To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Fri Mar 06, 2009 10:43 am

katalah bulanan dlm RM2,500.00

macamana mo urus aaa? pasal begini ba,
bayar ccm kereta 600
bayar letrik & air 200
bayar sewa rumah 600
bayar minyak kereta 250
bayar makan hari2 di pejabat / ofis 300

tinggal RM550.00........... blum lagi serita pasal g/friend, servis kereta, makanan di rumah dlll............
Back to top Go down
bushido
Kapten
Kapten


Male Number of posts : 920
Location : Sama Macam Dulu
Humor : Lord Marshal Post: 3000
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Fri Mar 06, 2009 11:07 pm

Macam Mana mau urus duit????
Back to top Go down
http://www.momogun.page.tl
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Sat Mar 07, 2009 10:55 am

ha.... interesting ooo...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Sat Mar 07, 2009 1:49 pm

SiokSondri wrote:
katalah bulanan dlm RM2,500.00

macamana mo urus aaa? pasal begini ba,
bayar ccm kereta 600
bayar letrik & air 200
bayar sewa rumah 600
bayar minyak kereta 250
bayar makan hari2 di pejabat / ofis 300

tinggal RM550.00........... blum lagi serita pasal g/friend, servis kereta, makanan di rumah dlll............

Jalan paling mudah ialah "ukur baju di badan sendiri". Masih ramai yang berpendapatan kurang dari 2000 sebulan tapi masih bulih hidup.
kereta - guna kancil yg ccm cuma 150
Letrik & air - jimatkan penggunaan
sewa rumah - kongsi rumah dengan kawan2 (kalau bujang) Rm100 seorang
Minyak kereta - kalau tak hujan naik bas saja p kerja.
makan hari2 di opis - hadkan kepada rm8 sehari
Pasal gf - jgn selalu keluar dgn gf.. kalau keluarpun p hirup udara segar saja.. freeee..
Yang paling penting ialah kita sanggup mengamalkan hidup sesuai dengan pendapatan kita..
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Sun Mar 08, 2009 6:01 pm

Yorut_orut wrote:
SiokSondri wrote:
katalah bulanan dlm RM2,500.00

macamana mo urus aaa? pasal begini ba,
bayar ccm kereta 600
bayar letrik & air 200
bayar sewa rumah 600
bayar minyak kereta 250
bayar makan hari2 di pejabat / ofis 300

tinggal RM550.00........... blum lagi serita pasal g/friend, servis kereta, makanan di rumah dlll............

Jalan paling mudah ialah "ukur baju di badan sendiri". Masih ramai yang berpendapatan kurang dari 2000 sebulan tapi masih bulih hidup.
kereta - guna kancil yg ccm cuma 150
Letrik & air - jimatkan penggunaan
sewa rumah - kongsi rumah dengan kawan2 (kalau bujang) Rm100 seorang
Minyak kereta - kalau tak hujan naik bas saja p kerja.
makan hari2 di opis - hadkan kepada rm8 sehari
Pasal gf - jgn selalu keluar dgn gf.. kalau keluarpun p hirup udara segar saja.. freeee..
Yang paling penting ialah kita sanggup mengamalkan hidup sesuai dengan pendapatan kita..



Laughing menderita oooo gf kalau gini... nanti kana sambar orang lain...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Sun Mar 08, 2009 8:31 pm

abis gf si tuan orut lari lintang pukang pigi sama lalaki lain, hihihihiiiii..... apa inda, hirup udara sagar sj...... Laughing
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Mon Mar 09, 2009 7:40 am

kalau gf tidak pandai pikir kesempitan hidup bf dia, pas tu demand itu ini, salalu minta balanja makan saana risturan... ba biarkan dia lari..hahaha...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Mon Mar 09, 2009 3:13 pm

Sia stuju dgn PW1 orut..ukur baju dibadan sndiri..jan sudu lebih dari kuah dan jan pasak lbh besar dr tiang..hihiii..ttg gf, dia perlu memahami keadaan ekonomi kta, kalau slalu dia demand maknanya, dia pisau cukur dn tdk bole buat bini. Kalau bf yg matured, tentu dia dpt fkr..kalu dia mo lbh2, bagus dia jadi subtitutions girl sj kpd VIP.. Laughing
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Mon Mar 09, 2009 9:22 pm

ha...ha... ganas dan ukuman jipun juga kamu ni sama gf...

pada konsepnya ok juga baitu... tpi suba tingu sadangan si orut ni... dia bilang "Pasal gf - jgn selalu keluar dgn gf.. kalau keluarpun p hirup udara segar saja.. freeee."... dalam pemahaman sia la, bukan gf yg demand kalau gini, itu bf yg mcm hj bakhil..!!! Laughing
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Mon Mar 09, 2009 10:41 pm

Masing2 ada cara tersendiri utk menguruskan kewangan sendiri. Wang memangnya perlu diurus, baik jumlah besar mahupun jumlah yg kecil. Bagi org yg berduit atau kaya, mungkin agak mudah utk menguruskn kewangan, tetapi perit sedikit bg yg tdk berduit macam sia ni..hehehe..
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Tue Mar 10, 2009 7:01 am

SiokSondri wrote:
ha...ha... ganas dan ukuman jipun juga kamu ni sama gf...

pada konsepnya ok juga baitu... tpi suba tingu sadangan si orut ni... dia bilang "Pasal gf - jgn selalu keluar dgn gf.. kalau keluarpun p hirup udara segar saja.. freeee."... dalam pemahaman sia la, bukan gf yg demand kalau gini, itu bf yg mcm hj bakhil..!!! Laughing

haha..ha.. hj bakhil bin kedekut.. tapi betul la tu.. kalau kita memang kesempitan wang, kita terpaksa berlagak seperti hj bakhil. cuma bezanya hj bakhil orangnya kaya.. sedangkan saya papa kedana.
Bila pikir betul2, sebenarnya kalau kita tinggal di bandar...pigi hirup udara segarpun kena pakai duit juga... kena beli tapau untuk bekal, minyak kereta .. sebab kita terpaksa keluar dari kota untuk menghirup udara segar... saya pikir udara di tanjung aru pun tidak segar sudah sebab terlalu dekat dengan bandar yang penuh dengan asap kenderaan... paling dekatpun tuan siok sendiri pigi pantai dalit tuaran... tarabang juga rm10 untuk minyak kereta...hahaha...
Lanjutan pasal mengurus wang ini...satu hal lagi saya mau tambah iaitu kita mesti tidak malu mengaku bahawa kita tiada duit di depan gf dan kawan2. Orang akan lebih menghormati kita bila mereka mengetahui kita ukur baju di badan sendiri. Jangan ada orang mengata di belakang kita, "berlagak betul dia pada hal gajinya tak sampai rm2000".
Katakan saja kepada gf, "sayang/darling.... saya tengah berjimat ini untuk belanja perkawinan kita..." lebih senang hati gf dengar kabar gembira itu...hihihiii...


Last edited by Yorut_orut on Tue Mar 10, 2009 7:25 am; edited 1 time in total (Reason for editing : adding sentences)
Back to top Go down
Admin
Admin


Number of posts : 435
Registration date : 2008-09-06

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Tue Mar 10, 2009 10:06 pm

betul tu, hal mengurus kewangan ni mmg rumit & perlukan pengorbanan.. pengurusan kewangan yg lemah akan menyebabkan panik & kesusahan, bukan sj pd diri sendiri tp juga pd keluarga..
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Tue Mar 10, 2009 11:25 pm

Satu lg tips utk menguruskan ekonomi ialah dgn mengelak dr menggunakan kad kredit jg tdk selalu buat belian secara hutang krn ini akan merugikan dr segi interest. Sebaiknya, amalkan sistem urusniaga secara tunai..pasti selamat.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Sponsored content




PostSubject: Re: macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...   Today at 10:17 pm

Back to top Go down
 
macamana kamu urus duit kamu? kongsi sikit...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Business & Entrepreneurship-
Jump to: