To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 kereta terlampau slow

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
AuthorMessage
ditabasan
Prebet
Prebet


Number of posts : 58
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 4:39 pm

tempoh hari di forum keningau, si pelawat ada mengatakan ttg hal ini... dan saya setuju, kereta di keningau terlalu slow kira2 40-50km/j shj sdgkan jalan apin2-keningau tu lurus betul... sepatutnya paling kurangpun 70km/j... saya tersenyum bila si pelawat mengatakan bhw pemandu2 di keningau masi baru belajar memandu kereta... hehehe... lucu juga.. saya sendiri bila mengalaminya, rasa geram betul.. kereta tuakah barukah, majoritinya slow...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 5:56 pm

he hhe... slow sabab dorang ada pengalaman langgar kuda ba itu. kebanyakkan org yg aksiden d jln apin2 keningau tu mesti ada kes langgar kuda. tau la kuda ni, tiba2 sja munsul depan kereta sambil berlari kensang...!
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 8:15 pm

ditabasan wrote:
tempoh hari di forum keningau, si pelawat ada mengatakan ttg hal ini... dan saya setuju, kereta di keningau terlalu slow kira2 40-50km/j shj sdgkan jalan apin2-keningau tu lurus betul... sepatutnya paling kurangpun 70km/j... saya tersenyum bila si pelawat mengatakan bhw pemandu2 di keningau masi baru belajar memandu kereta... hehehe... lucu juga.. saya sendiri bila mengalaminya, rasa geram betul.. kereta tuakah barukah, majoritinya slow...

Hehee..kereta yg lari trlampau slow memang macam menyakitkan jiwa, tp ada baiknya terutama utk mengelakkan kemalangan. Bukan stakat di keningau sbnrnya yg kereta2nya lari slow, di K/Belud dan jg Kudatpun sama terutama kenderaan kampung..pick-up atau lori. Jd brsabar sj lah ya...biar hanya lambat sampai daripda langsung tk sampai rumah..lg sedih.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 9:02 pm

betul tu, kalau terlalu slow, memang bikin meradang terutama sekali kalau jalan bagus.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 9:30 pm

sebenarnya kebanyakan laluan di jalan raya utama sabah asalkan perkampungan kelajuannya di tetapkan 40km - 60km,

bagi jalan raya yang bukan kampung jalan lurus yang tidak ada perumahan maka kelajuan yang di tetapkan adalah 70km-90km.

di tawau jalan raya sana paling laju pun 90km. lebih dari itu akan di saman kalau kena tangkak kamera jpj. jadi hati2 nanti di kena tangkak gambar kereta mu... he he he

kelajuan 110km-120km ada di semenanjung sahaja. di sabah belum rasmi lagi. tidak ada jalan raya yang sesuai dengan kelajuan itu di sabah. mungkin dari segi kelurusan jalan ada juga tapi di sebabkan kawasan itu adalah perkampungan dan ada faktor2 lain lagi maka paling laju yg ditetapkan secara rasmi di seluruh jalan2 yang ada di sabah adalah 90km/j
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 9:44 pm

sya diberitahu kawan saya yg jalanraya apin2-keningau adalah sepanjang 12 batu & jlnraya terpanjang & lurus di malaysia. Jika fakta ini betul, sdh tentulah agak keterlaluan perlahan jika kelajuan setakat 40-50km/j spt yg dikatakan oleh ditabasan. Ada siapa2 yg boleh sahkan fakta ini?
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 9:49 pm

niche wrote:
sya diberitahu kawan saya yg jalanraya apin2-keningau adalah sepanjang 12 batu & jlnraya terpanjang & lurus di malaysia. Jika fakta ini betul, sdh tentulah agak keterlaluan perlahan jika kelajuan setakat 40-50km/j spt yg dikatakan oleh ditabasan. Ada siapa2 yg boleh sahkan fakta ini?

aku ndak blum pigi sana lagi bah...
ada perkampungan kah itu sepanjang jalan tersebut? kalau ada perkampungan @ perumahan di sebelah kiri dan kanannya maka sahlah jalan itu paling laju pun 40km-90km.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 10:10 pm

saya suma sakali saja smpai koningau,itupun jalan dari tambunan..manalah saya tau apa nama jalan itu.
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 10:49 pm

hai, saya org keningau, memang jalanraya apin2-keningau lurus betul. Ad kg2 juga di sepanjang jalan tp masuk ke 'dlm' lg, tdklah di tepi2 jalan. Saya juga sebenarnya merungut juga kerana kereta slow betul di jalan yg bagus & lurus. Nt saya ambil gambar esok, saya akan masukkan sini forum. Saya hairan juga kenapa slow betul, saya tengok kereta bagus2 juga... perempuan lelaki sama sj... bukan semualah tp majoriti. Siapa2 yg pg keningau, bila di jalan apin2-keningau, nah cuba ingat perbincangan kita ini.
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 10:59 pm

jalanraya apin2 keningau mungkin talampau sempit.. betul ka? patut laaaama sudah si Pairin kasi upgrade ni jalan 2 lane utk setiap hala... ni tidak suda2 dia main pulitik.... paling2 tu payau di round about saja dia bikin...
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 11:05 pm

si pairin memang tdk boleh harap, tengok tambunan tiada apa2. Yg umno sini pula sibuk2 berpolitik sj, mau dpt nama sj. Saya setuju, jalan apin2-keningau sepatutnya 2 lorong utk tiap hala. Tp saya sendiri masih tdk dpt cari sebab mengapa org2 keningau memandu slow di jalan besar & lurus. Setiap hari saya akan memandu lebih laju & memotong mereka dgn harapan mereka akan 'tersedar' yg mereka terlalu slow, tp bila saya tengok muka, mereka relax sj spt tiada apa2 berlaku, hehehe.. bikin geram juga.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 11:10 pm

saya rasa mesti ada asasnya kenapa jalan raya seluruh sabah di hadkan kepada 40km-90km.

pertama grade jalan sabah ni adalah grade kambing bah keseluruhan di sabah.. jadi keluasan dari tepi jalan raya ke bahu jalan amat sempit...mungkin 8 kaki saja lebar itu bahu jalan...

kalau macam itu memanglah tak boleh di berikan had laju yg tinggi. Kalau pihak berkuasa simpan tanda 90km-120km apabila ada kes kemalangan dan ada soal siasat di jalankan maka akhirnya jalan itu akan di nilai sama ada jenis jalan itu layak utk kelajuan standard bagi 90km keatas atau tidak.

kalau akhirnya jurunilai mendapati jalan yang ada ini hanya sesuai utk piawaian kelajuan maksimum 90km saja maka yang kena saman adalah pihak jkr, jpj dan yang bekaitan lah itu...

so mungkin dari segi ini juga di berikan had laju yang demikian. Saya pernah bertanya dengan pegawai JPJ ttg had kelajuan yang maksima bagi jalan raya seluruh Sabah ini.. dan Pegawai tersebut mengatakan bahawa seluruh jalan raya utama sabah yg menghubungkan bandar ke bandar had laju maksimanya adalah 90km/j dan itu adalah Mandatori bagi jenis jalan di seluruh negeri Sabah.

itu sebab lebih 90km nesti kena saman punya kalau kamera jpj tangkap gambar..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 11:14 pm

gontulak wrote:
si pairin memang tdk boleh harap, tengok tambunan tiada apa2. Yg umno sini pula sibuk2 berpolitik sj, mau dpt nama sj. Saya setuju, jalan apin2-keningau sepatutnya 2 lorong utk tiap hala. Tp saya sendiri masih tdk dpt cari sebab mengapa org2 keningau memandu slow di jalan besar & lurus. Setiap hari saya akan memandu lebih laju & memotong mereka dgn harapan mereka akan 'tersedar' yg mereka terlalu slow, tp bila saya tengok muka, mereka relax sj spt tiada apa2 berlaku, hehehe.. bikin geram juga.

bagi saya.. saya puji pemandu di kawasan keningau kalau macam itu... Apa yang saya baca di surat khabar ialah pemandu asing dari indon yang selalu membuat hal di jalan itu dan mereka memandu jalan raya macam jalan raua itu miliknya sendiri...

itu yang saya dapat dari surat khabar dan cerita2 dari kawan ttg keadaan jalan di sana
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 11:16 pm

tp dgn jalan yg lurus, aspal, speed 40-50km/j memang terlampau slow, cuba alaminya bila berkesempatan dtg ke keningau. Saya yg org keningau pun merungkut juga.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sat Feb 07, 2009 11:25 pm

maknanya kalau majoriti macam itu bermakna mereka punya cara lah bah.. tidak juga masalah bah itu... tapi terpaksalah buang minyak lebih kerana pakai gear rendah @ tidak laju di kawasan yang begitu...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Sun Feb 08, 2009 12:29 am

niche wrote:
sya diberitahu kawan saya yg jalanraya apin2-keningau adalah sepanjang 12 batu & jlnraya terpanjang & lurus di malaysia. Jika fakta ini betul, sdh tentulah agak keterlaluan perlahan jika kelajuan setakat 40-50km/j spt yg dikatakan oleh ditabasan. Ada siapa2 yg boleh sahkan fakta ini?

Masih ndak puas hati lg.. Smile

Tp betul...jln apin2-keningau memang lurus dan kepanjangannya memang agak jauh, mengalahkan jln tempasuk di K/Belud, malahan boleh dilihat dari udara sekiranya kita menaiki pesawat dari KK ke Sndakan/L.datu. Jd utk pngguna jln raya yg slow betul tu, kasi lajulah sikit kan... Very Happy
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Mon Feb 09, 2009 7:31 pm

yalah, kasi laju sikit, masam slow tu kalou 50km/j sj di jalan lurus..... itu jln apin2 keningau mimang lurus tu, panjang lagi.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Mon Feb 09, 2009 7:37 pm

kamu tau kenapa ndak boleh laju kunu jalan di sana?

ada hantu kasi gelinsir itu ruda kereta bilang kalau laju.. patutlah mereka ndak berani kasi laju... ada kawan bilang pernah kasi laju sana... sekali nopo nga masam itu graviti bumi tarik itu kurita dia bilang...

entah membohong saja kali tu... mangkali itu hantu tarik dari belakang itu kurita.. cubalah dii itu hantu tarik tu kereta pigi depan mesti laju 120km/j he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Thu Feb 12, 2009 10:19 pm

nah, ini jalan apin2 keningau yg lurus betul tu... tengoklah, sejauh mata memandang lurus... inilah jalan yg kereta slow betul sini keningau. Nt sya masukkan lg gambar lain.

Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Thu Feb 12, 2009 11:18 pm

nah ini pula ke arah pekan apin2, di atas tu ke keningau.. lurus kan, tdk salah saya sepanjang 12 batu tu..

Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Fri Feb 13, 2009 7:14 am

wa... santik ooo ni gambar. nampaknya jalan tu mimang lulut oooo.... mcm ini buli palayang 120 km/j...
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Fri Feb 13, 2009 7:15 am

bushido wrote:
kamu tau kenapa ndak boleh laju kunu jalan di sana?

ada hantu kasi gelinsir itu ruda kereta bilang kalau laju.. patutlah mereka ndak berani kasi laju... ada kawan bilang pernah kasi laju sana... sekali nopo nga masam itu graviti bumi tarik itu kurita dia bilang...

entah membohong saja kali tu... mangkali itu hantu tarik dari belakang itu kurita.. cubalah dii itu hantu tarik tu kereta pigi depan mesti laju 120km/j he he

bush, saya pun ada dangar ni serita masa duuulu... sekitar awal 70an... dorang bilang ada songorib, kalau tingu dari atas bukit kunun buli nampak ada satu lampu yg tiap2 malam akan berjalan atas jalan ini, membubut kerita dan banyak lagi... iiiiii takut ooo... Twisted Evil
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Fri Feb 13, 2009 7:06 pm

Ini macam termasuk dlm cerita paranormal kalu bgini. Sia rasa, selain dpd faktor benda paranormal...faktor formasi jlnpun mungkin menyumbang kpd terjadinya kemalangan sekiranya memandu lbh laju. Apapun, pilihan memandu perlahan utk keselamatan nyawa lebih baik..hihiii.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Fri Feb 13, 2009 8:42 pm

betul jugalah keselamatan nyawa lebih baik, tp kelajuan yg terlalu slow dgn jlnraya begitu tdk ngam juga, cuba try esok speed 40-50, tengok mcmana... hehehe... saya kalau drive biasa2pun 70-80km/j sdh... boleh tau tu kalau driver dr luar atau yg sdh biasa di tempat lain, mereka drive lebih laju drpd 40-50km/j.. hari ini saya hon satu kereta myvi yg masih baru, driver lelaki, tp aduuhhhh.... saya tengok meter, sekitar 40km/j sj... bila saya potong terus saya hon dia... dia tengok saya sj mcm tiada perasaan apa2...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Fri Feb 13, 2009 10:39 pm

Mgkin dorg mo menikmati sepenuhnya jlnraya yg lurus...itu sb pandu slow. Mungkin jg dorg ini ada ilmu kura-kura...hihii..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Sponsored content




PostSubject: Re: kereta terlampau slow   Today at 5:50 pm

Back to top Go down
 
kereta terlampau slow
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 8Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Districts in Sabah :: Keningau-
Jump to: