To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 lagu dusun,dilema lama dan baru

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 7:01 pm

saya lihat perkembangan lagu dusun walaupun tidak sekerap mana.kadang dengar disc atau mp3 dari kawan.apa yang saya dapat simpulkan adalah tentang penyanyi lama seperti kimin mudin,john samod dan clarice john matha.nampaknya,mereka memilih sedikit demi sedikit evolusi kemalayuan dalam lagu.kenapa?sedang penyanyi seperti linda nanuwil,felix agus,lidia kalidin..masih menyanyikan lagu dusun.orang lama tidak menjadi contoh untuk memperkenalkan budaya bangsa tapi sekadar mencari nama dan pujian dari orang asing.paling memalukan adalah lagu dari clarice john matha yang bermula(tidak berapa ingat)..."tinggi-tinggi gunung kinabalu.........".saya tidak tahu langsung motif lagu,tema malah mesej lagu yang disampaikan.dan sewaktu saya di semananjung,seorang lelaki melayu bertanya kepada saya begini,"lagu ini tentang apa ni ha?"saya lebih suka bait-bait puitis lagu dari george lian.ayat yang sangat teratur.harap penyanyi lama dusun tidak terikut dengan aktiviti penjualan nilai bangsa.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 7:13 pm

tinggi2 gunung kinabalu tu lagu si kimin mudin..... sia paling inda suka kalou lagu dusun tp sampur sama malayu..... kalou samua malayu indapa juga..... dan ada 1 lg stail diurang sikarang, kisit atau cd dusun tp ada sampur 1 lg malayu saaaaannna ujung......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 7:30 pm

pukutarap wrote:
tinggi2 gunung kinabalu tu lagu si kimin mudin..... sia paling inda suka kalou lagu dusun tp sampur sama malayu..... kalou samua malayu indapa juga..... dan ada 1 lg stail diurang sikarang, kisit atau cd dusun tp ada sampur 1 lg malayu saaaaannna ujung......

bagus lagi lagu silik-silikan mato nu bah kan he he
roun sontilib-tilib kah...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 7:45 pm

ya, kalou diurang mo butul lagu malayu, buatlah bah samua lagu malayu 1 kisit ka, 1 cd ka.... jan sampur2, sakarat dusun, sakarat malayu..... rusak lagu kita, masam mainan pula..... kalou kualiti inda kana jaga dr sikarang, nt lama2 indada kualiti lagu2 kita.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 7:47 pm

pukutarap wrote:
ya, kalou diurang mo butul lagu malayu, buatlah bah samua lagu malayu 1 kisit ka, 1 cd ka.... jan sampur2, sakarat dusun, sakarat malayu..... rusak lagu kita, masam mainan pula..... kalou kualiti inda kana jaga dr sikarang, nt lama2 indada kualiti lagu2 kita.....

mungkin durang pok pasaran bah kunu tu.... picayalah sakapan saya.. dalam 1 waktu atau 2 waktu dari sekarang ramai penyanyi dusung ini akan bersampur kata-kata pilak, bahasa kawang... dan sebagainya..

bukan apa..mereka pok pasarang nya...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 7:48 pm

lagu-lagu akan datang mungkin tajuknya "aramai tih momilak ot dusun" ha ha ha
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 10:06 pm

lagu tinggi-tinggi lagu kimin mudin tu lain lagi,tapi lagu si clarice tu.......fuhh,carilah lagu yang ada mesej sikit.mentang-mentang dia kawin PTI bumiputera,turus mau kelentong melalui lagu.saya dulu pun peminat dia tapi saya minat ikut lagu dan muzik,bukan minat ikut muka orang.patut,urang lama dalam industri lagu dusun ini lebih matang dan boleh mempengaruhi golongan muda supaya lebih mencintai budaya dan lagu dusun,bukan meracuni!
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 10:10 pm

ada kawan saya dari tambunan bilang boring tau hari-hari momilak dia bilang.. dia maksudkan ramai pilak di sabah yang haram punya...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 10:17 pm

lama-lama jadilah juga dia si utu itu...aluuuuuna utu,maginang nah.kalaulah nanti ada panyanyi dusun yang mau nyanyi lagu pilak,bagus pigi mampus...!
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 10:22 pm

meck_talika wrote:
lama-lama jadilah juga dia si utu itu...aluuuuuna utu,maginang nah.kalaulah nanti ada panyanyi dusun yang mau nyanyi lagu pilak,bagus pigi mampus...!

begitulah itu.. kawan bilang di tambunan pun ada ramai pilak yang kawin sumandak tambunan..
terpaksalah hari-hari momilak dia bilang.. yang jelek sangat tu.. sumandak ini ada kerja bagus2 macam cikgu tapi still kawin pilak... deii... aso nasip momogun tih..
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 10:24 pm

saya pun tidak tau apa penyakit sumandak-sumandak kita ini bush..apa beza sangat lalaki momogun dengan lalaki pilak...jelek sangatkah kita?primitif?ala kampungan?
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 10:31 pm

kalau macam ini..alamatnya kita kempunan sumandak sondiri he he bukan apa bah itu.. itu pilak kalu sudah ada chance bedating sama sumandak kita.. mereka terus malakat habis...

kalau lalaki kita kunu tidak rumantik sebab sudah puluh kali dating tapi ndak pun kena tamus ha ha ha

kalau kana tamus pun..blum tentu dia sirius bilang adei-dei entah betul kah tak betul ni tapi kunun itu jiwa sumandak memberontak sama lelaki urang sendiri...

last-last tajumpa lelaki yang betul2 malakat... macam kana gam... tapi satu cebis dokumen passport pun ndak ada...

kalau begitu memanglah alamatnya Lagu Dusun jadi Lagu Pinopol-popol
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 10:38 pm

meck_talika wrote:
lagu tinggi-tinggi lagu kimin mudin tu lain lagi,tapi lagu si clarice tu.......fuhh,carilah lagu yang ada mesej sikit.mentang-mentang dia kawin PTI bumiputera,turus mau kelentong melalui lagu.saya dulu pun peminat dia tapi saya minat ikut lagu dan muzik,bukan minat ikut muka orang.patut,urang lama dalam industri lagu dusun ini lebih matang dan boleh mempengaruhi golongan muda supaya lebih mencintai budaya dan lagu dusun,bukan meracuni!

Sama kita meck..siapun lbh kpd minat nyayiannya bukan penyayinya. Mgkn trlalu ramai mati2an admire itu ct, tp sia tdk...sia lbh minat ramlah ram.

Ttg lagu dusun..skrg punya lagu kbanyakannya betul2 hanya utk hburan semata2, tdk ada mesej yg mo disampaikan. Lagu tggi2 gunung kinabalu contohnya...siapun tdk paham apa mesej atau cerita yg hendak disampaikan..ini boleh jg dikira sbg kualiti ni.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 10:43 pm

ya bah.kualiti lagu bukan satakat panyanyinya sarta suara panyanyi tersebut tapi lagu dan mesej yang disampaikan ke telinga pandangar.lagu dan panyanyi yang bagus adalah mampu mongubah emosi seseorang kepada ketenangan dan kesemangatan.bukan ke arah kebencian....
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 10:49 pm

tapi ada juga yang saya ndak setuju lagu-lagu lama yang perli perempuan janda ni....
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 11:27 pm

lagu2 kita banyak berkisar mengenai cinta & kehidupan... lagu yg memperlekehkan atau 'melucukan' bangsa, status, individu (spt janda) seharusnya dielakkan sebab ia akan menjadi bahan ketawa bangsa2 lain. Ia secara langsung akan merendahkan martabat bangsa kita pd bangsa2 lain.
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 11:42 pm

Kita patut sampaikan prkara ini kpd producer atau penulis lirik lagu dusun. Dlm nyanian patut serampang dua mata; disamping berhibur, kena jg ada mesej yg hendak disampaikan. Memang ada jg lagu yg ada unsur pengajaran tp jarang dan yg sedihmya, lagu2 yg ada lirik sedemikian tdk pula berapa popular dkalangan pndengar. Sia setuju dgn tuan bushido dan cik admin...elakkan lirik yg memperlekeh org lain atau menyinggung atau memerli org lain. Satu lirik lagu yg agak kurang baik ialah pembayaran ansur2..dimana ada bait pd lirik itu yg menyebut.."kalau dtg hatiku gila, janda tuapun ku urat jg" jd, ini kurang manis.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Mon Feb 09, 2009 11:47 pm

adei-dei... sampaikan ada pula bait-bait lirik yang macam ndak memperlihatkan si penyanyi dapat kuntrul keadaan...

masam talampau seru lah itu kalau jzanda tua pun di urat.... waduh waduh parah...

cegah sebelum parah he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Tue Feb 10, 2009 12:06 am

Mo email itu prncis landong ka, john samud ka..jan pakai lirik yg keterlaluan tanpa mengambil kira sensitiviti org lain...dn kebanyakan yg tekena adalah org sendiri..so imej kita di mata org lain kena jaga jg..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Tue Feb 10, 2009 12:08 am

Mo email itu prncis landong ka, john samud ka..jan pakai lirik yg keterlaluan tanpa mengambil kira sensitiviti org lain...dn kebanyakan yg tekena adalah org sendiri..so imej kita di mata org lain kena jaga jg..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Tue Feb 10, 2009 12:18 pm

lagu dusn sekarang... bikin malas mo dengar ba... tuiiii...
Back to top Go down
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Tue Feb 10, 2009 6:17 pm

panyanyi lama in masam momigang satu legasi bahawa lagu yang borbontuk sindiran akan mombuatkan morika lobih gelemor.saya pun tidak sotuju.tapi ada juga kabanaran bahawa lagu sindiran pambawaan panyanyi lama mandapat tampat di telinga pandangar lama juga.inilah masalah urang lama kita kalau soal mamparkatakan kualiti lagu dan lirik.bagi diurang,lagu sindiran amat sosuai kotika sadang bartarung dangan satu tajau tapai.

ada juga sasatangah panyanyi baru yang tampil dengan lagu dusun sebagai tiket tapi bila berada di pusat-pusat karaoke,tidak sanggup untuk manyanyi lagu dusun,kunun tidak sosuai dangan dirinya.dan,banyak panyanyi baru kita ini dapat manyanyi lagu dusun tapi dalam masa yang sama terdapat kosilapan sobutan dalam lagu morika.natijahnya,kita tau bahawa bukan somua panyanyi baru lagu dusun dapat mamahami apa yang diurang nyanyikan.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Tue Feb 10, 2009 8:54 pm

Tdk pandai cakap dusun dan jg kurang memahami bahasa dusun...itulah sebab musebabnya knpa dorg tdk dpt menyebut dgn betul setiap perkataan yg terdapat dlm lirik lagu tersebut. Bidang nyanyian yg berpayung dlm kategori hiburan jg perlu ada unsur perjuangannya..menyampaikan mesej, memberi nsihat, memberi kesedaran dan sbgnya. Ini jg merupakan satu tggungjawab seorg penyanyi agar lagu2 yg disampaikan tdk hanya stakat hiburan semata2.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Wed Feb 11, 2009 1:12 am

saya suka dengar lagu-lagu yang senikatanya sederhana.. kalau jiwang terus jiwang.. tidak perlu ada pi sindir2 pihak tertentu...

Id tanga tindalanon...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Fri Feb 13, 2009 7:48 pm

Kategori lagu boleh dipelbagaikan, tapi jangan rojakkan sesebuah lagu dgn mggunakan pelbagai bahasa atau lirik yg tdk membawa sebarang mesej dan penceritaan. Industri lagu dusun sudah lama walaupun kurang komersial krn skala pembeli yg kurang. Oleh itu patut ada reformasi dlm menyuburkan industri ini, biar kecil, asal berkualiti.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Sponsored content




PostSubject: Re: lagu dusun,dilema lama dan baru   Today at 8:01 am

Back to top Go down
 
lagu dusun,dilema lama dan baru
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Music & Entertainment-
Jump to: