To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 3 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 3 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Jodoh di tangan Tuhan?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Jodoh di tangan Tuhan?   Tue Mar 17, 2009 12:36 pm

Selalu kita dengar org cakap jodoh di tangan Tuhan... apa pendpat anda? betulkah jodoh tu Tuhan yg tentukan? atau pilihan kita sendiri? cuba bagi komen kamu... setakat bincang2 sj tau..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Tue Mar 17, 2009 1:58 pm

saya tidak berapa setuju dengan kenyataan itu. sama juga dengan ungkapan "pantang maut sebelum ajal" & "semua itu ditakdirkan". Kematian (akibat penyakit & kemalangan) dikatakan "suratan takdir"??
Of course lah, kalau kita kaitkan kuasa Tuhan dalam semua perkara .. ya juga sihh... Tapi adakah kita pikir segala-galanya atas ketentuan Tuhan?
Katakanlah kita memandu kereta.. adakah kita berpikir kemalangan tidak akan berlaku tanpa izin Tuhan, no matter how fast we drive our car?
Dalam soal jodoh... ada sebab mengapa ada orang yang cepat kawin, lambat kawin, maupun yang tidak terkawin-kawin walaupun teringin sangat nak berkawin.

Saya hanya percaya kepada ketentuan Tuhan apabila saya babitkan Tuhan dalam setiap perkara. Misalnya.. jika saya bercinta dengan gadis yang berlainan agama.. lalu dalam situasi yang serba salah saya berdoa dengan sungguh2 memohon campur tangan Tuhan.. so bila saya putus cinta maka saya anggap itu adalah kehendak Tuhan. Begitu juga sebaliknya.

Ringkasnya.. saya percaya jodoh adalah atas pilihan kita sendiri. Kecuali dalam situasi yang tertentu...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Wed Mar 18, 2009 12:26 am

pd pandapat sia begini, Tuhan buli bg kita paluang dpt judu, pilihan kita sendiri pun buli..... sabagai suntuh, katalah kita butul2 mo bini yg bagus, kita sambayang bagus2, bedoa...... suatu ari kita dpt bini yg bagus..... nah itu Tuhan yg bg paluang...... katalah bisuk sia pigi kawin pti, lusa kasi sarai, lapas tu sari lg pti mo kawin (diurang tu ok sj, yg penting keidupan diurang sini sabah tajamin), nah itu bukan juduh, itu plihan kita sendiri..... jd pandapat sia, Tuhan bg kita banyak paluang utk dpt bini yg bagus2, tp dia inda bilang 'nah inilah bini kao'...... jd terpulanglah kpd kita utk mo ambil itu paluang atau inda......

masam yg si orut sakap, katalah rumah kita tabakar, takan kita sakap takdir, padahal anak kita yg main masis...... kalou takdir, bamakna maksudnya 'Tuhan suda maransang dr awal di mana pd sekian aribulan anak si anu main masis & akan tabakar rumah diurang'..... adakah begitu?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
newpips
Prebet
Prebet


Number of posts : 61
Location : Kota Belud
Registration date : 2009-03-18

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Wed Mar 18, 2009 10:26 am

jodoh ni kita yang tentukan, Tuhan yang mengesahkan. betul ka teologi ini?
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Wed Mar 18, 2009 11:11 am

newpips wrote:
jodoh ni kita yang tentukan, Tuhan yang mengesahkan. betul ka teologi ini?

Buli diterima pakai .... Very Happy
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Wed Mar 18, 2009 12:03 pm

saya juga setuju jodoh tu adalah pilihan kita.. jd betul atau salah pilihan kita tu, itu adalah pilihan kita...
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Wed Mar 18, 2009 10:57 pm

Secara generalnya pada saya..tuhan itu suma menyediakan pasangan kepada semua makhluk2 di muka bumi. bagaimana pun pilihan masih di tangan sandiri.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Thu Mar 19, 2009 5:18 am

tuan alpha... pandangan ko tu pun ngam juga... jadi kalau ko belum kawin, jodoh tu ada dalam tangan mu sendiri... bila lagi?.. Very Happy
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Fri Mar 20, 2009 1:11 am

Sya agak kompius dlm soal jodoh ini...samada benar2 Tuhan yg tentukan atau kita yg tentukan. Ungkapan manusia merancang, Tuhan yg menentukan buli dikaitkan jg dlm soal jodoh ini. Bila melibatkan trinity..agak payah utk buat kenyataan yg tepat sb silap buat knyataan seolah kita melawan takdir. Tp sia prcaya..semuanya itu boleh diusahakan. Kalu tdk mo kahwin sama PTI..jan mulakan..jan cuba2 mngurat..menganu jak..tiapa.. Smile
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
simbabalad
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Fri Mar 20, 2009 1:29 am

mgkin begini... katalah seorang remaja yg sdg membesar... dr kecil dia seorang individu yg baik... bila membesar, terpengaruh dgn kawan2 & menjadi penagih dadah... bila difikir, adakah dia ditakdirkan menagih dadah? sdh tentu tidak, itu adalah pilihannya sendiri. Dia ada banyak peluang utk mengelak diri drpd terpengaruh ttp dia telah memilih utk menagih dadah. Jd itu bukan takdir, itu adalah pilihannya sdgkan banyak peluang lain utk dia memilih jalan yg betul.

Kemudian dia terus menagih dan menagih... dan dia juga ada peluang utk memperbaiki diri dan berhenti d rpd menagih dadah, tp semuanya masih bergantung kpd pilihannya. Tuhan memberi peluang & hati utk berubah, jd terpulang kpdnya. Dan katalah dia memilih peluang utk berubah, maka dia akan menjadi insan yg bagus semula.

Jadi, katalah dia menjadi penagih itu adalah takdir, kemudian jd bagus itu juga takdir... persoalannya, adakah Tuhan menakdir seseorang menjadi penagih dan kemudian menakdir jd bagus semula? adakah itu cara Tuhan? adakah itu sistem Tuhan kpd manusia? masuk akalkah?

sebab itu semuanya adalah berdasar kpd pilihan kita... Tuhan sediakan banyak peluang utk membuat pilihan, jd terpulang kpd kita. Sama juga hal jodoh... bukan takdir kahwin & kemudian takdir bercerai... tp kita yg memilih utk berkahwin dgn seseorang dan kemudiannya memilih juga utk bercerai setelah tdk sehaluan... itu pilihan kita, bukan takdir...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Fri Mar 20, 2009 1:56 am

Boleh diterimapakai ulasan ini. Sb mana2 agamapun hanya mengatakan ssuatu yg trjadi adalah takdir selepas kita berusaha. Ini boleh dirujuk dlm istilah DUIT:
Doa, Usaha, Istikama (usaha berterusan) dan barulah Takdir.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Fri Mar 20, 2009 5:16 am

God confirms what we choose to do. I refer to the bible history.... hehehe speking kunun.. Ketika Israel ingin memiliki seorang raja.. nabi samuel sedih kerana seolah-olah kepimpinannya ditolak. Tapi Allah kata, tunaikan saja permintaan mereka kerana mereka bukan menolak engkau tetapi menolak AKU (bunyinya ayatnya lebih kurang begitu).
Ini bererti pilihan ditangan kita tapi Tuhan confirms it whether our choice is good or bad.
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Sat Mar 21, 2009 9:55 pm

Ini bermakna..Tuhan jg toleran andai umatnya trpaksa memilih jln sndiri dan dlm masa yg sama trpaksa mengenepikan cadangan Tuhan..tak bgitu Pado orut.. Smile
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Sun Mar 22, 2009 11:33 am

lebih kurang begitu la tu... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Sun Mar 22, 2009 1:21 pm

santik idea2 kamu ni tuan2.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Wed Apr 01, 2009 4:11 am

syok pla d sini ni... apa mcm pla dengan yg bertemu jodoh 2 kali... yg sy maksudkan adalh berkawin 2 or3 atau lebih... adakah itu d katakan jodoh d tangan tuhan atau pn jodoh kerana nafsu sahaja.... atau pn 1 kelebihan pada org yg bretemu jodoh lebih dr 1...
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Wed Apr 01, 2009 8:44 pm

itulah tu, saya tdk setuju dikatakan jodoh di tangan Tuhan... pd saya, jodoh sebenarnya pilihan sendiri. Mcm yg lans koperal fonsus cakap, bila kawin 2-3 kali, itu terang sekali bukan Tuhan yg tentukan tp nafsu, hehehe...
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Thu Apr 02, 2009 12:49 am

jodoh d mata sendiri la ba tu kan.....
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Thu Apr 02, 2009 1:20 am

dan satu lagi kalau dingan pugai pun bulih ada juduh juga bermakna..seolah2 tuahn memang enda campurtangan bab 'jodoh2' ini.. Very Happy
Back to top Go down
Bazooka
Prebet
Prebet


Number of posts : 55
Registration date : 2009-01-29

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Thu Apr 02, 2009 12:02 pm

itulah tu, takkan Tuhan yg tentukan kalau dipugai... hehe... dan yg dipugai tu, takkan dia cakap, "apa boleh buatlah, sdh takdir saya dipugai..." Smile
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Thu Apr 02, 2009 2:42 pm

suda jatuh cinta lajak ja la ... hahahaha
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Thu Apr 02, 2009 2:55 pm

yang kawin laripun suratan takdir barangkali sudah suratan takdir... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Thu Apr 02, 2009 3:31 pm

ya, bawa lari anak urang dan kawin tampat lain, mungkin judu lah tu, hihihihiiiii.... nt si bapa parampuan akan sakap, "apa buli buat, sdh suratan takdir anak sia kana bawa lari....." Laughing
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Thu Apr 02, 2009 5:43 pm

suda kwin lari pas tu kwin 1 lagi... pas tu bapa tu perempuan bilang... apa buli buat ... suda suratan takdir anak sy hidup bermadu... hahahaha
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Thu Apr 02, 2009 9:29 pm

hahahaaa..membaca pos2 semua kawan2 ni amat menghiburkan.. Very Happy
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Jodoh di tangan Tuhan?   Today at 10:16 pm

Back to top Go down
 
Jodoh di tangan Tuhan?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: