To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 tambunan tiada apa2

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: tambunan tiada apa2   Sat Feb 07, 2009 11:21 pm

tambunan & keningau dekat sj, org2 tambunan kalau berurusan, mereka pg ke keningau. Di tambunan famous dgn tvrcnya sj, kedai2 pun beberapa baris sj, 1 bank sj alliance. Apa si pairin buat? sdh berpuluh tahun, tempat sendiri tiada apa2, pdg golf sj, tp padang golf rakyat buat apa? tanam padi? main bola?
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Sat Feb 07, 2009 11:28 pm

ya kan... tambunan mimang inda da apa2 sampai sekarang.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Sat Feb 07, 2009 11:33 pm

kalau pairin tidak kasi maju pekan tambunan masih boleh maaf lagi mangkali.. tapi kalau dia tak bikin jalan, dia tak ada kemudahan pertanian yang dia buat... tidak ada jabatan penternakan berikan bantuan dan sebagainya yg berteraskan amalan aktiviti ekonomi di sana... saya rasa itu sudah keterlaluan...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Sun Feb 08, 2009 12:05 am

Kalau ndahulunya semasa zaman kegemilangan PBS, memang kita merasa bangga dgn pemimpin kita terutama Pairin sehingga digelar Huguan Siou. Ttp mengapakah mereka behenti menjadi org yg kita sanjung, sehingga kata2 sanjungan kita itu bertukar menjadi kata2 celaan. Bukan salah kita, kita cuma meluahkan perasan yg memberi mesej bahawa pemimpin perlu terus menjalankan tanggungjawab. Nampaknya, kita tdk lagi memiliki pemimpin yang berwibawa tetapi kebanyakannya hanya pemimpin boneka yg hanya dp dijadikan perhiasan.

Kalau seorang pemimpin tdk dpt berbuat apa, apa lagi kita yang hanya rakyat biasa tanpa sebarang kapasiti dan kedudukan utk memenuhi apa yang dikatakan keperluan. Saya terakhir pergi ke Tambunan ialah tahun 1997. Dan mengikut lapuran tompinai gontulak ini, rasanya belum ada perubahan ketara sehingga saat ini. Persoalannya, ke manakah agaknya wang negara disalurkan tdk sprt lakun layar maha hebat para pemimpin yg sentiasa dibuai fantasi kehidupan dunia fana. Agak mengherankan kalau tempat kelahiran seorang pemimpin agung sama tara dgn daerah lain di Sabah ini.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Mon Feb 09, 2009 7:46 pm

mungkin durang ndak ada kuasa sudah bah.. mereka sudah cukup makan... suara rakyat ni mana datangkan wang pun... tapi kalau tumpang kapal bn dan makan minum sana semua percuma.. bahagian senri-senri dan masing2 ada habuan senri2 sudah tentu mereka cool...

banyak cool durang tu.. coolau betul durang ni..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Mon Feb 09, 2009 10:34 pm

tiada pula daerah ranau ini kan,siapa dari ranau di antara kita?bukan apa,saya ingin berkongsi sedikit dengan bahasa dusun ranau sabab ada parsamaan sebutan dusun tempat kami.misalnya bangkad(baju).malah sebutan kata nama lain adalah sama soporti turongou..dumarun...banyak lagi tapi saya tidak ingat.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Mon Feb 09, 2009 10:37 pm

bangkad = bongkud

bongkud ni sebutan dusun ranau kali tu..
kalau bangkad itu sebutan dusun keningau..

kalau ndak silap lah..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Mon Feb 09, 2009 10:39 pm

bangkad(banat dalam rungus kan?).dusun tindal dan lotud di kb menyebutnya garung dan ada yang menyebut dengan nama yang lain-lain terutama kawasan tempasuk.
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Mon Feb 09, 2009 10:45 pm

Banat - baju yg baik lelaki mahupun perempuan boleh pakai. macam T-Shirt lah dll
Bvadu - Baju rasmi lelaki seperti baju lelaki dalam avatar saya itu. itu adalah Bvadu.
Kinolowodit @ Kinolovodit - Baju rasmi lelaki yang kedua. serba hitam, putih dan ada emas. Ini pakaian rasmi yg di rekabentuk oleh pereka Rungus sekitar penghujung tahun 1880-an.

yang seterusnya pakaian wanita biarlah Rungkud pula yang jelaskan...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Tue Feb 10, 2009 12:17 pm

ba admin... buka ka tred ranau pula... ada permintaan sda ni. Laughing
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Tue Feb 10, 2009 9:22 pm

bushido wrote:
Banat - baju yg baik lelaki mahupun perempuan boleh pakai. macam T-Shirt lah dll
Bvadu - Baju rasmi lelaki seperti baju lelaki dalam avatar saya itu. itu adalah Bvadu.
Kinolowodit @ Kinolovodit - Baju rasmi lelaki yang kedua. serba hitam, putih dan ada emas. Ini pakaian rasmi yg di rekabentuk oleh pereka Rungus sekitar penghujung tahun 1880-an.

yang seterusnya pakaian wanita biarlah Rungkud pula yang jelaskan...

Utk pakaian tradisi kaum wanita rungus agak banyak:- 1. Banat tondu 2. Rinugading/linongkitan (skirt)3.Lungkaki 4.Orot 5.Saring ( ada kimo, batakan dll-bahagian tangan) 6. Ganggalung,tinggol dll ( di leher) 7. singal, titimbok (bahagian kepala).
Sia rasa ada lg yg belum disebut, tdk dpt diingat semua kecuali ada seorg sumandak (sumuni dlm bahasa rungus) yg lengkap berpakaian baru kita boleh sebut satu satu.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 1:10 am

saya pun tidak ingat juga... lupa-lupa ingat...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 11:53 am

sia tingu pun mimang tambunan indada apa2..... sia heran juga sampai sikarang panatik butul diurang sukung si huguan talou..... kawan sia di tambunan bilang, kalou ada apa2 urusan, tarpaksa pigi keningau..... lusu jugakan di daerah sendiri inda dpt buat.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 12:34 pm

Kalu tempat yg ada pemimpin agung sprt Tambunan tdk ada apa2 pembangunan..bayangkan bg daerah yg tdk mempuyai pemimpin yg tough/strong. Tp, sbnarnya, bukan persoalan ada pmimpin agung ka tdk...sekiranya wakil rakyat bekerja secara bertanggungjawab dan peruntukan setiap kawasan pula diagih dgn betul, sia percaya banyak kaw.boleh maju meskipun dgn hanya ada pmimpin biasa.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 8:32 pm

gontulak wrote:
tambunan & keningau dekat sj, org2 tambunan kalau berurusan, mereka pg ke keningau. Di tambunan famous dgn tvrcnya sj, kedai2 pun beberapa baris sj, 1 bank sj alliance. Apa si pairin buat? sdh berpuluh tahun, tempat sendiri tiada apa2, pdg golf sj, tp padang golf rakyat buat apa? tanam padi? main bola?

nanti marah ohh kawang c gamang PT sana sf kana sakap2 ini tambunan enda maju..hihihi..
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 9:30 pm

Rungkud wrote:
Kalu tempat yg ada pemimpin agung sprt Tambunan tdk ada apa2 pembangunan..bayangkan bg daerah yg tdk mempuyai pemimpin yg tough/strong. Tp, sbnarnya, bukan persoalan ada pmimpin agung ka tdk...sekiranya wakil rakyat bekerja secara bertanggungjawab dan peruntukan setiap kawasan pula diagih dgn betul, sia percaya banyak kaw.boleh maju meskipun dgn hanya ada pmimpin biasa.

pemimpin talou ndak pernah balik di kampung bah... huguan talou@ si tanggang dusun bah kali tu...

teringat saya tu maling kundang he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 9:34 pm

tp masamana, mimang tambunan indada apa2...... 1 bank alliance sj, tvrc..... patung palawan yg basar sana tamu..... apa lg? oh ya ada padang golf lg tp urang kg inda pigi main sana..... kalou ada urang tambunan yg marahpun, inda kisahlah, butul jugakan.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 9:45 pm

ok jugalah bah kali tu sebab itu urang tambunan pun puas hati juga. durang diam-diam saja pun.. kita pulak yang bising..ni he he

lainlah kalau sumandak dari tambunan ada lagi hal sikit mau biji bodi.. yang kita ni kan pukutarap.. habuk pun ndak ada bah.. nanti tasinggung irang tambunan kita bising2 ni he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 10:22 pm

butul juga tu tuan bush, antah2 urang2 tambunan mimang suka kaadaan begitu..... suka yg kalou ada urusan, pigi jauh2 sana keningau...... suka yg kalou ada mo beli apa2, pigi kk atau keningau membeli...... sabap kalou inda suka, sdh lama diurang buang si pairin bah kan..... hihihihihiiiii..... kita pula yg sibuk2 padahal urang2 tambunan enjoy keidupan diurang begitu......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 10:30 pm

ha ha ha... mungkin apa yang kita lihat masam ralat @ error di sana.. rupanya satu perkara yang selesa bagi mereka...

mungkin semua itu adalah sara-sara menikmati hidup juga... boleh jalang-jalang sana kondingau, sana ranau atau sana key-key...

kalau ndak sukup lagi pi sana sandakang atau sana lahag gatu atau di tuwou @ pari-pari bilang si kawang..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 10:58 pm

ya, hihihihiiiii tesilap pula kita ah...... masamana diurang buli idea begitu ah, inda pula kita tepikir...... 1 sara masamana mo enjoy, mo jalang2..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 11:02 pm

jalang-jalang sari makang... terpaksa sudah sebab huguan ndak biking apa-apa...

baik rasanya mengenjoi sana daerah urang lain he he ndak ko di kenal orang he he
uinah marah nanti kawang ku dari Tambunang ini kalau dia tebaca ini postingang ku ini..
merasa di perli nanti durang..he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 11:05 pm

Apapun para pemimpin tdk seharus melihat keadaan ini sbg baik pd rakyat...ini adalah perkara yg dianggap menyusahkan rakyat. Pairin sudah diam2, maximus sobuk sana KL, tambunan tdk pernah injak lagi k.marudu kawsnya...tdk dijengah..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 11:08 pm

maximus hebat manamus tanah di marudu... dia di kehel pun duduk di kerusi empuk... bangunan pensakar langit ada di sana... ndak lah dia ingat sulap-sulap yang ada di kawasan dumpas, sonsogon, paitan, kirangavan dan sebagainya di marudu....

bagaimanapun taktiknya berjaya juga mesra rakyat...ho ho ho
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Wed Feb 11, 2009 11:19 pm

ya, rayat tarpaksa pigi daerah2 lain utk buat urusan pasal pemimpin sendiri indada buat apa2 sana tambunan..... tp sia rispik butul urang2 tambunan, sabar mananti dan satia sama pemimpin, waloupun indada apa2 dibiking, kasatiaan inda akan luntur..... Smile
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: tambunan tiada apa2   Today at 3:47 am

Back to top Go down
 
tambunan tiada apa2
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 6Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Districts in Sabah :: Tambunan-
Jump to: