To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Tue Jan 06, 2009 11:37 am

dalam adik beradik... mesti ada sorang yg inda berapa"cun".. ada saja hal yg dia bikin dan menyusahkan orang lain... inilah black sheep yg sa maksudkan. tapi betul ka ini? mesti ada ka?

pepatah melayu juga ada sakap.. dalam setandan pisang mesti ada yang buruk! hi hiii... ini macam sumpahan suda ni. ikut pengalaman saya, dalam keluarga saya sendiri inda da pula yg begini. tapi dlm keluarga org lain... kadang2 bukan satu tapi ramai... inda tau la.. an komen?
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Tue Jan 06, 2009 6:40 pm

Kalu adik beradik ayam...dipanggil gazapis (dlm bahasa rungus). Dan ramai yg mempercayainya demikian..antara kebetulan atau betul2, siapun kurang pasti. Mungkin jg disbkan kita agak suka membanding2kan kdudukn antara adik beradik..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Tue Jan 06, 2009 6:46 pm

tidak taulah kalau ada ini biri-biri hitam dalam institusi karualga kita sakarang.kalau dulu mungkinlah,maksud saya sawaktu adik-baradik si abel dan si cain.

tapi saya parsaya,belek sip ini sabanarnya satu tabu dalam masyarakat yang tartakan atau suma satu alasan karana tidak dapat mendidik kosomua anak-anak di dalam satu karualga.mungkin,salah satu anak di dalam karualga marasa tidak mandapat parhatian daripada ibubapa lalu mansari jalan lain yang dirasanya butul tapi sabanarnya salah.

taulah karualga sakarang,sibuuuuuk saja.sehari suma sampat tanya itu ini dangan seorang anak,yang lain masam tidak kana poduli.sabab itu,belek sip ini bukan hanya seorang dalam karualga,kadang banyak..lobih banyak daripada wait sip.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Tue Jan 06, 2009 6:50 pm

Silap2 dlm satu koluarga, satu sj wait sip...yg lainnya blek sip...sip dadah...sip panakau dn masam2 lg jenis sip..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Tue Jan 06, 2009 6:55 pm

tapi malu yang dibawa oleh belek sip ini basar saiznya kapada karualga..lagi-lagi kalau di kampung.borita lobih sapat torsebar daripada sms.di bandar?siapalah bah kisah kalau di bandar,jiran sabalah rumah pun tidak kanal.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Wed Jan 07, 2009 8:41 am

Ya bgtulah kadg2...balik pd black sheep ini...sbnarnyakan...org yg dianggap blak sip itu pd mulanya, tdklah bgtu sikap dia...tetapi oleh krn dia sudah dichop bgtu maka itulah yg jd, yg dia pamirkan pd keluarga dia dan masyarakat, tp pd masa yg sama kta mgharapkan org itu setara dgn org atau adik brdik yg lain. Tidak adilkan...kita tidak boleh mgharap org yg kita anggap sbgi penyangak itu brkelakuan sprt padri/imam/sami....kan.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Thu Jan 08, 2009 11:44 am

btul tu sarjan rungkud... kalau kali2 kana chop blek sip... lama2 yg putih pun jadi itam. mula2 inda berapa jajal tapi lama kelamaan... makin jajal, pasal bila dia buat jajal.. org akan bilang.."dia tu mimaaang...!" dan masam2 lagi anggapan yg di chop trus p dahi dia... kesian kannn..kan...kan..!!!
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Thu Jan 08, 2009 4:39 pm

kadang masalah dalam masyarakat kita inilah yang sangat mangambil tau pasal urang lain.tapi bagus juga,sokurangnya kita tau hal sokoliling kita.suma,tidak eloklah kalau kita take care pasal urang sokoliling kita hanya kapada morujuk parlakuan sosorang yang kurang elok.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Thu Jan 08, 2009 6:37 pm

Itulah pesennya sejak azali lg...kalu urg itu susa, tiada org ambil tahu, tp kalu org tu buat silap, semua tolinga, mata dn mulut mnyrang sama dia...suma org yg tau que sj yg buli brtindak rasional...tau bila, dimana dn pd siapa prlu brtindak bagaimana...tp, tdk ramai org yg bogini..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Fri Jan 09, 2009 3:45 pm

tradisi kampung bah katakan.......
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Fri Jan 09, 2009 8:07 pm

Adakah org yg tinggal di kg tapi mempunyai pemikiran KELAS PERTAMA? Kalu ada, prkara begini mgkn tdk brpa trjadi.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Sat Jan 10, 2009 7:22 pm

Saya pikir maksud black sheep ini penanggung kasalahan orang lain... buka begitu ka? Tapi yang kamu sarita ini mengenai perangai salah seorang ahli keluarga yang berbeza dari ahli keluarga (adik beradik) yang lain.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Sat Jan 10, 2009 7:35 pm

Konteks black sheep@kambing hitam ini agak umum jg ba maksud dia. Black sheep jg boleh trpakai kpd kes dimana seseorg itu merasakan dia dibuat punching back utk seseorg melepaskn diri dr satu2 isu. Macam kes Sairul, Azilah & baginda...inilah ni semua.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Sun Jan 11, 2009 11:34 am

oo.. kalau begitu saya faham lah... kasian juga org yg dijadikan black sheep ini, kan...
tapi saya pikir orang yang sanggup jadi black sheep ini sudah diberi ganjaran yang setimpal bah...kecuali kes yang dianiaya....
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Sun Jan 11, 2009 11:57 am

ya,kadang belek sip adalah suma bahan korban dari kasalahan urang lain atau,urang yang jadi korban itu memang berbaloi untuk digaral belek sip untuk dikorbankan sabagai pasalah atau penaggung kasalahan yang dia lakukan.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Sun Jan 11, 2009 2:31 pm

Ya...bgtu kesahnya itu. Berbalik pd cerita asal yg kes adik-beradik tu. Kalu zaman dulu...semasa kprcayaan kuno, kalu ada musibah dlm keluarga, yg jd sasaran yg ci blak sip ini, kononnya dia bawa sial dan sbgnya, yg sbnrnya cuma brpunca dr persepsi yg direka sndiri oleh ahli keluarga yg lain.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Noy Arscela
Prebet
Prebet


Female Number of posts : 52
Age : 32
Location : Kota Marudu
Registration date : 2008-11-11

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Mon Jan 12, 2009 1:37 pm

Memang istilah black sheep dalam family ni ada juga.
Macam pembawa sial gitu..tapi saya tidak percayalah soal begini.
Yang penting, ahli keluarga tu yang tidak berfikiran begitu, inda lah jadi tu black sheep.

Macam itu satu kawan yang saya kenal, adik lelaki dia keras kepala dia bilang.
Dari kecil, kena sayang, dimanja ibu bapa.

Jadi yang si kawan ni perempuan, kena sayang oleh saudara-mara dia.
Asal saudara-mara, auntie2 dia balik melancong, mesti ada ole2 utk dia, si adik inda da.

Jd bila besar, si adik ni memberontak. Soal kasih sayang tidak sama rata kunun.
Jadi penagih & pengedar dadah. Samseng jalanan..jadi tukang pukul.
Padahal masa kecil2 lagi, ibu bapa sayang tul sama dia.

Asal balik sekolah, kena kasi ingat, jangan ikut main sama kawan2 jahat, jangan ambil dadah..jangan memukul..sampai muak sudah si adik dengar ni nasihat.

Nah, itu lah bilang jangan selalu tegur. Makin ditegur, makin dibuat.
Macam anak2 kecil, kita bilang jangan panjat pukuk, tapi sana dia curi2 panjat juga.
Napa ah??
Back to top Go down
http://www.sabah.edu.my/itls07013
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Mon Jan 12, 2009 5:30 pm

Dah tabiat manusia bersikap songsang...yg baik malu mo buat, yg jahat jd kebanggaan.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Sponsored content




PostSubject: Re: dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"   Today at 3:45 pm

Back to top Go down
 
dorang bilang MESTI ADA "BLACK SHEEP"
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: