jahat butul..... lanunkan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL
avatar

Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Sat Dec 13, 2008 4:16 pm

Yg sahih ialah pemerintahan sulu tdk brjalan secara sah di bumi sabah!! Plbagai pndapat sprt hnya memiliki pndrtan ikian, cari makan dgn dr pihak british dgn mngaggap sabah kpnyaannya, sultan brunai mghadiahkn sabah kpd sulu dsbnya adalah itu semua ada kmungkinannya dn boleh jd jg ini bukan prkara yg boleh disahkan sbg realiti. Yg pntg kita jgn skali2 brstuju dgn knytaan ini wlu ia merujuk sjarah krn catatan sjarah juga boleh manipulasi.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
x-spy
Lans Koperal
Lans Koperal
avatar

Number of posts : 183
Registration date : 2009-04-02

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Sun Apr 05, 2009 10:41 pm

org2 ini S*** sudah lah tidak berterima kasih dgn org sabah kerana membenarkan mereka menangkap ikan di perairan sabah..malahan mau mengaku pernah menjadi sultan sabah serta menjajah sabah konon..

Angan2 dia org ni telampau tinggi bah..ibarat cubaan menggapai bintang2 di langit..
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II
avatar

Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   Sun Apr 05, 2009 10:57 pm

durang tu mmg biasa dgn kehidupan yg tdk aman bah... mungkin mati kalau tinggal di tampat aman.. malah durang bangga tu kena cakap bangsa yg jahat..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?   

Back to top Go down
 
butulkah sabah parnah dibawah pemerintahan sulu?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: