To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Teknik Forex Sebenar Dan Cara Belajar Forex Malaysia
by SchulzCube Thu Dec 01, 2016 6:45 am

» Panduan Exam Online Penolong Pegawai Tadbir N29
by xbest Tue Nov 29, 2016 3:36 pm

» Rahsia Cikgu Jana RM60K Dgn Smartfon Android
by xbest Sun Nov 06, 2016 2:15 pm

» any new plan for celcom postpaid?
by popolan Fri Nov 04, 2016 11:32 am

» let's talk about telco plan
by tungkelly Fri Oct 28, 2016 11:02 pm

» Celcom will launched Iphone7 but!!!!!!!!!!!!!!!
by popolan Fri Oct 21, 2016 11:19 am

» mana yg kamu urg suka, parampuan yg seksi ka atau parampuan yg purest?
by SchulzCube Wed Oct 19, 2016 7:16 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Wed Oct 12, 2016 8:42 am

» Rahsia Jana RM30,000 hanya dengan WeChat
by xbest Wed Oct 05, 2016 4:38 pm

» Rahsia Jana RM50K Seminggu Dgn FOREX
by xbest Mon Aug 15, 2016 10:41 am

» Teknik & Panduan Lulus Exam MUET
by xbest Thu Aug 04, 2016 4:50 pm

» Jana RM60,000 SEBULAN Dengan UBER
by xbest Fri Jul 15, 2016 7:11 pm

» Bha mana jak tuh mauk line yang okay di Sabah ni?
by hahalove Thu Jun 30, 2016 12:16 pm

» Tips Jika Kereta Anda Di Langgar Dari Belakang
by SchulzCube Sat Jun 25, 2016 10:46 am

» Seminar Google Adwords GStep UP 2016
by xbest Sat Jun 25, 2016 6:48 am

» Shopping at Courts Mammoth?
by nurulazzin Thu Jun 23, 2016 12:10 pm

» First Gold upgrade
by carriefire Fri Jun 10, 2016 2:47 pm

» Tanda Tanda Demam Denggi Dan Ubat Demam Denggi Yang Berkesan
by SchulzCube Sat Jun 04, 2016 6:39 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Fri Jun 03, 2016 3:45 pm

» Ubat Sakit Gout-Kencing Manis Dan Pelbagai Jenis Kanser Lain
by SchulzCube Fri Jun 03, 2016 1:40 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar

Share | 
 

 JKKK / Ketua Kampung makan duit?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
simbabalad
Sarjan
Sarjan


Number of posts : 374
Registration date : 2009-03-16

PostSubject: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Sun Apr 12, 2009 10:46 pm

biasa kita dengar2 di mana2 kg, ada JKKK atau ketua kampung yg 'makan'
duit org2 kampung, konon2 utk booking lot tanah yg di bahagi2kan utk
buat rumah, utk projek itu ini dan mcm2 lagi.. tp bertahun2 berlalu,
tiada apa yg berlaku, duit hilang begitu sj... kesian org2 kg ditipu
bulat2... dan yg sedihnya, pungutan duit akan dibuat lagi utk konon2
tujuan yg sama.

Siapa2 yg ada pengalaman atau peristiwa berlaku di kg kamu, cuba kongsikan di sini.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Mon Apr 13, 2009 7:36 am

Perkara sebegini mimang biasa berlaku.
1. Bila taim mengundi, biasalah calon akan bagi wang saku/tambang (sekitar RM30 - RM 50) sebagai galakan turun mengundi (mungkin boleh dikategorikan sbg rasuah juga tu.. Very Happy ). Tapi adaaa saja serita JKKK ngap sebahagian duit tu.. betul ka tida inda tau la.
2. Ada di tampat kami, bekas JKKK telah mengetuai permohonan tanah. sebagai ketua, dia buat peraturan itu ini. tapi last2 dia juga yg langgar peraturan tsbt. Contohnya, setiap pemohon hanya boleh pohon 5 ekar, dalam 1 keluarga cuma 3 pemohon yg dibenarkan, tanah yg dipohon tapi tidak diusahakan akan di beri kepada pemohon baru, pemohon yang hilang minat mengusahakan tanah itu tidak boleh secara diam2 bagi tanah itu sama orang lain utk dpt duit.... Semua peraturan2 ini digardak habis-habisan oleh ketua tadi.
3. Pemungutan wang untuk mengurus tanah kunun, aduina banyak kali dibuat tapi penggunaan duit itu tidak telus.
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Mon Apr 13, 2009 8:34 pm

memang perkara ni selalu terjadi... tp lain pula yang terjadi d kampung kami.... jkkk yang dulu2 selalu tiada duit... maka duit tu hilang p mana tdk tau...
tp sekarang... kampung kami ada seorang pengerusi jkkk... selain dr pengerusi jkkkk dia juga adalah seorang contraktor kelas F.... biasanya klu ada pesta2 dia yang selalu kasi keluarkan duit sendiri.... dia banyak membawa pembangunan di kampung kami... bila ada org yg susah mengalami kesusahan dia selalu dtg p menolong... contohnya ada kematian... dia selalu dtg bagi sponser pada keluarga kesusahan...
sampai 1 tahap kebaikan dia yg tdk dpt d gambarkan.... sanggup dia keluarkan duit sendiri utk membuat jalan raya utk org kampung pergi ke sawah.... sy dgr kos dia keluarkan mencecah rm20 ribu lebih.... sy sunguh teruja dgn kebaikan dia... dia ni mempunyai anak yang ramai... percaya atau tdk anak dia seramai 16 org... tp semua anak2 dia yg suda habis form 5 semua sambung sekolah p ambil diploma dan degree... susah mau cari org yang sebaik ini... klu kamu mo tau... bleh tanya dgn org kampung dabata d tambunan... nama dia Agapitus muni....
dia bukan seorang ahli politik pn buli bantu org yang susah.... bayangkan klu dlm setiap kampung ada org yg seperti ini....
Back to top Go down
datu
Prebet
Prebet


Number of posts : 18
Registration date : 2009-04-13

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Mon Apr 13, 2009 10:07 pm

bertuah kamu dpt org begitu tuan fonsus... sini kg kami, aduhh... menipu org kg adalah.. sekarang ni ada konon kawasan 'padang ragut' yg hendak dijdkan kawasan kg... jd berlumba2lah org2 kg memohon lot kawasan di sana. Pengerusi JKKK sibuk betul memungut duit sbg booking lot tersebut, malah ramai org kg yg kehabisan lot, yg lucu keluarga pengerusi JKKK ada sehingga 10 lot... adilkah begitu? duit booking rm100 satu lot... belum tentupun boleh dpt ini lot...

bertahun2 dulu, lot yg sama sdh pun dicanang2 utk dibagi kpd org2 kg... dan spt sdhpun kutip duit... duit hilang begitu sj... sekarang kutip duit lg.... cuba kamu fikir betapa menipunya JKKK atau ketua kg... kesian org kg mcm saya tdk tau mcmana proses lapor kpd BPR... yg lucu, anak2 jkkk / ketua kg pun berlagak mcm durang juga ketua sana kg...
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Mon Apr 13, 2009 10:19 pm

datu wrote:
bertuah kamu dpt org begitu tuan fonsus... sini kg kami, aduhh... menipu org kg adalah.. sekarang ni ada konon kawasan 'padang ragut' yg hendak dijdkan kawasan kg... jd berlumba2lah org2 kg memohon lot kawasan di sana. Pengerusi JKKK sibuk betul memungut duit sbg booking lot tersebut, malah ramai org kg yg kehabisan lot, yg lucu keluarga pengerusi JKKK ada sehingga 10 lot... adilkah begitu? duit booking rm100 satu lot... belum tentupun boleh dpt ini lot...

bertahun2 dulu, lot yg sama sdh pun dicanang2 utk dibagi kpd org2 kg... dan spt sdhpun kutip duit... duit hilang begitu sj... sekarang kutip duit lg.... cuba kamu fikir betapa menipunya JKKK atau ketua kg... kesian org kg mcm saya tdk tau mcmana proses lapor kpd BPR... yg lucu, anak2 jkkk / ketua kg pun berlagak mcm durang juga ketua sana kg...
[b]

ini biasa sy nampak ni... tp biarkan la dorang.. jan ja ikut cara dorang....
dan pasal penipuan tu memang selalu terjadi... biasa la manusia biasa... terlalu tamak...
Back to top Go down
datu
Prebet
Prebet


Number of posts : 18
Registration date : 2009-04-13

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Mon Apr 13, 2009 10:23 pm

tp durang menipu dan terus menipu, sb tiada org yg mo ungkit...
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Mon Apr 13, 2009 11:05 pm

Bapa burek anak rintik..inilah pemimpin produk BN yg sentiasa bergelumang dgn penipuan, pecah amanah, rasuah, lintah darat, pemiara PTI. Amalan ini sudah mnjadi darah daging diorang dan sudah menjadi budaya yang seakan dihalalkan oleh pimpinan atasan.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Tue Apr 14, 2009 4:00 pm

yg sia heran, bila pigang jawatan, misti diurang tepikir masamana mo dpt untung drpd jawatan itu..... masam yg sia sakap dulu, masam semulajadi pula parangai diurang menipu, keturunan baitu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Wed Apr 15, 2009 9:23 am

ada pula sia dingar ketua kampung minta "duit buka mulut" sebelum menerima atau menolak sebarang aduan, macam duit buka fail bila kita minta bantuan peguam.
Betulkah duit buka mulut itu memang ada dalam buku panduan ketua kampung? Kalau betul.. siapa yang dapat duit itu? Ketua kampung itu kah?
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Wed Apr 15, 2009 11:03 am

ya, betul tu.. saya pun ada dengar ni juga, dan pernah alami. Dulu saya ikut rombongan pg meminang sebelah telupid sana, terpaksa keluarkan duit dulu rm50 dan bg ketua kg utk mulakan majlis. Terasa lucu juga masa tu kerana first time nampak. Pd saya, ia bukanlah tradisi tp ketamakan k/kg di sana dan konon2 sdh adat di kg itu. Adatkah begitu? terang2 tamaha, bikin malu sj. Senyum2 lg tu k/kg tdk mau mula majlis sampai kami tertanya2 bila mo mula, hari makin mau petang, rupa2nya dia minta duit 'pembuka mulut' dulu, hehe... itupun keluarga yg dipinang yg bgtau kami... kalau tdk dibgtau, sampai malam pun belum start lg..
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Wed Apr 15, 2009 5:33 pm

hahaha.....lucu pengalaman kau ini. telupid kampung apa itu ah? manalah tau ada jodoh anak2 di sana, jadi bagus ada persediaan ni... Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 7:43 pm

palui punya ketua kampung begitu..... misti ada saturang yg mo tagur tu baru dia berenti..... kalou sia, sia mo test tu buat2 indatau, jgn bg duit pembuka mulut...... kalou ada yg bgtau sia, sia pigi tanya itu katua kampung, "butulkah perlu duit pembuka mulut dulu baru start majlis?"..... antah apa reaksi dia..... Very Happy
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 10:03 pm

kalau kes meminang saya inda bantah bah.. pasal ini mungkin adat sesuatu kampung seperti di sugut, telupid, dan beluran. Tapi kalau kes seperti aduan salahlaku orang, aduan tentang pertikaian sempadan tanah, aduan kes kecurian..dsb, adakah patut itupun mau minta wang buka mulut? Katara tamaha punya katua kampung...
Back to top Go down
fonsus
Koperal
Koperal


Number of posts : 285
Registration date : 2009-02-22

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 10:11 pm

ragam kehidupan ba tu.. tdk semestinya apa yg kita biasa nampak adalah sama d tpt lain... klu semua sama tdk ceria la ni dunia... hahahaha... jan2 mo p jumpa anak ketua kampung pn mo kena bayar buka mulut mo minta kebenaran...
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 10:20 pm

Duit pembuka mulut..intah2 memberus gigi pun tidak tapi buka mulut saja ada harga..palui butul punya KK.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 10:24 pm

ok juga tu suma mo kana tingu ngam ka...... suba diurang pikir bepuluh taun dulu, manada yg kana bg duit dulu baru buka mulut..... apa guna jd katau kg kalou begitu? takan kana bg duit dulu baru main paranan? baru buat karaja? kalou inda dpt buat tugas kalou inda kana bg duit, bah jan jd katua kglah..... hihihiiiii masam sia pula yg maradang, pasal inda ngam di kapala sia bah..... dan sia parsaya, kalou kao tanya itu katua kg bagus2, dan kaloulah dia buli jawap jujur, dia sendiripun inda rasa ngam dan rasa malu......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 10:27 pm

saya rasa sendiri pun gaman, perbuatan meminta suapan dari urang kampung yang berususan dengan dia itu adalah satu petanda paling asas bahawa dia ni memang tidak layak menjadi seorang pemimpin.

Orang macam ini di pimpin bolehlah, tapi utk memimpin...jauh sekali.
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 10:29 pm

kalau katua kampung begitu, saya rasa dia ni bukan jenis ktua yang jujur dan adil. Ini berdasarkan pemerhatian saya terhadap seorang ketua kampung yang peminta wang buka mulut..

kes mengumpat sudah ini... Very Happy
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 10:35 pm

wah rancak kamu mlm ni berforum... cerita saya tu sana sebelah kg buis kiabau bah tu... dan mgkin kampung2 jiran juga sedemikian... org2 kita juga bah... cuba kosongkan fikiran, fikir... ngamkah kena bg rm50 dulu baru mulakan majlis? kalau tdk bagi, maka tdklah mulakan majlis??? dan itukah cara bgmana seseorg ketua kg bertugas? bikin malu sj... harap ia bukanlah tradisi sana kg tu dan juga kg2 berdekatan...
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 10:38 pm

Kamungkinan kalau saya terkena..saya bagi juga..kasih tambah +rm50 lagi..tapi selepas itu jangan manasal. pasal saya mesti kasih sindaat itu ketua kampung.. Very Happy
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 11:05 pm

lepas hari tu baru saya dpt idea... sepatutnya masa itu saya boleh tanya, "oh, mmg begitukah di kg ini? sb kalau di kg2 lain tiada pula begini... first time saya jumpa begini... tp tugasan k/kg sepatutnya tdk begitu tau... bukan kena bg duit dulu baru buat kerja... nt saya cuba tanya yb di daerah kami..."

tengok, mcmana senyuman dia lepas tu...
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 11:13 pm

Ada ini saorang ketua kampong berlagak pandai pada hal kalau saya mau soal balik dia sudah tentu dia inda tajawap.
Kisahnya begini..
Ketika adik saya (lelaki) pigi mengurat di kampong sabalah, anak buah si ketua kampong pigi kasi tapuk tu motosikal adik saya. (tujuan untuk mempermain-mainkan adik saya la). Bila adik saya tekejut motosikal dia indada sudah, dia sangat marah lalu dia kasi timbak2 di udara bakakuk dia. Kemudian org kampong pigi mengadu sama ketua kampong perihal adik saya yang menimbak-nimbak di udara. Dalam siasatan, telah diketahui bahawa anak buah ketua kampong itu sendiri yang pigi kasi tapuk tu motosikal.
So.. diurang datang pigi rumah minta maaf kunun … tapi minta maaf pun bukan ikhlas kerana masih ada sikap menegakkan benang yang basah. tu ketua kampong bilang,saya tau juga bah anak buah saya kasi tapuk tu motosikal tapi tujuan diurang mengasi tapuk motor ialah supaya si anu jara pigi mengurat pasal kedatangan dia di rumah perempuan itu sudah jadi buah mulut. Dan kunun2 nya lagi ada sudah geng pemuda kg itu yg berhasrat mau memukul dia.
Nah kalau saya jawap begini.. sebagai ketua kampong kenapa kau bersubahat dengan anak buah kau? Bukankah lebih baik kau kasi nasihat adik saya secara terang2? Tapi saya tida cakap pasal saya tidak mau memperpanjangkan kes, lagipun tujuan mereka datang ialah untuk minta maaf kunun. Which to me sekadar menegakkan benang yang basah. Yang sebenarnya tiadapun geng merancang memukul. Lagipun adik saya bukan main2 sama tu perempuan. Dia datang sana kampong sabalahpun terus pigi rumah perempuan itu beramah mesra dengan bakal mentua. Sekarang dah jadi binipun.
Kamurang tingu… ketua kampong jenis yang suka minta duit buka mulut memang orang yg tidak adil, barat sabalah…
Back to top Go down
Garadu
Pegawai Waran II
Pegawai Waran II


Number of posts : 593
Registration date : 2009-04-05

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 11:26 pm

inilah masalah kalau ketua kg pilihan parti & bukan org2 kg... mana2 kg pun saya dengar org2 kg tdk setuju, tdk puas hati...
Back to top Go down
orud
Paranormal Master


Number of posts : 992
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 11:31 pm

aiknah palui butul juga itu ketua kampung...masam budak2..
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Thu Apr 16, 2009 11:33 pm

patutlah ada urang butul2 mo tau di mana dpt sumber piluru, hihihihiiiii..... Laughing
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
Sponsored content




PostSubject: Re: JKKK / Ketua Kampung makan duit?   Today at 10:48 am

Back to top Go down
 
JKKK / Ketua Kampung makan duit?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 6Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah :: I LOVE SABAH Lobby :: Districts in Sabah :: Keningau-
Jump to: