To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Mentafsir isi hati Momogun

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Mentafsir isi hati Momogun   Wed Feb 11, 2009 9:59 pm

bah malam ini saya ingin luahkan kata hati saya dan saya harap ada orang boleh faham tentangnya.

"terkadang aku rasa berat untuk melangkah di dunia momogun yang bergunung-ganang ini"

apakah beban dalam perkataan diatas tersebut sebagai seorang Momogun?
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Wed Feb 11, 2009 10:00 pm

di harap forumer lain ada juga kata-kata hati mereka sebagai Momogun dan kami juga cuba menafsir isi hati anda tersebut...
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
meck_talika
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 914
Location : kb-km
Humor : otonob po maa ilo tadau nga waro no BINABANG ku
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Thu Feb 12, 2009 10:02 pm

tafsir???bagi saya,itu banyak kandungan...ada rasa benci,ada rasa sayang.tapi persoalannya,samada mau barsama sama momogun samada suka dan duka atau mombiarkan saja ianya luput dan tidak bornilai di bumi sabah.inilah bah momogun,tidak barsatu...
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Thu Feb 12, 2009 10:57 pm

bushido wrote:
bah malam ini saya ingin luahkan kata hati saya dan saya harap ada orang boleh faham tentangnya.

"terkadang aku rasa berat untuk melangkah di dunia momogun yang bergunung-ganang ini"

apakah beban dalam perkataan diatas tersebut sebagai seorang Momogun?
terasa tdk sanggup terima kenyataan sbg momogun yg spt banyyak masalah, tdk bersatu, dipijak, mcm tiada pendirian..
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Fri Feb 13, 2009 12:18 am

kalau kamu semua ada ayat pun buli bah sambung lagi ni topik.. perhi ko mengayat Utuu he he
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Fri Feb 13, 2009 12:20 am

meck_talika wrote:
tafsir???bagi saya,itu banyak kandungan...ada rasa benci,ada rasa sayang.tapi persoalannya,samada mau barsama sama momogun samada suka dan duka atau mombiarkan saja ianya luput dan tidak bornilai di bumi sabah.inilah bah momogun,tidak barsatu...

ya memang ada banyak kandungan dalam kata-kata itu.. dan itulah yang mahu di tafsirkan oleh kita.. bah ko meck apa luahan hati momogun ko pula?
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Fri Feb 13, 2009 7:26 am

luahan ku...."kanapalah pemimpin momogun ni inda paham-paham"...

tapsirannya begini...

kita saban ari mendengar dan membasa serita-serita ttg org2 malayu yg berkobar-kobar sakap ikut suka saja mo warning org2 lain.. cth "jgn cabar kesabaran org melayu"....lagi ... "jan sabar ketuanan org melayu"... dna lagi..."kasi masuk si anu dalam ISA..", "buli memberikan krisis perkauman yg serius..."... dan banyak lagi.

Perlu diingat, ini semua di samananjung... di sabah / sarawak lain ba...

luahan momogun dari saya... "KANAPALAH PEMIMPIN KITA NI INDA PAHAM-PAHAM..."
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Fri Feb 13, 2009 12:27 pm

Apakah aku hanya perlu menjadi diri ku sekarang, atau perlukah aku menjadikan diriku insan yang mampu mengarak bangsaku ke puncak lebih tinggi?
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Sat Feb 14, 2009 6:54 pm

SiokSondri wrote:
luahan ku...."kanapalah pemimpin momogun ni inda paham-paham"...

tapsirannya begini...

kita saban ari mendengar dan membasa serita-serita ttg org2 malayu yg berkobar-kobar sakap ikut suka saja mo warning org2 lain.. cth "jgn cabar kesabaran org melayu"....lagi ... "jan sabar ketuanan org melayu"... dna lagi..."kasi masuk si anu dalam ISA..", "buli memberikan krisis perkauman yg serius..."... dan banyak lagi.

Perlu diingat, ini semua di samananjung... di sabah / sarawak lain ba...

luahan momogun dari saya... "KANAPALAH PEMIMPIN KITA NI INDA PAHAM-PAHAM..."

Kalau saya convert ulasan SS ini dari segi kejiwaan saya maka perkataannya ialah begini:

Kuran mingkuro.. tu pihoi kazab no it monoruntud do Momogun?
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Sat Feb 14, 2009 7:00 pm

Rungkud wrote:
Apakah aku hanya perlu menjadi diri ku sekarang, atau perlukah aku menjadikan diriku insan yang mampu mengarak bangsaku ke puncak lebih tinggi?

dalam kata ini saya tafsir begini:

Jiwa momogun sedang menghadapi konflik dalam politik bangsanya dan juga sikap bangsanya sendiri.
pada masa sama si Momogun dalam konteks ini berfikir sama ada apakah dia hanya perlu uruskan diri sendiri tanpa melihat bangsanya atau dia harus bertanggungjawab dalam apa-apa saja bentuk asal saja boleh mendorong salah satu bangsanya utk maju ke depan...

ini tafsiran saya.. bah ada lagi kah yang mampu memahami isi hati ttg kebangsaan Momogun ini.
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Sat Feb 14, 2009 9:17 pm

momogun......
1. sampai bila kita akan betahan?
2. sampai bila kita disakap bansa majuriti sini sabah?
3. kanapa kita inda paham2?
4. kanapa masi lg sukung katua2 yg taie ayam?
5. inda sadarkah kita bansa kita makin tinggalam?
6. masamana dingan bahasa kita yg makin ilang?
7. kanapa urang2 kita sendiri inda minat bahasa kita?
8. sampai bila yg kita kunun bangga kita ni bansa yg majuriti sini sabah?
9. sampai bila kita basakaran satu sama lain masam kusing?
10. sampai bila kita ni ikut2an sj di balakang urang lain?
11. kanapa majuriti urang kita balagak masam ok maka2 inda ok?
12. kalou urang lain barani, kanapa kita inda barani?
13. sampai bila kita anggap urang yg guntalou jd katua kita?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Mentafsir isi hati Momogun   Today at 11:26 pm

Back to top Go down
 
Mentafsir isi hati Momogun
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Inspiration & Motivation-
Jump to: