To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 10 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 10 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Coverage problem
by minzi Today at 9:55 am

» Kerja Online Sebagai Kerani Data
by xbest Yesterday at 2:18 pm

» Jadi Jutawan Dgn Forex Sebenar
by xbest Yesterday at 10:53 am

» Lihat Bukti RM1200 Masuk Akaun CIMB
by xbest Sat Apr 30, 2016 1:40 pm

» The best Telco Realy?
by spanner222 Fri Apr 29, 2016 2:31 pm

» Bisnes Air Balang Jana RM7,000 sebulan
by xbest Thu Apr 28, 2016 3:04 pm

» drama lawak cari bini
by kkhomeboy Mon Apr 11, 2016 12:18 pm

» Rahsia Bisnes Aiskrim Jana RM5K Sebulan
by xbest Tue Apr 05, 2016 9:29 am

» Panduan Lengkap Rahsia Lulus MUET
by xbest Fri Apr 01, 2016 10:26 am

» let's talk about telco plan
by kristy Tue Mar 29, 2016 12:07 pm

» Telefon Samsung upgrade ori yang harga murah ada ke?
by spanner222 Tue Mar 29, 2016 11:24 am

» Siapa tau tentang kuiz kontes ni ye??
by tungkelly Mon Mar 28, 2016 4:18 pm

» Get Gadget with low Price!!!
by morningbird Mon Mar 28, 2016 12:16 pm

» S7 ke 6s?
by klow361 Sat Mar 26, 2016 11:51 am

» Formula Tarik Rezeki 2015
by xbest Mon Mar 21, 2016 5:23 pm

» Download Rahsia Projek RM500
by xbest Fri Mar 11, 2016 8:57 pm

» Rujukan Peperiksaan Online Separa Perubatan
by xbest Thu Mar 03, 2016 8:45 am

» Jana RM50K SEMINGGU dgn FOREX 2015
by xbest Thu Feb 18, 2016 8:57 am

» Teknik Tingkatkan Follower & Jualan Di Instagram
by xbest Tue Feb 09, 2016 7:36 pm

» First Gold upgrade
by milooaiss Sat Feb 06, 2016 8:47 pm

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
May 2016
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
CalendarCalendar

Share | 
 

 Matrikulasi atau STPM

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
drakl0r
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 26
Age : 27
Registration date : 2009-03-18

PostSubject: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 3:39 pm

Kamurang rasa mana yang bagus? Urang cakap pelajar STPM lebih matang dari matrikulasi. Kesian juga pelajar matrik selalu kena pandang rendah di IPTA. Sia pun ex-matrik juga dulu...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 4:02 pm

mimang urang nampak begitu, kalou stpm sdh 2 taun di tktan 6 bah..... tp kalou matrik fresh from spm..... sabap tu kalou matrik urang nampak bulum matang..... tp itu tingu gaya juga bah, tp kalou gaya mimang masam budak2, mo buat masamana, mimang urang sakap bulum matang..... kasi tunjuk style witoron sikiit bah, hihihihiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
drakl0r
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 26
Age : 27
Registration date : 2009-03-18

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 4:46 pm

Haha ya bah kan.. sia masuk matrik dulu pun baru 17 tahun... muda lagi hehe. Tapi d sini memang macam tu lah...
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 6:39 pm

Saya pernah ternampak satu peluang kerja dalam satu surat khabar hari tu. kekosongan bahagian pengurusan, syarat kelayakannya:

1. Mempunyai Diploma dari UiTM atau..
2. Mempunyai STPM.

Bermakna STPM adalah setaraf dengan diploma dari mana2 kolej.

Kelebihan STPM ini adalah, selepas habis belajar boleh terus bekerja kalau mau, sementara pelajar matrikulasi pula terpaksa jalan terus, enda bulih berhenti atau gustan.

Mengenai pelajar matrix di pandang rendah di kolej, maktab atau universiti, saya rasa perkara ini tidak sepatutnya berlaku kerana sukatan pelajaran dalam matrikulasi adalah setaraf juga dengan STPM.


Last edited by alphawaves on Mon Apr 20, 2009 7:15 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts : 4976
Location : Sandakan
Humor : begitu laitu...
Registration date : 2008-09-16

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 7:00 pm

kalau ada hati mau masuk U, bagus martik sebab kalau sudah masuk matrik, sudah gerenti dpt masuk U (sekiranya lulus la). Klu STPM mau kena pohon masuk U lagi.
Back to top Go down
drakl0r
Prebet
Prebet


Male Number of posts : 26
Age : 27
Registration date : 2009-03-18

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Tue Apr 21, 2009 12:00 am

Oh sia saja tanya..abis baru2 ni adik sia yg 2 tahun muda dari sia pun dapat matrik juga. Tp memang betul lah kalo matrik result ok memang dapat masuk u..
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Fri Jun 19, 2009 10:21 pm

Ada siapa2 lagi kah yg telah mengambil STPM atau Matrikulasi?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 11:37 am

kalou banding matrikluasi dgn stpm, stpm lagi laku sari karaja..... matrikluasi ni masam kalas paralihan antara taun 6 dingan tingkatan 1 bah..... sabap tu, kalou kana tanya, apa kalayakan kao? takan kita jawap, "oh sia ni lulusan kalas paralihan.....". Smile suma bijanya, kalou paralihan, kao kompom akan naik pigi tingkatan 1, tp kalou matrikluasi, kalou result inda bagus, balik kampunglah..... kalou bagus mimang akan masuk U lah..... jd, sabap tu yg tingkatan 6 lagi rasa berntung drpd yg matrikulasi, suma yg matrikulasi tu lagi basar lubang idunglah..... pasal rasa glemer.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 12:42 pm

Kalau macam tu lebih bagus masuk tingkatan 6. tapi tidak tau lah komen member yg lain. mungkin dia urg ada poin lain kali tu.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 12:51 pm

lapas spm, masuk form 6 dua taun... matrikulasi pun lebi kurang begitu sebulum masuk u..... lapas stpm, inda masuk u pun sdh ada sijil buli pakai sari karaja.... kalou matrikluasi inda dpt guna sari karaja..... kalou bilang paluang masuk u, dua2 basar paluang..... suma itu sjlah, kalou form 6 susah sikit mo lulus baik dlm stpm..... tp kalou dlm matrikulasi guna style universiti sdh..... balajar semester ini, exam utk semester ini juga..... semester dapan lain serita sdh...... kalou form 6, barajal 2 taun, turus exam stpm utk palajaran 2 taun punya, mimang susah sikitlah..... dan pigi sikul pakai unipom lah, hihiihiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 1:08 pm

mentang2 lah si tuan gaman ada stpm... Smile
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 1:23 pm

hihihihiiiii.... kaoni gaman..... mantang2lah kaoni sigu..... Smile sia ni kalou sijil putung gata adalah...... antah2 sia punya sakapan salah pun kao kasi biar sj..... Smile
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 1:53 pm

mana kah telawan sama guru basar gaman.. Very Happy
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts : 2055
Location : LDU-KUDAT
Humor : Senang runding punya...
Registration date : 2008-11-30

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 9:56 pm

Pandangan sia, kedua2nya baik samada stpm atau matrikulasi..sb itu kerjaan belum mansuh itu stpm wlupun ada suda matrix short cut pg U. Yg paling ptg lg pd zaman ini ialah kemahiran teknikal..itu yg paling cepat dpt krja sb mahir. Kalu ada sijil, diplma atau degree, tp teda krja..maknanya kta cuma mo mnambah blangan graduate yg jobless.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts : 112
Registration date : 2009-06-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Wed Jun 24, 2009 7:49 pm

stpm dan matrik dua2 saya ada rasa, mcm stpm lagi ok pula sb matrik kalau "kong" trus pulang ruma lugai! Tpi tingu tahap konpiden juga pula, kalau konpiden pass.. masuk la matrik, kalau inda berapa konpiden... ambil stpm pasal paling teruk pun dapat juga sijil penuh tu! Laughing
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Thu Jun 25, 2009 12:03 am

ya, sijil stpm buli sari karaja sdh..... gaji stpm lg tu.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
laa
Mejar
Mejar


Female Number of posts : 1066
Location : Kota Bulud
Humor : Buli2.... juga ituuu...
Registration date : 2009-07-27

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Aug 03, 2009 12:06 pm

1 lagi kebaikan STPM kalo result baik, iaitu dpt cntinue blajar pergi luar negara. sbab sijil dia staraf skulah tggi dari luar ngara knon. sesuai utk org yg bcita2 mo lanjutkan plajaran d luar negara. Smile
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Aug 03, 2009 7:17 pm

buli tahan si sigu laa ni.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Aug 03, 2009 7:37 pm

oh ya..taun ni bila pengambilan stpm utk pelajar individu aah? ada info kah tuan gaman?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Aug 03, 2009 7:49 pm

hihihihiiii nt sia sari maklumat sana kabun gata, hihihiiii..... indatau sia gaman......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Aug 03, 2009 7:54 pm

hihihi enda apa lah gaman baru saja saya print tadi dia punya borang kelayakan..

Tapi saya ni tingkatan 2 saja bah gaman, bulih kaitu saya ambil stpm aah?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Aug 03, 2009 8:01 pm

tingkatan 2? aduinaaaa..... bagus sdh tu gaman...... sia indada tingkatan pun...... kao buli print pun kalayakan stpm, sia mo print pun inda tau mo buat apa, hihihihiiiiii...... pasal inda buli ikut bah......
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Aug 03, 2009 8:04 pm

tapi hari tu sya tinguk ko bili itu epson punya printer bah gaman.. Very Happy
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts : 5044
Location : sini sabah
Humor : ambikmu.....!
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Aug 03, 2009 8:09 pm

mimang ada printerlah tp bikin print lain bah..... kalou print pasal stpm, hihihihiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts : 1799
Registration date : 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Aug 03, 2009 8:12 pm

Nah kan ketahuan dan kedapatan sudah si gaman..dari nadanya itu stpm ini bukan levelnya sudah..

Saya macam teringat2 dulu ada kawan2 kita masam berajal sama OUM..siapa itu aah.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Today at 3:56 pm

Back to top Go down
 
Matrikulasi atau STPM
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah ::  :: -
Jump to: