To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Sun Mar 15, 2009 10:20 pm

si Lee Chong Wei baru sja kasi kalah si Lin Dan dlm badminton swizerland tadi.. strait set. tapi kan, tingu cara si Lin Dan kalah... mcm dia main2 sja, mcm dia kasi chan ba. Mcm dia inda kasi keluar mainan dia yg sebenar.

so, klu kamu coach si Ching wei, apalah kunun strategi kamu utk kasi kala si Lin Dan... supaya rekod dorang inda berapa ketara ba. skrang ni dlm 15 perlawanan, 11-4 ooo (11 lin dan manang, 4 chong wei manang) bounce
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 16, 2009 7:57 am

semalam encik Lindan tidak main2 melawan datuk Chong wei cuma mainan beliau kurang menjadi. sebaliknya chong wei pula yang agak menjadi mainan dia.
Lindan tiada kelemahan yang ketara... satu-satunya cara menumpaskan lindan ialah dengan mencuri cara main lindan itu sendiri.
1. mainan di jaring - lindan dan chong wei sama-sama pantas
2. pertahanan - lindan dan chong wei sama-sama boleh tahan
3. pukulan smash - kekencangan pukulan lindan lebih sediiiikit dari chong wei
4. pukulan back hand - tiada beza
5. pukulan overhead - chong wei jarang gunakan overhead smash
6. pukulan drive - lebih kurang sama

apa yang saya nampak ialah lindan cepat menyambar bulutangkis yang tidak cukup tinggi angkatan dari chong wei (bukan hantaran half court tetapi rendah). so kalau saya coach chong wei:
1. chong wei harus pertingkatkan latihan memintas bulutangkis yang diangkat lawan yang tidak cukup tinggi. seperti yang lindan buat.
2. chong wei mesti giat berlatih menggunakan overhead smash
3. chong wei harus memantapkan lagi pukulan smash supaya kencang dan tepat
Back to top Go down
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 16, 2009 1:33 pm

sya nampak si lindan ni "inda sabar" orangnya... dia asyik smash saja.. asal bula tinggi trus smes saja. jadi kepada Chong wei.. suruh dia p kursus "bersabar" tanpa mengorbankan kekuatan smesh kalau ada peluang, main net dgn cara lawa kalau ada peluang, sambar dgn tangkas apabila ada chan. tapi klu indada chan langusng, suntuh si lindan astik2 kasi main net dan kasi base line... sinilah perlunya kesabaran. chong wei harus sentiasa kasi base line kalau inda kasi net /drop... bila begini, si lindan slalu buat silap... sebab dia cepat naik marah inda sabar, ada sekurang2 5 mata si chong wei dapat pasal si lindan inda sabar dan kasi sangkut net atau kasi out tu sutel...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 16, 2009 1:43 pm

ya.. ulasan ko tu mimang benar... lindan biasanya inda sabar kalau relay panjang dan di situlah dia buat kesilapan. tapi kalau chong wei bergantung kepada relay panjang untuk mengumpan lindan buat silap inda cukup juga pasal adakalanya chong wei sendiri yang buat silap dalam relay yang panjang. dalam pengamatan saya lindan membuat 55% silap bila diajak main relay panjang manakala chong wei 45%.. maknanya tak jauh beza juga.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 16, 2009 2:28 pm

sanang sj bah kasi kala si lindan..... dia tu sia tingu over kompiden, masam samua lawan dia gigit2 sj, jd bulum main, pihak lawan suda kala saikuluji, tarasa yg mimang akan kala..... jd sara dia, kaopun tunjuk kompiden, jgn gantar, tunjuk yg kao sanang2 kasi kala dia, kalou buli, buat tarian robot sana galanggang..... ingat lg sukan olimpik timpu ari, dr awal si congwei masam sakit purut suda, masam kana sirit birit, apa inda sanang2 si lindan kasi kala, indada fait lansung, dr gaya si congwei ari tu, masam sia pun buli kasi kala dia, hihihihiiiii..... suba lapas ni, si congwei jan tunjuk gantar, hantam sj, misti buli manang punya.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
SiokSondri
Leftenan Kolonel


Male Number of posts : 1143
Location : KK
Humor : Siok ba tu...
Registration date : 2008-10-01

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 16, 2009 4:14 pm

btul jugatu, tpai masala dia... pemain kita ni inda pandai garatak ba.. mau tunjuk supan santun lagi kunu, jd mcmana mao manang saikoloji? betaun suda kita mao tekel ni masalah inda kompiden dan inda pandai garatak tp inda juga salasai2, mungkin ada sara lain kali, inda tau la.
Back to top Go down
simbabalad
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 16, 2009 11:05 pm

hehehe, hantar pemain kita ke china supaya mentaliti berubah. Selagi di malaysia & dilatih oleh jurulatih kita, selagi itulah psikologi kurang mantap.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Tue Mar 17, 2009 7:03 am

saya setuju bahawa chong wei ada perasaan gentar bila berhadapan dengan si lindan... atau paling tepat dia merasa gugup. menurut ulasan commentator, chong wei terlalu memandang tinggi keupayahan lindan sehingga dia cuba sedaya upayah 'mengaccurate' hantarannya di jaring.. as a result .. kekadang hantarannya ter-over accurate ..dan gagal melepasi jaring.
so.. kegugupan berhadapan dengan lindan harus di tackle.. jangan terlalu memikir soal kalah atau menang... just play your game ..be who you are, chong wei!!
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Tue Mar 17, 2009 12:50 pm

rakyat malaysia memang ramai yg berbakat dlm sukan, tp inilah masalah yg dialami sejak dr dulu lagi... majoriti atlit/pemain kita boleh dikatakan setakat jaguh di peringkat kg sj, kenapa begini? keluar kg sj terus tiada apa2 kejaguhan lagi... kalau adapun yg menonjol sehngga ke peringkat dunia, prestasi itu tdk dpt dikekalkan...

1. adakah sikap kita begini dipengaruhi oleh sistem kehidupan dlm negara kita? spt terlalu banyak pantang larang, jampi serapah, adat, kebudayaan...
2. adakah ia disebabkan oleh sistem badan sukan kita sendiri? contohnya bolasepak, adakah negara lain yg persatuan bolasepaknya diketuai oleh seorang sultan/raja?
3. adakah pendekatan & strategi yg digunakan oleh juru2latih sukan kita tdk sesuai?
4. adakah kerana fizikal?
5. pemakanan?
6. mentaliti?

saya bangga dgn nicol & chong wei...
Back to top Go down
newpips
Prebet
Prebet


Number of posts : 61
Location : Kota Belud
Registration date : 2009-03-18

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Wed Mar 18, 2009 10:36 am

si Lindan ni saya nampak memang la versatile dan boleh menjadi lagenda badminton dunia. Walaupun begitu, lagenda tidak semestinya tidak boleh dikalahkan... boleh tu. Cuma memanglah, bila di cop lagenda, memang dia istimewa. Kina kena akui ini dan baut masa ini Lindan memanglah menyerlah. Kalau saya coach... saya cuma akan arahkan Chong Wei buat yang terbaik sebab bukan dia tidak pernah kalahkan Lindan, pernah.... , so just do your best, jangan mengalah mudah, tu saja.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Sun Mar 14, 2010 10:22 am

Tumpul taji si lindan pada kejuaraan all england tahun ini... rugi saja dia kerana inda ikut beberapa tournament sebagai usaha untuk merahasiakan senjata dan kelemahannya. last2 dia tumpas juga bukan dengan musuh tradisi spt chong wei.. Si taiko (inda tau nama dia) dari jepun pula yg menunjukan taring kali ini. harap2 chong wei dpt kasi tunduk dia malam ini dalam final...

adakah ini titik kejatuhan si lindan? apa pandapat kamu?
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Sun Mar 14, 2010 11:10 am

klu lin dan nda ubah sikap sia rasa lepas ni dia akan terus jatuh...dia selalu aim tounament² besar seja...itu menunjukkan dia ni ego bha...dia sedar yg chong wei mc no 1 tapi dia nda berusaha utk kc kalah pungutan mata chong wei...bnyk super siri yg dia nda ikut...bila ada tournament besar bru dia keluar dan selalunya final dia akan jumpa chong wei dan selalunya dia yg akan menang...apa dia nda bangga kan kc kalah pemain no 1 dunia...tapi kali ni percaturan dia salah...kerana over konfiden dgn pemain no 20 dunia pun dia buli kalah...all england kali ni dia tudu bangat jak la mo lawan chong wei...dan final mlm ni sia yakin dengan teknik yg chong wei guna masa lawan peter gade semalam komfom dia dapat kc kalah c Kenichi Tago...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Sun Mar 14, 2010 2:08 pm

sedikit sebanyak tercalar sudah reputasi si lindan. tapi kalau dia ubah sikap..dan terus menyertai mana-mana tournament sudah pasti dia masih saingan chong wei yang utama.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Sun Mar 14, 2010 3:01 pm

aduinaaaa..... inda pula sia tetingu itu palawanan badminton..... pukul barapa malam ni pinal? sia pigi kk bah samalam, dakat tangahmlm baru balik tamapruli....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Sun Mar 14, 2010 3:12 pm

ya ada siapa2 kah yg tao?
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Sun Mar 14, 2010 3:59 pm

kalau samalam semi painol jam 8.30 ...mungkin painol pun jam 8.30 mlm ini juga. sanang saja baitu tingu guide saja di astro kamurang..
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Sun Mar 14, 2010 4:07 pm

uinah orut mengakun kalah aku klau cam ini..aku endada astro bah..harap dapat dingar serita dari kamurang seja ni..

tumpang Tinguk tv dirumah kao orut bulih kah.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Sun Mar 14, 2010 5:22 pm

jan suru sumandak kao kerual bilik tuan orut.....

astro chanel mana?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 15, 2010 10:02 am

hihihi...si chong wei dikasi manang oleh penjaga garisan. Tapi indapa lah kira manang juga.. Very Happy
Tapi saya tingu si keneci tago bakal jadi setru kuat si chong wei dan lindan. dia masih muda tapi boleh menandingi si chong wei... chong wei pula dah berusia dan saya pikir mainan dia tinggal mendatar dan kemudian turun.. tidak mustahil dalam tournament2 akan datang si tago akan dapat menundukkan handalan2 spt lindan, chong wei dll..dan dia akan terus meningkat sesuai dengan umurnya yg masih muda.
Back to top Go down
ally joe
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Female Number of posts : 498
Location : saaaaaaaaaana ranau
Humor : buli bha klu ko
Registration date : 2009-05-24

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 15, 2010 3:27 pm

erm...masa quarterfinal lin dan kalah sma boa chun lai pula...bukan dgn kenichi tago...c chen jin yg kalah sma c tago...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 15, 2010 5:57 pm

sia kebutulan tingu tv tangah malam, nampak pula siaran lansung di tv1..... mimang si cong wei manang waloupun bula out..... tp kalou tingu mainan di cong wei, masam inda power bah, masam nampak lembik sj...... si kenichi tago yg batanaga, suma pasal mangkali kabaruan, jd banyak kesilapan, suba kalou dlm pertandingan akan dtg, abis bah samua diurang tu dia sapu......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 15, 2010 7:23 pm

tawar terus senyuman si tago bila linesman bilang tu shuttle masuk. Bayangkan kalau penjaga garisan inda silap. mata dius bah itu. si tago dapat mata berturut-turut utk capai mata dius ..malangnya jaga garisan buat silap. Kalau tago sampat main dlm set ke3 ..ngehehehe... belm tentu siapa juara...
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 15, 2010 7:29 pm

itulah, bukan banyak bija.... masa itu 20-19, 1 mata sj..... kalou 20-20, hihihihiiii panik bah si cong wei tu..... kasian juga muda2 begitu sdh kana kasi kala uli sistem......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 15, 2010 7:34 pm

saya meramalkan 80% si tago manang dlm set ketiga kalau diurang main dlm set penentuan. yg bilang begitu memandangkan faktor umur dan mainan. saya nampak si tago pertahanan kental cuma kadang2 dia talampau hurmat si chong wei di jaring.
Back to top Go down
pukutarap.
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 4779
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2009-08-29

PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Mon Mar 15, 2010 7:36 pm

kabaruan baitu tuan orut masuk pinal..... all england lg tu...... tp tingu ah lapas ni, siapa2 jumpa dia mangasut lolou..... makin mantap dia tu, makin kompiden.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?   Today at 4:32 pm

Back to top Go down
 
Kalau kamu coach-apa kelemahan si Lin Dan utk kasi kalau dia?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Sports-
Jump to: