To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 4 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 4 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 bakakuk akan jd sinapang sah?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: bakakuk akan jd sinapang sah?   Fri Mar 27, 2009 5:15 pm

sia ambil dr newspaper..... itu pulis suru urang2 yg ada bakakuk kasi sarah bakakuk sana balai pulis, lapas tu buli memuhun utk pigang.....

Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Fri Mar 27, 2009 8:19 pm

masam inda ngam pula kalau pulis buat begitu. bagi saya, walaupun saya sendiri ada bakakuk tapi tidak pula saya setuju kalau bakakuk ini talampau bibas sabap ada implikasi buruk juga itu.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Fri Mar 27, 2009 9:05 pm

hihihihiiiii lusu juga idea pulis ni..... inda tau adakah urang kg yg mo hantar itu bakakuk pigi balai pulis, lapas tu memuhun mo pigang kunun, antah2 inda kana lulus pun, hiihihihihiiii......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Fri Mar 27, 2009 9:36 pm

Saya rasa memang kurang yang mo hantar sana balai kali ni. teringat saya di kampung saya dulu di mana ada beberapa orang luar yang datang. (selalunya pigi tamu lah)

Enda pasal urang2 yang ada bakakuks menggeletar sudah lututnya..takut kana tangkap sedangkan bakakuks tu sebenarnya di sembunyikan berbatu2 jauh dari rumah tu.. hahahaa.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Fri Mar 27, 2009 9:40 pm

itulah tu..... lg pun salama ini urang2 kg selisa & bibas juga pakai bakakuk..... indada apa2 masalah pun..... mungkin idea pulis ni timbul pasal diurang inda dpt kuntrul sdh bah ini penggunaan bakakuk..... jd pasal inda dpt kuntrul, diurang kasi keluarlah kunun idea begini, diurang pikir urang kg inda tau yg itu tirik ikan bilis, hihihihiiiii.......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Fri Mar 27, 2009 9:59 pm

hehehee urang kampung pun bukan juga buduh butul bah..di sebalik pandangan buduh sasatengah pihak mereka juga ada kecerdikan tersendiri..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Fri Mar 27, 2009 10:04 pm

sia kepingin mo tau nanti barapa ramai urang yg 'sudi & rila' pigi hantar bakakuk sana balai pulis, hihihiiiii..... Laughing antah2 1 batang pun indada.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Fri Mar 27, 2009 10:11 pm

sebenarnya bakakuks ni penting kepada kita juga bah gaman..hidup masyarakat kdm ni sebenarnya berbeza dgn org2 melayu yang hidupnya berkelompok, sedangkan kdm ni mereka hidup tidak berkelompok kerana mereka ada tanah masing2 dan lebih selesa utk menetap disitu..jadi selalunya jarak antara sebuah ruma ke rumah lain adalah jauh, bayangkan dalam satu kes selalunya tanah orang kampung katalah 10 ekar, dan katalah dia dirikan rumah di tengah2 tanah tersebut..dan jjiran yg sama juga berbuat perkara yang sama..

Bermakna jarak dari satu rumah ke rumah lain adalah puluh ekar..(10 ekar/2) + (10 ekar/2)=10 ikar.

Jadi Selalunya masyarakat kdm ni ada dua perkara yang paling penting..

1. misti ada bakakuks..
2. anjing..

oppppssss lupa satu perkara..

ke-3. Montoku, lihing dan bahar punya tempayan..hihihi
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Fri Mar 27, 2009 10:31 pm

butul tu gaman, tiga2 misti ada..... yg 2 utk kasalamatan, yg satu lg utk enjoy, hihihiiiii..... kana2 lg banyak butul pti, nah apa lg, timbak sj kalou barani pigi janguk2 sana jendila.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sat Mar 28, 2009 7:13 am

saya pikir ada juga urang kampung tarai test tirik pulis tu sama butul ka inda... diurang akan hantar bakakuk kelas 3 di balai pulis.. kalau di bagi lisin menyimpan, nanti dia gunakan lisin itu untuk bakakuk kelas 1, pasal indada juga nombor siri bakakuk tu.. jadi lisin boleh pakai untuk mana bakakuks yang dia fond of.. Very Happy
Back to top Go down
newpips
Prebet
Prebet


Number of posts : 61
Location : Kota Belud
Registration date : 2009-03-18

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 5:01 pm

Yorut_orut wrote:
saya pikir ada juga urang kampung tarai test tirik pulis tu sama butul ka inda... diurang akan hantar bakakuk kelas 3 di balai pulis.. kalau di bagi lisin menyimpan, nanti dia gunakan lisin itu untuk bakakuk kelas 1, pasal indada juga nombor siri bakakuk tu.. jadi lisin boleh pakai untuk mana bakakuks yang dia fond of.. Very Happy

idea ini kalau lah orang kampung buat, saya setuju betul.....!
Back to top Go down
newpips
Prebet
Prebet


Number of posts : 61
Location : Kota Belud
Registration date : 2009-03-18

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 5:02 pm

tapi kan, apa ba bakakuk ni? boleh tunjukkan gambar? Siapa yang ada simpan.....? (pancingan)
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 8:37 pm

hehehe... tirik kerajaan ja tu suruh hantar bakakuk p balai pas tu kana bagi lesen... 1 org ja yg hantar tu terus tertangkap semua yg ada simpan dan pembuatnya sendiri... bagus kita simpan tu bakakuk bikin tembak tupai... sekurang2nya dpt sup tupai... hehehehehe .. bikin pusas mentoku..
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 8:42 pm

dan juga tembak pti yg dtg menjenguk2 di rumah kita, hehehe... buat pusas bilang si raja pusas...
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 8:53 pm

Betul buat manimbak tu PTI..lapas timbak buang sana hutan suruh harimau buat sup pula...
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 8:57 pm

hehehe dgn jumlah durang tu sini sabah, tentu gemuk2 harimau sana hutan.. cukup makan.
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 9:00 pm

gontulak wrote:
dan juga tembak pti yg dtg menjenguk2 di rumah kita, hehehe... buat pusas bilang si raja pusas...

jan kamu timbak tu PTI .... bagus jg ada PTI d sabah ba.... ada juga jaga kebun sama kasi bersih... klu org kita sendiri manada mo p kerja mcm tu... klu org kita.. klu sekali p moginum sampai berhari2 baru pulang tu... manada dpt buat keraja lagi... lagi 1 ... klu kedapatan menimbak org.. mesti kena penjara klu tdk kana hukum gantung... hahahahahaha.... jan marah.
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 9:03 pm

kalau begitu, pigi tembak pti yg sana kedai2 buliat, yg hari2 sana tdk pigi cari kerja di kebun2.. sb kumpulan2 ini mmg tdk berbaloi ada sini sabah, hehehe...
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 9:05 pm

ya... tu ja la.... hehehehehe
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 9:37 pm

siapa2 ada kawan polis cuba tanya adakah org yg hantar bakakuk sana balai?
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 9:41 pm

niche wrote:
siapa2 ada kawan polis cuba tanya adakah org yg hantar bakakuk sana balai?

ada yg pulis dulu sama2 kami p sportlight..... bakakuk jg dia guna tu... hahahaha
Back to top Go down
gontulak
Staf Sarjan
Staf Sarjan


Number of posts : 465
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 9:54 pm

tdk hairan tu, walaupun dia polis tp tiada senapang kerajaan, mau guna m16 lglah tdk dpt... jd paling senang guna bakakuk.
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 9:55 pm

gontulak wrote:
tdk hairan tu, walaupun dia polis tp tiada senapang kerajaan, mau guna m16 lglah tdk dpt... jd paling senang guna bakakuk.

bakakuk suda jadi senjata rasmi d kampung2 ba tu.... hahahaha
Back to top Go down
niche
Special Rank


Number of posts : 599
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 10:21 pm

ya, sdh jd senjata rasmi org kg... sb tiada perlu usaha apa2, yg penting ada duit, dptlah bakakuk, kalau pandai buat sendiri lg bagus... kalau harap dpt senapang kerajaan, jgn haraplah, jauh panggang dr api... sekarang ni saya dengar, hampir setiap rumah di kg2 ada sekurang2nya 1 bakakuk...
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Sun Mar 29, 2009 10:24 pm

uii... bukan setakat 1 rumah 1 bakakuk.... ada yg sampai 2...... silap2 ada senapang angin lagi... hahaha
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: bakakuk akan jd sinapang sah?   Today at 8:23 pm

Back to top Go down
 
bakakuk akan jd sinapang sah?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Kedai Kopi Talk-
Jump to: