To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 2 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 2 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 Sabah Sarawak pandai atau???

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Sabah Sarawak pandai atau???   Wed Apr 08, 2009 7:49 pm

semasa by-election tempoh hari, PR menang 2 dan BN 1... di semenanjung, walaupun mahadir sendiri dtg tolong kempen, tewas juga pd PR.. di sarawak, dgn bantuan yb2 sabah spt musa, pairin, dompok... bn menang di sana. Di semenanjung di mana tempat punca BN, angin perubahan kuat bertiup, rakyat kelihatan spt ingin menolak bn... di sabah sarawah, selepas puluhan tahun diperintah kerajaan BN, di mana perjanjian malaysia telah tiada erti, pti bermaharajalela di sabah hampir menyamai bilangan warga sabah tulin, 60bilion yg disebut, hanya 1.2 billion sj utk sabah sarawak, segala kemudahan serba kekurangan, sabah yg jd negeri termiskin di malaysia... masih tetap setia kpd BN... pandai atau???
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Wed Apr 08, 2009 9:08 pm

Kalau berdasarkan kenyataan ini..sabah/sarawak memang sah bodoh. Namun apa yg kita harapkan, disebalik kesetian pemimpin/poltician sabahan/sarawakian, dibalas dgn baik oleh BN secara keseluruhan tanpa memilih2 (kroni, proxi sj) termasuk rakyat akar umbi sabah/sarawak. Imbuhan pertama, adalah dlm pembentukan kabinet federal pd jumaat ini yg dikatakan sabah/sarawak diberi keutamaan atas dasar meritokrasi, reaktif dan constructive hidden-agenda. Saya tdk dpt melihat perkara ini akan mampu membela nasib buruk rakyat sabah selama di bawah cengkaman BN krn yg jelasnya cuma pemimpin sahaja yg kenyang. Sebelum inipun, full minister tlh jg diberi kpd sabah iaitu Dr.Max..tp sampai skrg..habukpun tak ada. Satu2nya cara untuk mengubah nasib rakyat sabah/sarawak ialah turut serta dlm usaha PR di semenanjung iaitu men-tsunami-kan BN..tenggelamkan di lautan pasifik sedalam2nya.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Thu Apr 09, 2009 12:03 am

sama ada sabah/sarawak ni pandai cari jln selamat utk survive dgn cara yesman & bermuka2 atau kita ni mmg mudah diperkotak-katikkan oleh federal... sb itu kita dgn relaxnya berpuashati & akur dgn apa sj yg diterima.. jika diberi tahi ayam sekalipun kita tetap akur sambil berckp, "sabar, ok le tu... baguslah diberi tahi ayam drpd tiada... sabar sj, nt lepas ni durang bg kita kek... tp tunggu sj, jgn kita memaksa diberi kek..." Very Happy

dlm pemilihan pemimpin2 pun semua kita berhubung dgn federal, "ok ini calon2 kami, okkah boss? mana yg boss pilih? ada cadangan lain? kami ok sj ni siapa yg boss pilih..."

jd bila dipilih org yg sebenarnya kita tdk suka & tdk setuju, kita ttp trima dgn akur, "ok boss, ngam betul tu, mmg pilihan bosslah yg terbaik... kami ni bukan pandai memilih sangat, takut tersilap pula, kami tau boss lebih tau apa yg sesuai utk sabah..."
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Thu Apr 09, 2009 12:16 am

Sb kita tdk ada seorg jeneral yg boleh memimpin kita ke halatuju sebenar..pemimpin2 yg ada bukan lg pemimpin yg berhati pejuang tulen ttp pejuang utk diri sendiri.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Thu Apr 09, 2009 9:30 am

yb2 & menteri2 tidak dapat berbuat apa-apa jika rakyat tidak mengundi mereka. masalah sebenar di sabah (dan mungkin sarawak juga) ialah rakyat yang mudah dikelentong oleh yb2. Kalau yb2 bilang, kita mesti bersabar, susah kita kalau jadi pembangkang.. nanti federal tidak bagi peruntukan dsb.. maka rakyatpun ikuuuut saja cakap yb.
Kita tidak boleh bilang yb2 kita bodoh. Diurang tu pintar untuk jaga periuk nasi diurang. Yg bodoh ialah pengundi yang tatap mengundi diurang walaupun tarang2 yb2 tu cuma menjaga periuk nasi sendiri.
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Thu Apr 09, 2009 10:00 am

betul, mentaliti kitalah yg patut di'naiktarafkan'... drpd apa yg saya nampak, kita terlalu 'menjulang' yb2 seolah2 duranglah yg betul & sikit kesilapan.. apa sj yg durang suruh buat & cakap, kita ikuuuuuut sj tanpa fikir panjang. Yg lucu, jika kita tdkpun setuju dgn seseorang yb, kita masih lg pg kpd yb2 lain yg sebenarnya sama juga dgn yb kita yg sebelum itu. Jika difikir, yb2 sebenarnya org biasa2 sj, malah majoriti yg lebih 'palui' drpd kita, malah ada yg tdk tinggi pelajaran pun... jd kalau dlm pelajaran durang masa di sekolah dulu tdk baik, bgmana kita dpt mengharapkan durang utk memimpin & memperbaiki diri kita pula? Spt yg diperkatakan oleh kawan2 forumer lain, kita pilih durang jd yb kita bukan utk jd ketua tp utk jadi kuli. Jd siapa2 yb yg tdk mampu memainkan peranan sbg kuli, bermakna tdk layak utk jadi yb. Masalah kita yg saya nampak, bukan pula kita melihat seseorg individu itu boleh buat kerja atau tdk, kita melihat pula parti mana yg dia ikut. Kalau kita mau kerajaan BN mentadbir, bermakna BN letak anjing sbg yb kita pun kita ikut & setuju sj... sdgkan bgmana seeokr anjing boleh memenuhi tuntutan & keperluan rakyat? Kita lihat di sekeliling kita, terlalu ramai yb2 yg bukan pula berlagak kuli, tp konon sbg 'raja' pula... tapi bagus sikit drpd anjinglah... banyak betul yb yg ayam mati.. dan kelucuan berterusan, sampai masa election, kita undi dan undi dan undi dan undi dia lagi... lepas tu merungut berpanjangan kerana yb tersebut tdk peduli kpd kebajikan kita... kalau kita sedar, sikit betul yb yg menonjol kerana usaha & kerja2 baik yg durang buat utk rakyat... kebanyakan yb hanya menonjol famous kerana selalu hadir majlis itu ini, rasmi itu ini... seolah2 durang sibuk buat bakti utk rakyat... padahal habuk pun tarak...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Thu Apr 09, 2009 10:54 am

satu hal lagi yang malang bagi kita ialah, setiap kerajaan negeri mesti jadi anggota BN-federal. Misalnya, kalau kita tumbangkan BN-sabah kemudian Parti xy yang menjadi kerajaan negeri, tapi malangnya kalau tidak menyertai BN maka dikira pembangkang di peringkat pusat. ceh! jahat betul federal ini...

Boikot terhadap rakyat yang mengundi pembangkang seharusnya tidak wujud. Itu amalan tidak demokrasi. apa guna pilihanraya jika pilihan rakyat tidak dihormati? Kalau kerajaan negeri tidak menyertai BN, itu mesti ada sebabnya dan patut didengar oleh federal.
Tetapi malang bagi kita, setelah kita undi pembangkang dan menang (misal kata lah), ketua menteri baru pula senang2 saja menyertai BN kerana sudah "dirunding" oleh federal. Maka segala usaha kita untuk menentang ketidakprihatinan federal sia-sia saja hanya kerana seorang saja, yang bergelar Ketua Menteri.
Alangkah baiknya jika ada pemimpin kita seteguh Nik Aziz yang tidak boleh digula-gulakan oleh federal.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 7:02 pm

butul tu, diurang malaung2kan dimokrasi tp inda buli pula negeri kana perinta pambangkang..... lapas tu mana2 yg diperinta pambangkang, pederal akan kasi pulau butul2, inda kasi peruntukan..... mungkin inilah tapsiran dimokrasi bg diurang..... tp kalou mo kerula drpd pederal pula inda buli, tp inda kasi peruntukan sukup..... masamana tu?
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 9:55 pm

Harap2 diurg si dompok, maximus, anifah dn safie apdal..tdklah trlalu macam kerbau dicucuk hidung, mgikut apa sj arahan federal...jd pak turut, yesman dn jd dayus shgga tdk dpt mnyampaikn suara hati rakyat sabah.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 9:58 pm

maximus & safie mgkin ada 'peluang' dicucuk hidung...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 11:00 pm

Garadu wrote:
maximus & safie mgkin ada 'peluang' dicucuk hidung...

Maximus dn safie..memang bgtu ketara kaki bodik..kalu maximus lg..tdk pernah brcakap di parlimen.
Kalau dompok dan anifah..pernah jg menunjukkan sikap/sifat "kontra" mereka.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 11:21 pm

Maximus awal2 lagi sudah kalah sama si sapi. dalam satu debat mereka dimalam kekalahan pbs kepada BN..nampak sangat si maksimus ini tergagap2 ketika menjawap hujah2 si sapi.

maximus maximus..bikin malu urg kuta marudu saja..
Back to top Go down
ditabasan
Prebet
Prebet


Number of posts : 58
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 11:33 pm

ya maximus mmg dr awal bukanlah seorang yb yg kelihatan berkaliber... dia banyak mengikut telunjuk drpd menunjukkan pendiriannya, mgkin jalan selamat bg dia. Berbanding dgn Shafie, dia mmg pandai bercakap, tp saya setuju kedua2 org ni sama sj yes man...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 11:38 pm

Dia (maximus) memang bukan ahli pedato..itu sb dia tdk pernah bercakap di dewan rakyat.
Dia memalukan org kota marudu dan tambunan krn dia org tambunan sebenarnya.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 11:46 pm

Cuma rasa2nya kelayakan akedemik dia boleh tahan juga tu..
Back to top Go down
ditabasan
Prebet
Prebet


Number of posts : 58
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 11:51 pm

Rungkud wrote:
Dia (maximus) memang bukan ahli pedato..itu sb dia tdk pernah bercakap di dewan rakyat.
Dia memalukan org kota marudu dan tambunan krn dia org tambunan sebenarnya.
org tambunan?memasang silatlah si tuan fonsus ni... Laughing
Back to top Go down
ditabasan
Prebet
Prebet


Number of posts : 58
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 11:53 pm

orud wrote:
Cuma rasa2nya kelayakan akedemik dia boleh tahan juga tu..
tdk silap saya phd boleh dpt dgn pjj sekarang ni..
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Fri Apr 10, 2009 11:58 pm

ditabasan wrote:
Rungkud wrote:
Dia (maximus) memang bukan ahli pedato..itu sb dia tdk pernah bercakap di dewan rakyat.
Dia memalukan org kota marudu dan tambunan krn dia org tambunan sebenarnya.
org tambunan?memasang silatlah si tuan fonsus ni... Laughing

hehehee..silat apa lah agaknya dia buka nanti ni..hihi
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Sat Apr 11, 2009 12:20 am

Silat gayung..sb habis suda tanah d tandek dia gayung... Laughing
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
ditabasan
Prebet
Prebet


Number of posts : 58
Registration date : 2009-02-07

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Sat Apr 11, 2009 12:33 am

hehe.. bah tuan fonsus, pandai kau silat gayung?
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Sat Apr 11, 2009 1:31 am

Published on: Friday, April 10, 2009


Kota Kinabalu:
Science, Technology and Innovation Minister Datuk Dr Maximus Ongkili
said the Barisan Nasional (BN) defeat in the recent Bukit Gantang and
Bukit Selambau by-elections was not a total loss. He said the majority in favour of the opposition was not really spectacular. However, he said it conveyed a positive message that the BN has to do a
lot more work to convince the grassroots in the two areas that the BN
really meant well to reinvent and serve the people. "We should learn from the experience, appreciate the message of the
voters and work harder to meet their expectations," he said in a
statement, Thursday.

tdk berkaliber langsung..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Sat Apr 11, 2009 2:15 am

menegakkan benang basah dan mengampu boss....
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Sabah Sarawak pandai atau???   Today at 5:37 pm

Back to top Go down
 
Sabah Sarawak pandai atau???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Politics-
Jump to: