To Know is To Love Sabah
Selamat dtg ke ILSF... jgn segan & malu... sila login/daftar dan kongsikanlah idea2 & maklumat 'bernas' anda...

To Know is To Love Sabah

Anything about Sabah, the Land Below The Wind.
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  RegisterRegister  Log inLog in  
Harap anda semua sihat-walafiat, ceria, tenang & gembira ketika ini... selamat berforum... tq...
Hai...

*Never take life too serously... Nobody gets out alive anyway...
I Love Sabah Forum
Who is online?
In total there are 14 users online :: 0 Registered, 0 Hidden and 14 Guests :: 2 Bots

None

Most users ever online was 49 on Wed Jun 20, 2012 3:37 pm
Latest topics
» Berbelanja Dan Anda Dibayar
by wangcuma Today at 10:28 am

» Kontes ForexCup - Hadiah Uang bisa Ditarik/Withdraw
by penalte Thu Feb 26, 2015 8:17 am

» [FXOpen] When Money Makes Money
by penalte Tue Feb 24, 2015 11:02 am

» Internet data VS lower call rates
by hahalove Fri Feb 13, 2015 2:50 pm

» Panduan Lengkap Rahsia Lulus MUET
by xbest Thu Feb 05, 2015 4:28 am

» Sistem Perakaunan DKS Paling Murah 2015
by xbest Wed Feb 04, 2015 5:14 pm

» 4G network prepaid plan
by tungkelly Wed Jan 28, 2015 2:37 pm

» celcom Xpax's rate
by carriefire Tue Jan 27, 2015 12:15 pm

» Contoh Soalan Temuduga Pembantu Tadbir N17 Terkini
by SchulzCube Fri Jan 23, 2015 10:51 pm

» KELAS SEHARI INTENSIF BEKAM CEPAT MAHIR
by fubai1976 Wed Jan 07, 2015 4:14 pm

» Rahsia Memenangi Tender Kerajaan
by xbest Wed Dec 10, 2014 5:25 pm

» Bisnes Kereta Sewa Jana RRM25,000 Sebulan
by xbest Sun Dec 07, 2014 9:50 am

» Join Cuma RM20 Dapat Handphone
by wangcuma Thu Dec 04, 2014 1:49 pm

» DVD Koleksi WP minisite theme 2014/2015
by xbest Mon Nov 24, 2014 11:28 am

» MeleTOP Gila!! Rahsia Lubuk Duit 2014
by xbest Sat Nov 22, 2014 10:42 pm

» Cosplay grand finale!!Siapa ada join?
by inazuma Sun Nov 16, 2014 12:10 am

» HOT! Sertai PPL Termahal RM3 per Lead..cepat join.
by xbest Sat Nov 15, 2014 8:07 am

» Cara Menjahit Dan Buat Pola Baju Kurung Riau Pahang
by SchulzCube Mon Nov 10, 2014 8:11 pm

» Tips dan Panduan Gigi Putih Berseri
by xbest Sat Nov 08, 2014 1:45 am

» Cara Buat Duit Dengan Blog Anda Yang Lebih Berkesan
by SchulzCube Fri Nov 07, 2014 8:12 am

ILSF Shoutbox
I Love Sabah Forum
I Love Sabah time
ILSF Links
Top posters
pukutarap
 
Yorut_orut
 
pukutarap.
 
romeo
 
Rungkud
 
alphawaves
 
paragasu
 
SiokSondri
 
laa
 
orud
 
March 2015
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
CalendarCalendar
Share | 
 

 Matrikulasi atau STPM

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next
AuthorMessage
drakl0r
Prebet
Prebet


Male Number of posts: 26
Age: 26
Registration date: 2009-03-18

PostSubject: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 3:39 pm

Kamurang rasa mana yang bagus? Urang cakap pelajar STPM lebih matang dari matrikulasi. Kesian juga pelajar matrik selalu kena pandang rendah di IPTA. Sia pun ex-matrik juga dulu...
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts: 5044
Location: sini sabah
Humor: ambikmu.....!
Registration date: 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 4:02 pm

mimang urang nampak begitu, kalou stpm sdh 2 taun di tktan 6 bah..... tp kalou matrik fresh from spm..... sabap tu kalou matrik urang nampak bulum matang..... tp itu tingu gaya juga bah, tp kalou gaya mimang masam budak2, mo buat masamana, mimang urang sakap bulum matang..... kasi tunjuk style witoron sikiit bah, hihihihiiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
drakl0r
Prebet
Prebet


Male Number of posts: 26
Age: 26
Registration date: 2009-03-18

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 4:46 pm

Haha ya bah kan.. sia masuk matrik dulu pun baru 17 tahun... muda lagi hehe. Tapi d sini memang macam tu lah...
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts: 1799
Registration date: 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 6:39 pm

Saya pernah ternampak satu peluang kerja dalam satu surat khabar hari tu. kekosongan bahagian pengurusan, syarat kelayakannya:

1. Mempunyai Diploma dari UiTM atau..
2. Mempunyai STPM.

Bermakna STPM adalah setaraf dengan diploma dari mana2 kolej.

Kelebihan STPM ini adalah, selepas habis belajar boleh terus bekerja kalau mau, sementara pelajar matrikulasi pula terpaksa jalan terus, enda bulih berhenti atau gustan.

Mengenai pelajar matrix di pandang rendah di kolej, maktab atau universiti, saya rasa perkara ini tidak sepatutnya berlaku kerana sukatan pelajaran dalam matrikulasi adalah setaraf juga dengan STPM.


Last edited by alphawaves on Mon Apr 20, 2009 7:15 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Yorut_orut
Lord Marshal
Lord Marshal


Male Number of posts: 4976
Location: Sandakan
Humor: begitu laitu...
Registration date: 2008-09-16

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Mon Apr 20, 2009 7:00 pm

kalau ada hati mau masuk U, bagus martik sebab kalau sudah masuk matrik, sudah gerenti dpt masuk U (sekiranya lulus la). Klu STPM mau kena pohon masuk U lagi.
Back to top Go down
drakl0r
Prebet
Prebet


Male Number of posts: 26
Age: 26
Registration date: 2009-03-18

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Tue Apr 21, 2009 12:00 am

Oh sia saja tanya..abis baru2 ni adik sia yg 2 tahun muda dari sia pun dapat matrik juga. Tp memang betul lah kalo matrik result ok memang dapat masuk u..
Back to top Go down
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts: 1799
Registration date: 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Fri Jun 19, 2009 10:21 pm

Ada siapa2 lagi kah yg telah mengambil STPM atau Matrikulasi?
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts: 5044
Location: sini sabah
Humor: ambikmu.....!
Registration date: 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 11:37 am

kalou banding matrikluasi dgn stpm, stpm lagi laku sari karaja..... matrikluasi ni masam kalas paralihan antara taun 6 dingan tingkatan 1 bah..... sabap tu, kalou kana tanya, apa kalayakan kao? takan kita jawap, "oh sia ni lulusan kalas paralihan.....". Smile suma bijanya, kalou paralihan, kao kompom akan naik pigi tingkatan 1, tp kalou matrikluasi, kalou result inda bagus, balik kampunglah..... kalou bagus mimang akan masuk U lah..... jd, sabap tu yg tingkatan 6 lagi rasa berntung drpd yg matrikulasi, suma yg matrikulasi tu lagi basar lubang idunglah..... pasal rasa glemer.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts: 1799
Registration date: 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 12:42 pm

Kalau macam tu lebih bagus masuk tingkatan 6. tapi tidak tau lah komen member yg lain. mungkin dia urg ada poin lain kali tu.
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts: 5044
Location: sini sabah
Humor: ambikmu.....!
Registration date: 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 12:51 pm

lapas spm, masuk form 6 dua taun... matrikulasi pun lebi kurang begitu sebulum masuk u..... lapas stpm, inda masuk u pun sdh ada sijil buli pakai sari karaja.... kalou matrikluasi inda dpt guna sari karaja..... kalou bilang paluang masuk u, dua2 basar paluang..... suma itu sjlah, kalou form 6 susah sikit mo lulus baik dlm stpm..... tp kalou dlm matrikulasi guna style universiti sdh..... balajar semester ini, exam utk semester ini juga..... semester dapan lain serita sdh...... kalou form 6, barajal 2 taun, turus exam stpm utk palajaran 2 taun punya, mimang susah sikitlah..... dan pigi sikul pakai unipom lah, hihiihiiii.....
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts: 1799
Registration date: 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 1:08 pm

mentang2 lah si tuan gaman ada stpm... Smile
Back to top Go down
pukutarap
Lord Marshal
Lord Marshal


Number of posts: 5044
Location: sini sabah
Humor: ambikmu.....!
Registration date: 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 1:23 pm

hihihihiiiii.... kaoni gaman..... mantang2lah kaoni sigu..... Smile sia ni kalou sijil putung gata adalah...... antah2 sia punya sakapan salah pun kao kasi biar sj..... Smile
Back to top Go down
http://ilovesabah.forumotion.net/forum.htm
alphawaves
Moderator
Moderator


Number of posts: 1799
Registration date: 2008-09-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 1:53 pm

mana kah telawan sama guru basar gaman.. Very Happy
Back to top Go down
Rungkud
FIELD MARSHAL
FIELD MARSHAL


Male Number of posts: 2055
Location: LDU-KUDAT
Humor: Senang runding punya...
Registration date: 2008-11-30

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Sun Jun 21, 2009 9:56 pm

Pandangan sia, kedua2nya baik samada stpm atau matrikulasi..sb itu kerjaan belum mansuh itu stpm wlupun ada suda matrix short cut pg U. Yg paling ptg lg pd zaman ini ialah kemahiran teknikal..itu yg paling cepat dpt krja sb mahir. Kalu ada sijil, diplma atau degree, tp teda krja..maknanya kta cuma mo mnambah blangan graduate yg jobless.
Back to top Go down
http://runguskudatblog.extrablog.net
tiebisnes
Lans Koperal
Lans Koperal


Number of posts: 112
Registration date: 2009-06-07

PostSubject: Re: Matrikulasi atau STPM   Wed Jun 24, 2009 7:49 pm

stpm dan matrik dua2 saya ada rasa, mcm stpm lagi ok pula sb matrik kalau "kong" trus pulang ruma lugai! Tpi tingu tahap konpiden juga pula, kalau konpiden pass.. masuk la matrik, kalau inda berapa konpiden... ambil stpm pasal paling teruk pun dapat juga sijil penuh tu! Laughing
Back to top Go down
 

Matrikulasi atau STPM

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 5Go to page : 1, 2, 3, 4, 5  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
To Know is To Love Sabah ::  :: -